Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ | Ο ρόλος ατόμων και συλλογικοτήτων ενάντια στο ψηφιακό πανοπτικόν | εκδήλωση Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς | Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, Ανοιχτή Πόλη

INP EKDILOSI GIA PARAKOLOUTHISEIS

Τo Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ
Ο ρόλος ατόμων και συλλογικοτήτων ενάντια στο ψηφιακό πανοπτικόν

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στις 7.00 μ.μ.
Πολυχώρος Ανοιχτής Πόλης (Μέγαρο Ερμής)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, 1ος όροφος

Ομιλητές
Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Αθηνά Καρατζογιάννη (University of Hull, παρέμβαση μέσω ίντερνετ)
Αντρέας Καρίτζης (Δρ. φιλοσοφίας, μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ)

Την ώρα που σε διεθνές επίπεδο διεξάγεται μια έντονη αντιπαράθεση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των big data, στην ελληνική δημόσια σφαίρα η σχετική συζήτηση παραμένει περιορισμένη. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Error 404 democracy not found».

Η εναρκτήρια εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον πόλεμο των παρακολουθήσεων και στο ρόλο που παίζουν σήμερα πληροφοριοδότες από το εσωτερικό κρατικών υπηρεσιών (whistleblowers), όπως οι Σνόουντεν και Μάνινγκ. Απέναντι στις αποκαλύψεις τους, οι κυβερνήσεις απαντούν με σκληρές διώξεις, αμφισβήτηση ελευθεριών του τύπου και περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα, η τεχνολογική δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων (όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από εμπορικές εταιρείες) δημιουργεί πλέον την ανάγκη θέσπισης νέων ρυθμίσεων προστασίας της ιδιωτικότητας και τροφοδοτεί νέες διεκδικήσεις.

[ Αρκετά χρόνια πριν μέσα από προσωπικές εμπειρίες και παρατηρήσεις είχα καταλήξει και καταγγείλει με κείμενά μου και όχι μόνο, παρακολουθήσεις εφόλης της ύλης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών μέσα από το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, τα τηλέφωνα κλπ. Ελάχιστοι συμπολίτες , για να μην πω κανένας από όσους ήρθα σε επαφή όλο αυτό τον καιρό, συμμερίστηκαν τις απόψεις μου, αν δεν τις χαρακτήρισαν και συνομωσιολογίες.  Όταν συντελέστηκαν οι αποκαλύψεις Σνόουντεν, όλοι ξαφνικά άρχισαν να ισχυρίζονται ότι βέβαια τα ήξεραν και τα έλεγαν.  Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και πικρή. Ούτε και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ασχολείται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με το θέμα. Αντίθετα, όπως δείχνουν και τα στατιστικά του περιοδικού μας η στήλη ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε σχέση με τη σημαντικότητά της είναι αντιδημοφιλής.  Οι πολίτες δείχνουν σχεδόν στο σύνολό τους να μην θέλουν να δουν και αποδεχτούν την αλήθεια για το θέμα, γιατί απλούστατα θεωρούν ότι και να ισχύουν, αυτά που δεν ισχύουν, ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ή ακόμα χειρότερα ΕΜΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ, ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ; οι τρομοκράτες και οι βαριά αριστεροί να φοβούνται. Βαφτίζουμε αλλιώς την αλήθεια των πραγμάτων (Στάλιν και Όργουελ στο ξεπέρασμά τους) και κοιμόμαστε ήσυχοι. Αναισθητοποίηση, επικρότηση και εγκαθίδρυση μέσω της συναίνεσης των πολιτών μιας παγκόσμιας φασιστικής «δημοκρατίας», χωρίς καμιά ελευθερία και χωρίς καμιά ελπίδα. Αν η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου σήμερα, με την ηλίθια συναίνεση σε ένα μεγάλο βαθμό και της αριστεράς, μας έχει οδηγήσει  εδώ που είμαστε, τότε τι μένει αναφορικά με τη φασιστοποίηση ολόκληρη του πλανήτη και γενικότερα τι μένει να ζήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον; και πόσο θα κρατήσει αυτό το μέλλον; Και αν αριστερά κόμματα ανέβουν στην εξουσία θα την έχουν αληθινά και τι θα πράξουν, αν θεωρήσουμε ότι θέλουν να πράξουν κατα της υπάρχουσας φασιστικής κατάστασης πραγμάτων;  Και τι μπορούν να πράξουν ακόμα και αν θέλουν; Την ξέρουμε την απάντηση. θα την καταθέσουμε. Νομίζουμε ότι και οι συμπολίτες την ξέρουν αλλά δεν θέλουν να την παραδεχτούν, για να μην κοπιάσουν για να αλλάξουν την κατάσταση πραγμάτων. Προτιμούν την ευκολία που υποτίθεται μας παρέχουν οι καιροί. Αυτή η ευκολία όμως δεν έχει αύριο. Όλο αυτό δεν είναι ταινία ή μυθιστόρημα, δεν είναι game, δεν είναι εικονική πραγματικότητα. Είναι η αλήθεια. Είναι το μη κύρος των πραγμάτων ενάντια στο κύρος τους. Η Απαξία της Ανθρώπινης Ζωής ενάντια στην  υποτιθέμενη αυτονόητη Αξία της. Χαιρόμαστε για αυτή την εκδήλωση και για όσες άλλες έρθουν στο μέλλον. Μακάρι να υπάρχει η ειλικρινής διάθεση να λάμψει η αλήθεια για να μπορέσουμε κάποτε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον αληθινό εφιάλτη στον οποίο μας τοποθέτησαν να ζούμε, όσο και αν το θαύμα της ζωής εξακολουθεί ακόμα να μας γοητεύει.  Γ.Κ.]

Διαβάστε στη μόνιμη στήλη μας ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ όλα τις αναρτήσεις για το θέμα.

Όλη η αλήθεια για την υπόθεση Σνόουντεν. Τι κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν; του Γιάννη Καραμπίτσου

Η Χρυσή Αυγή, η απύθμενη χαρά μας για τη σύλληψή της, Ο ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΨΟΦΙΟΣ ΚΟΡΙΟΣ | του Γιάννη Καραμπίτσου

«Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της NSA»

Οι τρεις ομιλητές θα καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για τις διαστάσεις που παίρνει το παγκόσμιο πανοπτικόν, το πώς μπορούν οι κοινωνίες να προστατευθούν από αυτό, αλλά και την προσέγγιση των σχετικών προσπαθειών από αριστερή σκοπιά.

Οι επόμενες εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στο ρόλο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή καθώς το πώς αυτή μεταλλάσσει τη διεθνή πολιτική. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σημείωση:
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο με τίτλο «Why care about the NSA» σχετικά με τις παρακολουθήσεις των ιδιωτικών επικοινωνιών των πολιτών και τη συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων. Το βίντεο μεταφράστηκε και υποτιτλίστηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.