Κύκλος Οικονομομική διακυβέρνηση | διάλεξη του Herni Sterdyniak στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 12.11.2013

Herni Sterdyniak

Οικονομική διακυβέρνηση: ποιες επιλογές ανάπτυξης;

Διάλεξη

Tρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, 19.30

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – Auditorium Théo Angelopoulos

Στο πλαίσιο του κύκλου « Οικονομομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις,
νέα πρότυπα;»

Eίσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές.

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών « Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα; », το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Παρατηρητήριο για την κρίση διοργανώνουν έναν διάλογο σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιλογές οικονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη.
Η χρηματοοικονομική κρίση οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ευρωπαϊκού χρέους και έφερε στο φως την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υπερσκελίζουν οι αναδυόμενες χώρες, αλλά κυρίως τη χαμηλή προσαρμοστικότητα του μοντέλου διακυβέρνησής της στο φαινόμενο της κρίσης. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκούσια ή κατόπιν πιέσεων, απάντησαν στην κρίση επιλέγοντας τη λιτότητα και τη μαζική μείωση του δημόσιου χρέους.
Το ερώτημα τίθεται στο εάν η στρατηγική αυτή δεν κινδυνεύει να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και να σημάνει την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου;
Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει αυτό το δίπολο ανάπτυξης και λιτότητας; Ποιες επιλογές της προσφέρονται; Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να επιλέξουμε μια ανάπτυξη συνδυασμένη με περισσότερη αλληλεγγύη;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα θέσει ο Γάλλος οικονομολόγος Henri STERDYNIAK, Διευθυντής του Τμήματος « Οικονομία της παγκοσμιοποίησης », στο Γαλλικό Παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών της Sciences Po Paris.

Μετά την ομιλία του, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιώργο ΠΑΓΟΥΛΑΤΟ, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρο της Ελληνικής πανεπιστημιακής ένωσης ευρωπαϊκών σπουδών.
Τη στρογγυλή τράπεζα θα συντονίσει ο Δημήτρης ΚΑΤΣΙΚΑΣ, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την κρίση.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Παρατηρητήριο για την κρίση (που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα « Σταύρος Νιάρχος »), και χαίρει της υποστήριξης του Institut français (Paris) και του Ομίλου Economia.

Herni Sterdyniak 1

HENRI STERDYNIAK

Ο Henri Sterdyniak είναι ένας από τους οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη απήχηση στη Γαλλία. Οι εκθέσεις και οι αναλύσεις του σχετικά με τις οικονομικές συγκυρίες αναμένονται πάντοτε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ανώτατο στέλεχος στο γαλλικό Εθνικό Iνστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Γαλλικό παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών. Το ίδρυμα αυτό αποτελεί ανεξάρτητο κέντρο έρευνας, πρόβλεψης και αξιολόγησης των δημόσιων πολιτικών που ιδρύθηκε το 1981 και κατέχει ρόλο αυθεντίας στη Γαλλία.

Είναι επίσης συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με θέμα τη μακροοικονομία, την οικονομική πολιτική, τη νομισματική και διεθνή οικονομία, την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και διάφορα κοινωνικά, φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα.

Το 2010, αποτέλεσε έναν από τους τέσσερις εμπνευστές του Κινήματος των ανήσυχων οικονομολόγων. Στο μανιφέστο τους, καταδικάζουν τις ψεύτικες αποδείξεις στις οποίες βασίζονται οι επιλογές των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών κατά την τελευταία τριακονταετία: αποκηρύττουν το δόγμα της αποτελεσματικότητας και του ορθολογισμού των οικονομικών αγορών, της ανάγκης περικοπής των εξόδων προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος ή ενίσχυσης του «συμφώνου σταθερότητας». Αντιτίθενται στην παντοδυναμία των αγορών και στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, του οποίου τα όρια ανέδειξε η κρίση. Προτείνουν άλλες λύσεις και θέτουν προς συζήτηση 22 αντι-προτάσεις. Το μανιφέστο τους κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libération, ο H. Sterdyniak, θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα « οδηγεί σε αδιέξοδα: τα τεράστια κεφάλαια αναζητούν ταχύτατη αποδοτικότητα. Εναλλάσσονται μεταξύ ευφορίας και κραχ, τροφοδοτώντας τις κρίσεις. Έτσι, η κρίση δημόσιου χρέους αλλά και η κρίση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος διαδέχτηκε την τραπεζική και πιστωτική κρίση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. »

Στο τελευταίο άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο http://www.laviedesidees.fr, καταδεικνύει ότι η γενική πολιτική δημοσιονομικών περιορισμών μεταφράζεται σε πτώση της παραγωγής, μείωση των φορολογικών εσόδων, υποβάθμιση της φερεγγυότητας, δίχως ωστόσο να καθησυχάζει τις αγορές, βυθίζοντας τις χώρες ακόμη πιο βαθιά στην κρίση.

Σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Nouvel Observateur, στις 11 Απριλίου 2013, εξηγεί γιατί η ευρωπαϊκή επιμονή να προωθηθούν παντού πολιτικές λιτότητας φέρνει αδιέξοδα. Υποστηρίζει : « Οι αυστηρές πολιτικές καταλήγουν σε οικονομική καταστροφή και θέτουν πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.» και τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας « πλήρους ρήξης στρατηγικής στην Ευρώπη ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: