Φιλοσοφική ημερίδα αφιερωμένη στον René Schérer στο Γαλλικό Ινστιτούτο

René Schérer

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, 18.00′ | ΑΙΘΟΥΣΑ G.VIVIER (1ος όροφος)

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 ημερίδα αφιερωμένη στον Γάλλο φιλόσοφο René Schérer(Ρενέ Σερέρ) με τίτλο «Φιλοξενώντας τον René Schérer / Ο René Schérer για τη φιλοξενία».

Συμμετέχουν:
• Ο René Schérer, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes – Saint-Denis. Τίτλος εισήγησης: «Φιλοξενία και ουτοπία».
• Η Anne Sauvagnargues (Αν Σοβανιάργκ), Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris Ouest Nanterre La Défense. Τίτλος εισήγησης: «Τα γίγνεσθαι-παιδιά του Ρενέ Σερέρ» (Les devenirs-enfants de René Schérer).
• Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τίτλος εισήγησης: «René Schérer, Για μια ρεαλιστική ουτοπία».
• Ο Γεράσιμος Κακολύρης, λέκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος εισήγησης: «Ο Ρενέ Σερέρ και ο Ζακ Ντερριντά για τη φιλοξενία».
• Την ημερίδα συντονίζει ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes – Saint-Denis.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα GISÈLE VIVIER, στον 1ο όροφο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ώρα έναρξης: 18.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση.

Μεταφραστές: Αντιγόνη Αυγερινού, Κωνσταντίνος Ηροδότου

Χορηγός ημερίδας:

Μη κερδοσκοπικός σύλλογος: «Πάτρα σημείο συνάντησης»

http://patrasmp.org/

Λίγα λόγια για τον René Schérer

Ο René Schérer (Ρενέ Σερέρ) γεννήθηκε το 1922 και ανήκει στη γενιά των ιδρυτών του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βενσέν. Υπήρξε συνάδελφος και φίλος των Φουκώ, Σατελέ, Ντελέζ, Λυοτάρ, Μπαντιού, Ρανσιέρ, Μπροσά κ.α.

Αρχικά ασχολείται με τον Χούσερλ και τον Χάιντεγκερ ενώ αργότερα στρέφεται στο έργο του ουτοπικού Κάρολου Φουριέ και συμμετέχει στα κινήματα του Μάη του 68. Προσεγγίζει την ουτοπία του Φουριέ ως πλαίσιο εργασίας για μια θεωρία του υποκειμένου στη μοντερνικότητα, με γνώμονα τον έρωτα, την επιθυμία και τη σεξουαλικότητα.

Στη συνέχεια επικεντρώνεται στην κριτική της Παιδαγωγικής. Με το έργο του Émile perverti (Ο διεστραμμένος Αιμίλιος, 1972), επιχειρεί μια κριτική της σχέσης γνώσης, εξουσίας, επιθυμίας και παιδικής ηλικίας, όπως τη συλλαμβάνει ο Ρουσσώ. Ερευνά τις ιστορικές συντεταγμένες που καθόρισαν το παιδαγωγικό πρόταγμα της εποχής μας.

Επαναφέρει στο προσκήνιο, μαζί με τον Γκυ Οκενγκέμ, τη φιλοσοφική έννοια της «ψυχής». Το έργο τους L’Âme atomique (Η ατομική ψυχή, 1986) αποσκοπεί στο να καταστήσει εκ νέου επίκαιρη την έννοια «ψυχή», αποκολλώντας την από θεολογικά πλαίσια. Η «ψυχή» αναλύεται ως ζωτική, επιθυμητική δύναμη, αξεδιάλυτη από το σώμα, δυνάμει φορέας νέων υποκειμενικοποιήσεων.

Επίσης, είναι, μαζί με τον Ζακ Ντερριντά, ο εισηγητής της φιλοσοφίας της «φιλοξενίας» στη σύγχρονη γαλλική σκέψη (Zeus hospitalier, 1993 & Hospitalités, 2004). Για τον Σερέρ, η φιλοξενία είναι μια πρακτική που εναντιώνεται στην αμοραλιστική, αφασική λογική του κρατικού συμφέροντος (raison d’État), ενώ παράλληλα υπερβαίνει διαφορές τάξης, ηλικίας, φυλής και φύλου. Υπό αυτό το πρίσμα, μας παρωθεί να σκεφτούμε τη δυνατότητα ύπαρξης μιας άλλης κοινωνίας οργανωμένης «γύρω από την αποδοχή του ξένου», επέκεινα του φύσει αφιλόξενου εθνικού κράτους. Η «ουτοπία», η «ψυχή» και η «φιλοξενία» είναι τρεις έννοιες-κλειδιά για το έργο του, έργο που συμπληρώνει τον «κύκλο της Βενσέν».

Βιβλιογραφία (στα ελληνικά)

Σερέρ, Ρ., «Σεξουαλικότητα και πάθος: γύρω από τη σύγχρονη φιλοσοφία της σεξουαλικότητας» στο Fernando Savater (επ.), Φιλοσοφία και Σεξουαλικότητα, μτφρ. Μαρία Καλφούντζου, Οξύ, Αθήνα 2003, σσ. 221-258.

Σερέρ, Ρ., Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ηροδότου, αληthεια, τχ. 7, Άνοιξη 2013, σσ. 269-277.

Πληροφορίες:

Γεράσιμος Κακολύρης, gkakoliris@ppp.uoa.gr, τηλ.: 210-3468701

Κωνσταντίνος Ηροδότου, toposkh@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.