ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ 2014 ΣΤΟ DASEIN LAB | 22 Ιανουαρίου-9 Απριλίου 2014 | Θέατρο Άνεσις

Dasein Lab

Μια συνοπτική παρουσίαση των ημερομηνιών, των θεμάτων και των ομιλητών του Φιλοσοφικού Καφενείου Dasein από τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Απριλίου 2014.

Για τη χειμερινή περίοδο 2014 οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη, με μέγιστη διάρκεια 2 ωρών. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

• 22 Ιανουαρίου:
«Μονταίνι: Προτιμώ οι συναναστροφές μου με τις γυναίκες να έχουν ιδιωτικό κάπως χαρακτήρα», ομιλητής: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Μονπελλιέ Paul Valéry, Ιππότης της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας.

• 29 Ιανουαρίου:
«Ηδονοκρατία και Αγαθό στον Πλάτωνα», ομιλητής: Πάνος Δήμας, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου του Όσλο.

• 05 Φεβρουαρίου:
«Ζώντας ή βιώνοντας; Συζητώντας πολιτικές του βίου», ομιλητής: Θεοφάνης Τάσης, Λέκτωρ φιλοσοφίας στο Alpen – Adria Universität Klagenfurt.

• 12 Φεβρουαρίου:
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας», ομιλητής: Ξενοφών Μούσας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος. Διευθύνει το Εργαστήριο Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

• 19 Φεβρουαρίου:
«Η αμοιβαιότητα στη θεωρία της διεθνούς πολιτικής και η cas extraordinaire της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ομιλητής: Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

• 26 Φεβρουαρίου:
Έναρξη εργαστηρίου με θέμα «Η επόμενη μέρα». Μια σειρά διαλέξεων και συζητήσεων, που θα επιχειρήσουν να περιγράψουν το πώς θα μπορούσε να είναι «η επόμενη μέρα» αν το σημερινό σύστημα κατέρρεε. Οργανωτής: Νίκος Προγούλης, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ. Εισαγωγή: Νίκος Προγούλης, Άλκης Γούναρης και Κώστας Χρήστου.

• 05 Μαρτίου:
«Η επόμενη μέρα Vol. Ι», ομιλητές: Γιώργος Τσακαλίας, Πολιτικός Μηχανικός, Νίκος Προγούλης Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Οικονομολόγος.

• 12 Μαρτίου:
«Η επόμενη μέρα (Vol. ΙΙ): Η λογική της ιστορίας και η προοπτική ενοποίησης της ανθρωπότητας», ομιλητής: Δημήτρης Πατέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

• 19 Μαρτίου:
«Η επόμενη μέρα Vol. ΙΙΙ», ομιλητής: Γιώργος Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής.

• 26 Μαρτίου:
«Η επόμενη μέρα Vol. ΙV»: Μια φιλελεύθερη ατζέντα», ομιλητής: Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών, Τμήματος ΜΙΘΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών.

• 02 Απριλίου:
«Ισότητα και διαφορά. Το πρόβλημα της δικαιοσύνης από μια φιλοσοφική σκοπιά», ομιλητής: Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

• 09 Απριλίου:
«Η διαλεκτική φιλοσοφία της ποπ μουσικής: Από τους Beatles στο Παγκοσμιοποιημένο Χωριό», συνομιλούν: Δανάη Βλάχου, επικοινωνιολόγος – εικαστικός, Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας – μουσικός συντάκτης.
Ακολουθεί Closing Party για την φετινή φιλοσοφική χρονιά με μουσικές επιλογές των ομιλητριών.

Η προσέλευση θα πρέπει να γίνεται αυστηρά μέχρι τις 19:10. Πέραν αυτού του ορίου οι θέσεις (ακόμα κι αν είναι κρατημένες) θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας. Λόγω βιντεοσκόπησης, ενδέχεται να μην επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξη των συζητήσεων.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στο lobby του δευτέρου ορόφου του Πολυχώρου Άνεσις.

Θέατρο Άνεσις > Αμπελόκηποι – Γκύζη
Διεύθυνση: Κηφισίας 14 Τηλέφωνο: 2107488881-2

Τετάρτη: 19:30

Η είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη. Ωστόσο, για την καλύτερη οργάνωση και λόγω των περιορισμένων θέσεων στο lobby του 2ου ορόφου του πολυχώρου Άνεσις, θα μοιράζονται κουπόνια προτεραιότητας στην είσοδο του ισογείου. Όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στις συζητήσεις, είναι καλύτερο να δηλώνουν εγκαίρως συμμετοχή μέσω e-mail (daseinlab@yahoo.com) πριν από την κάθε εκδήλωση, ώστε να υπάρχει κράτηση της θέσης τους.

Σχόλια χρηστών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.