Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον Ιανό, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014| ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: 20-31 Μαρτίου 2014

ianos mera poiisis

Μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση από τον Ιανό Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση ετοίμασε ο ΙΑΝΟS για τη φετινή χρονιά.

Το πλούσιο φετινό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, ώρα 20:30
Παρουσίαση βιβλίου: «Ο Εμονίδης» του George Le Nonce, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος.
Θα μιλήσουν: Ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος, ο εκδότης Παρασκευάς Καρασούλος και ο ίδιος ο ποιητής. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Φαίδωνας Καστρής.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, ώρα 19:00

21
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Αφιέρωμα

Για 8η συνεχόμενη χρονιά άνθρωποι του πνεύματος, καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφοι διαβάζουν το ποίημα που αγαπούν στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ. Παράλληλα ξεχωριστοί δημιουργοί και ερμηνευτές επιλέγουν τραγούδια μελοποιημένης ποίησης και τα τραγουδούν a capella ή με τη συνοδεία ορχήστρας που επιμελείται ο Γ. Παπαζαχαριάκης.
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Στέλλα Αντύπα ηθοποιός, Νίκος Αρτικόπουλος σύμβουλος επιχειρήσεων, Κωνσταντίνα Βαρσάμη δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός, Μηνάς Βιντιάδης συγγραφέας, Γιώργος Γραμματικάκης καθηγητής Πανεπιστημίου- πρώην Πρύτανης, Χρήστος Γιανναράς καθηγητής Πανεπιστημίου- συγγραφέας, Στάθης Δράκος τραγουδοποιός, Αιμίλιος Έδεν ποιητής, Αναστασία Έδεν τραγουδίστρια, Ζυράνα Ζατέλη συγγραφέας, Ηρώ τραγουδοποιός, Nίκος Θρασυβούλου δημοσιογράφος- Αναπλ. Γεν. Διευθυντής Βήμα FM, Γιάννης Κακουλίδης δημοσιογράφος-συγγραφέας-ποιητής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συνθέτης, Γιάννης Καλπούζος συγγραφέας, Βασιλική Καρακώστα τραγουδίστρια, Γρηγόρης Καραντινάκης πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Φάνης Κιρκινέζος επιχειρηματίας, Andre Maia τραγουδιστής, Ανδρέας Μαράτος ζωγράφος-συγγραφέας, Νίκος Μωραϊτης δημοσιογράφος-συγγραφέας, Γιώργος Νανούρης ηθοποιός, Γιώτα Νέγκα τραγουδίστρια, Γιάννης Ξανθούλης συγγραφέας, Θοδωρής Οικονόμου συνθέτης, Σταύρος Πετσόπουλος εκδότης «ΑΓΡΑ», Νίκος Πιλάβιος ηθοποιός-συγγραφέας, Μάκης Προβατάς δημοσιογράφος, Ευανθία Ρεμπούτσικα συνθέτις, Ηρώ Σαΐα τραγουδίστρια, Φωτεινή Τσαλίκογλου συγγραφέας- καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Ρένος Χαραλαμπίδης ηθοποιός-σκηνοθέτης και πολλοί άλλοι!

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, ώρα 21:30
Μουσική βραδιά «Φύσηξε ο Βαρδάρης…». Δημήτρης Νικολούδης και Χρήστος Κολοβός

• Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014, ώρα 20:30
Λόγος και Μουσική «3600 Δευτερόλεπτα Ποιητικές Ανάσες».
Στυλιανός Τζιρίτας & Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης

• Παρασκευή 28/3, Σάββατο 29/3, ώρα 21:30 Κυριακή 30/3, ώρα 20:00
Μουσική βραδιά. Η Λένα Πλάτωνος στον ΙΑΝΟ

• Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, ώρα 21:00
Μουσική παράσταση «Ανθοδέσμη – τραγούδια για μια νύχτα»
Συναυλία του Νίκου Πλάτανου σε ποίηση Μιχάλη Γκάνα, Διονύση Καψάλη, Γιώργου Κοροπούλη.

• Ianos Αίθουσα Τέχνης
Ομαδική έκθεση με τίτλο «Μυολογία».
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στα παρακάτω link.
Ιανός > Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 210 3217810

Εισιτήρια

Οι εκδηλώσεις λόγου δεν έχουν είσοδο. Για τα εισιτήρια για τις μουσικές εκδηλώσεις δείτε αναλυτικά παρακάτω

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ»

4-29 Μαρτίου 2014 | Ιανός 
Ομαδική εικαστική έκθεση Μυθολογία Ένα νέο εικαστικά αφιέρωμα στην Ποίηση με τον συνοπτικό αλλά εύγλωττο τίτλο «Μυθολογία» εγκαινιάζεται στην IANOS Αίθουσα Τέχνης την Τρίτη 4 Mαρτίου.

Η έκθεση συμπληρώνει δημιουργικά το συνολικό αφιέρωμα που διοργανώνει ο Ianos στον κόσμο της Ποίησης, με παράλληλες δραστηριότητες αντίστοιχης θεματικής (βραδιές απαγγελίας και μελοποιημένης ποίησης, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, θεατρικά αναλόγια κ.ά.).

Ο εύγλωττος ως προς το περιεχόμενο και συμβολικός για τον ίδιο τον ΙΑΝΟ τίτλος επιλέχθηκε γιατί εμπερικλείει δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, οπτικές γωνίες, πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις της «προσωπικής μυθολογίας» αγαπημένων ποιητών. Η έκθεση προσδοκά σε πολυσχιδείς προσεγγίσεις με αφορμή τον επιλεγμένο ποιητή ή ποίημα του κάθε συμμετέχοντα, ενώ ζητούμενο παραμένει η δυνατότητα διείσδυσης σε διαφορετικές, πολλαπλές συνθήκες θέασης του ποιητή και του έργου που επιλέγει ο κάθε καλλιτέχνης.

Παράλληλα, υπενθυμίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε ιστορικά από τις Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ και ταυτίστηκε με το έργο και την αισθητική της Γενιάς του ’30, η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες προμετωπίδες ποιητικών συλλογών των εκδόσεων ΙΚΑΡΟΣ και ΑΓΡΑ, φιλοτεχνημένες από μερικούς από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους (Σπύρος Βασιλείου, Αντώνης Κεπετζής, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Νικολάου, Γιάννης Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας κ.ά.), για κάποιους από τους σημαντικότερους και ξένους ποιητές (Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Κ.Π. Καβάφης, Καββαδίας, Μποντλαίρ, Ρεμπώ, Ιωάννα Τσάτσου, κ.ά.).

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Χρήστος Αλαβέρας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κοντέλλης, Τάσος Μαντζαβίνος, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Στεφανία Χαρσούλα, Νικόλας Χριστοφοράκης.

Εγκαίνια: 4 Μαρτίου 2014, 20.30 μ.μ.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Χάρτης Ιανός > Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 210 3217810
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 με 21:00
Σάββατο: 09:00 με 20:00

Είσοδος ελεύθερη.

«Φύσηξε ο Βαρδάρης…»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ «ΦΥΣΗΞΕ Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ…»

22 Μαρτίου 2014 | Ιανός > Κέντρο Αθήνας
Δημήτρης Νικολούδης και Χρήστος Κολοβός Φύσηξε ο Βαρδάρης… Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στα “τραγούδια των ποιητών” με τους Θεσσαλονικείς δημιουργούς Δημήτρη Νικολούδη και Χρήστο Κολοβό. Μαζί τους ο Σάκης Λάιος (πιάνο) και ο Μιχάλης Πιπέρκος (πνευστά).

Ο Δημήτρης Νικολούδης πρωτοεμφανίζεται στην δισκογραφία με τα τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, συνεχίζει με Σταύρο Κουγιουμτζή ενώ ακολουθούν άλλες δουλειές που στηρίζονται στον ποιητικό λόγο, όπως η πρόσφατη «Πανσέληνο βλέμμα» σε μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου και ποίηση Σταύρου Ζαφειρίου.

Ο Χρήστος Κολοβός πρωτοεμφανίζεται στην δισκογραφία κατόπιν προτροπής του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος ήταν και ο παραγωγός του πρώτου του δίσκου. Στην τελευταία του δουλειά «Όνειρο πάνω απ΄την πόλη» συμμετέχουν πολλοί ερμηνευτές, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Θωμαΐδης, Δημήτρης Νικολούδης καθώς και ο Θάνος Μικρούτσικος.

Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν μια βραδιά με τραγούδια που στηρίζονται στον λόγο των ποιητών, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Ναπολέων Λαπαθιώτη, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καββαδία, Κων/νου Καβάφη, Σταύρου Ζαφειρίου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη και Γιάννη Σκαρίμπα.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.
Διεύθυνση: Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 210 3217810
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, ώρες: 21:30
Εισιτήρια
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Πληροφορίες – Κρατήσεις: IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 – Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Ιανού: Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι) και στο http://www.ianos.gr

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΖΙΡΙΤΑΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ «3600 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΕΣ»

24 Μαρτίου 2014 | Ιανός
Στυλιανός Τζιρίτας & Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης 3600 Δευτερόλεπτα Ποιητικές Ανάσες Ο Στυλιανός Τζιρίτας & Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και έρχονται στον ΙΑΝΟ με την ομάδα «Πύργος Ελέγχου» – Ένα Αέναο Σχέδιο Διάπλασης των Παίδων και των Ενηλίκων- με ένα ηχητικό και οπτικό δρώμενο με τίτλο «3600 Δευτερόλεπτα Ποιητικές Ανάσες». Ιανός > Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 210 3217810
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014, ώρες: 20:30
Εισιτήρια
Είσοδος 5€.

Η Λένα Πλάτωνος στον ΙΑΝΟ

28-30 Μαρτίου 2014
Η Λένα Πλάτωνος στον ΙΑΝΟ Η Λένα Πλάτωνος έρχεται ξανά στον ΙΑΝΟ! Η δημιουργός που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική παρουσιάζει σε τρεις εφ’ όλης της ύλης συναυλίες, έργα και τραγούδια που διατρέχουν τις δεκαετίες και εξακολουθούν να δίνουν ισχυρό σήμα. Καβάφης και Καρυωτάκης. Σαμποτάζ και Μάσκες Ήλιου, Γκάλοπ και Λεπιδόπτερα, Μη μου τους Κύκλους Τάρατε, Ημερολόγια και Λιλιπούπολη.

Ερμηνεύουν: Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος-Στέργιος Τσιρλιάγκος
Πλήκτρα-programming: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Διεύθυνση: Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 210 3217810
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, ώρες: 21:30
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, ώρες: 21:30
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, ώρες: 20:00

Εισιτήρια
Είσοδος: 12€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Πληροφορίες – Κρατήσεις: IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 – Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Ιανού: Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι) και στο http://www.ianos.gr

«Ανθοδέσμη ‑ Τραγούδια για μια Νύχτα

31 Μαρτίου 2014 | Ιανός
Ανθοδέσμη – τραγούδια για μια νύχτα Στα πλαίσια του αφιερώματος στην Ποίηση, που οργανώνει ο ΙΑΝΟS όλο το μήνα Μάρτιο, ο Νίκος Πλάτανος παρουσιάζει τραγούδια που έχει γράψει πάνω σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, Διονύση Καψάλη και Γιώργου Κοροπούλη.

Ο πυρήνας της συναυλίας θα είναι τα μελοποιημένα ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Ανθοδέσμη ‑ Ποιήματα και Τραγούδια για μια Νύχτα» που εξέδωσαν οι τρεις ποιητές και ο Ηλίας Λάγιος από κοινού το 1993, στις εκδόσεις Άγρα. Με την «Ανθοδέσμη» αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά τέθηκαν δύο σημαντικά ζητήματα: α) Παρά την πλήρη επικράτηση του ελεύθερου στίχου, τα έμμετρα ποιήματα συνιστούν αδιαπραγμάτευτο κομμάτι της μοντέρνας ποίησης. β) τα όρια ανάμεσα στο έμμετρο ποίημα και το στιχούργημα για τραγούδι είναι λεπτά και προς διερεύνηση.

Ο Νίκος Πλάτανος συνέθεσε τη μουσική των τραγουδιών τη διετία 1998‑2000. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένος αυτός ο κύκλος τραγουδιών, καθώς και δουλειά του Ν. Πλάτανου σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, Διονύση Καψάλη και Γιώργου Κοροπούλη από προσωπικές τους συλλογές. Στη συναυλία στις 31 Μαρτίου τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Αναστασία Έδεν, η Έφη Θεοδώρου και ο συνθέτης.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30.
 Ιανός 
Διεύθυνση: Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 210 3217810
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, ώρες: 21:00
Εισιτήρια
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.