Η δίκη Σάββα Μιχαήλ και Κωνσταντίνου Μουτζούρη συνεχίζεται σήμερα | Τι διημείφθη την πρώτη μέρα | Σ. Μιχαήλ: Θα εξαντλήσω το χρόνο στην ομιλία μου σαν τον Κάστρο

SAVVAS MIXAIL APO ape
φωτογραφία: ΑΠΕ
diki savva mixail apo aggeliki panagiotou
φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου

   diki savva mixail 

«Αλίμονο αν ποινικοποιήσουμε τον αντιφασιστικό αγώνα»

Λαζαρίδου Ε.

04.09.2013

Από την μία, το πολυάριθμο ανθρώπινο τείχος προστασίας που είχε κυκλώσει τους δύο κατηγορούμενους: Πανεπιστημιακοί, βουλευτές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, μαχητές του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού αγώνα, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων έδωσαν βροντερό «παρών» στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο όπου δικάζονταν ο μαρξιστής διανοούμενος Σάββας Μιχαήλ και ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης. Από την άλλη, η σιωπή που επέβαλε η θρασύδειλη απουσία: Μόλις δύο εκ των έξι μηνυτών τόλμησαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο και να υποστηρίξουν την έωλη κατηγορία, ότι δηλαδή οι δύο κατηγορούμενοι «προκάλεσαν και διήγηραν δημόσια τους πολίτες σε βιαιοπραγίες μεταξύ τους και αμοιβαία διχόνοια»…

diki savva mixail 1

Γνωστοί και μη εξαιρεταίοι οι μηνυτές. Εμφανίσθηκαν μόνο δύο από τους έξι στο δικαστήριο
Αρχές του 2009, κι ενώ ακόμα η κοινωνία «έβραζε» από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ η μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα χαροπάλευε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση με οξύ λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, η Χρυσή Αυγή, μια ολιγάριθμη -τότε- ναζιστική ομάδα του περιθωρίου, καλυμμένη πίσω από «αγανακτισμένους κατοίκους», οργάνωνε συγκεντρώσεις κατά των μεταναστών και προέβαινε σε πογκρόμ στέλνοντας αρκετούς απ’ αυτούς στα νοσοκομεία. Αντιδρώντας σε τέτοιες εκδηλώσεις μίσους στις 9 Μαΐου 2009 διάφοροι φορείς από τον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό χώρο, αλλά και κόμματα, ανάμεσά τους και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, γραμματέας του οποίου είναι ο Σ. Μιχαήλ, διοργάνωσαν αντιφασιστική διαδήλωση. Σε ανακοίνωση του ΕΕΚ μάλιστα το κάλεσμα έκλεινε με το πασίγνωστο σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά».

diki savva mixail 4

Αυτό ακριβώς το κάλεσμα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Εισαγγελίας κι από μια τερατώδη μήνυση που στρέφονταν κατά πάντων (κόμματα, φορείς, οργανώσεις) τελικά στοχοποιήθηκαν ο Σ. Μιχαήλ, που τυχαίνει να είναι εβραϊκής καταγωγής, και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, επειδή στον χώρο του Πολυτεχνείου στεγαζόταν ο αντιεξουσιαστικός διαδικτυακός τόπος Indymedia.

Οι μηνυτές πάντως, έξι τον αριθμό, δεν εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο. Η Θέμις Σκορδέλη, υπόδικη για μαχαιρώματα Αφγανών, που έχει καταφέρει να αναβληθεί η δίκη της επτά φορές μέχρι σήμερα επικαλούμενη ψυχολογικά προβλήματα, ήταν άφαντη. Άφαντος και ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος, άφαντοι και οι Αναστάσιος Χατζηπαράσχου και Γεωργία Δημοπούλου.

Παρών δήλωσε στο δικαστήριο ο Ευγένιος Χριστοδούλου (μέλος επιτροπής «αγανακτισμένων» κατοίκων Βοτανικού). Ο μάρτυρας και μηνυτής είπε ότι πήγε στο κάλεσμα των κατοίκων, αλλά δεν γνώριζε τι λέει η ανακοίνωση για το περιεχόμενο της οποίας κατέθεσε μήνυση! Όπως επίσης παραδέχτηκε ότι δεν έγιναν επεισόδια, παρά το γεγονός ότι η κατηγορία αναφέρεται σε «δημόσια διέγερση των πολιτών σε βιαιοπραγίες»…

diki savva mixail 2

Επόμενος μάρτυρας και μηνυτής ήταν ο δικηγόρος Ιωάννης Ανδριόπουλος, με ένσταση του οποίου ανατράπηκε στο ΣτΕ ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια. Ο δικηγόρος, που διατηρεί έμμισθη σχέση με βουλευτή της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκε ως επιχείρημα έναν «κανονισμό διαδηλώσεων» που θεσπίστηκε επί χούντας και σήμερα είναι καταργημένος. «Διάβασα την ανακοίνωση (σ.σ. του ΕΕΚ) και κατάλαβα ότι πήγαινα να διαμαρτυρηθώ για τα προβλήματα της πόλης και κινδύνευα να βρεθώ στο νεκροταφείο. Η μήνυση έγινε γιατί φοβόμασταν. Δεν προκλήθηκαν επεισόδια στη συγκέντρωση. Λειτουργεί παράνομα το Ιndymedia». Μ’ αυτά τα λίγα λόγια, μνημείο αντιστροφής της πραγματικότητας, καθώς το ίδιο βράδυ της φασιστικής σύναξης τουλάχιστον τέσσερις μετανάστες πήγαν μαχαιρωμένοι στα νοσοκομεία, απασχόλησαν το δικαστήριο ελάχιστα λεπτά. Ο μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσή του και… αποχώρησε.

Κι έπειτα ήρθε η σειρά των μαρτύρων υπεράσπισης, ο αριθμός των οποίων εντυπωσίασε ακόμα και τον πρόεδρο: «Δεν χρειάζονται τόσοι πολλοί» επεσήμανε διακριτικά στους δικηγόρους.

Οι μάρτυρες δεν περιορίστηκαν να πουν δυο λόγια για την πολυσχιδή δράση του διανοούμενου μαρξιστή Σ. Μιχαήλ, που είναι γνωστός παγκοσμίως για το έργο του, ούτε αναφέρθηκαν μόνο στη στάση του πρύτανη, ο οποίος στο παρελθόν έχει αθωωθεί δύο φορές για την ίδια υπόθεση.

Εξέφρασαν την απορία και την κατάπληξή τους για τη δίωξη του εβραίου διανοούμενου: «Ο Σ. Μιχαήλ έχει χάσει την μισή οικογένειά του στο Άουσβιτς, είναι δυνατόν να τον δικάζουν οι φασίστες; οι σύγχρονοι νοσταλγοί του Χίτλερ;».

Υπογράμμισαν ότι για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών «ποτέ οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν κατεβάσει ανακοινώσεις οποιουδήποτε. Δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος. Αλίμονο αν με βάση αυτές φέρνουμε τους ανθρώπους στα δικαστήρια».

Μίλησαν για πολιτική δίωξη σε βάρος του Σ. Μιχαήλ και τόνισαν ότι «ήταν καθήκον των διανοούμενων να συμβάλουν στο χτύπημα κάθε φασιστικής, ρατσιστικής και μισαλλόδοξης σκέψης».

Και, τέλος, αναφέρθηκαν στα πογκρόμ των μεταναστών, υπερασπιζόμενοι τον αντιφασιστικό αγώνα: «Το όφειλε το κίνημα στο όνομα του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της παράδοσης του ελληνικού λαού να ορθώσει ανάστημα. Αν αυτό ποινικοποιείται, τότε δεν πάμε καλά».

Υπέρ των δύο κατηγορούμενων κατέθεσαν οι πανεπιστημιακοί Ευτύχης Μπιτσάκης, Πέπη Ρηγοπούλου, Γιάγκος Ανδρεάδης, Ανδρέας Ανδριόπουλος, Γεράσιμος Σπαθής, Παναγιώτης Τσανάκας, Σίμος Σιμόπουλος, οι Γιώργος Μητροβγένης (στέλεχος ΕΕΚ), Βαγγέλης Μπιτσιώρης (συγγραφέας – μεταφραστής), Άγγελος Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Δεσσύλας Δημήτρης, Ψαρράς Δημήτρης (δημοσιογράφος), Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Θ. Μεγαλοοικονόμου (ψυχίατρος), Πελεκούδας Νίκος, Σαΐντ Γκαφούρωφ (δημοσιογράφος Ινβέστια) και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας.
Τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον

Δεν ήταν όμως μόνο το πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τη δικαστική αίθουσα σχεδόν μία ώρα πριν ξεκινήσει η δίκη. Δεκάδες ήταν εκείνοι που είχαν μαζευτεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ενώ κάποια στιγμή, που λόγω κόσμου ήταν αδύνατον για κάποιον να προσεγγίσει την αίθουσα, αρκετοί «κρεμάστηκαν» από τα κάγκελα των παραθύρων εκτός της αίθουσας για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των δεκάδων ξένων δημοσιογράφων (καταγράψαμε τουλάχιστον τέσσερα τηλεοπτικά συνεργεία από κανάλια του εξωτερικού), καθώς η δίωξη του Σάββα Μιχαήλ έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

http://www.avgi.gr/

SAVVAS MIXAIL APO LOLOS 1
φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Σ. Μιχαήλ: Θα εξαντλήσω το χρόνο στην ομιλία μου σαν τον Κάστρο

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
«Σαν τον Φιντέλ Κάστρο*» ο Σάββας Μιχαήλ δήλωσε αποφασισμένος να εξαντλήσει το χρόνο που του επιτρέπει ο δικαστικός κώδικας κατά την ομιλία του στο δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στο δικαστήριο σήμερα παρευρέθηκαν πλήθος υποστηρικτών στο πλευρό Μιχαήλ και Μουτζούρη με πανό κλπ ενώ από την μεριά της ΧΑ μόνο μάρτυρες.

Ρεπορτάζ: Νόρα Ράλλη

Η πολυσυζητημένη δίκη του πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Kων/νου Mουτζούρη και του γενικού γραμματέα του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, Σάββα Μιχαήλ μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους η Χρυσή Αυγή θα συνεχιστεί αύριο στις 09.00 στα προκάτ κτίρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Ωστόσο ο Σάββας Μιχαήλ θα πρέπει να μεταβεί για λόγους υγείας στο Παρίσι και δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε τους φασίστες να αλωνίζουν. Τώρα θα το τελειώσουμε». Έτσι η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Διαβάστε στο tvxs.gr

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα στις 09.00 και συνεχίστηκε μέχρι τις 15.00 χωρίς διακοπή. Αύριο θα εξεταστούν 5 μάρτυρες της υπεράσπισης και θα μιλήσουν οι κατηγορούμενοι. Και φυσικά, αναμένουμε και την τελική ετυμηγορία.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πέπη Ρηγοπούλου, Γιάγκος Ανδρεάδης, Δημήτρης Ψαρράς κ.α.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το να σιωπούμε είναι αδίκημα κι όχι το να μιλάμε, καθώς η γραμμή υπεράσπισης ήταν βασισμένη στην ελευθερία του λόγου.

Παρευρέθηκαν πλήθος υποστηρικτών στο πλευρό των Μιχαήλ και Μουτζούρη.

Σαν τον Φιντέλ Κάστρο

Ο Σάββας Μιχαήλ δήλωσε πως όταν του δοθεί ο λόγος και καθώς ο δικαστικός κώδικας το επιτρέπει, θα εξαντλήσει τα περιθώρια χρόνου της ομιλίας του «σαν τον Φιντέλ Κάστρο» είπε χαρακτηριστικά.
(*Αναφορά στην ιστορική πολύωρη ομιλία-απολογία του ηγέτη της Κούβας κατά τη δίκη του το 1953 γνωστή με τον τίτλο «Η Ιστορία θα με Δικαιώσει»)

Στο ερώτημά μου, τι περιμένει από αυτή τη δίκη, απάντησε ότι: «Την ολοκληρωτική αθώωση. Έστω και ένα ευρώ καταδίκη, θα είναι εξευτελισμός για τη χώρα. Πού ακούστηκε να καταδικαστεί Εβραίος και Αριστερός από ναζιστές;! Και πού; Στην Ελλάδα – που η μισή ιστορία της τον 20 αιώνα είναι αγώνες ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό!» τόνισε.

http://tvxs.gr/

Heimat- Η ανέστια Εστία ή Ένας περίπατος στο Gezi Park μαζί με τον Ernst Bloch, τον Walter Benjamin και τον Alain Badiou του Σάββα Μιχαήλ

Ο αντιφασισμός στο εδώλιο: δίωξη του Σάββα Μιχαήλ και του Κωνσταντίνου Μουτζούρη | Αναλυτικά το Χρονικό της Δίωξης από τη Χρυσή Αυγή

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους Σάββα Μιχαήλ και Κωνσταντίνο Μουτζούρη στα δικαστήρια της Ευελπίδων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΑΒΒΑ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Δικαιοσύνη στην υπηρεσία των Ναζί; Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι Σάββας Μιχαήλ, Κων/νος Μουτζούρης στις 3 Σεπτεμβρίου 2013

Παρουσίαση Βιβλίου του Σάββα Μιχαήλ “Η ΦΡΙΚΗ ΜΙΑΣ ΠΑΡΩΔΙΑΣ – ΤΡΕΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” | Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, 19.30 | ΒAR LOCOMOTIVA

ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Η ΦΡΙΚΗ ΜΙΑΣ ΠΑΡΩΔΙΑΣ | ΤΡΕΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»| Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Απρίλιος 2013

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.