Ο αξιόλογος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, ο οποίος είχε συνεργαστεί και στην «Μήδεια» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το 2008, στο ανέβασμα του Βασίλιεφ με τη Λυδία Κονιόρδου όπου είχε υποδυθεί τον Αιγέα, θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Κύκλωψ» του Ευριπίδη.
Στην παράσταση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ, σηματοδοτώντας και την επίσημη πρεμιέρα του φετινού Φεστιβάλ, ο Νίκος Καραθάνος υποδύεται τον Οδυσσέα πλάι στον Δημήτρη Πιατά – Κύκλωπα και τον Νίκο Χατζόπουλο – Σιληνό. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ και 12 ευρώ τα φοιτητικά – παιδικά.
Στον «Κύκλωπα» που έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, παίζουν και οι Μιχάλης Οικονόμου, Άγγελος Μπούρας και Λαέρτης Μαλκότσης.
Οι επόμενες τρεις προγραμματισμένες παραστάσεις του έργου «Κύκλωψ» είναι στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής», στις 19 Σεπτεμβρίου, Γαλάτσι, Αλσος Βεϊκου και στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, Κηποθέατρο Παπάγου.
Στο μεταξύ ο Νίκος Καραθάνος έλαβε φέτος τα εύσημα για την παράσταση «Γκόλφω», το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη που σκηνοθέτησε ενώ συμμετέχει και στην διανομή παίζοντας τον κεντρικό ρόλο του Τάσου σε μέση ηλικία. Η παράσταση ως γνωστό παρουσιάστηκε και στην Επίδαυρο για μία βραδιά, στις 16 Αυγούστου 2013 όπου την παρακολούθησαν πάνω από 5.000 θεατές ενώ τώρα θα ταξιδέψει στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2013 στην Θεσσαλονίκη, στα φετινά 48α Δημήτρια.
Ο πολιτιστικός σύμβουλος του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος αναμένεται με την ευκαιρία της σημερινής άφιξης στην Πάτρα του Νίκου Καραθάνου και του Εθνικού Θεάτρου, να προτείνει και να συζητήσει το ενδεχόμενο η «Γκόλφω» να μεταφερθεί αν θα είναι δυνατόν και βρεθεί χώρος και στην Πάτρα μέσα στο φθινόπωρο!
Το έργο αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893. Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, στον Χελμό εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά.
Η επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα χειμερινή περίοδο στην Αθήνα, αποτελεί μια φρέσκια ματιά πάνω σε ένα έργο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό θέατρο. Οι 2 παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των Δημητρίων, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά – Κοστούμια Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Διώνη Κουρτάκη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγουΕυαγγελία Θεριανού
Επεξεργασία κειμένου Γιούλα Μπούνταλη
Διανομή:
Γκόλφω: Αλίκη Αλεξανδράκη, Λυδία Φωτοπούλου, Εύη Σαουλίδου
Τάσος: Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Χάρης Φραγκούλης
Κίτσος: Άγγελος Τριανταφύλλου
Γιάννος: Μιχάλης Σαράντης
Αστέρω: Χριστίνα Μαξούρη
Θανάσουλας: Γιώργος Μπινιάρης
Δήμος: Γιάννης Κότσιφας
Σταυρούλα: Μαρία Διακοπαναγιώτου
Ζήσης: Άγγελος Παπαδημητρίου
Άγγλοι περιηγητές: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου.
Στην «Γκόλφω» εμφανίζεται και ο βετεράνος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής που έλκει την καταγωγή του από το Αιτωλικό του γειτονικού νομού της Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα ο κ. Βογιατζής υποδύεται τον Τάσο σε μεγάλη πια ηλικία.
Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στο σάιτ camerastylo online, ο Νίκος Καραθάνος ανέφερε ότι θεώρησε εξαιρετικά τιμητικό, και για το έργο και για την ελληνική πραγματικότητα, που παίχθηκε η Γκόλφω στην Επίδαυρο. «Αυτήν την παράσταση την έχω ζήσει ώρες-ώρες σαν αρχαία τραγωδία, έχω αντλήσει στοιχεία από αυτήν.
Οι ήρωες του Περεσιάδη είναι απόλυτα καθαροί, όπως στην τραγωδία. Αυτό που θέλουν το λένε, και μάλιστα σε δεκαπεντασύλλαβο. Εγώ δεν κάνω τίποτε παραπάνω από όσα υπάρχουν ήδη μέσα στο έργο του Περεσιάδη. Κάθε καλό έργο οφείλει κάποια στιγμή να σου γεννά ερωτήματα υπαρξιακά. Αυτό κάνει και η Γκόλφω, στέκεται και αναρωτιέται πώς είναι η ζωή, και αποφασίζει να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Αυτό κάνουν όλες οι αρχαίες τραγωδίες.
Δεν υπάρχει σε αυτήν το ήθος του αστικού δράματος, είναι πολύ πιο κοντά στο αρχαίο ήθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθάνος.
Τέλος να αναφέρουμε ότι για τη νέα σαιζόν ο κ. Καραθάνος σχεδιάζει να συνεργαστεί και πάλι με το Εθνικό Θέατρο στο ανέβασμα του «Δεκαημέρου» του Βοκάκιου.
http://www.thebest.gr/ Επιμέλεια – Τ. Μαρτάτος