8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού |1-8 Αυγούστου 2013

8o diethnes festival doc lemesou

Στη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ένα, από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2013

Πιστό στο καλοκαιρινό του ραντεβού, το ‘Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού’, επιστρέφει και φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά στην καρδιά της Λεμεσού, στη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ένα, από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2013. Πρόβαλλοντας σε πρώτη παγκύπρια πρεμιέρα 23 από τα πιο πολυσηζητημένα και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής χρονιάς, το Φεστιβάλ μάς δείχνει την πραγματικότητα… κατάματα!

Σε καιρούς χαλεπούς για κάθε πολιτιστική διοργάνωση, το ‘Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού’ κατορθώνει, κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να πραγματοποιηθεί και φέτος, παρουσιάζοντας ένα κόσμο που μας αφορά περισσότερο από ποτέ. Κοινωνίες σε κρίση, άνθρωποι σε κρίση, ζωές σε κρίση. Σκηνικό: ένα ασθενοφόρο στη Σόφια, το ακριτικό νησί της Ικαρίας ή ένα χωριό στην Καμποτία. Στην οθόνη του Θεάτρου Ένα θα λάβει χώρα ένας «αόρατος πόλεμος»! Ταινίες με θέμα την οικονομική κρίση, την τέχνη, το περιβάλλον, την αποκέντρωση και την αναζήτηση του εαυτού, την απελευθέρωση της γυναίκας, μουσικά ντοκιμαντέρ, ταινίες για την παγκοσμιοποίηση και την πάλη του ανθρώπου να διατηρήσει παραδοσιακές αξίες και συνήθειες αλλά και να ζήσει αξιοπρεπώς, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απαρτίζουν το φετινό, πολυδιάστατο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ που λειτουργεί από τον πρώτο χρόνο διοργάνωσης του ως η κυριότερη πλατφόρμα προβολής συγχρόνου, δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην Κύπρο.

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση μεταξύ της Brave New Culture και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Media Desk Κύπρου. Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Παράλληλα με τις κυρίως προβολές στον μόνιμο χώρο διεξαγωγής του, την Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα), θα πραγματοποιηθούν και φέτος προβολές ντοκιμαντέρ σε ένα άλλο ζωτικό χώρο στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λεμεσού, στο Sousami, που βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα μακριά από την κύρια αίθουσα προβολών. Στο Sousami θα προβληθούν αποκλειστικά μουσικά ντοκιμαντέρ προερχόμενα από διάφορες χώρες και πολιτισμούς, σε μια συνεργασία του Φεστιβάλ με το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου.

Στο φεστιβάλ θα παραστούν και φέτος σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών που θα προβληθούν, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και να τους θέσει ερωτήματα.

«The House I Live In»

Μερικά από τα ντομικαντέρ είναι

Με τo εξαιρετικό ντοκιμαντέρ The Crash Reel, της δύο φορές υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Lucy Walker, ανοίγει αυλαία το Φεστιβάλ την 1η Αυγούστου. Η ταινία καταγράφει την άνοδο και την βιαία πτώση ενός νεαρού πρωταθλητή του snowboard. The House I Live in, η ταινία που κέρδισε το περσινό βραβείο κριτικής επιτροπής στο αμερικανικό τμήμα του Sundance, αφορά στον πόλεμο των ναρκωτικών στις Η.Π.Α., από τους προβληματικούς μηχανισμούς της Δικαιοσύνης μέχρι τα κελιά των φυλακών. Τοποθετημένο μέσα σε ένα ασθενοφόρο στην Σόφια της Βουλγαρίας, το Sofia’s Last Ambulance ασχολείται με το σύστημα υγείας της Βουλγαρίας, ξεκινώντας από το τραγικό δεδομένο ότι 13 ασθενοφόρα εξυπηρετούν 2 εκατομμύρια πολίτες.

Κατερίνα Γώγου Για την Αποκατάσταση του Μαύρου

Από την Ελλάδα, θα δούμε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιάντα Little Land, που αφηγείται την ιστορία δύο νέων που αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή και να μείνουν μόνιμα στην Ικαρία, μαθαίνοντας από την αρχή τις βασικές αρχές της επιβίωσης. Tο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη Κατερίνα Γώγου: Για την Αποκατάσταση του Μαύρου είναι ένα αφιέρωμα στη ζωή της εκκεντρικής ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, μέσα από τα μάτια όσων την έζησαν.

Η ταινία Rain, είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ για την αναζήτηση, και τον δισταγμό μέσα στον συχνά κλειστοφοβικό κόσμο της όπερας. The Machine Which Makes Everything Disappear καταγράφει την προσπάθεια μιας σκηνοθέτιδας καθώς ψάχνει νέους 15-23 ετών για την ταινία της, σε χωριά και πόλεις της Γεωργίας. “Κάντε έρωτα! Σώστε τον κόσμο!” Η Bερολινέζικη φιλανθρωπική οργάνωση F*ck for forest είναι μια από τις πιο εκκεντρικές μη κυβερνητικές οργανώσεις η οποία διαλαλεί ότι το σεξ μπορεί να σώσει τον κόσμο. Η ταινία ακολουθεί τα στελέχη της οργάνωσης, οι οποίοι πουλάνε home-made ερωτικές ταινίες στο διαδίκτυο για να σώσουν το περιβάλλον.

the act of killing

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ The Act of Killing, το οποίο έχει προκαλέσει τον θαυμασμό κριτών και θεατών όπου έχει προβληθεί, είναι μια ανατρεπτική καταγραφή μιας σειράς φόνων που σημάδεψαν την ανατροπή της κυβέρνησης της Ινδονησίας με πραξικόπημα το 1967. Οι άλλοτε αρχηγοί ταγμάτων θανάτου καλούνται από τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ να εξιστορήσουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους, χρησιμοποιώντας ως μέσο το ίδιο το σινεμά.

Εχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Sundance, το Blood Brother αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός νεαρού Αμερικανού που βρέθηκε σε ένα ίδρυμα παιδιών και γυναικών ασθενών του AIDS, ζώντας μια αποκάλυψη που του άλλαξε για πάντα τη ζωή. To Black Out καταγράφει την αστείρευτη δίψα των παιδιών για μάθηση στη Γουινέα, όπου, όταν ο ήλιος δύει, τα παιδιά ψάχνουν απεγνωσμένα για λίγο φως έτσι ώστε να μπορέσουν να μορφωθούν, σε αεροδρόμια, και βενζινάδικα, σε μια από τις φτωχότερες πόλεις του κόσμου.

Στο My Child, ένα ντοκιμαντέρ Τουρκικής παραγωγής, γονείς ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του γονεϊκού ρόλου και της έννοιας της οικογένειας μέσα σε ένα συντηρητικό, ομοφοβικό και τρανσφοβικό κοινωνικό πλαίσιο.

Το Google and the World’s Brain καταπιάνεται με το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει επινοηθεί στο Διαδίκτυο: το ρυθμιστικό σχέδιο της Google να σαρώσει κάθε βιβλίο στον κόσμο και τους ανθρώπους που προσπαθούν να τους σταματήσουν. Η Google λέει ότι χτίζει μια βιβλιοθήκη για την ανθρωπότητα, αλλά μερικοί λένε ότι υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις. Το ντοκιμαντέρ Wrong Time Wrong Place, αφηγείται τα γεγονότα της βομβιστικής επίθεσης στην καρδιά του Όσλο και μια σειρά από εν ψυχρώ εκτελέσεις στο νησί Ουτόγια που στοίχισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους μέσα από τα μάτια πέντε ατόμων που ήταν παρόντα, ενώ φανερώνει τον ρόλο της σύμπτωσης σ’ αυτήν την τραγωδία.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας Marley, για το μουσικό φαινόμενο Bob Marley, μέσα από τη ματιά των ανθρώπων που τον έζησαν.

Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα προβολών και εκτενείς περιλήψεις όλων των ταινιών θα είναι διαθέσιμα πολύ σύντομα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://www.filmfestival.com.cy

DocsTalk

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες DocsTalk που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στην δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

Το DocsTalk συν-διοργανώνεται με το Media Desk Κύπρου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: