ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2013 | Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων | 13-15 Σεπτεμβρίου 2013 | ελεύθερη είσοδος

LOGOTEXNIKH SKHNH SEPT 2013

LITERARY SCENE
THESSALONIKI | GREECE, SEPTEMBER 13-15, 2013

Τριάντα ποιητές και πεζογράφοι, 25 ΄Ελληνες και 5 ξένοι (ο ένας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη) συμμετέχουν στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ώρα έναρξης 19.30).
Πρόκειται για καταξιωμένους ποιητές (όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Τζένη Μαστοράκη) ή πεζογράφους (όπως ―στη σκιά της δημιουργικής του πορείας ως μουσικού― ο Σάκης Παπαδημητρίου και ο Διαμαντής Αξιώτης), αλλά και για νεότερους συγγραφείς από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κοζάνη και την Ξάνθη). Μεταξύ των νεότερων είναι και συγγραφείς που έχουν εκδώσει μόλις ένα βιβλίο ή δεν έχουν εκδώσει ακόμη κείμενά τους· συμμετέχουν όμως στο φεστιβάλ επειδή υποχρέωση ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, να δίνει βήμα από το οποίο να παρουσιάζονται και νέοι δημιουργοί, αυτοί που θα αποτελέσουν το μέλλον της λογοτεχνίας.
Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η πρόσκληση συγγραφέων και από το εξωτερικό. Έτσι, θα παρουσιαστούν και θα διαβάσουν κείμενά τους (και σε ελληνική μετάφραση) η Νάντια Ραντούλοβα και ο Τόντορ Τόντοροβ από τη Βουλγαρία, ο Γιαν Χένρικ Σβαν από τη Σουηδία, ο Μεχμέτ Αλί Οζτσομπανλάρ από την Τουρκία) και ο Αλβανός Μπεντρή Χότζα, που όμως εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και γράφει στα ελληνικά.
Η διάρκεια της κάθε βραδιάς αναμένεται να ξεπεράσει τις τρεις ώρες.

Αναλυτικά, στη φετινή Λογοτεχνική Σκηνή παίρνουν μέρος και διαβάζουν ποιήματα και μικρά πεζά τους οι (όπου δεν αναφέρεται τόπος διαμονής εννοείται η Θεσσαλονίκη): Λένα Αθανασοπούλου, Διαμαντής Αξιώτης (Καβάλα), Πέτρος Γκολίτσης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Αθήνα), Αρχοντούλα Διαβάτη, Μαίρη Καιρίδη (Παρίσι), Χαρίτων Καλογιάννης, Βασίλης Καραγιάννης (Κοζάνη), Μάκης Καραγιάννης, Ιωάννα Λιούτσια, Θανάσης Μαρκόπουλος (Βέροια), Τζένη Μαστοράκη (Αθήνα), Γλυκερία Μπασδέκη (Ξάνθη), Ζαφείρης Νικήτας, Μεχμέτ Αλί Οτσομπανλάρ (Τουρκία), Άλκηστις Πανάγου, Σάκης Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαμόσχος (Καστοριά), Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος (Λονδίνο), Τίτος Πατρίκιος (Αθήνα), Κωνσταντίνος Ποζουκίδης, Nάντια Ραντούλοβα (Βουλγαρία), Γιαν Χένρικ Σβαν (Σουηδία), Γιάννης Σκαραγκάς, Μαρία Στασινοπούλου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου (Δράμα), Τόντορ Τόντοροβ (Βουλγαρία), Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Καβάλα), Γεωργία Τρούλη, Μπεντρή Χότζα (Αλβανία – Θεσσαλονίκη).
Τις αναγνώσεις αδημοσίευτων κυρίως λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνει το τρίπτυχο αφιέρωμα στον Καβάφη, με δύο χορευτικές περφόρμανς (από το Σχήμα Εκτός Άξονα και τον Δημήτρη Κυανίδη), και αναλόγιο (από την ομάδα Η Ποίηση Γυμνή, σε συνεργασία με τον Γιάννη Σκαραγκά). Στα μουσικά μέρη εμφανίζονται τα συγκροτήματα SοuNDAYS Band, Τhe Presidents και White Room).

Η Λογοτεχνική Σκηνή είναι ένας νέος, φιλόδοξος θεσμός που δημιουργήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του «Παρά θίν’ αλός», του ανήσυχου φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, και προστέθηκε στους ήδη υπάρχοντες άξονες για τη μουσική και τα εικαστικά.
Η περσινή, πρώτη διοργάνωση αυτού του λογοτεχνικού φεστιβάλ, του μόνου που γίνεται στην Ελλάδα από δημόσιο φορέα, ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη (από το 1912 μέχρι το 2012). Αντί να οργανωθεί ακόμη ένα “κλειστό”, μόνο για ειδικούς και άλλους “μυημένους”, συνέδριο ή συμπόσιο, υιοθετήθηκε το σχήμα ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ που θα έχει συνέχεια στον χρόνο και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό που αγαπάει τη λογοτεχνία και τη δημόσια ανάγνωσή της, όπως αγαπά να γνωρίζει από κοντά και να γνωρίζει τους δημιουργούς της. Η συνύπαρξη στο πρόγραμμα κάθε βραδιάς σύντομων εισηγήσεων από έγκυρους μελετητές της λογοτεχνίας, προβολών αρχειακού υλικού και άλλου που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίστατη και αναγνώσεων από ποιητές και πεζογράφους που συγκροτούν το σημερινό λογοτεχνικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης σημείωσε εντυπωσιακή  ―και για τους ίδιους τους διοργανωτές― επιτυχία και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τη λογοτεχνική κοινότητα όσο και από φιλαναγνωστικό κοινό, μολονότι η χρονική διάρκεια κάθε βραδιάς υπερέβαινε τις τρεις ώρες.

Την άνοιξη που μας πέρασε, Λογοτεχνική Σκηνή, προκειμένου να γίνει αισθητότερη αλλά και διαρκής η παρουσία της στην πολιτιστική ζωή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε τρεις “προφεστιβαλικές“ όπως τις ονόμασε, εκδηλώσεις: οι δύο ήταν τιμητικές βραδικές για και με τον Πρόδρομο Χ. Μάρκογλου και τη Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου· η τρίτη ήταν ο (νεανικός) ποιητικός διαγωνισμός «Τhess Poetry Slam? 2013».

Τη Λογοτεχνική Σκηνή διευθύνει ο Γιώργος Κορδομενίδης.

αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου

19.30
Καλωσόρισμα από τον διοργανωτή της Λογοτεχνικής Σκηνής Γιώργο Κορδομενίδη
Ομιλίες του εντεταλμένου συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς σε θέματα πολιτισμού Νίκου Ζαχαριάδη και του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη

19.45
Aφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη 1
«Θυμήσου, σώμα», από την ομάδα Σχήμα Εκτός Άξονα. Σκηνοθετική επιμέλεια:
Αναστασία Θεοφανίδου. Παίρνουν μέρος: Αίγλη Κατσίκη, Θωμαή Ουζούνη και James Wylie (σαξόφωνο)

Νάντια Ραντούλοβα (Βουλγαρία). Παρουσίαση-μετάφραση: Ζντράβκα Μιχαήλοβα
Μαρία Στασινοπούλου (Αθήνα)
Κυριάκος Συφιλτζόγλου (Δράμα)
Διάλειμμα

20.55
Μουσική (SounNDAYS BAND: Σάκης Ζαχαριάδης, ηλεκτρική κιθάρα· Φίλιππος Κωσταβέλης, πλήκτρα, Στέλιος Τσομπανίδης, τύμπανα· Δημήτρης Χρηστώνης, ηλεκτρικό μπάσο)
Τίτος Πατρίκιος (Aθήνα)

Διαμαντής Αξιώτης (Καβάλα)

Βασίλης Καραγιάννης (Κοζάνη)
Διάλειμμα

22.20
Μουσική (SounDAYS BAND)
Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Καβάλα)
Πέτρος Γκολίτσης
Λένα Αθανασοπούλου

LOGOTEXNIKH SKHNH 1

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου

19.30
Aφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη 2
«Ο οικουμενικός ποιητής Κ. Π. Καβάφης»: Αναλόγιο από την πρωτοβουλία Η Ποίηση Γυμνή. Επιμέλεια: Τέλλος Φίλης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκαραγκάς. Χορογραφία: Ιωάννα Μήτσικα. Συμμετέχουν: Έλιο Φοίβος Μπέικο, Απόστολος Κολίτσας. Διαβάζουν: Δημήτρης Δασκαλόπουλος (ελληνικά), Ιωάννης Κιουρτσόγλου (βουλγαρικά), Μπάμπης Ματεντζίδης (γαλλικά), Mohammed Owda (αραβικά), Mehmet Ali Özçobanlar (τουρκικά), Ahmed Shura (αραβικά), Jan Henrik Swahn (σουηδικά), Ardian Tenko (αλβανικά)

Τόντορ Τόντοροβ (Βουλγαρία)
Μετάφραση-παρουσίαση:
Ζντράβκα Μιχαήλοβα
Σάκης Παπαδημητρίου
Θανάσης Μαρκόπουλος (Βέροια)
Διάλειμμα

20.45
Μουσική (White Room, γκρουπ αποφοίτων του Τμήματος Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς: Σταμάτης Βαμβακούδης, φωνή – κιθάρα· Λάμπρος ΠΠαπαδόπουλος, μπάσο – φωνητικά· Γιώργος Μηλώσης, πλήκτρα· Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, ντραμς)

Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Αθήνα)

Μεχμέτ Αλί Οζτσομπανλάρ (Τουρκία)

Μάκης Καραγιάννης
Διάλειμμα

22.20 Μουσική (White Room)
Άλκηστις Πανάγου
Βασίλης Τερζόπουλος
Ιωάννα Λιούτσια

LOGOTEXNIKH SKHNH 2

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου

19.30 Aφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη 3
«Θυμήσου, σώμα», από την ομάδα ΝΕΜ | ΜΕΝ. Σύλληψη-κινησιολογία: Δημήτρης Κυανίδης. Μουσική-video: saikaL

Γιαν Χένρικ Σβαν (Σουηδία)
Ζαφείρης Νικήτας
Γλυκερία Μπασδέκη (Ξάνθη)
Διάλειμμα

20.30 Μουσική (THE PRESIDENTS, το μουσικό γκρουπ καθηγητών του Α.Π.Θ.: Γιώργος Παπανικολάου, μπάσο· Ζάχος Σκούρας, κρουστά· Νίκος Τσινίκας, φωνητικά – κιθάρα, φυσαρμόνικα, πλήκτρα· καλεσμένος ο Σάκης Ζαχαριάδης, κιθάρα, των SounDAYS BAND)
Τζένη Μαστοράκη (Αθήνα)

Γιάννης Σκαραγκάς

Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος (Λονδίνο)
Κωνσταντίνος Ποζουκίδης
Διάλειμμα

21.50 Μουσική (THE PRESIDENTS + Σάκης Ζαχαριάδης)
Μνήμη Μίμη Σουλιώτη
Μνήμη Μπίλης Βέμη
Μαίρη Καιρίδη (Παρίσι)

Αρχοντούλα Διαβάτη
Γεωργία Τρούλη
Μπεντρή Χότζα (Αλβανία – Θεσσαλονίκη)
Χαρίτων Καλογιάννης

[η μουσική αναγγελία των συγγραφέων είναι σύνθεση του Γαβριήλ Νικάκου]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: