«Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί», ονομάστηκε η πλατεία Θησείου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

  plateia jacklin de romillie 2 plateia jacklin de romillie 3 

Εγκαινιάστηκε με παρόντα τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. «Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί», ονομάσθηκε πριν από λίγη ώρα προς τιμήν της εξέχουσας ελληνίστριας, με απόφαση του δήμου Αθηναίων, ο διαμορφωμένος χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος, στο Θησείο.

i praotita stin elliniki skepsi 1

Συγχρόνως έγιναν και τα αποκαλυπτήρια γλυπτικής σύνθεσης, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτο, με τρεις αναθηματικές στήλες, στις οποίες θα επιγράφονται λέξεις, με έννοιες – κλειδιά, από το έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί, «Η πραότητα στην ελληνική σκέψη». Share αυτόν τον σύνδεσμο Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ενώ την επίσημη πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων ενώ παρέστη και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Πηγή: lifo.gr

Εντούτοις κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αντίθεσή τους για την απόφαση αυτή καθώς δεν ρωτήθηκαν. Χωρίς να αμφισβητούν την προσφορά της Ρομιγί, έχουν την άποψη πως η πλατεία Θησείου έπρεπε να διατηρήσει το όνομά της και η τιμή στην ελληνίστρια να λάβει τον χαρακτήρα μιας προτομής. Μάλιστα για να εκφράσουν τη διαφωνία τους έχουν δημιουργήσει και σχετική ιστοσελίδα στο facebook.

Σε κάθε περίπτωση μια νέα ονοματοδοσία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κόσμο. Διότι πολλοί δρόμοι αλλάζουν ονόματα αλλά αυτό δεν «περνάει» στην καθημερινότητα και ο κόσμος συνεχίζει να αναφέρεται σε δρόμους ή πλατείες με το προηγούμενο όνομα που είχαν. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δύναμη της συνήθειας αλλά και στο κατά πόσο έχουν πείσει αυτοί που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις, για την ορθότητα της κρίσης τους.

Πηγή: //rizopoulospost.com/

i praotita stin elliniki skepsi

Το όνομα της Ζακλίν ντε Ρομιγί πήρε η πλατεία Θησείου
«Ευχαριστώ τον δήμο Αθηναίων που, με την ευγενική του χειρονομία έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία και την επέλεξε μάλιστα με τρόπο ώστε, η Ζακλίν ντε Ρομιγί να μην έχει παρά μερικά βήματα να κάνει για τη συνάντηση με την Αρχαία Ελλάδα, την Ελλάδα του 5ου αιώνα που αγαπούσε ιδιαίτερα» είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

O Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στα εγκαίνια της πλατείας «Ζακλίν ντε Ρομιγί» στο θησείο

Πηγή: ΑΜΠΕ
Δημοσίευση: 17/09/2013

plateia jacklin de romillie 4

«Η Ζακλίν ντε Ρομιγί αγαπούσε την Ελλάδα. ∆εν είναι πια κοντά μας για να το πει η ίδια, γι’ αυτό το αναφέρουμε στη θέση της. Παρότι έμενε στο Παρίσι, παρότι παρίστατο κάθε Πέμπτη στη Γαλλική Ακαδημία, γνωρίζαμε ότι το πνεύμα της και η καρδιά της ήταν συνεχώς στραμμένα προς την Ελλάδα και κυρίως προς την Αθήνα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ τον δήμο Αθηναίων που, με την ευγενική του χειρονομία έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία και την επέλεξε μάλιστα με τρόπο ώστε, η Ζακλίν ντε Ρομιγί να μην έχει παρά μερικά βήματα να κάνει για τη συνάντηση με την Αρχαία Ελλάδα, την Ελλάδα του 5ου αιώνα που αγαπούσε ιδιαίτερα» είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, στα εγκαίνια της πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας και συμπλήρωσε: «οι φίλοι της Ελλάδας, στους οποίους ανήκω και εγώ, αρχίζουν ήδη να βλέπουν το τέλος των δυσκολιών, ας ακούσουμε την πρόταση της Ζακλίν: «Ας πάρουν το λόγο εκείνοι που θέλουν, εκείνοι που μπορούν, να προτείνουν κάτι καλό για την πατρίδα».

Την έναρξη της εκδήλωσης για την μετονομασία της πλατείας Θησείου σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί έκανε η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην οποία ανήκει η ιδέα της ονοματοδοσίας που υλοποίησε ο δήμος Αθηναίων και η οποία μεταξύ άλλων είπε: «στο πρόσωπο της Ζακλίν ντε Ρομιγί τιμώνται όλοι όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας που κάποιοι θα ήθελαν να περιγράψουν ως νεκρή και για την οποία ο Γιώργος Σεφέρης το έλεγε τόσο καλά «αρχαία ελληνική ή νέα ελληνική, δεν έχει σημασία, είναι πάντοτε ελληνική»».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην διαρκή και διεισδυτική μελέτη της Ζακλίν ντε Ρομιγί, των προβλημάτων της ελληνικής δημοκρατίας και τόνισε: «Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, επεδίωξε σταθερά και δυναμικά, αφενός να ενισχύσει σε ένα ευρύτερο κοινό τις γνώσεις γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, στον οποίο πίστευε βαθιά ότι η Ευρώπη όφειλε πολλά, και αφετέρου να αναδείξει τη διαρκή επικαιρότητα των κλασικών κειμένων -όχι όμως με την έννοια της μίμησης, ή της άκριτης μεταφοράς της κληρονομιάς του παρελθόντος στον σύγχρονο κόσμο. Πίστευε, ότι η μελέτη των κειμένων μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων, συχνά δυσεπίλυτων, ευρωπαϊκών ζητημάτων, λειτουργώντας ως «προειδοποίηση», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Η ονοματοδοσία μιας πλατείας, σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, σε απόσταση αναπνοής από την Πνύκα, εκεί όπου γεννήθηκε και χτυπούσε η καρδιά της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο που, από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής, μπορούμε να κάνουμε για αυτήν την εξέχουσα ελληνίστρια».

Για το συγγραφικό της έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί μίλησαν επίσης ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure Μονίκ Τρέντ-Μπουλμέρ, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Στην εκδήλωση για την μεγάλη ελληνίστρια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αγγελος Δεληβοριάς και Ιωάννης Μάνος.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.