ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΠΕΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με αφορμή την παραίτηση Γιώργου Παπαλιού

PAPALIOSmiss-violence poster

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κύριε Παναγιωτόπουλε,

Η παραίτηση του προέδρου του ΕΚΚ κ. Γιώργου Παπαλιού ήρθε να επιβεβαιώσει  την επιπολαιότητα  και την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει τον ελληνικό κινηματογράφο.

Έχουμε κουραστεί να επισημαίνουμε, την συνεχιζόμενη, επιτυχημένη πορεία εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματογράφου. Η τελευταία βράβευση τις ταινίας του Αλ. Αβρανά «Miss Violence»,  αποδεικνύει ότι «η ιστορία της επιτυχίας» συνεχίζεται για τις ελληνικές ταινίες. Όμως,  η πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού  συνεχίζουν να απουσιάζουν.  Για περισσότερο από ένα χρόνο, το ΔΣ του ΕΚΚ παραμένει χωρίς αντιπρόεδρο και ένα μέλος, με αποτέλεσμα τώρα που παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του κ. Γ. Παπαλιός, το συμβούλιο να μην μπορεί να λειτουργήσει (βλ. Ν3905/10), με οδυνηρές συνέπειες για την ύπαρξη του ΕΚΚ. 

Από την άλλη, η ΕΡΤ καταργήθηκε χωρίς να υπολογιστεί το κενό που δημιουργείται στις παραγωγές των ταινιών που χρηματοδοτούνται  από το εξωτερικό, και τα ευρωπαϊκά όργανα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (πχ Eurimages).  Η κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της ολιγωρίας σας είναι τραγική και οι συνέπειες της ανεύθυνης στάσης σας είναι δραματικές.

Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες-παραγωγοί, δεν είναι επαίτες, αξιοποιούν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και τα όργανα της και είναι απαράδεκτο η αδράνεια της πολιτείας να ναρκοθετεί τις προσπάθειες αυτές. Πρέπει  να αναλάβετε  άμεσα τις ευθύνες σας. Ως αρμόδιος υπουργός   πρέπει να διορίσετε τώρα,  τόσο πρόεδρο όσο και αντιπρόεδρο στο ΕΚΚ, να μεριμνήσετε για την εφαρμογή του τραυματισμένου νόμου Ν3905/10 και να αποκαταστήσετε την χαμένη διεθνή αξιοπιστία της ελληνικής διοίκησης στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε αντίθετη περίπτωση,  η ελληνική κινηματογραφία θα βρεθεί στο περιθώριο και αναξιόπιστη για τους υπόλοιπους εταίρους μας  και η ευθύνη θα είναι όλη δική σας. 

Το ΔΣ της
Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών
Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.