16o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας |τελετή έναρξης-ομιλία Δημήτρη Σπύρου (φωτογραφίες) | Ανοίγει ο κύκλος των φετινών Εργαστηρίων

festival olympias festival olympias 1 festival olympias 2 festival olympias 3 festival olympias 4 festival olympias 5

Δημήτρης Σπύρου:
Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας θεσμοθετείται, εμείς, σπεύσαμε να βοηθήσουμε το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Καταθέσαμε πρόταση, στην οποία αναφέρουμε ότι ο φορέας που θα διοργανώνει το Φεστιβάλ πρέπει να αποτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πύργου. Υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο; Και όχι μόνο αυτό: στην ίδια πρόταση αναφέρουμε ότι αν οι τρεις αυτοί φορείς κρίνουν ότι μας χρειάζονται, εδώ είμαστε. Αν κρίνουν ότι μπορούν με άλλους καλύτερα, τότε εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους συμβουλεύσουμε, να τους μεταφέρουμε την πείρα μας για να συνεχίσουν.


Αυτή ήταν η δική μας πρόταση. Το ότι δεν υλοποιήθηκε αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη. Η ευθύνη για τη θεσμοθέτηση ανήκει στο υπουργείο, την περιφέρεια και τον δήμο. Εμείς είμαστε ταπεινοί εργάτες ενός θεσμού. Κανένας από εμάς δεν έχει επιδιώξει καρέκλες. Αλλά δεν μπορούμε να εξηγούμε κάθε φορά τι κάνουμε επί 16 χρόνια εδώ. Όποιος θέλει να μάθει, πρέπει να έρθει να το δει από κοντά. Και επειδή είναι καιροί αποφάσεων, πρέπει να μιλάμε όλοι την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί πολλοί λένε ότι μας αγαπάνε, όμως, παρά την εξουσία που έχουν, δεν κάνουν τίποτα για τον θεσμό. Βεβαίως ξέρουμε ότι η χώρα είναι σε βαθύτατη κρίση, αλλά το Φεστιβάλ δεν μπορεί να βρίσκεται άλλο στον αέρα. Ας αποφασίσουν, λοιπόν, αν το θέλουν ή όχι.

festival olympias 11

festival olympias 10

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα βρισκόμαστε και πάλι όλοι εδώ, για να ανοίξουμε την αυλαία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Δημιουργίας CAMERA ZIZANIO. Στα 16 χρόνια που πέρασαν, μάθαμε όλοι μας να παρακολουθούμε τα παιδιά και τους νέους μας στις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να μοιραζόμαστε και εμείς μαζί τους την αγάπη τους για τον κινηματογράφο. Γίναμε και εμείς κοινωνοί μιας μεγάλης αλήθειας: ότι ο κινηματογράφος αποτελεί τροφή για δημιουργική σκέψη, μάθηση, μεθοδικότητα, συλλογικότητα, άμιλλα και εθελοντισμό, απαραίτητα εφόδια δράσης για το μέλλον αυτών των παιδιών.
Στα χρόνια αυτά που ο θεσμός εδραιώθηκε και εξελίχθηκε ως το σημαντικότερο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός της περιοχής μας και ως ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο δρόμος δεν ήταν πάντα εύκολος. Το αντίθετο θα έλεγα. Ωστόσο, η αναγνώριση που έχει επιτύχει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο η οποία αυξάνει χρόνο με το χρόνο, η δυναμική που έχει αποκτήσει, το πάθος των παιδιών να δημιουργούν κινηματογραφικές ταινίες και να απολαμβάνουν ταινίες που απευθύνονται στο νεανικό κοινό από καταξιωμένους κινηματογραφιστές από ολόκληρο τον κόσμο, τα χαρούμενα πρόσωπα που βλέπουμε όλοι εμείς που καθημερινά κινούμαστε στους χώρους του Φεστιβάλ, όλα αυτά μας έδωσαν και μας δίνουν δύναμη και συνεχίζουμε ως σήμερα. Σε μια πορεία που δεν φθίνει αλλά αντίθετα κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και ενισχύεται με ιδέες, πρόσωπα, δράσεις…
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζοντας την στήριξη που παρείχε η Νομαρχία τόσο στην ίδρυση όσο και στη λειτουργία του Φεστιβάλ Ολυμπίας, βρίσκεται στο πλευρό των στελεχών του για να διευκολύνει και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διοργάνωσή του.
Και όπως είναι φυσικό, όταν μιλάμε για ένα μεγάλο φεστιβάλ όπως είναι αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στις δράσεις που εξελίσσονται στην Ηλεία όσο και σε αυτές που εξαπλώνονται γεωγραφικά σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Στην εποχή της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε, είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι αυτό που παραμένει ακόμη ζωντανό είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το 16οΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έρχεται φέτος να δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποτελέσουν τα θεμέλια μιας τέτοιας θέασης του μέλλοντος. Κάποτε βάζαμε στόχο το Φεστιβάλ να αποτελέσει ένα σταθερό πόλο πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του νομού. Σήμερα, κηρύσσοντας την έναρξη της 16ης διοργάνωσης πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει έναν ακόμη πιο σημαντικό: το Φεστιβάλ έχει μπει στο μυαλό, στην καρδιά και στην ζωή των παιδιών μας.

Στηρίζουμε και εμψυχώνουμε το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην πράξη, καθώς μέσα από τις δράσεις του αναπτύσσονται απεριόριστες δυνατότητες αισθητικής καλλιέργειας, κοινωνικής μάθησης και ουσιαστικής επικοινωνίας των παιδιών και των νέων. Και επιπλέον, δίνει σε μας τους μεγαλύτερους την ευκαιρία να αφουγκραστούμε μέσα από τις νεανικές κινηματογραφικές προσπάθειες απ’ όλη την Ελλάδα τις έγνοιες και τις ελπίδες των παιδιών μας, αλλά και τα δικά μας λάθη.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ οι επόμενες δύο εβδομάδες να είναι γεμάτες από μοναδικές εμπειρίες για τα παιδιά και τους νέους μας. Εύχομαι να καταφέρουν να ανακαλύψουν τελικά το δικό τους «φως» μέσα στις σκοτεινές αίθουσες και να το μετατρέψουν σε δημιουργία…

Ανοίγει ο κύκλος των φετινών Εργαστηρίων

Η πόλη του Πύργου, ένα κινηματογραφικό πλατό
Αρχίζουν σήμερα τις εργασίες τους τα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio, που με τη συμβολή καλλιτεχνών-εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής εβδομάδας μοναδικές στιγμές δημιουργίας στα παιδιά και τους εφήβους. Οι συμμετέχοντες μυούνται στα μυστικά του κινηματογράφου και τα διαφορετικά του είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενο σχέδιο) και οδηγούνται στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Στα εργαστήρια λαμβάνουν μέρος δεκάδες μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από τον Πύργο και την Ηλεία, αλλά και οι νεαροί επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα κινηματογραφικά εργαστήρια, ένα από πιο δυναμικά και δημιουργικά τμήματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio πραγματοποιούνται στο θέατρο Απόλλων στο Δημαρχείο, στο Συνεδριακό Κέντρο, στην Δεξαμενή και στο ΤΕΙ Πύργου.

 festival olympias 6festival olympias 7festival olympias 8festival olympias 9

Επαγγελματίες του κινηματογράφου προσφέρουν στους νέους τις γνώσεις και την πείρα τους ώστε να μπορούν να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες μέσα από την κάμερα. Οι μαθητές και οι φοιτητές που συμμετέχουν, έρχονται σε γνωριμία με τη γλώσσα και την τεχνική του κινηματογράφου, δημιουργούν τα δικό τους σενάρια, γυρίζουν και μοντάρουν ταινίες μικρού μήκους.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται τρία εργαστήρια Σκηνοθεσίας-Μοντάζ για μαθητές γυμνασίων και λυκείων, με υπεύθυνους σκηνοθέτες τους Νίκο Αλευρά, Μαρία Σκουλά, Δαμιανό Βογανάτση, Γιώργο Διδυμιώτη και Κυριάκο Χαριτάκη. Παράλληλα κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι σε εξέλιξη δύο εργαστήρια Animation για μαθητές γυμνασίων και λυκείων με υπεύθυνους τους Κώστα Κατράκη και Ευάγγελο Βλαχάκη και ένα για την εισαγωγή στην τεχνική του animation (stop motion) με τη βοήθεια των πολύ γνωστών animation box του Σουηδού Erling Eriksson. Η διδασκαλία θα γίνεται με την ευθύνη του Media Education Centre-Βελιγράδι Igor Gimbosh (Σερβία) και θα αφορά σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον και για το εργαστήριο Ντοκιμαντέρ – Daily News, το οποίο παράγει καθημερινά ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με σχόλια πάνω στα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ. Υπεύθυνος σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Θεοδοσίου και συμμετέχουν μαθητές γυμνασίων-λυκείων και φοιτητές. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα «Προετοιμάζοντας μια ταινία» από τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη Bernd Sahling, που έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Πετώντας στα τυφλά» και είναι διαγωνιζόμενος και φέτος στο 16ο Φεστιβάλ με νέα ταινία του.
Η οικονομική κρίση είναι το θέμα για την δημιουργία μικρών ταινιών, στο πλαίσιο του Mythos project. Το Mythos project είναι μια διεθνής πρωτοβουλία της Camera όπου οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους πάνω στο θέμα «Οι νέοι και η κρίση με τα πολλά πρόσωπα» με υπεύθυνη την Μαρία Μπετενίτη, που συμμετέχει στα εργαστήρια και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ από τα μαθητικά της χρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: