Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός της διασποράς Στήβεν Αντωνάκος

STIVEN ANTONAKOS

20.08.2013

«Το μόνο που θέλω στη ζωή μου και στην τέχνη μου είναι να βρω τα απλούστερα μέσα για να μιλήσω για πιο πολύπλοκα πράγματα» έλεγε ο Στήβεν Αντωνάκος το 2011 με αφορμή την τελευταία του, όπως αποδείχτηκε, ελληνική έκθεση στο Παλαιό Ελεουργείο της Ελευσίνας με την περίφημη εγκατάσταση «Search», ειδικά κατασκευασμένη για τα Αισχύλεια. Η απλότητα των μέσων, η μεστότητα των μηνυμάτων αλλά και η πεποίθησή του ότι »υπάρχει ένας βαθύς και φυσικός δεσμός μεταξύ γεωμετρίας και χώρου» κυριάρχησαν στο έργο του και καταξίωσαν τον ίδιο διεθνώς.

Ο σπουδαίος εικαστικός της διασποράς και πρωτοπόρος του νέον πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 87 χρόνων. Έργα του κοσμούν μεγάλα μουσεία και πρωτεύουσες του κόσμου αλλά και χώρους της Αθήνας. Είναι τα χρώματα από νέον στο φωτογλυπτό του με τίτλο «Πομπή» που συναντούμε καθημερινά στο Μετρό Αμπελοκήπων, ήταν τα φωτεινά του σινιάλα, πάλι από νέον, που είχαν λάμψει σαν «Φάρος» στη λεωφόρο Συγγρού, στην έκθεση «Πολυγλωσσία» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Είναι το φως και οι πινελιές των χρωμάτων που διά χειρός του έδωσαν άλλη υπόσταση στο νέον εντάσσοντάς το στην καρδιά της μοντέρνας τέχνης.

Ο Στυλιανός (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) Αντωνάκος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο, στο Γύθειο Λακωνίας, το 1926. Το 1930 η οικογένειά του μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί έζησε και εργάστηκε έως το τέλος της ζωής του και γνώρισε τη διεθνή καταξίωση. Ασχολήθηκε από νωρίς με τη ζωγραφική, θέτοντας διαρκή ερωτήματα μέσω της χρήσης ευτελών υλικών για τη σύνδεση του χρώματος με τον χώρο. Άρχισε να γίνεται γνωστός διεθνώς ήδη από το 1960 για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του νέον, σε αφαιρετικές γεωμετρικές φόρμες γλυπτών, panels, και δημόσια έργα. Δημιούργησε έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα γλυπτά του από νέον και εκφράζουν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο το 1980, εργάστηκε με κομμάτια χαρτιού τα οποία έχει φέρει μαζί του από την Αμερική.

Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Αντωνάκος πραγματοποίησε περισσότερες από 250 ομαδικές και πάνω από 100 ατομικές εκθέσεις, τόσο στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όσο και στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω από 45 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα του στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως, για παράδειγμα, στο Fort Art Museum (1974), στο Hampshire College (1978), στο Musee d’ Art Moderne (Παρίσι 1983).

http://www.avgi.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.