«Πολιτική και Λογοτεχνία» | ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Απριλίου 2014 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Afisa_EPIEE

Διάλεξη Πολιτική και λογοτεχνία Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για ένατη χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας» και προσκαλούν το κοινό στη δεύτερη εκδήλωσή «Πολιτική και λογοτεχνία».

Η πολιτική στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να διέπεται από δυο τουλάχιστον αναγκαιότητες: την αναγκαιότητα της λογικά συνεπούς δράσης η οποία όμως δεν θα παρακάμπτει την πολιτική ηθική και την αναγκαιότητα της ιστορικής κατανόησης των αιτιωδών νόμων που διέπουν το γίγνεσθαι. Και τις δυο αυτές αναγκαιότητες υπηρετεί η κρυμμένη στα βιβλία σοφία. Μπορεί, όμως, η ανάγνωση βιβλίων και η συναφής γνώση να διαφοροποιήσουν ή να αλλάξουν ριζικά τις αντιλήψεις και τις ιδέες των πολιτικών (;). Οι λέξεις, οι σκέψεις, οι έννοιες σχηματίζουν νοήματα που βοηθούν τους πολιτικούς να διαμορφώσουν πιο σαφή και συνεκτική κοσμοαντίληψη (;) ή τους παρέχουν το απαραίτητο ηθικό, γίνονται δηλαδή εργαλείο δουλειάς, για να «περάσουν» ευκολότερα τις προ-ειλημμένες αποφάσεις τους στην κοινή γνώμη (;). Το λογοτεχνικό έργο, το φιλοσοφικό δοκίμιο, το ιστορικό μυθιστόρημα συνιστούν άραγε μέρος της γενεαλογίας της σύγχρονης πολιτικής σκέψης και μήτρα της πολιτικής πράξης (;). Ο πολιτικός πρέπει να ακονίζει την ιστορική – φιλοσοφική – κοινωνιολογική σκέψη σαν να ’ταν πολιτική πράξη ή πρέπει να ακονίζει την πολιτική πράξη σαν να ’ταν ιστορική – φιλοσοφική – κοινωνιολογική σκέψη (;). Αυτοί που ξέρουν (επιστήμονες, διανοούμενοι) και αυτοί που κυβερνούν (πολιτικοί) σε ποιο σημείο συναντώνται άραγε αν όχι στο βιβλίο (;). Ο συγγραφέας δεν είναι ακούσιος καθρέφτης της κοινωνίας αφού διακατέχεται και αυτός από εμμονές αλλά οφείλει – ιδίως στη μυθοπλασία ιστορικών γεγονότων – να τηρεί τους κανόνες της επιστημονικής αξιοπιστίας. Το πέρασμα από την πολιτική ιστορία στη λογοτεχνία, και δη στη μυθιστορία, μπορεί να είναι ιδεολογικά φορτισμένο, αλλά δεν είναι θεμιτό μέσα από διηγήματα να περνάνε οι συγγραφείς μαύρη προπαγάνδα (κατά προσώπων ή ομάδων ή αντιλήψεων).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γιάννης Πανούσης (καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ – βουλευτής ΔΗΜΑΡ)

Ομιλητές:

Φωτεινή Τσαλίκογλου:
Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
«Πονάω κι εγώ μαζί σας – Η ρητορεία της συμπόνιας στην Πολιτική και η Λογοτεχνία»

Γιώργος Νικολόπουλος:
Αναπληρωτής καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
«Λογοτεχνία και κοινωνικός έλεγχος της παρέκκλισης: Για μια ριζική κριτική του κανόνα»

Θωμάς Ψύρρας:
Βουλευτής ΔΗΜΑΡ
«Η χρήση του λογοτεχνικού έργου: από το ‘πολιτικό’ στην πολιτική»

Αλέξης Ζήρας:
Κριτικός Λογοτεχνίας
«Προβλήματα της λογοτεχνικής αναπαράστασης σε περιόδους κρίσης»

Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης»

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 30 Τηλέφωνο: 2103689773
Τρίτη 01 Απριλίου 2014, ώρα: 18:00

Είσοδος ελεύθερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.