Ένα Καλοκαίρι (2012) του Τζεφ Νίκολς | από 18.7.2013 στους κινηματογράφους

mud-2012-poster

Διάρκεια: 130′
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.
Εταιρεία Διανομής: Seven Films – Spentzos Film
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18/07/2013

Ένα Καλοκαίρι
Mud

του Τζεφ Νίκολς
με τους Μάθιου Μακόναχι, Ρις Γουίδερσπουν, Τάι Σέρινταν, Τζέικομπ Λόφλαντ, Σαμ Σέπαρντ, Μάικλ Σάνον

Υπόθεση:
Ο 14χρονος Έλλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσας, με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς: βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν το Μαντ. Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια∙ υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια φιλία μεταξύ τους. Θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη, Τζούνιπερ∙ και θα τον βοηθήσουν να τη συναντήσει ξανά.

Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικιό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών 2012

Η ιστορία

Ο Τζεφ Νίκολς είχε την ιδέα, που αργότερα εξελίχθηκε στο «Ένα Καλοκαίρι», ενώ έκανε έρευνα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Άρκανσας. Είχε βρει μια φωτογραφία ενός δύτη σε ποτάμι με εκπληκτικό εξοπλισμό, σε κάποιο βιβλίο. Η εικόνα αυτή ξύπνησε τη φαντασία του. «’Αρχισα να σκέφτομαι τι άνθρωπος είναι, που μπορεί να μένει, πως μπορεί να είναι η ζωή του». Έχοντας ήδη τεράστια λατρεία για το Μαρκ Τουαίην, και τις περιπέτειες του, ο Νίκολς ξεκίνησε από εκεί να χτίζει την ιστορία του Μαντ.
Το «Ένα καλοκαίρι», όπως αναφέρει ο ίδιος είναι το αποκορύφωμα της δουλειάς του ως σεναριογράφο και σκηνοθέτη. Είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, και η πιο φιλόδοξη. Το σκηνικό στον ποταμό, οι έφηβοι πρωταγωνιστές, θυμίζουν την κλασική ιστορία «Χακλμπέρι Φιν» του Μαρκ Τουαίην (την οποία μάλιστα ο Νίκολς είχε ζητήσει από τους νεαρούς πρωταγωνιστές να έχουν διαβάσει πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα).
Ο Νίκολς επηρεάστηκε από συγγραφείς όπως οι Raymond Carver, Cormac McCarthy, Larry Brown, Flannery O’Connor,και Harry Crews. «Οι συγγραφείς αυτοί με ωθούν να θέλω να γίνω ένας πολύ καλός αφηγητής». Αντλεί έμπνευση επίσης, από ταινίες που αγαπά, όπως τα The Hustler, Badlands, Hud, Tender Mercies, Cool
Hand Luke, A Perfect World, Fletch, και Lawrence of Arabia. « Όλες αυτές οι ταινίες είχαν πολύ ειλικρινή κι ανθρώπινο χαρακτήρα, ενώ αφηγούνταν ταυτόχρονα διασκεδαστικές ιστορίες», αναφέρει ο Νίκολς.
«Η ταινία αφορά την αγάπη. Πρόκειται για αυτό το αγόρι, τον Έλλις, που αναζητά απεγνωσμένα απόδειξη ότι η αγάπη μπορεί να διαρκέσει, είτε στους γονείς του, είτε στο θείο του καλύτερου του φίλου, ή στο νέο του φίλο, το Μαντ. Θέλει να δει την αγάπη να νικά. Θέλει να βεβαιωθεί ότι δε χάνεται».
«Ελπίζω το κοινό να φύγει σκεπτόμενο ότι η αγάπη, με όλο τον πόνο, τη χαρά και τις ατέλειες τις είναι ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να παλέψεις», λέει ο Νίκολς.
«Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά ο Έλλις προέρχεται από μια σειρά ερωτικών απογοητεύσεων που είχε στο σχολείο. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο έρωτας όταν είσαι έφηβος, είναι πιο έντονος απ’ ότι θα είναι για την υπόλοιπη ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιο βαθύς ή ειλικρινής, απλά πιο έντονος. Όταν είσαι ερωτευμένος είσαι σε συνεχή αναβρασμό, όταν πληγώνεσαι, ο πόνος έχει την ίδια ένταση. Για μένα, έτσι ήθελα να είναι ο Έλλις. Αν μπορούσα να εκφράσω σε μια ταινία την πόλωση και την ένταση της αγάπης ενός μικρού παιδιού, πιστεύω ότι είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί».

Βιογραφικά ηθοποιών

Μάθιου ΜακΚόναχι (Μαντ)

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο περιζήτητους πρωταγωνιστές του Χόλυγουντ. Πρόσφατα εμφανίστηκε μαζί με το Τζακ Μπλακ στο “Bernie,” και στο “Killer Joe,” του Γούιλιαμ Φρίντκιν.

Γέννημα θρέμμα του Τέξας, σχεδίαζε να γίνει δικηγόρος όσο φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Ένα βίβλιο τον έκανε να ασχοληθεί με την υποκριτική, το The Greatest Salesman in the World. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1991 σε διαφημιστικά και σπουδαστικές ταινίες. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν ο υπεύθυνος κάστινγκ Ντον Φίλιπς τον σύστησε στο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, και του χάρισε το ρόλο του Γούντερσον στο “Dazed and Confused.” Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 μεγάλου μήκους ταινίες, κι έχει εργαστεί ως ηθοποιός και παραγωγός, ενώ έχει ασχοληθεί πολύ και με φιλανθρωπικές οργανώσεις κι εκδηλώσεις.
Το 2008, ίδρυσε το The just keep livin Foundation (jklivinfoundation.org), αφιερωμένο στην ενηλικίωση παιδιών μέσα από προγράμματα που βοηθούν στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων, την υγεία, την εκπαίδευση και την ενεργή ζωή γενικότερα.

Φιλμογραφία

Magic Mike (2012)

Mud (2012)

The Paperboy (2012)

Bernie (2011)

Killer Joe (2011)

The Lincoln Lawyer – Δικηγόρος Σκοτεινών Υποθέσεων (2011)

Ghosts of Girlfriends Past – Τα Φαντάσματα των Πρώην (2009)

Fool`s Gold – Προσεχώς… Ζάμπλουτοι (2008)

Surfer, Dude – Ο Σερφαντασμένος (2008)

Tropic Thunder – Τροπική Καταιγίδα (2008)

Failure to Launch – 30άρης από Σπίτι (2006)

We Are Marshall – Μαζί για τη Νίκη (2006)

Sahara – Σαχάρα (2005)

Two for the Money – Ολα για τα Λεφτά (2005)

How to Lose a Guy in 10 Days – Πώς να Χωρίσετε σε 10 Μέρες (2003)
Reign of Fire – Το Βασίλειο της Φωτιάς (2002)

Frailty – Το Σπίτι του Τρόμου (2001)

The Wedding Planner – Ο Γάμος του Εραστή μου (2001)

Thirteen Conversations About One Thing – Δεκατρείς Απόψεις για την Ευτυχία (2001)
U-571 – U-571, το Χαμένο Υποβρύχιο (2000)
Edtv (1999)

Amistad (1997)

Contact – Επαφή (1997)

A Time to Kill – Η Ετυμηγορία (1996)

Lone Star – Μοναχικό Αστέρι (1996)

Boys on the Side – Η Γυναικοπαρέα (1995)

Angels in the Outfield – Αγγελοι στο Γήπεδο (1994)

Τάι Σέρινταν (Έλλις)

Ο 17χρονος σήμερα, Τάι Σέρινταν ξεκίνησε με ρόλους σε σχολικές παραστάσεις, πριν επιλέγει από 10,000 περίπου υποψήφιους για να πρωταγωνιστήσει στο «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ. Ο Σέρινταν υποδύεται το νεαρότερο γιο του Μπραντ Πιτ και της Τζέσικα Τσαστέιν στην ταινία.
Το 2011, ο Σέρινταν βρισκόταν στη λίστα του indieWIRE με τους «25 Κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες».

Φιλμογραφία
Mud – Ενα Καλοκαίρι (2012)

The Tree of Life – Το Δέντρο της Ζωής (2011)

Ρις Γουίδερσπουν (Τζούνιπερ)

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ρις Γουίδερσπουν, είναι μία από τις πλέον περιζήτητες ηθοποιούς του Χόλυγουντ.
Το Δεκέμβριο του 2010, απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
Η εξαιρετική ερμηνεία της ως Τζουν Κάρτερ Κας, στο πλέυρο του Χοακίν Φοίνιξ στο βιογραφικό Walk the Line, της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ένα βραβείο BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα, το Βραβείο Screen Actors Guild Award, το βραβείο των κριτικών κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και το People’s Choice, ανάμεσα σε άλλα 11 βραβεία.
Η Γουίδερσπουν είναι παγκόσμια Πρέσβειρα κι Επίτιμη Προεδρος του ιδρύματος της Avon για γυναίκες, υποστηρίζει ενεργά τη Παγκόσμια Δράση κατά της γυναικείας βίας και το Τμήμα Αντιμετώπισης Βιασμών στο Ιατρικό Κέντρο της Σάντα Μόνικα και του Οργανισμού Save the Children. Είναι μέλος του Συμβουλίου για την υπεράσπιση των παιδιών (Children’s Defense Fund). Μόλις πέρυσι, ταξίδεψε στη Νέα Ορλεάνη, όπου ίδρυσε το πρώτο “Freedom School”, κι ακολούθησαν 13 κοινότητες.

Φιλμογραφία
Mud – Ενα Καλοκαίρι (2012)

This Means War – Αυτό θα Πει Πόλεμος (2012)

Water for Elephants – Νερό για Ελέφαντες (2011)
How Do You Know – Ποιον από τους Δυο; (2010)

Monsters vs Aliens – Τέρατα κι Εξωγήινοι (2009) (Φωνή)

Four Christmases – Χριστούγεννα στα Τέσσερα (2008)
Rendition – Εκδοση Κρατουμένου (2007)

Penelope – Πηνελόπη (2006)

Walk the Line (2006)

Just Like Heaven – Οπως στον Παράδεισο (2005)

Vanity Fair – Το Παιχνίδι του Ερωτα (2004)

Legally Blonde 2: Red, White & Blonde – Η Εκδίκηση της Ξανθιάς 2 (2003)
Sweet Home Alabama – Ο Γάμος Είναι της Μόδας (2002)

The Importance of Being Earnest – Η Σημασία τού να Είναι Κανείς Σοβαρός (2002)

Legally Blonde – Η Εκδίκηση της Ξανθιάς (2001)

American Psycho (2000)

Little Nicky – Ο Γιος του Διαβόλου (2000)

Best Laid Plans – Φονικές Σχέσεις (1999)

Cruel Intentions – Ερωτικά Παιχνίδια (1999)

Election – Σκάνδαλα στα Θρανία (1999)

Pleasantville (1998)

Twilight – Το Λυκόφως του Ντετέκτιβ (1998)

Freeway – Προσευχήσου να Πεθάνεις (1996)
Βιογραφικό σκηνοθέτη
Τζεφ Νίκολς
(Σκηνοθεσία/ Σενάριο)

Ο Τζεφ Νίκολς έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με τη μεγάλου μήκους «Ιστορίες Πυροβολισμών» (Shotgun Stories) το 2007, ενώ ακολούθησε το 2011 το «Καταφύγιο» (Take Shelter).
Οι «Ιστορίες Πυροβολισμών» (Shotgun Stories) έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2007, και προβλήθηκαν στις αίθουσες το Μάρτιο του 2008. Η ταινία απέσπασε το βραβείο FIPRESCI στη Βιεννάλε το 2007.
Το «Καταφύγιο» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2011, και προβλήθηκε στις αίθουσες το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Απέσπασε το Μέγα Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και το Βραβείο της SACD (Εταιρεία ∆ραµατικών Συγγραφέων και Συνθετών) Καλύτερης Ταινίας. Ήταν υποψήφια για τέσσερα βραβεία Film Independent Spirit: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού ρόλου (Μάικλ Σάνον) και Β’ Γυναικείου Ρόλου (Τζέσικα Τσάστεϊν).
Ο Νίκολς σκηνοθέτησε το μουσικό βίντεο κλιπ για το κομμάτι των Spoon, “Don’t You Evah.” Το βίντεο, γυρισμένο στο Τόκυο, σε παραγωγή του περιοδικού Wired, ήταν στη λίστα των πιο δημοφιλών viral βίντεο του Entertainment Weekly.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιτλ Ροκ του Άρκανσας, ενώ αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Κινηματογράφου της Βόρειας Καρολίνα. Ζει σήμερα στο Όστιν του Τέξας.

που παίζεται:

ΑΘΗΝΑ (ΚΕΝΤΡΟ)
» ΔΕΞΑΜΕΝΗ (Θερινό)
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210 – 3623942 210 – 3602363.
20.50-23.10
» ΘΗΣΕΙΟΝ (Θερινό)
Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο, 210 – 3470980 210 – 3420864.
20.50-23.10
ΜΑΡΟΥΣΙ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΔΡΟΣΙΑ
» ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ (Θερινό)
Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, 210 – 8019687 .
20.50-23.10
ΠΑΡΑΛΙΑ
» ΑΚΤΗ (Θερινό)
Θησέως και Αιόλου, Πλαζ Βουλιαγμένης, 210 – 8961337 .
20.50-23.10
ΦΙΛΟΘΕΗ – Ν. ΨΥΧΙΚΟ
» ΦΙΛΟΘΕΗ (Θερινό)
Πλατεία Δροσοπούλου, Φιλοθέη, 210 – 6833398 .
20.50-23.10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: