Πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για διαρροή στοιχείων φορολογουμένων

 GENIKI GRAMMATEIA PLIROFORIAKON SYSTIMATON

10.08.2013

Το ανώτερο προβλεπόμενο πρόστιμο που φτάνει τις 150.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων που παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών. Το αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης ήταν να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα που αφορούν σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων!

Όπως ανακοίνωσε η Αρχή, τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εντός του 2013 και σε άλλες εταιρείες.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι κάποιες από αυτές είχαν στην κατοχή τους μεγάλο πλήθος φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως στη ΓΓΠΣ ως πηγή προέλευσης των δεδομένων και είχαν υποστεί ήδη παράνομη επεξεργασία, αφού βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών.

Τα φορολογικά δεδομένα αφορούν τα έτη 2000-2012 και συνοπτικά περιλαμβάνουν στοιχεία του εντύπου Ε1 για τα οικονομικά έτη από το 2003 έως και το 2009 και εν μέρει για το 2012, στοιχεία του εντύπου Ε2 για το οικονομικό έτος 2006, στοιχεία του εντύπου Ε9, στοιχεία του ΕΤΑΚ, στοιχεία της έκτακτης εισφοράς του ν. 3986/2011 για το οικονομικό έτος 2011, στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, στοιχεία των σημειωμάτων περαίωσης του έτους 2010 και στοιχεία τελών κυκλοφορίας οχημάτων για τα έτη από το 2006 έως και το 2012.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 98/2013 απόφαση της Αρχής, η ΓΓΠΣ, παρά τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται και την κρισιμότητα αυτών, μέχρι τις μέρες μας (Ιούλιος 2013) δεν διαθέτει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή αθέμιτης πρόσβασης και διάδοσης των δεδομένων, καθώς και μέτρα για την ανίχνευση και διερεύνηση τυχόν περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Εκτός από το πρόστιμο που επιβλήθηκε, η Αρχή κάλεσε τη ΓΓΠΣ να λάβει τα αναφερόμενα στην απόφαση μέτρα (ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στον διαδικτυακό τόπο http://www.dpa.gr), και να την ενημερώνει για την πορεία υλοποίησής τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.