Riding the Greek Wave 2013: Συμπεράσματα που προέκυψαν

riding-the-greek-wave 2013

Αθήνα, 29 .09.2013

Η διημερίδα Riding the Greek Wave 2013, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πολύ θετικά αποτελέσματα, που αφορούν όχι μόνο στο μέλλον αλλά και στα τρέχοντα ανοιχτά θέματα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Riding the Greek Wave 2013

Για πρώτη φορά μετά από έξι περίπου μήνες αναμονής και αβεβαιότητας, είχαμε μια δημόσια δέσμευση από την πολιτεία για τις εκκρεμότητες της καταργηθείσας ΕΡΤ απέναντι σε Ελληνικές ταινίες. Ο κύριος Μπράμος, σύμβουλος του υφυπουργού για τη Δημόσια Τηλεόραση, μιλώντας εκ μέρους του κύριου Καψή, δεσμεύτηκε πως το νέο σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης θα αρχίσει να διαμορφώνεται στις αμέσως επόμενες ημέρες με την επιλογή του νέου διευθύνοντα συμβούλου και πως απόλυτη προτεραιότητά του, θα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης απέναντι στις 4 ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν χρηματοδότηση από το Eurimages και που εβρισκόμενες σε στάδιο post production ή προετοιμασίας, κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτες, λόγω της αναστολής χρηματοδότησης από τη κρατική τηλεόραση.
Ο κύριος Μπράμος διαβεβαίωσε επίσης, ότι η ίδια άμεση τακτοποίηση θα ισχύσει για τις 12 ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν λάβει έγκριση κι έχουν υπογραφή από το ΔΣ της καταργηθείσας ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο κύριος Roberto Olla, εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Riding the Greek Wave και με την ευκαιρία της συνάντησης του με τον γενικό διευθυντή του ΕΚΚ, κύριο Γρηγόρη Καραντινάκη, επιδεικνύοντας ελαστικότητα δεσμεύτηκε πως παρά την καθυστέρηση χρηματοδότησης από την ΕΡΤ, θα εκταμιεύει μέρος των υποχρεώσεων του Eurimages προς τις Ελληνικές ταινίες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι η κρατική τηλεόραση, αποκαταστήσει από την πλευρά της, τη ροή χρηματοδότησης.

Riding the Greek Wave 2013 2

Επίσης, με αφορμή τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού κινηματογράφου, ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, κύριος Γρηγόρης Καραντινάκης, δήλωσε πως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με τα όπλα του δίνει ο νόμος, θα διεκδικήσει νομικά τη συμμόρφωση των τηλεοπτικών σταθμών που δεν τηρούν την υποχρέωση απόδοσης του 1,5% .

«Ελπίζουμε πως οι δεσμεύσεις της πολιτείας θα υλοποιηθούν σύντομα, έτσι ώστε το Ελληνικό σινεμά να μπορέσει να υποστηριχθεί για να συνεχίσει την επιτυχημένη, ανοδική και κυρίως εξωστρεφή πορεία του», τόνισε με έμφαση η Πρόεδρος της ΕΑΚ, κα Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Στο ίδιο κλίμα, ο Τάσος Μπουλμέτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, δήλωσε πως μία από τις προτεραιότητες του συνδέσμου, είναι η δημιουργία συνεργειών με στόχο τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Μια ακόμη θετική είδηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της διημερίδας, αφορά στη πρόθεση της Nova να παραμείνει ο Μεγάλος Χορηγός της ΕΑΚ και για το 2014. Όπως τόνισε η διευθύντρια προγράμματος της Nova, κυρία Αγάπη Κεφαλογιάννη, η συνδρομητική πλατφόρμα θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ελληνικό κινηματογράφο, όπως κάνει με συνέπεια τα τελευταία 13 χρόνια, ως συμπαραγωγός σε περισσότερες από 110 ελληνικές ταινίες.

Πυρήνας προβληματισμού όλων των ομιλητών του Riding the Greek Wave, αποτέλεσε η εξωστρέφεια. Οι Ευρωπαϊκές συνέργειες σε συνδυασμό μ’ ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, είναι απαραίτητες όχι μόνο για την ανάπτυξη των εθνικών κινηματογραφιών, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεθοδευμένη διείσδυση και διάχυση του Ευρωπαϊκού σινεμά, στις παγκόσμιες κινηματογραφικές αγορές.

Riding the Greek Wave 2013 1

Σ’ αυτό το δίκτυο συνεργειών, που συνεχώς διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μέσα από διεθνείς συνευρέσεις (film labs, meetings, φεστιβάλ, κτλ), το Ελληνικό σινεμά μπορεί και πρέπει να είναι παρόν, όχι μόνο για να μπορεί να υπάρχει αλλά και γιατί θεωρείται πλέον επάξια, ισότιμο μέλος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας.

Η κοινότητα αυτή, όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στο Riding the Greek Wave, λειτουργεί μεν σ’ ένα πλαίσιο θεσμών και νόμων, αλλά απαρτίζεται από ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους είναι απαραίτητη η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας για να μπορέσει να γεννηθεί μια συνεργασία με πίστη στο τελικό προϊόν, που θα καταφέρει τελικά να παρακάμψει τα όποια εμπόδια και δυσκολίες ως την υλοποίηση του.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να οργανωθούμε, να εφαρμόσουμε τους νόμους, να δημιουργήσουμε το ευνοϊκό περιβάλλον και ν’ αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες ευκαιρίες. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές είναι παρόντες, έχουν ταλέντο, ενημερώνονται, δουλεύουν σκληρά κι έχουν ήδη κάνει την αρχή.

Κι η αρχή, όπως είπε ο Γιάννης Οικονομίδης που άνοιξε τις εργασίες του φετινού Riding the Greek Wave, είναι πάντα ένα καλό σενάριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.