Με δύο παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» συνεχίζεται το Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» | 2 και 9 Απριλίου 2014

DSC_0147

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

συνεχίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης, Κρωπίας και Περιστερίου

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με δύο παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας»

στις 2 και 9 Απριλίου 2014, αντίστοιχα

Αθήνα, 1 Απριλίου 2014

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION CULTURAL CENTER

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται σε διάφορους Δήμους της Αττικής, μέσα από την ανοιχτή συμμετοχή του κοινού σε εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των πολιτών με το ΚΠΙΣΝ και τη φιλοσοφία του, καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ να ξεκινήσουν από σήμερα το διάλογο με ένα έργο που ευελπιστεί να ανανεώσει την καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα, το «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» συνεχίζεται με δύο παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή με το έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου στο Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης και στις 9 Απριλίου στο Δήμο Κρωπίας (ώρα έναρξης 20:00 μ.μ.).

Το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί όλους τους κατοίκους των συγκεκριμένων Δήμων, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα έργο κλασικού ρεπερτορίου με ανατρεπτικές εξελίξεις και σύγχρονη σκηνοθετική ματιά, να περάσουν μια λυρική βραδιά, ταξιδεύοντας στον μελωδικό κόσμο της όπερας.

Οι παραστάσεις είναι δωρεάν, ενώ για τη διευκόλυνση του κοινού θα δίνονται δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων στην είσοδο του χώρου όπου αυτές θα διεξαχθούν.


DSC_0282

Επόμενες εκδηλώσεις του προγράμματος στο Περιστέρι και το Κορωπί

Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι οι Δήμοι Περιστερίου και Κρωπίας, όπου κατά το διάστημα Απρίλιος- Μάιος 2014 θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις, οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες μια πρώτη γεύση των υπηρεσιών που θα προσφέρει, σε δύο χρόνια περίπου, το ΚΠΙΣΝ: ανοιχτή πρόσβαση στην Παιδεία και τις Τέχνες, καθώς και ανάδειξη του αστικού πρασίνου.

Για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να «μυηθούν» στα μυστικά του, διοργανώνονται στο Κορωπί μέσα στο επόμενο διάστημα κινηματογραφικά εργαστήρια για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ». Ειδικότερα, τα εργαστήρια περιλαμβάνουν 20 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα κινηματογραφικά εργαστήρια έχουν προγραμματιστεί και στο Δήμο Περιστερίου για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2014. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα εργαστήρια, απαιτείται προεγγραφή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρωπίας και Περιστερίου, αντίστοιχα.

Παράλληλα, μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο τα παιδιά και οι γονείς που κατοικούν στο Δήμο Περιστερίου και στο Δήμο Κρωπίας θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Από το σπίτι μου στο ΚΠΙΣΝ», στο πλαίσιο του οποίου ένα φορητό κουτί θα τους «ταξιδέψει», μέσα από το παιχνίδι, στις μελλοντικές λειτουργίες που θα στεγάσει το ΚΠΙΣΝ.

Η συμμετοχή του Δήμου Περιστερίου και του Δήμου Κρωπίας στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» ολοκληρώνεται με την άμεση γνωριμία των πολιτών με το έργο και την πραγματοποίηση μιας οργανωμένης ξενάγησης στο Κέντρο Επισκεπτών του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ στις 26 Απριλίου και 1 Ιουνίου, αντίστοιχα. Εκεί, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο που σε λίγο καιρό θα «πλημμυρίσει» από μουσική, βιβλία και ανοιχτούς χώρους πρασίνου, βλέποντας από κοντά τα σχέδια του μεγάλου έργου και την πρόοδο των εργασιών.

Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη ξενάγηση θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην αντίστοιχη δημοτική βιβλιοθήκη της κάθε περιοχής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανανεώνεται και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.snfcc.org/community/journey-to-the-snfcc/?lang=el.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την ΕΛΣ (www.nationalopera.gr), την EBE (www.nlg.gr), τον οργανισμό Future Library (www.futurelibrary.gr) και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς (www.wwf.gr).

DSC_0439

Επιμέρους πληροφορίες για τις παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας»

ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

  • Τετάρτη 02 Απριλίου, 20.00- Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

(Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου, τηλ.210-6128825)

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ

  • Τετάρτη 09 Απριλίου, 20.00- Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Κρωπίας

(Βασιλέως Κωνσταντίνου 47 Κορωπί, τηλ. 210-6626295)

Επιμέρους πληροφορίες για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις

σε Περιστέρι και Κορωπί

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη βιβλιοθήκη:«Από το σπίτι μου στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ»: Απρίλιος-Μάιος 2014

Πληροφορίες για τις ακριβείς μέρες και ώρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου

  • Επίσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών :Σάββατο 26 Απριλίου 11π.μ. – 1 μ.μ.

Απαιτείται προεγγραφή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου

  • Κινηματογραφικά εργαστήρια

Πληροφορίες για τις ακριβείς μέρες και ώρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου

* Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου: Σκρα 62 & Ανδριανουπόλεως (τηλ. 210-5716069)

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη βιβλιοθήκη: «Από το σπίτι μου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»: Απρίλιος-Μάιος 2014

Πληροφορίες για τις ακριβείς μέρες και ώρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρωπίας

  • Επίσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών :Κυριακή 1 Ιουνίου 11π.μ. – 1 μ.μ.

Απαιτείται προεγγραφή στη Δημοτική ΒιβλιοθήκηΚρωπίας

  • Κινηματογραφικά εργαστήρια

Πληροφορίες για τις ακριβείς μέρες και ώρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρωπίας

* Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρωπίας: Γ. Παπασιδέρη 13 (πεζόδρομος), τηλ. 210-6626295

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,06 δισεκατομμυρίων ($1,39 δισεκατομμύρια), μέσω 2.604 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.

DSC_0452

Όπερα της Βαλίτσας

Ντον Τζοβάννι του B. A. Μότσαρτ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

[Χρυσοστόμου Σμύρνης & Ρήγα Φεραίου, Πεύκη

τηλ.: 210 6128825]

Ώρα έναρξης: 20.00 / Με υπέρτιτλους στα ελληνικά

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον θρυλικό Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ με τη μορφή της «Όπερας της Βαλίτσας», μια δράση που έχει αγκαλιάσει το κοινό τα τελευταία δύο χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ευέλικτη και αεικίνητη παραγωγή όπερας, η οποία παρουσιάζεται σε απρόσμενους χώρους, εκτός παραδοσιακών θεάτρων, με συνοδεία πιάνου και με τους καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ. Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη σκιαγραφεί τα περίπλοκα κίνητρα των ηρώων τους οποίους βγάζει από το ροκοκό κάδρο που ορίζει το λιμπρέτο και τους τοποθετεί στη σημερινή εποχή. Ο σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει δουλειές του στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη βερολινέζικη Neuköllner Oper, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Όπερα Θεσσαλονίκης, στις Όπερες των Ζητιάνων κ.α.

Η «Όπερα της Βαλίτσας» ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Η παραγωγή της«Όπερας της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών τραγουδιστών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.

Οι πρώτες παραστάσεις πραγματοποιούνται σε Δήμους της Αττικής (έχουν ήδη δοθεί με μεγάλη επιτυχία παραστάσεις στις 11/12 στο Χαϊδάρι, στις 29/12 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 23/1 στο Χαλάνδρι, στις 27/2 στην Ηλιούπολη, στις 6/3 στο Περιστέρι, στις 20/3 στη Μεταμόρφωση, στις 27/3 στον Άλιμο και ακολουθούν στις 9/4 στο Κορωπί, στις 30/4 στη Νίκαια και άλλες που θα ανακοινωθούν σύντομα), ενώ στη συνέχεια η «Όπερα της Βαλίτσας» θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» διηγείται την ιστορία του Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι, του βλάσφημου άντρα που οι άνδρες θαυμάζουν για το θάρρος του και οι γυναίκες για τη σκανδαλώδη φήμη του. Ο Ντον Τζοβάννι μοιάζει ένας άνθρωπος χωρίς αισθήματα, χωρίς συμπόνια, χωρίς αίσθηση του δικαίου. Ταυτόχρονα όμως ενσαρκώνει τις αξίες του Διαφωτισμού και του ορθού λόγου, του ανθρώπου που είναι κύριος του εαυτού του και των επιθυμιών του, που ορίζει τη μοίρα του και δεν στέκεται πλέον με φόβο απέναντι στο Θεό.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Ευκλείδης σημειώνει:

«Ο Ντον Τζοβάννι ανήκει στον στενό πυρήνα του φανταστικού μουσείου αριστουργημάτων του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού, κάπου ανάμεσα στην Καπέλα Σιξτίνα, την Θεία Κωμωδία, το Έγκλημα και τιμωρία, την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και το Περιμένοντας τον Γκοντό του Μπέκετ. Ωστόσο, παρόλο το μεγαλείο με το οποίο τον έχουμε επενδύσει, ο Ντον Τζοβάννι γράφτηκε για μια σκηνή εξαιρετικά μικρών διαστάσεων και ως κωμωδία. Η σμίκρυνση των μεγεθών και η επιστροφή στον κωμικό χαρακτήρα του έργου υπήρξαν, στην παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» οι δύο βασικοί στόχοι, μέσα από τους οποίους αναδεικνύονται στοιχεία του έργου, που ο συνήθης γιγαντισμός των παραστάσεων υποβαθμίζει. Αν και χρειάστηκε να παραλείψουμε μεγάλο μέρος του μουσικού υλικού, για να φτάσουμε σε μία λογική για τις συνθήκες διάρκεια, τα μουσικά επιχειρήματα του Μότσαρτ φτάνουν ατόφια στον θεατή. Η παράστασή μας δεν είναι από αυτές που έχουν άποψη για το έργο. Επιχειρούμε περισσότερο να αναδείξουμε τα κίνητρα των χαρακτήρων που περιστοιχίζουν την αδιαμφισβήτητα κεντρική μορφή του έργου, τον Ντον Τζοβάννι. Ο Μότσαρτ, με το μνημειώδες μουσικοθεατρικό του χιούμορ, προίκισε τα πρόσωπά του με έναν αδιανόητο πλούτο χαρακτηρολογικών λεπτομερειών, τις οποίες επιχειρούμε να διαβάσουμε με παιγνιώδη τρόπο, συμπληρώνοντας στην ευαισθησία του 18ου αιώνα δικές μας πινελιές, αναγνωρίσιμες στον σημερινό θεατή. Η παράστασή μας, επίσης, δεν συνδιαλέγεται με τη μεταφυσική, όπως συχνά συμβαίνει σε παραστάσεις του έργου. Διαβάζει τους χαρακτήρες στο εδώ και στο τώρα κι ήταν αυτός ο λόγος που θελήσαμε να τους βγάλουμε από το ροκοκό τους κάδρο για να τους προσγειώσουμε στη σύγχρονη εποχή: όχι για να τους οικειοποιηθούμε, αλλά για να τους καταλάβουμε».

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίοσυνεχίζεται και επισκέπτεται επιπλέον δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Μοναδικός στόχος του προγράμματος είναι να εμπνεύσει και να ενημερώσει το κοινό σχετικά με το μεγάλο έργο που πρόκειται, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, να θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση των σύγχρονων πολιτών της χώρας με την Παιδεία, τον Πολιτισμό, αλλά και το Αστικό Πράσινο.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του ΙΣΝ, από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την ΕΛΣ (www.nationalopera.gr) την EBE (www.nlg.gr), τον οργανισμό Future Library (www.futurelibrary.gr) και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς (www.wwf.gr). Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις λειτουργικές πτυχές του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αναφορικά με την καλλιτεχνικές προοπτικές της ΕΛΣ στις νέες εγκαταστάσεις, την κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την περιβαλλοντική ταυτότητα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα συναντηθούν σε κοινές δράσεις και θα έρθουν σε διάλογο.

ONτον Τζοβάννι με μια ματιά

[ Ο συνθέτης ] Οι περισσότεροι αισθανόμαστε μεγάλη οικειότητα με τον Μότσαρτ, ίσως επειδή σε πρώτο επίπεδο αρκετές συνθέσεις του ηχούν ευχάριστα. Ωστόσο, οι παρεξηγήσεις -που έχουν αποκτήσει ισχύ κοινών τόπων- έχουν πλάσει μια εικόνα αρκετά διαφορετική από την πραγματικότητα. Ήδη από τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο αγιοποίησης του συνθέτη, ξεκίνησαν παραποιήσεις που αλλοίωσαν ακόμα και το όνομά του. Έτσι υιοθετήθηκε το πομπώδες Αμαντέους, που ο ίδιος χρησιμοποιούσε σπάνια και μόνο αστειευόμενος , αντί του Αμαντέ (Αmadé) ή του Αμαντέο (Amadeo), με τα οποία υπέγραφε συνήθως. Μέχρι τις μέρες μας οι στρεβλώσεις διαιωνίζονται μέσα από δημοφιλείς αναγνώσεις, π.χ. κινηματογραφικές ταινίες. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μότσαρτ υπήρξε ένας διανοούμενος, μια από τις σημαντικότερες, τις πιο ανήσυχες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της εποχής του: ήταν χαρισματικός, ευαίσθητος, με υψηλά ιδανικά. Η σύγχρονη μουσικολογική έρευνα προσθέτει καθημερινά ψηφίδες σε ένα πορτρέτο στο οποίο διαρκώς αποκαλύπτονται νέες, όλο και πιο συναρπαστικές όψεις.

[ Το έργο ] Ο Ντον Τζοβάννι έχει δύο πράξεις. Το ποιητικό κείμενο του Λορέντσο ντα Πόντε βασίστηκε σε προγενέστερο του Τζοβάννι Μπερτάτι για την όπερα του Τζουζέππε Γκατσανίγκα Ντον Τζοβάννι ή Ο πέτρινος συνδαιτυμόνας, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία το 1787. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι. Σε μια από αυτές αποπειράται να βιάσει την Ντόννα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της. Τότε αυτός έρχεται να πάρει εκδίκηση από τον κόσμο των νεκρών. Καθώς ο Ντον Τζοβάννι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση. Η όπερα ολοκληρώνεται με το αυτονόητο για την εποχή ηθικό δίδαγμα.

[ Πρεμιέρες ] Ο Ντον Τζοβάννι ακούστηκε για πρώτη φορά στην Πράγα στις 29 Οκτωβρίου 1787. Για τη βιεννέζικη πρεμιέρα (7 Μαΐου 1788) ο Μότσαρτ προσάρμοσε την παρτιτούρα στους νέους τραγουδιστές, συνέθεσε επιπροσθέτως ορισμένα μουσικά μέρη και αφαίρεσε άλλα. Σήμερα η όπερα δίδεται συνήθως σε μορφή που συνδυάζει τις δύο εκδοχές. Η Εθνική Λυρική Σκηνή περιέλαβε τον Ντον Τζοβάννι στο ρεπερτόριό της στις 20 Μαρτίου 1962· η μουσική διεύθυνση της παράστασης ήταν του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Η εκδοχή που παρουσιάζεται στην παράσταση της «Όπερας της βαλίτσας» είναι συντομευμένη.

_________________________________________________________

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Σκηνικά: Βασιλική Παπαδοπούλου / Κοστούμια: Νατάσσα Δημητρίου

Φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας

Μουσικολογική επιμέλεια: Δημήτρης Γιάκας

Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος

Διανομή

Ντον Τζοβάννι: Νίκος Κοτενίδης

Διοικητής/Μαζέττο: Γιώργος Ρούπας

Ντόννα Άννα: Άννα Στυλιανάκη

Ντον Οττάβιο: Νίκος Στεφάνου

Ντόννα Ελβίρα: Έλενα Κελεσίδη

Λεπορέλλο: Χάρης Ανδριανός

Tσερλίνα: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Όπερα της βαλίτσας

Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ, ΝΤΟΝ ΤΖΟΒΑΝΝΙ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

[Χρυσοστόμου Σμύρνης & Ρήγα Φεραίου, Πεύκη, τηλ.: 210 6128825]

——

Ώρα έναρξης: 20.00 / Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης / Με υπέρτιτλους στα ελληνικά

Με δωρεά από το:

www.SNF.org

Επόμενη εκδήλωση

Όπερα της βαλίτσας με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ, ΝΤΟΝ ΤΖΟΒΑΝΝΙ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Δημαρχιακό Μέγαρο Δήμου Κρωπίας

[Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 47, Κορωπί τηλ.: 210 6626295]

Ώρα έναρξης: 20.00 / Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Κρωπίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.