Πέθανε ο Άλαν Σέκουλα, Φωτογράφος και από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φωτογραφίας

allan SEKULA

13.08.2013

Φωτογράφος αλλά και από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φωτογραφίας ο Αμερικανός Άλαν Σέκουλα, που έθεσε στο επίκεντρο της δημιουργίας και του στοχασμού του τα μακροοικονομικά συστήματα, αλλά και τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, πέθανε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ηλικία 62 χρόνων. Πολυπράγμων και πολυτάλαντος ο Σέκουλα υπήρξε επίσης κριτικός, κινηματογραφιστής και συγγραφέας επικεντρώθηκε στις «φανταστικές και υλικές γεωγραφίες του αναπτυγμένου καπιταλιστικού κόσμου» όπως χαρακτήριζε το επίκεντρο των δημιουργικών ενδιαφερόντων του στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και το «Fish Story» η φιλόδοξη φωτογραφική δουλειά του 1993, που αναφερόταν στις αλλαγές που έχουν υποστεί τα τελευταία 300 χρόνια οι λιμενικές εγκαταστάσεις και τα συνακόλουθά τους: οικονομικές επιχειρήσεις, εργασία.

Το αποτέλεσμα της εκτενούς έρευνας και των πολυετών ταξιδιών του συνοψίστηκαν σε μια σειρά από 900 έγχρωμες φωτογραφίες, εγκαταστάσεις διαφανειών και κείμενα που εξετάζουν την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους και στις κοινότητές τους σε χώρες, όπως η Κορέα, η Σκωτία και η Πολωνία μέσα από την απεικόνιση της αυτοματοποίησης και της συχνά απομονωμένης και ανώνυμης εργασίας στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Για τον Σέκουλα, τα κοντέινερ με τις γυαλιστερές επιφάνειες που φορτώνονται στα πλοία και συμμετέχουν σε μια ατέρμονη ροή εμπορευμάτων, αποτελούν το «κλειδί» στην παγκοσμιοποίηση. Η συγκεκριμένη εργασία εκτέθηκε και παράλληλα έγινε και βιβλίο.

Πολωνικής καταγωγής ο Άλαν Σέκουλα γεννήθηκε στην Πενσυλβανία το 1951 και άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ενώ επηρεάστηκε από το κίνημα της «εννοιολογικής τέχνης», κατά το οποίο η ιδέα ενός έργου έχει μεγαλύτερη σημασία από τη φυσική αναπαράστασή του. Ασχολήθηκε επίσης με ταινίες, βίντεο, φωτογραφικά άλμπουμ, εγκαταστάσεις διαφανειών και ήχου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.