ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2013»: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ | 2 Δεκεμβρίου 2013 | Γαλλικό Ινστιτούτο

 oikonomiki diakyvernisi

«Οι άνθρωποι δεν βλέπουν το αναγκαίο παρά μόνο εν μέσω κρίσης» (Jean Monnet). Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο κρίσης άνευ προηγουμένου, η οποία εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη χώρα που πλήττει, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το ολοένα αυξανόμενο επίπεδο αλληλεξάρτησης των οικονομιών των χωρών της ΕΕ.

Η κρίση επιβάλλει στα κράτη μέλη και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να απαντήσουν συλλογικά, προκειμένου να διατηρήσουν την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα αλλά και να υποστηρίξουν τις χώρες που το επιζητούν.

Οι λύσεις που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες: από την παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, υπό την προϋπόθεση οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως την ιδέα μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, περνώντας από την ανάγκη να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη τα κοινωνικά διακυβεύματα. Ποιοι τρόποι διακυβέρνησης μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας;

Σε συνέχεια του κύκλου συζητήσεων του 2012 σχετικά με τη διακυβέρνηση, με τίτλο “Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγή: πρέπει να τα σκεφτούμε όλα από την αρχή;”, αλλά και του κύκλου συζητήσεων της άνοιξης του 2013 με τίτλο “Οικονομική διακυβέρνηση: τί μας διδάσκει η φιλοσοφία;”, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για αναστοχασμό σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση.

2 Δεκεμβρίου, 19. 30′

Η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, πριν και μετά την κρίση

Η κρίση οδήγησε την Ευρώπη στο να ενισχύσει τους μηχανισμούς συντονισμού εθνικών οικονομικών πολιτικών. Ο André Cartapanis θα αναλύσει την αποτελεσματικότητα αυτών των νέων εργαλείων και θα θέσει το ερώτημα της ανάπτυξής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία της ευρωζώνης.

Ομιλία του André Cartapanis, Καθηγητή Οικονομίας, Sciences Po Aix-en Provence

Σχολιαστής: Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής: Δημήτρης Τσιόδρας, δημοσιογράφος

Ο καθηγητής Αndré Cartapanis είναι επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, όπου δίδαξε από το 1989 ως το 2005. Πλέον, είναι καθηγητής Οικονομικών επιστημών και διεθνούς χρηματοοικονομικής στη Sciences Po Aix.

Έχει αναλάβει εκτεταμένο ερευνητικό έργο στους κόλπους του GREDEG, (ερευνητική ομάδα σε ζητήματα δικαίου, οικονομίας, διοίκησης του CNRS) και του κέντρου ερευνών της Sciences Po Aix, του CHERPA (Πεποιθήσεις, Ιστορία, Χώρος, Πολιτική και διοικητική ρύθμιση).

Είναι μέλος του Κύκλου των Οικονομολόγων και πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής ένωσης οικονομικών επιστημών (AFSE).

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γαλλικό Ινστιτούτο > Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Σίνα 31 Τηλέφωνο: 210 3398600, e-mail: ifa@ifa.gr

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, ώρα: 19:30

Ελεύθερη είσοδος

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωση εγγραφής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.