Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης| Τετάρτη 13 έως Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

F.Fellini

Κινηματογράφος: Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι

Τετάρτη 13 έως Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ FEDERICO FELLINI

Έκθεση Φωτογραφίας
«8 ½: το ταξίδι του Φελίνι»

Προβολή Ντοκιμαντέρ
«L’ultima sequenza» του Mario Sesti

18-24 Νοεμβρίου 2013
Προβολές ταινιών

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας,
την Cinecittà Luce και την Cinemazero

Θυμάμαι ένα Πλοίο να φεύγει να φεύγει στις Οκτώμιση.
Στην Πόλη των Γυναικών η Ιουλιέτα των πνευμάτων περιστοιχίζεται από Σκιές του υποκόσμου.
Η Τζίντζερ και ο Φρεντ ξαναζούν έναν Έρωτα στην Πόλη ενώ αναπολούν την Γλυκιά Ζωή.
Στη Ρώμη βλέπω ακόμα τους Κλόουν να δίνουν Συνέντευξη και στην Βενετία ο Καζανόβας αναζητεί ακόμα τη Φωνή του φεγγαριού.
Οι Βιτελόνι δεν έχουν πάψει να με ακολουθούν στον ύπνο μου.
Οι Νύχτες της Καμπίρια δεν έχουν ακόμα τελειώσει, η Πρόβα ορχήστρας δεν έχει ακόμη αρχίσει.
Ο Φεντερίκο Φελίνι πέθανε πριν 20 χρόνια.
Ή μήπως όχι;

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Δημοσιογράφος-Κριτικός Κινηματογράφου

Mε τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Federico Fellini, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone), αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο μετρ του κινηματογράφου διοργανώνοντας ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του, μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή ενός ντοκιμαντέρ.

FF MM loren 1

Οι Προβολές των Ταινιών
18-24 Νοεμβρίου 2013

Η προβολή μερικών από τις αριστουργηματικές του ταινίες όπως La Dolce vita, I Vitelloni, Lo sceicco bianco, Roma, Ginger e Fred, I Clowns, Giulietta degli spiriti και Le tentazioni del Dottor Antonio συντελεί στην ανάμνηση ενός σκηνοθέτη ο οποίος, εμπνεόμενος από την εσωτερική του φωνή, δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού.
Η ρετροσπεκτίβα που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20:00, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Andrea Crozzoli, (Αντρέα Κροτζόλι) συνιδρυτή της Cinemazero.

Όλες οι ταινίες είναι στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20:00,
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FEDERICO FELLINI
Γιάννη Ζουμπουλάκη [κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο]
και Andrea Crozzoli, [συνιδρυτή της Cinemazero]
&
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ROMΑ»
Αίθουσα: Θέατρο
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο


Fellini,Dolce Vita 2

Η Έκθεση Φωτογραφίας
«8 ½: το ταξίδι του Φελίνι»
του Gideon Bachmann
13 – 24 Νοεμβρίου 2013

Από τις 13 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» στην οποία, μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι, σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του, πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone. Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες του Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας 8 ½ του Φ. Φελίνι.
Ο Bachmann επί 40 χρόνια παρακολούθησε από κοντά και έθετε ερωτήσεις στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Ρίμινι τόσο στα πλατό των ταινιών του όσο και σε συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε ώρες συνομιλιών μαζί του – πέρα από τις χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων με άτομα της οικογενείας, φίλους και συναδέλφους του Φελίνι – προσφέροντάς μας ένα πορτρέτο που καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει.
Για τις φωτογραφίες της Έκθεσης 8 ½ ο Bachmann χρησιμοποίησε τα “short ends” της ταινίας του Φελίνι: εναπομείναντα φιλμ μέσα στην κάμερα που χρησιμοποιούσε ο Gianni di Venanzo για τα γυρίσματα, τα οποία τύλιγε με μία ειδική συσκευή που είχε φέρει από τη Νέα Υόρκη. Για το λόγο αυτό, οι φωτογραφίες δεν καταγράφουν απλά το σύμπαν του Φεντερίκο Φελίνι, αλλά μοιράζονται με την ταινία την ίδια τη φύση τους. Το αφιέρωμα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στον Federico Fellini εμπλουτίζεται με το βλέμμα και τα λόγια του δημοσιογράφου, ο οποίος από το 1956 ήταν στο πλευρό του σκηνοθέτη μέχρι το θάνατό του, απαθανατίζοντας τις εμφανίσεις και τις εξομολογήσεις ενός δασκάλου που ανέδειξε την αυτοαφήγηση σε ανεξάντλητο πεδίο για εμβάθυνση.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο του Bachmann που αποκτήθηκε από το Φωτογραφικό Αρχείο Cinemazero Images, το 1994, και αποτελείται από το υλικό που συνέλεξε ο Gideon Bachmann κατά την πολυετή του δραστηριότητα ως δημοσιογράφος και φωτογράφος στο χώρο του κινηματογράφου. Χάρη ακριβώς σε αυτά τα πλάνα και την ευαισθησία του δημιουργού τους κατέστη εφικτή η ανασύνθεση σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του δεύτερου φινάλε της ταινίας 8 ½ που ο Φελίνι αποφάσισε να αλλάξει την τελευταία στιγμή.
Εκθεσιακός Χώρος -1ου & 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ 18:00-22:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Προβολή Ντοκιμαντέρ
«L’ultima sequenza» του Mario Sesti
13 – 24 Νοεμβρίου 2013

Η έκθεση συμπληρώνεται από το Ντοκιμαντέρ “L’ultima sequenza” (50’) του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «Οκτώμισι» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

Ο Mario Sesti το κατόρθωσε αυτό χάρη στις μαρτυρίες όσων συνεργάστηκαν στη συγγραφή του (Τ. Pinelli), συμμετείχαν σε αυτό (Α. Aimée, S. Milo, R. Falk, C. Cardinale), εργάστηκαν (L. Wertmüller ως βοηθός σκηνοθέτη), του Luciano Ricceri και της Orietta Nasalli Rocca (βοηθοί σκηνογράφου) ή όσων είχαν την τύχη να δουν την προβολή του (Tullio Kezich και Marina Ceratti, κόρη της ηθοποιού Caterina Boratto). Από αυτή τη μυστηριώδη σεκάνς απομένουν οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο δημοσιογράφος Gideon Bachman και κάποιες ώρες συζητήσεων στα ιταλικά και στα αγγλικά με τον Φελίνι, που δεν είχαν αναπαραχθεί και χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος:
18-24 Νοεμβρίου 2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ FEDERICO FELLINI

• ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 20:00
Παρουσίαση από τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο και τον Αndrea Crozzoli της Ένωσης Cinemazero
Στις 21:00 ακολουθεί η προβολή της ταινίας:
ROMA/ Ρώμη
Σκηνοθεσία: Federico Fellini.
Παίζουν: Federico Fellini, Peter Gonzales, John Francis Lane, Anna Magnani, Gore Vidal, Fiona Florence. Μουσική: Nino Rota
Κωμωδία, Ιταλία 1972 / 120΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Η ταινία είναι ένα ζωντανό και στοχαστικό πορτρέτο της Ρώμης μέσα από τις αναμνήσεις ενός νεαρού επαρχιώτη που καταφτάνει στο σταθμό Termini, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρώμη παρουσιάζεται ως σύνθετη και αντιφατική πραγματικότητα. Το πέρασμα από το λυρισμό στη σάτιρα και από τη νοσταλγία στη βιαιότητα γίνεται απρόσκοπτα. Τα διάφορα μέρη είναι ασύνδετα μεταξύ τους, η μετάβαση από το ένα επεισόδιο στο άλλο γίνεται χωρίς συνεκτικό κρίκο. Το προσεκτικό βλέμμα του Φελίνι μάς ταξιδεύει σε ασύλληπτα και χαρακτηριστικά μέρη μέσα από μια σειρά ετερόκλητων πλάνων και χαρακτήρων όπως την αναπαράσταση των οίκων ανοχής, τις συγκρούσεις με την αστυνομία κατά το νυχτερινό μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό της Ρώμης ή το μικρό θέατρο όπου δίνεται μια παράσταση καμπαρέ.
Βραβεία:
1972 – Φεστιβάλ των Καννών- Βραβείο Τεχνικής Grand Prix
1972-Βραβείο Κριτικών SFCC (Le Syndicat Français de la Critique de Cinéma) καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
1972 – Υποψηφιότητα BAFTA (Βritish Academy of Film and Television Arts Awards) καλύτερης σκηνογραφίας

Αίθουσα: Θέατρο
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

• ΤΡΙΤΗ 19 NOEMBΡΙΟΥ 2013, στις 21:00
GINGER E FRED/ Τζίντζερ και Φρεντ
Σκηνοθεσία: Federico Fellini.
Παίζουν: Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Franco Fabrizi, Ezio Marana, Totò Mignone.
Μουσική: Νicola Piovani
Σάτιρα-δραματική κωμωδία, Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, 1985 / 125΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

H Amelia Bonetti και o Pippo Botticella απέκτησαν κάποια φήμη χορεύοντας κλακέτες σε παραστάσεις βαριετέ. Με το καλλιτεχνικό όνομα “Ginger και Fred” εξαργυρώνουν, σε μικρότερη κλίμακα φυσικά, τη λατρεία του κοινού για τους δύο μεγάλους αμερικανούς χορευτές: τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς. Δεν κράτησαν επαφή μεταξύ τους, καθώς αυτή παντρεύτηκε και έμεινε χήρα σε μια μικρή πόλη του ιταλικού βορρά, ενώ αυτός προσπαθεί να τα βολέψει όπως μπορεί. Η κρατική τηλεόραση όμως τους αναζήτησε τώρα για να προτείνει στο παλιό ζευγάρι των εξηντάρηδων πλέον χορευτών να συμμετάσχει στο νέο, μεγαλειώδες τηλεοπτικό σόου, σε αναπόληση της μαγείας μιας χαμένης εποχής.
Βραβεία – Διακρίσεις:
1986 – David di Donatello
• καλύτερου πρωτωνιστή στον Marcello Mastroianni
• καλύτερης μουσικής στον Nicola Piovani
1986 – Nastrο d’argento
• καλύτερου πρωταγωνιστή στον Marcello Mastroianni
• καλύτερης πρωταγωνίστριας στην Giulietta Masina
1986 – Globο d’oro καλύτερης ταινίας στον Federico Fellini

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

• ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

Ι CLOWNS/Οι Κλόουν
Σκηνοθεσία: Federico Fellini.
Παίζουν: Federico Fellini, Liana, Rinaldo και Nando Orfei, Franco Migliorini, Anita Ekberg, Victoria Chaplin, Fanfulla, Tino Scotti, Gustav Fratellini, Pierre Etaix, Alvaro Vitali. Μουσική: Nino Rota, Carlo Savina.
Ντοκιμαντέρ, Ιταλία 1970 / 93΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Πρόκειται για μια ταινία-ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον ίδιο τον Φελίνι που επιχειρεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι στον κόσμο των κλόουν και, την ίδια στιγμή, στον αγαπητό και προσφιλή του κόσμο της μνήμης, υπό το πρίσμα μιας μελαγχολικής και νοσταλγικής αίσθησης για το τέλος, το θάνατο των τσίρκων. (G. L. Rondi)

Βραβείο Nastro d’Argento καλύτερων κοστουμιών (Danilo Donati).

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

• ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

LO SCEICCO BIANCO /Ο Λευκός Σεΐχης
Σκηνοθεσία: Federico Fellini.
Παίζουν: Alberto Sordi, Brunella Bovo, Leopoldo Trieste, Giulietta Masina.
Μουσική: Νino Rota
Κωμωδία. Ιταλία 1952 / 85΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Δύο νεόνυμφοι, ο Ivan και η Wanda, βρίσκονται για γαμήλιο ταξίδι στη Ρώμη για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου. Εκείνος, σχολαστικός και μεθοδικός, από αστική οικογένεια, έχει ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμα του ταξιδιού με προγραμματισμένη επίσκεψη στον Πάπα. Αυτή, μόλις φτάνουν στη Ρώμη, φεύγει από το ξενοδοχείο σε αναζήτηση του «Λευκού Σεΐχη», πρωταγωνιστή μιας σειράς φωτορομάντζων των οποίων είναι φανατική αναγνώστρια, στον οποίο έχει γράψει δεκάδες γράμματα. Η Wanda κατορθώνει να βρει το είδωλό της στο Fregene, στο σετ όπου γίνονται τα γυρίσματα ενός νέου επεισοδίου, και αποφασίζει να ενωθεί με το γκρουπ. Στο μεταξύ, ο Ivan, απεγνωσμένος, την ψάχνει παντού μέσα στην πόλη, αποκρύπτοντας, με ψέματα και περίπλοκα τεχνάσματα, από τους συγγενείς και φίλους του στη Ρώμη τη φυγή της συζύγου του. Στην παραλία του Fregene η Wanda, μετά από διάφορες περιπέτειες, ανακαλύπτει ότι ο ήρωάς της είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι τον είχε ονειρευτεί: είναι ένας φουκαριάρης καταπιεσμένος από τη γυναίκα του, ενώ ο κόσμος των φωτορομάντζων δεν είναι όπως τον είχε φανταστεί.

Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα με τις 100 ιταλικές ταινίες που αξίζει να διασωθούν.

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

LA DOLCE VITA/ Η Γλυκειά Ζωή
Σκηνοθεσία: Federico Fellini
Παίζουν: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny, Annibale Ninchi, Walter Santesso, Nadia Gray, Laura Betti.
Μουσική: Νino Rota
Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1960 / 174΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Ο Marcello είναι ένας δημοσιογράφος σε σκανδαλοθηρικό περιοδικό που ελπίζει να γίνει κάποτε ένας σοβαρός συγγραφέας. Στο αναμεταξύ βυθίζεται στη γλυκειά ζωή της Ρώμης ανάμεσα σε αισθηματικές περιπέτειες με μια αριστοκράτισσα που αναζητά συνέχεια νέες συγκινήσεις, στην απόπειρα αυτοκτονίας της Emma – της συντρόφου του που τον καταπιέζει με τη ζήλια της – και στο μάταιο φλερτ με τη Sylvia, διάσημη και εκρηκτική ντίβα του κινηματογράφου, που επιδίδεται σε ένα αισθησιακό μπάνιο στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Ακολουθούν το ψεύτικο όραμα της Παναγίας που επινοούν δύο παιδιά και η συνάντηση με έναν εκλεπτυσμένο διανοούμενο, τον Steiner: ο Marcello θαυμάζει την οικογένειά του πιστεύοντας ότι αντικρίζει το ιδανικό πρότυπο. Αλλά ο Steiner αυτοκτονεί, αφού προηγουμένως σκοτώσει τα παιδιά του. Οι υπαρξιακές περιπέτειες του Marcello συνεχίζονται ασταμάτητα με την αδιαθεσία του ηλικιωμένου πατέρα του, ο οποίος ήρθε να τον επισκεφθεί και την εγκατάλειψη της Emma.

Βραβεία – Διακρίσεις:
1960 Φεστιβάλ των Καννών: Χρυσός Φοίνικας στον Federico Fellini
1960 David di Donatello καλύτερης σκηνοθεσίας στον Federico Fellini
1960 Nastro d’argento καλύτερου πρωταγωνιστή στον Marcello Mastroianni
1962 Bραβείο Oscar καλύτερων κοστουμιών στον Piero Gherardi

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

• ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 20:00

LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO/ Οι Πειρασμοί του Ντοτόρ Αντόνιο
Σκηνοθεσία: Federico Fellini.
Παίζουν: Peppino De Filippo, Anita Ekberg, Antonio Acqua.
Moυσική: Νino Rota και Piero Umiliani
Σάτιρα-κωμωδία, Ιταλία 1962 / 60΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας τεσσάρων επεισοδίων Boccaccio 70 σε σκηνοθεσία Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli και Luchino Visconti εμπνευσμένης από τις νουβέλες του Βοκάκιου.
Ο Antonio Mazzuolo είναι ένας αδιάλλακτος ηθικολόγος που μάχεται με τον τρόπο του ενάντια στην εξάπλωση της ανηθικότητας. Μέχρι τη στιγμή που, το άκρον άωτον γι’ αυτόν, υψώνεται απέναντι από τα παράθυρα του σπιτιού του μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα με τη φωτογραφία της Anita Ekberg η οποία με σαγηνευτικό χαμόγελο προσκαλεί τον κόσμο να πίνει περισσότερο γάλα. Αναστατωμένος αγωνίζεται μάταια για την απομάκρυνσή της. Φαντάζεται ότι η γυναίκα κατεβαίνει από την πινακίδα και τον οδηγεί στον γιγαντιαίο της κόσμο. Ερωτεύεται αυτή την ονειρώδη γυναίκα, αλλά αυτή τον εμπαίζει και του ξεφεύγει, ενώ αυτός στο τέλος χάνει τα λογικά του. Ο Antonio ζει μέσα στους εφιάλτες και τις εμμονές νιώθοντας σεξουαλική έλξη για την ίδια εικόνα που ήθελε να λογοκρίνει.

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

• ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

GIULIETTA DEGLI SPIRITI/ Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων
Σκηνοθεσία: Federico Fellini
Παίζουν: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Sylva Koscina.
Μουσική: Nino Rota, Eugene Walter
Αισθηματική-δραματική κωμωδία, Ιταλία, Γαλλία 1965 / 137΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Η πρωταγωνίστρια Giulietta Boldrini είναι μια πλούσια και ευτυχισμένη κυρία της καλής κοινωνίας της Ρώμης. Έχει λάβει καθολική διαπαιδαγώγηση και είναι στενά δεμένη με την ανάμνηση του παππού της, ο οποίος το είχε σκάσει με μια χορεύτρια. Η Giulietta με τον σύζυγό της περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην πολυτελή βίλα τους στο Fregene. Με μερικούς φίλους οργανώνουν ένα πάρτι στη βίλα τους για να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους. Η Giulietta όμως αισθάνεται ότι ο δεσμός τους δεν είναι πια γερός, φοβάται ότι ο σύζυγός της την απατά και ο κόσμος της καταρρέει. Δεν έχει κανένα στον οποίο να μπορεί να εκμυστηρευτεί: η μητέρα και οι αδελφές της είναι γυναίκες επιφανειακές. Ελπίζοντας σε μια υπερφυσική βοήθεια, συμμετέχει σε πνευματιστικές τελετές με έναν Ινδό οραματιστή. Ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας της, αποφασίζει να παρακολουθήσει το σύζυγό της και ανακαλύπτει ότι οι αμφιβολίες της ήταν βάσιμες.

Βραβεία – Διακρίσεις:
1966 David di Donatello καλύτερης πρωταγωνίστριας στη Giulietta Masina
1966 Golden Globe καλύτερης ξένης ταινίας
1967 Kansas City Critics Circle Awards καλύτερου σκηνοθέτη στον Federico Fellini
Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

• ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00
Ι VITELLONI/ Οι Βιτελόνι
Σκηνοθεσία: Federico Fellini.
Παίζουν: Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo
Δραματική κωμωδία. Ιταλία, Γαλλία 1953 / 108΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Βιτελόνι αποκαλούνται στις επαρχιακές πόλεις οι νεαροί άνδρες καλών οικογενειών που περνούν τη μέρα τους άσκοπα σε μπαρ, μπιλιάρδα, με βόλτες και ανώφελους έρωτες και πράξεις. Τέτοιοι είναι, στη μικρή τους πόλη, και οι πέντε φίλοι Fausto, Moraldo, Albertο, Leopoldο και Riccardo. O Fausto φλερτάρει με την Sandra, την αδελφή του Moraldo. Η σχέση τους όμως δεν είναι άνευ συνεπειών: η Sandra περιμένει παιδί και ο Fausto, υπακούοντας στην επιθυμία του πατέρα του, πρέπει να κάνει το χρέος του και να παντρευτεί την κοπέλα του. Ούτε ο γάμος, ούτε η πατρότητα όμως θα καταφέρουν να τον σοβαρέψουν.
Βραβεία:
1953 Φεστιβάλ Βενετίας: Ασημένιο Λιοντάρι
1954 3 Nastrο d’Argento: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου ηθοποιού μη πρωταγωνιστή (Alberto Sordi), καλύτερου παραγωγού.

Προβολές 19-24.11.2013
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

Βιογραφικά σημειώματα
Gideon Bachmann
O Gideon Bachmann γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά μεγάλωσε στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη διηύθυνε το περιοδικό κινηματογράφου “CINEMAGES”, παρουσίασε επί 10 χρόνια μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν από 13 σταθμούς («The Film Art”) και διηύθυνε την κινηματογραφική λέσχη της Νέας Υόρκης THE GROUP FOR FILM STUDY, που πρώτη εισήγαγε στις Η.Π.Α. κλασικές ταινίες από τις ευρωπαϊκές ταινιοθήκες. Υπήρξε επίσης δύο φορές πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (AFFS). Αφότου εγκαταστάθηκε στη Ρώμη το 1962, συνεργάστηκε με πάνω από 100 εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων Times, The Guardian, The Australian, The New York Herald Tribune, Neue Zuercher Zeitung, Frankfurter Allgemeine, Isskusstvo Kino, Ιl Messaggero) και γύρισε μια σειρά ταινιών πάνω στον κινηματογράφο, που προβλήθηκαν από μεγάλους ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς (Protesta perchè?, Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία 1968, Ciao, Federico! που καταγράφει τα γυρίσματα της ταινίας «Fellini Satyricon»). Έχει διδάξει τεχνική κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island και Στάνφορτντ (ΗΠΑ) και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Παρίσι. Έχει συντονίσει τις συνεντεύξεις τύπου όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών και αμερικανικών φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων της Βενετίας, του Λοκάρνο, του Mannheim, του Βερολίνου και των Καννών.
Σήμέρα διευθύνει τη Σειρά «Vox Humana» στην Καρλσρούη της Γερμανίας, μια συλλογή με τις φωνές σημαντικών σκηνοθετών της ιστορίας του κινηματογράφου που μιλούν για τον εαυτό τους και όχι απαραίτητα για τη δουλειά τους, επειδή «συχνά το πρόσωπο πίσω από την κάμερα είναι πιο ενδιαφέρον από το δημιούργημά τους. Συνομιλώντας μαζί τους, μπορεί κανείς να συλλάβει και εκείνα που δεν κατόρθωσαν ακόμη να εκφράσουν στο έργο τους. Οι ταινιοθήκες συλλέγουν έργα, η Vox Humana συλλέγει σκηνοθέτες». Το πλούσιο αρχείο φωτογραφιών που τράβηξε στα ευρωπαϊκά πλατό φυλάσσεται σήμερα στο Φωτογραφικό Αρχείο Cinemazero Images του Pordenone (images.cinemazero.it).
Αndrea Crozzoli
O Andrea Crozzoli (Ανκόνα, 1952) ίδρυσε το 1978, μαζί με άλλους επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού, την Ένωση Cinemazero της οποίας διετέλεσε πρόεδρος κατά την πρώτη τετραετία (1978-1982) αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τον ρόλο του διευθυντή, ενώ υπήρξε υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τον προγραμματισμό και για τις εκθέσεις φωτογραφίας. Το 1982 συμμετείχε στην ίδρυση και στον σχεδιασμό του Φεστιβάλ Le giornate del cinema muto (Hμέρες Βωβού Κινηματογράφου, φεστιβάλ αφιερωμένο στις απαρχές του κινηματογράφου), το οποίο πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις στο χώρο παγκοσμίως. Από το 1986 είναι εγγεγραμμένος στο εθνικό μητρώο δημοσιογράφων ως αρθρογράφος. Από το 1990 έως το 1996 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αmbiente-Incontri στο Sacile (Pn). Έχει επιμεληθεί μονογραφίες για φωτογράφους του κινηματογράφου όπως: Pierluigi – Un fotografo sul se, μονογραφία αφιερωμένη στο μεγάλο φωτογράφο με καταγωγή από το Pordenone του οποίου οι φωτογραφίες από τις ταινίες Dolce vita και La Ciociara είναι διάσημες, Angelo Pennoni – Fotografie di cinema, μονογραφία αφιερωμένη στον φωτογράφο από τη Ρώμη που ξεκίνησε την καριέρα του με τον Vittorio De Sica στην ταινία Μiracolo a Μilano. Το 2003 επιμελήθηκε με τον Mario Sesti τον κατάλογο και την έκθεση 8 1/2 Il viaggio di Fellini – Fotografie di Gideon Bachmann αφιερωμένα στο αριστούργημα του Φελίνι. Το 2006 επιμελήθηκε και ανέλαβε την παραγωγή των extras του DVD Pasolini prossimo nostro του Giuseppe Bertolucci. Είναι διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού για τον κινηματογράφο Cinemazero/Notizie από την ίδρυσή του. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ANEC (Εθνική Ένωση Επιχειρηματιών Κινηματογράφου) για τον τομέα του Triveneto. Συνεργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες.
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Γεννημένος τον Μάρτιο του 1965, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης σπούδασε δημοσιογραφία στην Ελλάδα και στην Αμερική και βρίσκεται στον χώρο του ελληνικού Τύπου από το 1987. Από το 1987 ως το 1999 είχε συνεργασίες με εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα όπως τα περιοδικά ΤΗΛΕΡΑΜΑ, TV ZAPPING, ΣΙΝΕΜΑ και ΜΕΤΡΟ. Από το 1999 είναι ο κριτικός κινηματογράφου και υπεύθυνος των κινηματογραφικών θεμάτων της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ με συνεργασίες στα έντυπα που εκδίδονται μαζί με το Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας (ΒΗΜΑgazino, BHMAdonnaκ.ά.).


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: http://www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3
Ε-go.gr, Ελculture.gr Clickatlife.gr

Culturenow.gr Mediasoup.gr Monopoli.gr In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00.
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: