Απογεύματα στο φουαγέ – Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη | Έργα Μιχάλη Τραυλού και Γιώργου Κουμεντάκη | Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

giorgos koumentakis

Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια – Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Ώρα έναρξης 18.00 / Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν:

Φλάουτο, άλτο φλάουτο Ιβόνα Γκλίνκα
Πιάνο Βίκυ Στυλιανού

&

Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Α’ βιολί Μαριάννα Σαφάροβα
Β’ βιολί Άλλα Σελαλμαζίδη
Βιόλα Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ
Βιολοντσέλο Νικολάι Κομισσάροβ

Μια μοναδική συναυλία με έργα δύο σπουδαίων Ελλήνων συνθετών με σημαντική παρουσία στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα και διεθνή ακτινοβολία -των Μιχάλη Τραυλού και Γιώργου Κουμεντάκη- για φλάουτο, όμποε, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.
Στη συναυλία ακούγονται τα μουσικά έργα του Μιχάλη Τραυλού: Three moods (2005/2013) για φλάουτο και τρίο εγχόρδων, Θαλασσινές μπαλάντες (1987/1990) για άλτο φλάουτο και πιάνο, Duetti (1996) για φλάουτο και πιάνο, The Castle of Kwidzyn (2013) για σόλο άλτο φλάουτο, Seven Short Pieces (2013) για κουαρτέτο εγχόρδων.
Οι μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη που θα παρουσιαστούν είναι Η προνύμφη και η νυχτοπεταλούδα του L. van B. (1999) για σόλο πιάνο και Point of no return (2008) για κουαρτέτο εγχόρδων.

Συμμετέχουν οι σολίστ: Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο, άλτο φλάουτο), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών [Μαριάννα Σαφάροβα (Α’ βιολί), Άλλα Σελαλμαζίδη (Β’ βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα), Νικολάι Κομισσάροβ (βιολοντσέλο)].

Οι μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Τραυλού έχουν επανειλημμένως εκτελεστεί και βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό [Α’ βραβείο στο Διαγωνισμό Jeunesses Musicals του Βελιγραδίου (1979), Α’ βραβείο στο Διαγωνισμό της Στουτγάρδης (1979), Έπαθλο Ιδρύματος Prince Piere του Μονακό (1982), Β’ βραβείο στο Διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων (1990) κ.ά]. Έχει λάβει μέρος τρεις φορές στις Διεθνείς Μέρες Σύγχρονης Μουσικής Gaudeamus στην Ολλανδία.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες σύγχρονους συνθέτες με έργα του να έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες του εξωτερικού από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα, ενώ τις συνθέσεις του έχουν διευθύνει διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μαέστροι. Από το 2012 είναι φιλοξενούμενος συνθέτης στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ
Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τρεις θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Όπερας, τον κύκλο Οπερέτας και τον κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη.
Κύκλος όπερας [ΚΟ] (υπεύθυνος: Βαγγέλης Χατζησίμος). Στον κύκλο όπερας θα παρουσιαστούν σε συναυλιακή μορφή είτε ολόκληρα έργα, είτε εκτενή αποσπάσματά τους. Από τη διεθνή παραγωγή δίνεται έμφαση στο έργο του πρώιμου Βέρντι με την παρουσίαση δύο έργων που ακούγονται σπάνια, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συναυλία αφιερωμένη στον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται το 2013. Κύριος άξονας του κύκλου όπερας είναι η ελληνική λυρική παραγωγή. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η πρώτη ελληνική όπερα, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867) του Σπυρίδωνος Ξύνδα (από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014), καθώς και σημαντικά έργα των Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα, Μάριου Βάρβογλη και Γιώργου Σισιλιάνου.
Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη [ΚΣ] (υπεύθυνος: Γιώργος Κουμεντάκης). Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του με την ΕΛΣ, η οποία θα κορυφωθεί με την πρεμιέρα της όπερας Η φόνισσα το φθινόπωρο του 2014, ο Γιώργος Κουμεντάκης προτείνει έναν κύκλο εννέα θεματικών συναυλιών, όπου συνυπάρχουν διαφορετικά είδη και μουσικές παραδόσεις. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση έργα του συνθέτη που παραγγέλθηκαν από την ΕΛΣ, ενώ ιδιαίτερη παρουσία, σε τρεις από τις συναυλίες του κύκλου, θα έχει το έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014.
Κύκλος ελληνικής οπερέτας [ΚΟΠ] (υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τα τελευταία χρόνια στο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας, της ναυαρχίδας του ελληνικού μουσικού θεάτρου, έχουν αρχίσει να επανέρχονται έργα αδίκως ξεχασμένα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για λησμονημένα έργα και συνθέτες του ελαφρού μουσικού θεάτρου, η ΕΛΣ προτείνει, υπό μορφή αναλογίου, τέσσερις οπερέτες που άφησαν εποχή. Θα παρουσιαστούν δύο έργα συνθετών που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, η θρυλική Ριρίκα μας (1930) του Στάθη Μάστορα και το Αποκριάτικο όνειρο (1924) του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, καθώς και δύο έργα των δημοφιλέστερων συνθετών της ελληνικής οπερέτας που δεν έχουν παιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες: το σκανδαλώδες Θέλω να δω τον Πάπα! (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και η Μοντέρνα καμαριέρα (1916) του Νίκου Χατζηαποστόλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.