Απογεύματα στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής | Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2013 | Είσοδος ελεύθερη

FOUAGIE LYRIKIS

Απογεύματα στο φουαγέ
Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη
Τρίο για πιάνο

Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2013
Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια – Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Ώρα έναρξης 18.00 / Είσοδος ελεύθερη

Αναδρομές ΙΙΙ (1978) Έργο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο
του Δημήτρη Δραγατάκη [1914-2001]

Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα, D 929 (έργο 100) του Φραντς Σούμπερτ [1797-1828]

Σολίστ:
Σέρτζιου Ναστάσα, βιολί
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Τρεις από τους διαπρεπέστερους σολίστες της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, οι Σέρτζιου Ναστάσα στο βιολί, ο Άγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο και ο Τίτος Γουβέλης στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν δύο δεξιοτεχνικά μουσικά έργα.
Οι Αναδρομές ΙΙΙ του Δημήτρη Δραγατάκη εκκινούν ένα μικρό, αλλά σημαντικό επετειακό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους -όσο και πρωτοπόρους συνθέτες της ελληνικής μουσικής του 20ου αιώνα- στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου φιλοξενούμενου συνθέτη των εκδηλώσεων των κυριακάτικων συναυλιών του φουαγέ, με την αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του, το 2014.

Το Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα, D 929 (έργο 100) του μεγάλου αυστριακού μουσουργού Φραντς Σούμπερτ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο απαιτητικά έργα ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.

Η συναυλία εντάσσεται στο θεματικό κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Γιώργο Κουμεντάκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τρεις θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Όπερας, τον κύκλο Οπερέτας και τον κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη.

Κύκλος όπερας [ΚΟ] (υπεύθυνος: Βαγγέλης Χατζησίμος). Στον κύκλο όπερας θα παρουσιαστούν σε συναυλιακή μορφή είτε ολόκληρα έργα, είτε εκτενή αποσπάσματά τους. Από τη διεθνή παραγωγή δίνεται έμφαση στο έργο του πρώιμου Βέρντι με την παρουσίαση δύο έργων που ακούγονται σπάνια, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συναυλία αφιερωμένη στον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται το 2013. Κύριος άξονας του κύκλου όπερας είναι η ελληνική λυρική παραγωγή. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η πρώτη ελληνική όπερα, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867) του Σπυρίδωνος Ξύνδα (από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014), καθώς και σημαντικά έργα των Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα, Μάριου Βάρβογλη και Γιώργου Σισιλιάνου.
Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη [ΚΣ] (υπεύθυνος: Γιώργος Κουμεντάκης). Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του με την ΕΛΣ, η οποία θα κορυφωθεί με την πρεμιέρα της όπερας Η φόνισσα το φθινόπωρο του 2014, ο Γιώργος Κουμεντάκης προτείνει έναν κύκλο εννέα θεματικών συναυλιών, όπου συνυπάρχουν διαφορετικά είδη και μουσικές παραδόσεις. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση έργα του συνθέτη που παραγγέλθηκαν από την ΕΛΣ, ενώ ιδιαίτερη παρουσία, σε τρεις από τις συναυλίες του κύκλου, θα έχει το έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014.
Κύκλος ελληνικής οπερέτας [ΚΟΠ] (υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τα τελευταία χρόνια στο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας, της ναυαρχίδας του ελληνικού μουσικού θεάτρου, έχουν αρχίσει να επανέρχονται έργα αδίκως ξεχασμένα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για λησμονημένα έργα και συνθέτες του ελαφρού μουσικού θεάτρου, η ΕΛΣ προτείνει, υπό μορφή αναλογίου, τέσσερις οπερέτες που άφησαν εποχή. Θα παρουσιαστούν δύο έργα συνθετών που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, η θρυλική Ριρίκα μας (1930) του Στάθη Μάστορα και το Αποκριάτικο όνειρο (1924) του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, καθώς και δύο έργα των δημοφιλέστερων συνθετών της ελληνικής οπερέτας που δεν έχουν παιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες: το σκανδαλώδες Θέλω να δω τον Πάπα! (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και η Μοντέρνα καμαριέρα (1916) του Νίκου Χατζηαποστόλου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΣΕΡΤΖΙΟΥ ΝΑΣΤΑΣΑ Βιολί
Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού. Σε ηλικία 13 ετών πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Πλοέστι, της Ορχήστρας Ζωρζ Ενέσκου και της Ορχήστρας Βιρτουόζοι του Βουκουρεστίου. Την ίδια εποχή έγινε εξάρχων στην Ορχήστρα Κοντσέρτο του Μουσικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία. Το φθινόπωρο του 1990, έπειτα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, έγινε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1991 παίζει με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και από το 1996 είναι ο εξάρχων. Ως σολίστ συμπράττει με σημαντικές ορχήστρες και σολίστ διεθνούς φήμης, ενώ εμφανιστεί σε φεστιβάλ παγκοσμίως. Έχει ηχογραφήσει υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ έχει εμφανιστεί σε μουσικές εκπομπές στην ελληνική και ρουμανική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΚΑΚΗΣ Βιολοντσέλο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τον Χρήστο Σφέτσα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος των ιδρυμάτων ΙΚΥ και Ωνάση με τους Csaba Onczay, Leonid Gorokhov και Kim Bak Dinitzen. Είναι μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου από το 2007, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει σημειώσει σημαντική δισκογραφία για τις εταιρίες BIS, EMI Classics, Naxos, Legend κ.α. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την BBC Scottish Symphony Orchestra καθώς και την Bilkent Symphony Orchestra. Το ρεπερτόριό του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde και έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις νέων έργων από Έλληνες δημιουργούς. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodály.

ΤΙΤΟΣ ΓΟΥΒΕΛΗΣ Πιάνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Πήτερ Κέητιν, Φάλι Πάβρι, Ντομινίκ Μερλέ. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νιγηρία και Κύπρο). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεργάζονται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Mε την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί Συν-ΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο «Beton 7» στην Αθήνα.

Επόμενες εκδηλώσεις Δεκεμβρίου 2013

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013
Αφιέρωμα στον Βέρντι [ΚΟ]

Ένα αφιέρωμα στον οπερατικό Βέρντι με άριες και ντουέττι από γνωστές όπερες του συνθέτη.
Συμμετέχουν: Φύλλη Γεωργιάδου, Βικτώρια Μαϊφάτοβα, Ζαχαρίας Τσούμος, Νίκος Συρόπουλος, Γιώργος Ματθαιακάκης.


Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013
Η κυρία του σεληνόφωτος (1977) – Γιώργος Σισιλιάνος [ΚΟ]

Η μονόπρακτη αυτή όπερα ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής μουσικής πρωτοπορίας, του Γιώργου Σισιλιάνου (1920-2005), βασίζεται στο γνωστό σκηνικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου Η σονάτα του σεληνόφωτος. Είναι γραμμένη για μεσόφωνο και μικρό ενόργανο σύνολο.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής. Συμμετέχουν: η ηθοποιός Ρένη Πιττακή, η μεσόφωνος Μαρία Μαρκέτου. Στον ρόλο του Νέου, ο Άρης Παπαδόπουλος. Φωνή αφηγητή, Hλίας Κουντής.


Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013
Η Ριρίκα μας (1930) – Στάθης Μάστορας [ΚΟΠ]

Από τη δημοφιλέστατη στην εποχή της οπερέτα του Κερκυραίου συνθέτη Στάθη Μάστορα (1893-1943) είναι σήμερα γνωστό μόνο ένα τραγούδι. Ωστόσο, συνολικά το έργο ανήκει στα πιο γοητευτικά (σε λιμπρέτο Γιάννη Πρινέα), με μουσικοθεατρική δύναμη, διακριτική κοινωνική κριτική και σπαρταριστούς χαρακτήρες. Ο συνθέτης του, που εκτελέστηκε στην Κρήτη από τους Γερμανούς κατά τη σφαγή της Βιάννου το 1943, υπήρξε ένας από τους άδικα ξεχασμένους πρωταγωνιστές της δεύτερης γενιάς συνθετών της ελληνικής οπερέτας.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Απογεύματα στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής | Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2013 | Είσοδος ελεύθερη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.