ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2013 : Η τελετή έναρξης | ομιλίες-φωτογραφίες

Έναρξη Φεστιβάλ Δράμας_01

Σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και του προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Παγκράτη Ιορδανίδη.

36o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλου

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ | 19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 16-21 Σεπτεμβρίου 2013


Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν τα μέλη των κριτικών επιτροπών και οι δύο grand temoin οι οποίοι στο τέλος της διοργάνωσης θα βγάλουν κάποια γενικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας τις τάσεις στα δύο διαγωνιστικά τμήματα.
Κατά την τελετή υπογραμμίστηκε το γεγονός πως, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, οι νέοι δημιουργοί, που βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο του φεστιβάλ, μπόρεσαν να δημιουργήσουν έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ταινιών (κατατέθηκαν 184!) χωρίς καμία βοήθεια -αφού ελάχιστες ήταν φέτος οι ταινίες που έγιναν με κρατική στήριξη. Φαίνεται πως παρά τους αρνητικούς δείκτες, όπως επεσήμανε και ο παρουσιαστής της βραδιάς Βασίλης Τερζόπουλος, ο πολιτισμός αντέχει και «μαζί κι εμείς»…
Ένα μικρό καμπανάκι κινδύνου για το θεσμό ωστόσο ήχησε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, λέγοντας με νόημα πως ελπίζει ότι η 23η Σεπτεμβρίου δεν θα ξημερώσει με δυσάρεστα νέα για το φεστιβάλ. «Λαμβάνουμε μηνύματα και ανησυχούμε…», είπε χαρακτηριστικά.

07 - Έναρξη Φεστιβάλ Δράμας_02
Ωστόσο, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε άκρως καθησυχαστικός για το μέλλον του θεσμού, υπογραμμίζοντας την πρόθεση του Δήμου να τον υποστηρίξει με κάθε κόστος.
Η στήριξη του Δήμου, όπως υπογράμμισε και ο Αντώνης Παπαδόπουλος, υπήρξε καθοριστική για την συνέχιση του φεστιβάλ και στο παρελθόν, καθώς, όπως είπε, υπήρξαν τρεις χρονιές που το φεστιβάλ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την συνδρομή του Δήμου.
Η Δράμα τιμά το σινεμά όσο καμία άλλη πόλη της Ελλάδας, ήταν μια γενική εκτίμηση. Όπως άλλωστε ανέφερε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ελληνικού τμήματος Τάσος Ψαρράς, η Δράμα και η μικρού μήκους είναι λέξεις συνώνυμες. «Το Φεστιβάλ Δράμας μου θυμίζει τις καλές στιγμές της Θεσσαλονίκης, όπου οι νέοι δημιουργοί έρχονταν σε επαφή ο ένας με τον άλλο και υπήρχε μία όσμωση. Ελπίζω να συνεχίσει η Δράμα σε αυτό το μοτίβο και να μην μετατραπεί σε μια εκτεταμένη Ταινιοθήκη. Η ανθρώπινη επαφή βοηθά τους δημιουργούς. Δεν είναι τα βραβεία που δημιουργούν τους κινηματογραφιστές. Οι ταινίες κάνουν τους κινηματογραφιστές…».
Ο Δημήτρης Σπύρου, μέλος της επιτροπής, προσέθεσε πως καθώς κι ο ίδιος είναι εδώ και 16 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας σε μια επαρχιακή πόλη, γνωρίζει πολύ καλά πως «χωρίς τους πολίτες και τις τοπικές αρχές, κανένα κράτος δεν στήνει φεστιβάλ».
Ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης θυμήθηκε πως από την Δράμα ξεκίνησε όλη του η καριέρα, αφού μετά την βράβευση της «Vera Kruz», η ταινία ταξίδευσε σε όλον τον κόσμο και πως ανυπομονεί να αφουγκραστεί τις νέες τάσεις στις φετινές ταινίες.
Στην τελετή βρέθηκε και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, παλιός φίλος του φεστιβάλ, ο οποίος τόνισε πως «ο πολιτισμός είναι η βάση της οικονομίας», ενώ ο Ανδρέας Πάντζης, περσυνός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και μέλος της φετινής προκριματικής, επανέλαβε την πρότασή του να εκδοθεί ένα βιβλίο για την ιστορία του φεστιβάλ Δράμας από τον Δήμο.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου, θύμισε την καθοριστική παρέμβαση του Φεστιβάλ Δράμας στην εγχώρια κινηματογραφία. «Στην ουσία η Δράμα είναι η Ακαδημία Κινηματογράφου μας», υπογράμμισε συγκινημένος. «Κι αν κλείσει θα είναι σαν να κλείνει ένα σχολείο και να ανοίγει μια φυλακή…».

Ακολουθούν οι λόγοι των βασικών ομιλητών της τελετής έναρξης:
Αντώνης Παπαδόπουλος – σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ

Θεωρώ μεγάλη μου τιμή ότι αυτή η πόλη τιμάει τον κινηματογράφο και τον θεσμό του Φεστιβάλ, όσο καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα. Το δηλώνω επισήμως και το υπογράφω. Σήμερα άκουγα τον κ. Δήμαρχο –σχεδόν με συγκίνηση- να λέει πόσο εκτιμά το Φεστιβάλ και πόσο δεν θα το αφήσει στη μοίρα του… ότι και να γίνει, γιατί είμαστε σε δύσκολους καιρούς και στις 23 του μήνα δεν ξέρουμε τι θα γίνει.. Ακούγονται διάφορα.. Δεν θέλω να τα πιστεύω… Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ και με τον Δήμαρχο. Δεν χτυπάω καμπανάκι κινδύνου. Απλώς, λαμβάνουμε μηνύματα… και ανησυχούμε.
Εμείς, κυρίες και κύριοι, παρ’ όλους τους δύστοκους καιρούς, κάνουμε ένα Φεστιβάλ, όπως το κάναμε πάντα. Με τις ίδιες ανάγκες, με τις ίδιες παροχές. Αξιοπρεπέστατο… Με τις ίδιες και περισσότερες προσκλήσεις ξένων, και είναι τιμή για εμάς, για την πόλη μας, για τον θεσμό μας. Έχουμε σχεδόν διπλάσιους ξένους φέτος.
Παρ’ όλο που δεν βρίσκονται σήμερα εδώ μέσα πολλοί νέοι σκηνοθέτες, θέλω να πω ότι προτεραιότητά μας ήταν εδώ και χρόνια ο σκηνοθέτης, ο νέος κινηματογραφιστής, να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Αυτό είναι για εμάς το κυριότερο… Γι αυτό και βλέπετε ότι δεν έχουμε άλλες εκδηλώσεις. Σκόπιμα τις αποφεύγουμε… Θα μπορούσαμε με 20.000 ευρώ παραπάνω να φέρουμε κι εμείς εδώ πέρα ονόματα ξένων. Δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε τα παιδιά να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…. Οι νέοι κινηματογραφιστές.. Γιατί αυτοί είναι η πεμπτουσία ενός κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εμείς δεν είμαστε ούτε Βενετία ούτε Κάννες.
Όπως εξάλλου ορθά ισχυρίζεται ο γνωστός σκηνοθέτης και φίλος μου Ανδρέας Πάντζης, αυτή η πόλη, έχει καταγραφεί στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Σας ευχαριστώ πολύ… Σας εύχομαι καλή εβδομάδα και καλή θέαση… Να δείτε τις ταινίες που είναι πάνω από 200 και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τα μέλη των δύο Κριτικών Επιτροπών και τους grand temoin οι οποίοι μας τιμάνε με την παρουσία τους και ιδιαίτερα ευχαριστώ το Δήμο για την απεριόριστη συνεισφορά σε αυτό που λέγεται Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τον οποίο εγώ ονομάζω «αιμοδοσία»… Γιατί χωρίς τον Δήμο, δεν θα υπήρχε Φεστιβάλ…
Υπήρξαν τρία χρόνια που δεν θα γινόταν το Φεστιβάλ, εάν δεν υπήρχε ο Δήμος… Και είναι –επαναλαμβάνω- προς τιμή της πόλης, που παρ’ όλο οι δημοτικές αρχές αλλάζουν κατά καιρούς, η αντιμετώπιση είναι σταθερή…

07 - Έναρξη Φεστιβάλ Δράμας_05

Δήμαρχος Δράμας – Κυριάκος Χαρακίδης
Φίλες και Φίλοι…

Η επιμονή, η φαντασία και το πάθος των καινούριων δημιουργών και κινηματογραφιστών είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και ιδιαίτερα σήμερα και ακόμα πιο ιδιαίτερα για τους Έλληνες δημιουργούς που η συμμετοχή τους είναι η ευχάριστη έκπληξη φέτος.
36 χρόνια από τη δημιουργία του Φεστιβάλ έχουν περάσει και η Δράμα έχει καθιερωθεί ως το φυτώριο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εκατοντάδες ταινίες που προβάλλονται κάθε χρόνο φωτίζουν τα νέα ταλέντα και δημιουργούν νέες τάσεις στον χώρο του κινηματογράφου.
Μέσα από το Φεστιβάλ η πόλη μας λειτουργεί σαν μαγικό πρίσμα που βοηθάει έστω και ελάχιστα την έβδομη τέχνη να λάμψει. Κάθε Σεπτέμβρη στη Δράμα ανοίγονται νέοι δρόμοι πρωτοπορίας, πρωτοτυπίας και φαντασίας, που οδηγούν στην επόμενη ημέρα τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι το εφαλτήριο που δίνει τη δυνατότητα τόσο στην πόλη μας να προβάλλει την αυθεντική ομορφιά της, όσο και στους δημιουργούς των ταινιών μικρού μήκους να δημιουργήσουν και να μοιραστούν εμπειρίες και βιώματα σε ένα πραγματικά κινηματογραφικό περιβάλλον.
Το 36ο Φεστιβάλ της Δράμας έχει για ακόμα μία χρονιά μοναδικά χαρακτηριστικά… Στοιχεία που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει και να μαγνητίζει, προσελκύοντας κάθε χρονιά το ενδιαφέρον όλων.
Η αγάπη των ανθρώπων της πόλης μας για την ταινία μικρού μήκους και για τον κινηματογράφο, είναι το χαρακτηριστικό που αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία του Φεστιβάλ πριν από 36 ολόκληρα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κοινότυπη κι αν ακούγεται κάθε φορά. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι κάθε φθινόπωρο στη Δράμα μιλάμε μόνο τη γλώσσα του σινεμά, αφού η πόλη ζει και πάλλεται στον ρυθμό του Φεστιβάλ. Ζει τη γλώσσα της έκφρασης μέσα από τις λήψεις του κινηματογραφικού φακού. Βιώνει τη γλώσσα που αποτυπώνει τον κόσμο γύρω μας μέσα από τον ψυχισμό και τις αγωνίες των νέων κινηματογραφιστών.
Για τους Δραμινούς, το Φεστιβάλ δεν είναι συνήθεια, αλλά μια διαρκή αναμονή για ακόμη πιο δημιουργικές διοργανώσεις χρόνο με το χρόνο. Αυτή άλλωστε είναι και η φλόγα που κρατά το Φεστιβάλ ξεχωριστό και ζωντανό στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.
Εκ μέρους των Δραμινών, ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους –τόσο φέτος όσο και στις προηγούμενες διοργανώσεις- στήριξαν και στηρίζουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Τους ευχαριστώ γιατί ξέρουν ότι στηρίζοντας το Φεστιβάλ της Δράμας, στηρίζουν την ίδια τη σκέψη και τις ανησυχίες του ελληνικού σινεμά και όχι μόνο.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης για τη στήριξή τους: Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τη Δημόσια Τηλεόραση, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όλους τους χορηγούς, αλλά κυρίως τους νέους δημιουργούς που και φέτος μας εμπιστεύτηκαν απλόχερα τις δημιουργίες τους, τις ταινίες τους. Τους κινηματογραφόφιλους, τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας που οραματίστηκαν και παραμένουν πάντα δίπλα στο Φεστιβάλ. Τέλος, ευχαριστώ τους αμέτρητους φίλους του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Φίλες και Φίλοι
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας επιχειρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά την υπέρβαση. Πηγαίνει κόντρα στο κύμα της απαισιοδοξίας και της γκρίζας καθημερινότητας που απορρέει από την οικονομική κρίση, μια κρίση που με τα μόνιμα και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα έχει πνίξει τον Πολιτισμό, ο οποίος είναι το πρώτο θύμα κάθε οικονομικής κρίσης.
Και φέτος το Φεστιβάλ θα χαρίσει σε όλους εμάς και σε όλους εσάς ελπίδα και αισιοδοξία για ακόμη καλύτερο κινηματογράφο και για την καλύτερη πραγματικότητα που αξίζουμε όλοι.
Ας μας ταξιδέψει λοιπόν και φέτος με τα χρώματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, προβάλλοντας τις ανησυχίες των κινηματογραφιστών.
Καλώς ήλθατε λοιπόν φίλες και φίλοι και φέτος στην πρωτεύουσα του κινηματογράφου και των ταινιών μικρού μήκους της Ελλάδας… Στη Δράμα μας… Εδώ που το Ελληνικό και διεθνές σινεμά, συναντάται και δημιουργεί συνεχώς νέα ταλέντα…

Μήνυμα του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Κριστόφ Λε Ριγκολέρ:

«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Φεστιβάλ Δράμας, κύριε καλλιτεχνικέ διευθυντή, κυρίες και κύριοι,
Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας απόψε, λόγω μιας σημαντικής συνάντησης στην Αθήνα, σχετικά με την πολιτιστική πολιτική. Και λυπάμαι ακόμα περισσότερο διότι είμαι προσωπικά συνδεδεμένος με το Φεστιβάλ Δράμας, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση στην οποία έλαβα μέρος πέρυσι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.
Θα ήθελα φυσικά να σας απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου για την επιτυχία και να συγχαρώ το Φεστιβάλ, όπως το έκανα και πέρυσι, να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Και συγκεκριμένα επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για την εν λόγω περίοδο.
Η προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σήμερα στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες και οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Δράμας, αποδεικνύει ότι ευτυχώς εξακολουθεί να υπάρχει μια θέση για τον πολιτισμό σ΄ έναν κόσμο που ορισμένοι θα ήθελαν να μειώσουν σε μόνιμη ανταλλαγή αγαθών και ο οποίος να υπόκειται μόνο στους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας. Ως εκ τούτου, δεν αρκεί μόνο να ενθαρρύνουμε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Δράμας αλλά και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους και, γενικότερα, να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τη δημιουργία στο χώρο της τέχνης αυτής.
Για όλα όσα ανέφερα παραπάνω λοιπόν, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζει να υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δράμας, δίνοντας την ευκαιρία, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, για τη συμμετοχή Γάλλων σκηνοθετών ή κριτικών κινηματογράφου. Εύχομαι σ΄ όλους, καλό Φεστιβάλ».

Ηλίας Δημητρίου, σκηνοθέτης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς προγράμματος

«Αν κι έρχομαι στην Δράμα πολλά χρόνια, είναι η πρώτη φορά που παρίσταμαι στην τελετή έναρξης και δεν ξέρω τι να σας πω. Η αλήθεια είναι ότι μας ανησύχησες πάρα πολύ με αυτά που είπες, Αντώνη Παπαδόπουλε. Πραγματικά ανησυχούμε όλοι για το μέλλον του Φεστιβάλ. Δεν ξέρω πόση είναι η παγκόσμια εμβέλεια του αλλά ξέρω πόσο σημαντικά έχει επιδράσει στην ελληνική κινηματογραφία. Η Δράμα για μας υπήρξε σχολείο και, πραγματικά, το λέω και συγκινούμαι. Ό,τι βλέπετε μέχρι τώρα έχει περάσει από τη Δράμα. Η Δράμα είναι η Ακαδημία του Κινηματογράφου . Εάν κλείσει η Δράμα είναι σαν να κλείνει ένα σχολείο. Με συγχωρείτε για την συγκίνηση, αλλά πραγματικά στεναχωρήθηκα έτσι όπως είδα τον Αντώνη, τόσο ανήσυχο. Ελπίζω ότι θα στηρίξετε αυτό τον θεσμό και θα τον βοηθήσετε. Εύχομαι καλή εβδομάδα και πραγματικά τα βραβεία δεν έχουν καμία σημασία. Καλή επιτυχία στους νέους κινηματογραφιστές».

07 - Έναρξη Φεστιβάλ Δράμας_03

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:
Πρόεδρος: Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης – σεναριογράφος

Μέλη: Φωτεινή Κοτρώτση, σκηνοθέτις

Γιώργος Κρασσακόπουλος, κριτικός κιν/φου – δημοσιογράφος

Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

07 - Έναρξη Φεστιβάλ Δράμας_07

Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης – συγγραφέας – διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Κριτικός Σχολιαστής (Grand Temoin):
Βένια Βέργου, Ελλάδα

07 - Έναρξη Φεστιβάλ Δράμας_06

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
President: Ilias Dimitriou, filmmaker Cyprus – Greece

Members: Dana Dimitriou, director of the Bucarest International Short film festival Romania

Barbara Dukas, filmmaker, actress, Greece

Insa Wiese, director of the Regensburg Film Festival, German

Σημείωση: Ο γάλλος κινηματογραφιστής Franc Dion, πέμπτο μέλος της κριτικής επιτροπής, δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω προβλήματος υγείας.

Grand Temoin: Manuela Cernat, Romania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: