«Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων | από τις 27 έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2013 | ελεύθερη είσοδος

taxidi pros to kentro politismou stavros niarxos

Πλήθος εκδηλώσεων που συνδυάζουν δράσεις αφιερωμένες στη δύναμη του Λόγου, τη δημιουργία της Τέχνης και την ομορφιά του αστικού πράσινου τοπίου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που φιλοξενείται από τις 27 έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2013, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων.

Οι εκδηλώσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζονται την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου με έναν παραγωγικό αγώνα ρητορικής που δίνει τη σκυτάλη στους νέους προκειμένου να συζητήσουν με επιχειρήματα για τον ρόλο της Δημοκρατίας στη σύγχρονη κοινωνία και τη σχέση της με τους ιδεολογικούς της αντιπάλους. Αμέσως μετά, στην κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης θα προβληθούν ψηφιακές πειραματικές ταινίες μικρού μήκους από το κινηματογραφικό εργαστήρι που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ».

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, με αφετηρία την κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου, οι κάτοικοι της Αθήνας, με την καθοδήγηση της WWF, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους πράσινους χώρους της πρωτεύουσας και να καταγράψουν την κατάστασή τους, αλλά και να λάβουν μέρος σε ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού για ενήλικες και οικογένειες στον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτοντας ότι τα πάρκα της πόλης αποτελούν ελεύθερους χώρους δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, οι καλλιτέχνες Μάγια Ανδρέου, Έφη Λογγίνου, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνος Τζούμας και Μαριέττα Φαφούτη, θα υποδεχτούν το κοινό στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων για να διαβάσουν αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους βιβλία και να έρθουν σε έναν ανοιχτό διάλογο με τους παρευρισκομένους σχετικά με την τέχνη και τη θέση της στην κοινωνία. Μαζί τους θα διαβάσουν οι κ.κ. Γιάννης Τροχόπουλος (Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ) και Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου ΕΒΕ).

Η αυλαία των εκδηλώσεων στην Αθήνα θα πέσει με μελωδικό τρόπο, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, με την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» και το έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Λίγο πριν το τέλος του 2013, οι κάτοικοι της πρωτεύσας θα ταξιδέψουν στον γεμάτο συναισθήματα κόσμο της όπερας και θα ανακαλύψουν την προσιτή ομορφιά της Λυρικής Τέχνης.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που δείχνει ήδη το κοινό, θα δίνονται δελτία προτεραιότητας για όσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, μία ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος, στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι δράσεις.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Πρόγραμμα δράσεων στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

*Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013, 17.00-19.00 – Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

  • Αγώνας debate με θέμα: «Η Δημοκρατία πρέπει να δίνει το λόγο ακόμη και στους αντιπάλους της» (σε συνεργασία με τον διαπανεπιστημιακό σύλλογο ρητορικής «Λόγοι» https://dittoilogoi.blogspot.gr).
  • Θα ακολουθήσει προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου.

*Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013, 11.00-12.30 – Πράσινες δράσεις

Αφετηρία στην Κεντρική Είσοδο του Εθνικού Κήπου (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 1) για καταγραφή των πράσινων χώρων και για ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού βιβλίων και φυτών για ενήλικες και οικογένειες (σε συνεργασία με τους Book Crossers και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο).

*Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013, 13.00

Ανάγνωση αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από τους καλλιτέχνες Μάγια Ανδρέου, Έφη Λογγίνου, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνο Τζούμα και Μαριέττα Φαφούτη. Μαζί τους θα διαβάσουν ο Γιάννης Τροχόπουλος (Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ) και Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου ΕΒΕ).

*Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013, 20.00 – Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο του 9,84)

Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ

Επιμέρους πληροφορίες:

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι

Τηλ: 210-8810884, 210-8846009

Σχετικά με το ΙΣΝ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.589 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.