Ψάχνοντας τον Sugar Man (2012) του Μαλίκ Μπεντζελούλ | από 21.11.2013 στους κινηματογράφους

sugarman_greek_poster

Ψάχνοντας τον Sugar Man (Ντοκιμαντέρ)
Searching for Sugar Man
του Μαλίκ Μπεντζελούλ
με τους Μαλίκ Μπεντζελούλ, Ροντρίγκεζ

Υπόθεση:
Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, δύο σημαντικοί μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν έναν άγνωστο μουσικό σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ. Εντυπωσιασμένοι από τις συγκινητικές μελωδίες του και τους προφητικούς του στίχους, ηχογραφούν μαζί του ένα άλμπουμ, που πιστεύουν ότι θα τον κάνει τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του. Όμως το άλμπουμ αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, ο καλλιτέχνης μένει στην αφάνεια, ενώ γεννιούνται φήμες για δήθεν αυτοκτονία του επί σκηνής…. Παρόλα αυτά, μια πειρατική ηχογράφηση του άλμπουμ φτάνει από την Αμερική στην Νότια Αφρική, όπου γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, κάνοντας εκεί τον μουσικό αυτόν πιο διάσημο από τους Rolling Stones και τον Elvis Presley ! Xρόνια αργότερα, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του καλλιτέχνη αποφασίζουν να αναζητήσουν τον ήρωά τους που έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο της χώρας τους. Η έρευνα τους οδηγεί στην πιο απίστευτη ιστορία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί : την αληθινή ιστορία της ζωής του μουσικού Σίξτο Ροντρίγκεζ.

Η ΠΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΥ – ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΣΙΞΤΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ!

Η πολυβραβευμένη ταινία-φαινόμενο, που ξαφνιάζει και συγκινεί το κοινό σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τον πιο άγνωστο-διάσημο μουσικό στον κόσμο, τον Σίξτο Ροντρίγκεζ, εκτοξεύοντας την καριέρα του χαρισματικού καλλιτέχνη, ο οποίος σήμερα στα 70 του χρόνια, δίνει την μια συναυλία μετά την άλλη.

Το «Ψάχνοντας τον Sugarman» έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία σε φεστιβάλ παντού με κορυφαίο την βράβευσή του με ΟΣΚΑΡ KAΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ 2013. Έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς όπου και αν έχει προβληθεί, ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα έχει παρατηρηθεί ότι όλοι μιλούν για την απίστευτη ιστορία του Ροντρίγκεζ και τρέχουν να ακούσουν ξανά και ξανά τα τραγούδια του!

Το «Ψάχνοντας τον Sugarman» είναι μια ταινία πλούσια σε συναισθήματα και σε σκέψεις για την έμπνευση, την ελπίδα, την επιτυχία, την διασημότητα, την ίδια τη ζωή, και την απίθανη μουσική του Σίξτο Ροντρίγκεζ που θα αναρωτιέστε γιατί δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα !

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΟΣΚΑΡ Kαλύτερου Ντοκυμαντέρ 2013
BAFTA AWARDS – Kαλύτερο Ντοκυμαντέρ
TRIBECA FILM FESTIVAL – Βραβείο Κοινού
SUNDANCE FILM FESTIVAL – Βραβείο Κοινού, Ειδικό Βραβείο Επιτροπής
Göteborg FILM FESTIVAL – Βραβείο Κοινού
LONDON CRITICS CIRCLE FILM AWARDS – Ντοκιμαντέρ της χρονιάς
NATIONAL SOCIETY OF FILM CRITICS AWARDS, USA – Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
WRITERS GUILD OF AMERICA – Καλύτερο σενάριο ντοκιμαντέρ
AMSTERDAM INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL – Βραβείο Κοινού
LOS ANGELES FILM FESTIVAL – Βραβείο Κοινού
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ «ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ» – Golden Athena (Χρυσή Αθηνά)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Σίξτο Ροντρίγκεζ υπήρξε το μεγαλύτερο ροκ είδωλο της Αμερικής στην δεκαετία του ’70, κι όμως δεν έγινε ποτέ γνωστός!
Στα 70 του χρόνια και μετά από την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Ψάχνοντας τον SUGARMAN» η καριέρα του εκτοξεύεται και ο Ροντρίγκεζ δίνει συναυλίες σε όλον τον κόσμο !
Οι θεατές της ταινίας σε όλον τον κόσμο βγαίνουν από την αίθουσα συγκινημένοι από την απίστευτη ιστορία του και αναζητούν να ακούν ξανά και ξανά τα τραγούδια του με την καταπληκτική μουσική και τους προφητικούς στίχους.
Οι πρώτες αντιδράσεις για το απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική προκλήθηκαν από τους στίχους των τραγουδιών του.
Είναι η πιο απίστευτη ιστορία άγνωστου-διάσημου καλλιτέχνη που έχετε ακούσει ποτέ!

Sugarman 01

Τι είπε ο σκηνοθέτης της ταινίας Malik ΒΕΝDJELLOUL

Για την ιστορία

«Το 2006, μετά από πέντε χρόνια που έκανα τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ στη Σουηδία , πέρασα έξι μήνες, ταξιδεύοντας στην Αφρική και τη Νότια Αμερική ψάχνοντας για καλές ιστορίες . Στο Κέιπ Τάουν γνώρισα τον Stephen » Sugar » Segerman , ο οποίος μου είπε για τον Ροντρίγκεζ . Έμεινα εντελώς άφωνος – δεν είχα ακούσει μια καλύτερη ιστορία στη ζωή μου! Από την στιγμή εκείνη άρχισα να δουλεύω για την ταινία επί πέντε χρόνια, σχεδόν κάθε μέρα».

Για την μουσική του Ροντρίγκεζ

«Προτού να μου μιλήσει ο Stephen «Segerman» για τον Ροντρίγκεζ, δεν είχα ακούσει την μουσική του. Ερωτεύτηκα τόσο πολύ την ιστορία του, που φοβόμουνα να ακούσω τη δουλειά του. Πίστευα ότι οι πιθανότητες να είναι η μουσική του τόσο καλή όσο και η ιστορία του, ήταν πολύ λίγες, που φοβόμουνα ότι θα απογοητευτώ και θα χάσω την ορμή μου. Έτσι, άρχισα να την ακούω, όταν ήρθα πίσω στην Ευρώπη και κυριολεκτικά δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου . Νόμιζα ότι τα συναισθήματά μου για την ιστορία είχαν επηρεάσει την κρίση μου και είχα ανάγκη να την παρουσιάσω σε άλλους ανθρώπους για να δω αν θα συμφωνήσουν. Οι αντιδράσεις τους με έπεισαν- αυτά τα τραγούδια ήταν πραγματικά σε ένα επίπεδο ίσο με την καλύτερη δουλειά του Bob Dylan, ακόμη και των Beatles.

Όλοι αποκαλούν την μουσική του Ροντρίγκεζ » folk «, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει “folk”, εκτός από τους Beatles. Τα τραγούδια του Ροντρίγκεζ είναι όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Μερικά είναι folk, μερικά είναι rock, άλλα είναι pop και κάποια άλλα είναι blues . Ακριβώς όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης – είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί, αλλά κάθε τραγούδι έχει κάτι διαφορετικό» .

Για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην παραγωγή της ταινίας

«Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να πιστέψουν οι σωστοί άνθρωποι στο project. Νόμιζα ότι ήταν προφανές ότι η ιστορία ήταν καλή – εάν την είχε γράψει σεναριογράφος θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι ήταν υπερβολικό, εντελώς απίστευτο για να κάνει νόημα. Νόμιζα ότι το γεγονός ότι ήταν μια αληθινή ιστορία – και ο τρόπος που συνέβη – θα ήταν αρκετά για να προσελκύσουν επενδυτές. Αλλά στο τέλος η ιστορία προσέλκυσε όλους τους άλλους, εκτός από τους επενδυτές. Ίσως επειδή ήταν η πρώτη μου ταινία .
Όταν η τύχη μου γύρισε και ήρθα σε επαφή με τους παραγωγούς Simon Chinn και John Battsek και τους έδειξα τι είχα κάνει για την ταινία, την αγάπησαν. Με βοήθησαν πολύ και είχαν ατέλειωτες χρήσιμες δημιουργικές ιδέες».

Τι σημαντικό έμαθε γυρίζοντας την ταινία

«Έμαθα ότι είναι δυνατό να ζήσει κανείς τη ζωή του με τους δικούς του όρους . Ακόμη και αν αυτό σημαίνει τεράστια θυσία , είναι η ζωή σου και θα το μετανιώσεις αν δεν προσπαθήσεις. Ο Ροντρίγκεζ δεν ήθελε να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε μορφή κανόνων. Είπε ότι ήθελε να πει, και στη συνέχεια περίμενε από τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τη μουσική του και το ήθος του, και όχι το αντίστροφο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι από το οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλά. Ίσως μεγαλύτερη επιτυχία ή περισσότερα χρήματα θα μπορούσαν να έρθουν με συμβιβασμούς στα όνειρά σας , αλλά μην πάτε εκεί! Ο Ροντρίγκεζ συνήθιζε να επαναλαμβάνει την παροιμία «μην παίρνετε καραμέλες από αγνώστους». Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τον κινηματογράφο.

Ο Ροντρίγκεζ βρήκε τελικά το κοινό του με τον δικό του τρόπο . Γιατί; γιατί έμεινε πιστός στα ιδανικά του. Τόσο πολύ που έμοιαζε σαν να έκρυβε σκοπίμως το ταλέντο του και να απέφευγε την επιτυχία. Αλλά στο τέλος , αποδείχθηκε ότι ήταν το αντίθετο. Η δημιουργικότητά του ήταν απαράμιλλη και ως εκ τούτου άψογη . Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά κάτι που κάθε καλλιτέχνης πρέπει να εξετάσει προσεκτικά. Ο πραγματικός θησαυρός του καλλιτέχνη είναι η δική του ακεραιότητα, αξιοπρέπεια , έμπνευση και πάθος. Και πρέπει να προστατεύεται αυτό με κάθε κόστος».

Βιογραφικό MALIK BENDJELLOUL

Εγκατεστημένος στη Στοκχόλμη – πολύ πρόσφατα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη – ο Malik Bendjelloul έχει ασχοληθεί με την σκηνοθεσία ντοκυμαντέρ κυρίως για μουσικούς για δώδεκα χρόνια,. Το 2001, ο Bendjelloul σκηνοθέτησε το πρώτο ντοκυμαντέρ για τους Γερμανούς πρωτοπόρους στην ηλεκτρονική μουσική Kraftwerk. Έχει κάνει επίσης μια σειρά ντοκυμαντέρ για την ιστορία του heavy metal, καθώς και μεμονωμένα ντοκυμαντέρ για γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι: Björk, Sting, Elton John, Rod Stewart, Madonna, Mariah Carey, U2 και Kylie Minogue . Επίσης σκηνοθέτησε μια μαγνητοσκοπημένη συναυλία του Prince. Ο Bendjelloul εχει σχεδιάσει και σκηνοθετήσει μια σειρά τηλεοπτικών show υψηλών προδιαγραφών στη Σουηδία καθως και μουσικά βίντεο και διαφημίσεις.

Αυθεντικά τραγούδια που ακούγονται στην ταινία
(Στην Ελλάδα το CD του Sixto Rodriguez, “Searching for Sugarman” κυκλοφορεί από τη Sony Music/Feelgood records

Sugar Man (Sixto Rodriguez)
Crucify Your Mind (Sixto Rodriguez)
Cause (SIxto Rodriguez)
I Wonder (Sixto Rodriguez)
Jane S. Piddy (Sixto Rodriguez)
This Is Not A Song, It’s an Outburst: Or, The Establishment Blues (Sixto Rodriguez)
Can’t Get Away (Sixto Rodriguez)
I Think of You (Sixto Rodriguez)
Inner City Blues (Sixto Rodriguez)
Lifestyles – Sandrevan Lullaby (Sixto Rodriguez)
Street Boy (Sixto Rodriguez)
A Most Disgusting Song (Sixto Rodriguez)
I’ll Slip Away (Sixto Rodriguez)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.