Μέγαρο Μουσικής: Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει την ταμπακέρα

megaro

Κρημνιώτη Πόλυ|14.02.2014

Στις πλάτες του ελληνικού λαού επιχειρούν τεχνηέντως να φορτώσουν οι κυβερνώντες την αποπληρωμή των δανειακών χρεών του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 230.000.000 ευρώ, με τη δρομολογούμενη ανάληψη από το Δημόσιο του συγκεκριμένου χρέους που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Παναγιώτη Πικραμμένου.
Από εγγυητής θα γίνει οφειλέτης των δανείων ύψους 230 εκατ. ευρώ
Για τη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση, αλλά αντιθέτως μέσα από διαρροές επιχειρείται να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει την κοινοβουλευτική συναίνεση για τα σχέδιά της. Παράλληλα δεν γνωρίζουμε το ακριβές business plan, παρά μόνο κάποιες πληροφορίες για άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία, το ενδεχόμενο εγκατάστασης σε χώρους του των γραφείων της ΚΟΑ και του Φεστιβάλ Αθηνών και εκμετάλλευση των συνεδριακών του χώρων.
Προκειμένου να αναλάβει το Δημόσιο ως οφειλέτης και όχι πλέον ως εγγυητής την αποπληρωμή των δανείων, στην προχθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στο Δημόσιο αφ’ ενός η πλειοψηφία στο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΑ με έξι μέλη και αφετέρου το νέο κτήριο του Μεγάρου. Υπ’ αυτά τα δεδομένα ανοίγουν πάλι τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησής του μέσω ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι δηλώσεις του Γ. Μάνου μετά τη σύσκεψη ότι «ο πολιτισμός δεν πωλείται» ουδόλως δεσμεύουν το Δημόσιο από οποιαδήποτε «αξιοποίηση» του Μεγάρου. Ήδη έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία γύρω απ’ αυτή την «αξιοποίηση» και τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα μ’ αυτή υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για εύρεση χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να σκέφτεται το κομμάτι του Μεγάρου που δρομολογείται να περιέλθει στο Δημόσιο.
Το γεγονός είναι ότι τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής έχουν περάσει στις πλάτες του ελληνικού λαού ήδη από το 2011. Απλώς τώρα επιχειρείται να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος την ταμπακέρα. Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του ΟΜΜΑ, ύψους 95.000.000 ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ήταν ήδη εγγυητής για δύο ακόμη δάνεια του Μεγάρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους 150.000.000 ευρώ. Αυτά τα δύο δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχαν ληφθεί στις 25.2.2004 (90.000.000) και στις 7.7.2005 (60.000.000). Στο μεταξύ, όμως, εξοφλήθηκαν κάποιες δόσεις των δανείων, έτσι που το χρέος πλέον ανέρχεται στα 230.000.000 ευρώ. Με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γ. Στουρνάρα το Ελληνικό Δημόσιο έπαψε να πληρώνει τις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του Μεγάρου.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Υπό τις νέες εξελίξεις, θυμίζουμε ότι σε ερώτηση δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ένταξη του Μεγάρου στο ΤΑΙΠΕΔ, τους ανεξόφλητους δανειακούς λογαριασμούς του, τον τρόπο αποπληρωμής τους, αλλά και για το αν πρόκειται να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος για τις επιχορηγήσεις του Μεγάρου, από την απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα είχε προκύψει πως δεν έχει διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος ούτε για το 2012 ούτε για το 2013. O μόνος έλεγχος που υπέστη το Μέγαρο Μουσικής ήταν για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων και αφορούσε το 2012, χωρίς τα ευρήματα του ελέγχου να δοθούν στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Γιάννης Μάνος υποστηρίζει ότι το Μέγαρο ελέγχεται κάθε χρόνο από την εταιρεία ορκωτών λογιστών «Μoore Stephens».
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ένας άλλος παραλογισμός εμφανίζεται παράλληλα και αφορά τη σχέση του Μεγάρου Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το υπέρογκο ποσό των 10.000 ευρώ μηνιαίως που κατέβαλλε μέχρι πριν από 23 μήνες η Ορχήστρα στο Μέγαρο ως ενοίκιο για τη χρήση αιθουσών του προκειμένου να πραγματοποιεί τις πρόβες της. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Μεγάρου προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση αιθουσών στις κρατικές ορχήστρες για 40 συναυλίες τον χρόνο. Επειδή όμως ο νόμος δεν αναφέρει το θέμα της αίθουσας προβών, το Μέγαρο από το 2008 ζήτησε και ελάμβανε το παραπάνω ποσό ως ενοίκιο για αίθουσα του υπογείου του 340 τ.μ., χωρίς φυσικό φως, που παραχωρούσε στην ΚΟΑ για τις δοκιμές της. Το Μέγαρο, μάλιστα, όπως μας πληροφορούν από την ΚΟΑ, δικαιολογούσε την ενοικίαση έναντι 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Όταν το 2010 εκδόθηκε Οδηγία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί όφειλαν να μειώσουν κατά 10% τα ποσά που κατέβαλλαν για την ενοικίαση χώρων, η ΚΟΑ, με επιστολή της, ζήτησε από το Μέγαρο μείωση του ενοικίου. Δεν έλαβε απάντηση όμως.
Εδώ και 23 μήνες το Μέγαρο Μουσικής δεν αποδίδει στην ΚΟΑ τα έσοδα από τα εισιτήρια των συναυλιών της λέγοντας ότι τα παρακρατά έναντι του ενοικίου της αίθουσας δοκιμών -το οποίο η Ορχήστρα έχει σταματήσει να καταβάλλει, καθώς δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της απαίτησης. Αποτέλεσμα; Το Μέγαρο Μουσικής χρωστάει στην ΚΟΑ 400.000 ευρώ από τα εισιτήριά της. Η Ορχήστρα ζητάει τα χρήματα, αλλά το Μέγαρο κωφεύει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.