Nymph()maniac (Μέρος Α’) ΝΥΜΦΟΜΑΝΙΑ του Λαρς φον Τρίερ | Κριτική Γιάννη Καραμπίτσου|| Είναι μεγαλοφυής ο Λαρς Φον Τρίερ; Και αν ναι που έγκειται η μεγαλοφυΐα του;

Nymphomaniac-_Part_One

Είναι μεγαλοφυής ο Λαρς Φον Τρίερ; Και αν ναι που έγκειται η μεγαλοφυΐα του; Πάντως όχι στην βαθιά πολιτική σκέψη του. Τι είναι ο Λαρς Φον Τρίερ τότε; Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές της σύγχρονης εποχής, εμπνευσμένος από τους σημαντικότερους δημιουργούς του κινηματογράφου, μαθαίνοντας από αυτούς την κινηματογραφική γλώσσα και εκτελώντας την με άψογο τρόπο. Λένε κάποιοι ότι είναι προβοκάτορας, ένας εξαίσιος προβοκάτορας, ακόμα και τις δηλώσεις περί ναζισμού, έτσι της εξηγούν.

«Nymphomaniac» (Part 1)-2013 του Λαρς Φον Τρίερ | Κριτική ταινίας: Δήμητρα Γιαννακού Ναι,  είναι αλήθεια. Γιατί είναι προβοκάτορας όμως; Μόνο από στυλ και επιλογή για να προκαλέσει προβληματισμό στους θεατές των ταινιών του με στόχευση να ωθηθούν στην αλλαγή της ζωής τους προς το καλύτερο, όπως έκανε ο Μπρεχτ π.χ,; Είναι προβοκάτορας γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό είναι επιφανειακός και αντιδραστικός. Με το Dogville και το τάχατε μπρεχτικό του ύφος, στην επικίνδυνα διφορούμενη οπτική του γωνία κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες (και εμάς μέσα σε αυτούς, είχαμε θεωρήσει την ταινία την καλύτερη ταινία της χρονιάς και τον κινηματογραφιστή τον καλύτερο σκηνοθέτη της σύγχρονης εποχής). Με το Manderlay στα μάτια τα δικά μας αποκαλύφθηκε ως ένας πνευματικός απατεώνας, ένας διανοούμενος γιαλαντζί. Αρνηθήκαμε να δούμε ολόκληρες τις ταινίες του Αντίχριστος και Μελαγχολία (μετά τη Νυμφομανία για να έχουμε πλήρη και αντικειμενική άποψη όσο το δυνατόν, αποφασίσαμε να τις δούμε χωρίς προκαταλήψεις όσο το δυνατόν). Στη Νυμφομανία φάνηκε να αναδύεται ξανά ο δημιουργός του Δαμάζοντας στα Κύματα και Χορεύοντας στο Σκοτάδι. Δηλαδή ο δημιουργός που όταν εστιάζει στον δραματουργικό, υπαρξιακό άξονα ξεχωρίζει και προκαλεί αισθητική συγκίνηση ενώ όταν καταπιάνεται με τον πολιτικό και διανοούμενο άξονα τα «σκατώνει». Και παραλίγο να μας πείσει ότι έχει βάθος στη σκέψη του και την υλοποίησή της, στο Νυμφομανία.

Nymphomaniac Μέρος 2ο | κριτική Γιάννη Καραμπίτσου | Τρίερ στο πύρ το εξώτερον

Με την επιφύλαξη ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας ταινίας και ενδέχεται στο δεύτερο μέρος να ανατραπούν κάποια από τα συμπεράσματά μας,  διακινδυνεύουμε να πούμε τα εξής. Η ταινία έχει ενδιαφέρον και δεν μας δημιούργησε την απώθηση και την δυσφορία του Manderlay, τον λόγο τον γράψαμε παραπάνω. Η κινηματογράφισή του εντυπωσιακή, τα χαριεντολογήματα και τα κολπάκια στα όρια του ανεκτού αλλά η σκέψη πίσω από όλα αυτά βαθύτατα αφελής και επιφανειακή, ενώ μοιάζει σύνθετη και βαθυστόχαστη.
Νυμφομανία,  αλλά η ηρωίδα νυμφομανής δεν είναι. Υπάρχουν γυναίκες που πάνε με εκατοντάδες εραστές χωρίς να είναι νυμφομανείς. «Η γυναίκα νυμφομανής, ψυχαναγκάζεται, έχει μια αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, που δεν μπορεί να ελέγξει.» Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω το κείμενο «Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας νυμφομανούς…; τι είναι η υπερσεξουαλικότητα;».

Η ηρωίδα, ηρωίδα του Τρίερ είναι τι άλλο θα μπορούσε να είναι, οδηγείται στο σεξ με πολλούς εραστές υποκείμενη όντως σε έναν καταναγκασμό ειδικού τύπου. Μπορεί να ελέγξει την σεξουαλική της δραστηριότητα, αλλά επιδιώκει συνειδητά και με επιλογή την υπερσεξουαλικότητα διακατεχόμενη με συναισθήματα μισανθρωπιστικά όπως πολλές φορές είναι και του δημιουργού της. Δεν ευχαριστιέται το σεξ όχι γιατί διακατέχεται από σεξουαλική ψυχρότητα, αλλά από συναισθηματική ψυχρότητα και όχι μόνο. Χρησιμοποιεί το σεξ σαν όπλο με υπολογισμό κατά των συμβιβασμένων ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή , σαν πράξη απελευθέρωσης όχι μόνο τάξης σεξουαλικής. Πράξη επιβεβαίωσης όπως συμβαίνει με τους άνδρες που πηγαίνουν με πολλές γυναίκες, όχι μόνο για απόλαυση. Δουλεύει κανονικά το οκτάωρό της και παράλληλα εξασκεί τη «νυμφομανιακή» κλίση της. (αν δεν πήγαινε να δουλέψει πως θα ξανασυναντούσε τον πρώτο της και εξελισσόμενο σε μεγάλο έρωτά της ήρωα).  Θα μου πείτε ο Τρίερ δεν το γνωρίζει αυτό; και πάλι δεν προβοκάρει; δεν μας βάζει να προβληματιστούμε γύρω από αυτό; Ενδεχόμενα, ναι. Και σίγουρα αυτό έχει μια αξία.

Και αυτό με τα ψάρια και τους συσχετισμούς της πορείας της νυμφομανούς ηρωίδας με το ψάρεμα με πετονιά, την αριθμητική ακολουθία του Φιμπονάτσι, τη διαφορά του να τρως ένα γλυκό με φύλο με πηρουνάκι ή όχι,δεν δηλώνουν βάθος, εξυπνάδα, χιούμορ, μεγαλοφυΐα; Παραλίγο, ναι.

Φούμαρα. Τα ίδια Φούμαρα με τα εξυπναδίστικα εφευρήματα του Μanderlay. Απλά εδώ είναι μόνο αφελή και χαριτωμένα και όχι τόσο εξοργιστικά και αντιδραστικά όσο εκείνα. Και αυτό το σεξ το αληθινό πάλιωσε, κορέστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε και το κολπάκι με το αυστηρώς ακατάλληλο σε σχέση με το απλό ακατάλληλο, δεν μας συγκινεί ιδιαιτέρως. Ο χώρος του κινηματογράφου και της τέχνης δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ετούτη ειδικά τη στιγμή, από την νατουραλιστική αναπαράσταση της σεξουαλικής πράξης στην οθόνη. Η ίδια η πραγματικότητα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο, μέσα από την πορνογραφία στην οθόνη των υπολογιστών αλλά και σε αυτήν της καθημερινής ζωής, την «ζωντανή», έχει ξεπεράσει κάθε θέαμα και μυθοπλαστική φαντασία. Σίγουρα δημιουργοί όπως ο Τρίερ στον Κινηματογράφο και ο Μαρμαρινός στο θέατρο, στοιχεία της σύγχρονης πραγματικότητας που παίζουν έντονο ρόλο σήμερα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δεν διστάζουν, τολμούν να τα βάλουν στο έργο τους, σχολιάζοντάς τα και ενδεχόμενα καυτηριάζωντάς τα. Μοιάζει ειλικρινή η στάση τους και κόντρα στην υποκριτική σοβαροφανή στάση αρκετών άλλων «αξιόλογων» δημιουργών  που τα αγνοούν επιδεικτικά. Όμως η γνώμη μας είναι ότι χρειάζεται πραγματικά βαθιά διαλεκτική γνώση, σκέψη και πράξη εκτός από ταλέντο για να υπερβεί κανείς την αλλοτρίωση που έχει προξενήσει το καπιταλιστικό σύστημα  στις ψυχές όλων μας.

Πάμε για φινάλε.

Ο Λαρς Φον Τρίερ, από όπου και να το ψάξει κανείς, «πάσχει» (όπως και ο γράφων άλλωστε και φαντάζομαι εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη) από έντονη φοβία του θανάτου. Κάποιοι απωθούν αυτή τη φοβία, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, κάποιοι την κρατούν συνέχεια στην επιφάνεια γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Αυτό έχει πολλά καλά μεταξύ των οποίων την καταφυγή στη δημιουργικότητα και τη ροπή στην καλλιτεχνία αλλά και κάποια κακά όπως παλινωδίες, πανικούς και απελπισίες, μελαγχολίες και καταθλίψεις. Όταν ο Τρίερ νικάει την απελπισία και τον πανικό «Δαμάζει τα Κύματα» και «Χορεύει στο Σκοτάδι». ‘Όταν η απελπισία, η Μελαγχολία και ο Αντίχριστος τον καταβάλλουν τότε ωθείται στην Πνευματική Αυνανιστική Νυμφομανία στην καλύτερη περίπτωση και στο Manderlay στη χειρότερη. Κοντολογίς, οι άνθρωποι, καλλιτέχνες και μη στην εποχή του θανάτου του Θεού, του διαδικτύου και της πορνογραφίας ωθούνται στον κορεσμό των ενστίκτων κυρίως των σεξουαλικών και η πνευματικότητα ή πάει περίπατο ή υπηρετεί την Πορνογραφική Νυμφομανία. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα αυτά; ΕΝΑ ΦΡΕΝΟ και η οπισθοδρόμησή μας, αρχικά, στα πολλά καλά πνευματικά στοιχεία μερικών ριζοσπαστικών δεκαετιών του 20ου αιώνα. Όταν κατεβαίνουμε  μεγάλες  κατηφόρες οδεύουμε ασφαλέστερα και άρα γρηγορότερα κατεβάζοντας ταχύτητα και όχι ανεβάζοντας. Φρένο λοιπόν και Ανασύνταξη. Να την δούμε λοιπόν την Νυμφομανία; Ε, δείτε τη!! Τρίερ είναι αυτός. Ταλαντούχος, Καλλιεργημένος, Ευφυής Κινηματογραφιστής και Εφετζής. Μπορεί εκεί να έγκειται εντέλει,  πάνω από όλα, η μεγαλοφυΐα του στο εφετζιλίκι και την πρόκληση. Μπορεί και όχι. Ο Χρόνος θα δείξει!!

 Nymphomaniac-_Part_One 01

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας νυμφομανούς…; τι είναι η υπερσεξουαλικότητα;
Η περίπτωση της Heather Howland, που το 2007 συντάραξε την Αγγλία είναι χαρακτηριστική. Η Heather, ήταν μια υπέροχη μητέρα και μια αφοσιωμένη και ευτυχισμένη σύζυγος. Μια εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ ασχολιόταν με τον κήπο του σπιτιού τους, την έριξε σε κώμα. Οι γιατροί τόνισαν στον σύζυγο της ότι δύσκολα θα συνερχόταν και ότι εάν αυτό συνέβαινε, θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος ότι η σύζυγος του μπορεί να μην ήταν η ίδια όπως παλιά.

«Οι εγκεφαλικές βλάβες» του είπαν, «είναι περίπλοκα πράγματα και μπορεί να επηρεάσουν την προσωπικότητα της.» Μόλις η Heather «ξύπνησε» μετά από κάποιες ημέρες, πραγματικά δεν ήταν ίδια. Τις επόμενες ημέρες ο σύζυγος της ανακάλυπτε καθημερινά, ότι είχε μεταμορφωθεί σε μια σεξουαλικά πεινασμένη γυναίκα. Σε μια γυναίκα με ακόρεστη πείνα για σεξ με οποιονδήποτε άνδρα έβρισκε ή συναντιόταν. Η σεμνή και θρήσκα Heather που από τα 17 της είχε γνωρίσει έναν μόνο άνδρα, τον σύζυγό της, στα 34 της μεταμορφώθηκε. Μέσα σε 2 χρόνια έκανε σεξ με περισσότερους από 80 άνδρες…

Τι είναι τελικά η νυμφομανία ή υπερσεξουαλικότητα, όπως την λένε; Με απλά λόγια πρόκειται για την ψυχική ή και παθολογική κατάσταση μιας γυναίκας, κατά την οποία θέλει συνέχεια να κάνει σεξ, δίχως να νοιάζεται για τίποτε άλλο, δίχως καν να την ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις. Απλά επιδιώκει τη συνουσία με οποιονδήποτε βρει μπροστά της. Το άτομο αυτό σπάνια έως ποτέ δεν νιώθει ικανοποίηση και συνέχεια ψάχνει για περισσότερα. Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση, μια γυναίκα που λατρεύει το σεξ, ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως νυμφομανής. Οι γραμμές είναι λεπτές…

Η γυναίκα νυμφομανής, ψυχαναγκάζεται, έχει μια αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, που δεν μπορεί να ελέγξει. Η νυμφομανία είναι πολλές φορές επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας. Το πιο απλό; Μέσα στον παροξυσμό της να μην λαμβάνει καμία προφύλαξη και να σχοινοβατεί στο να εκτεθεί σε κίνδυνο από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η νυμφομανία είναι μια ψυχική αλλά και συναισθηματική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, προσωπικότητας ή άλλων ψυχικών παθήσεων.

Ποια είναι όμως τα κυριότερα συμπτώματα που καθορίζουν μια τέτοια κατάσταση; Όλα ξεκινάνε από το μυαλό, τον εγκέφαλο και μετά από τη σάρκα, το κορμί.

  • Οι επίμονες και έμμονες σκέψεις που «κατατρώνε» συνέχεια και κάθε στιγμή το μυαλό της. Να σκέφτεται συνέχεια τη συνουσία, το σεξ, και τις σεξουαλικές δραστηριότητες και να πλάθει διάφορα με τη φαντασία της, όλη την ώρα.
  • Η ψυχαναγκαστική ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, με σκοπό την επαναλαμβανόμενη, με υπέρμετρη συχνότητα σεξουαλική ικανοποίηση, που έχει σαν αποτέλεσμα οι άλλες συμπεριφορές της γυναίκας (επαγγελματικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές) να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου. Δηλαδή με απλά λόγια η σεξουαλική της συμπεριφορά, να ισοπεδώνει τις άλλες συμπεριφορές. Να θέλει να κάνει σεξ συνέχεια και να μην την νοιάζει η δουλειά της, ο κοινωνικός της περίγυρος, να μην τη νοιάζει τίποτε.
  • Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός. Όπου και να βρίσκεται να ψυχαναγκάζεται και να θέλει να τελειώσει ακόμη και μόνη της. Να της «τρώει» το μυαλό η σκέψη αυτή και να ερεθίζει το κορμί της μόνη της και να αυνανιστεί.
  • Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Όπως ακριβώς η Heather, στην ιστορία που αναφέραμε στην αρχή. Να μεταμορφώνεται και να μην μπορεί να ελέγξει τις συμπεριφορές της. Να αλλάζει η προσωπικότητα της, η μόνη της επιδίωξη να είναι το σεξ και μόνο αυτό.Βέβαια όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ενός παγόβουνου που κρύβει, ανεξέλεγκτο άγχος, που κρύβει κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές και συναίσθημα ντροπής και που οδηγεί σε συνεχόμενες αποτυχημένες σχέσεις, και συχνά πυκνά οδηγεί το άτομο αυτό σε απαγορευμένες ουσίες και στον αλκοολισμό.

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την νυμφομανή, με μια γυναίκα που απολαμβάνει, χαίρεται, επιδιώκει το σεξ ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους, όπως είπαμε.

Από παθολογική άποψη, η νυμφομανία, λειτουργεί ακριβώς όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά. Οι νυμφομανείς εθίζονται από τις ίδιες τους τις ορμόνες που παράγει ο εγκέφαλος τους, κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές: οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, σερετονίνη, επινεφρίνη… Και όπως ο ναρκομανής για να «ανέβει» χρειάζεται το ναρκωτικό του, έτσι και η νυμφομανής για να «ανέβει» χρειάζεται να κάνει μια πράξη (το σεξ) που θα απελευθερώσει ουσίες στον εγκέφαλο της.

Στις ΗΠΑ, η βίβλος των ψυχικών διαταραχών «diagnostic and statistical manual of mental disorders», περιγράφει την νυμφομανία σαν: «υπερσεξουαλική διαταραχή, που ορίζεται στο να αφιερώνεις πολύ χρόνο στις σεξουαλικές φαντασιώσεις και όργια, με τρόπο που λειτουργεί σαν απάντηση σε καταστάσεις όπως το άγχος, και η κατάθλιψη»

Στις ΗΠΑ, επίσης ξεκίνησαν να λειτουργούν και οι SAA (sex addicts anonymous), και οι SA (sexaholics anonymous). Πρόκειται για ομάδες ψυχικής υποστήριξης και θεραπείας στα πρότυπα των ΑΑ (ανώνυμων Αλκοολικών), που στόχο έχουν, να υποστηρίξουν ψυχολογικά και μέσα από αυτό να «θεραπεύσουν» τέτοιες συμπεριφορές.

Ολόκληρος ο ορισμός της νυμφομανίας, κρύβεται στα λόγια της sex – therapist Mavis Humes Baird, από τη Νέα Υόρκη που εξηγεί: «Το σεξ επηρεάζει τη ζωή των εθισμένων με τον αυνανισμό, την πορνογραφία και με τις απίστευτα συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων, μέχρι που κάποια στιγμή γίνεται εμμονή και καταλαμβάνει το μυαλό τους και εκείνες τις ίδιες. Παρουσιάζουν λαιμαργία για σεξ, ανοχή στους ξυλοδαρμούς και τις ταπεινώσεις από τους ερωτικούς συντρόφους, χάσιμο ελέγχου, και τέλος καταναγκασμό»
http://www.iatropedia.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.