Αντίο, Λεό από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας της οποίας ήταν συνεργάτης | Διαβάστε το συγκινητικό αυτοβιογραφικό κείμενο του αιθουσάρχη Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Αθηνόραμα

leonidas-papageorgiou 01

Αντίο, Λεό

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Ταινιοθήκης της Ελλάδας εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Λεωνίδα Παπαγεωργίου για τον πρόωρο και ξαφνικό χαμό του τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Μαρτίου 2014.

Ένας πραγματικός εργάτης του καλού σινεμά, ο Λεωνίδας ήταν συνεργάτης της Ταινιοθήκης της Ελλάδας από το 2000 καθώς από τότε φιλοξενούσε τα αφιερώματα της Ταινιοθήκης στο ιστορικό Τριανόν. Από το 2009, και μετά την μεταστέγαση της ΤΤΕ στην Ιερά Οδό, ο Λεωνίδας έγινε μόνιμος συνεργάτης της στον προγραμματισμό και στην διαμόρφωση του θερινού «Λαΐς», ενώ ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο και για την ένταξη της Ταινιοθήκης στα EuropaCinemas. Η προσωπικότητά του, η γνώση του για το σινεμά, η θετική ενέργειά του απέναντι στις δυσκολίες και, κυρίως, η ευγένεια με την οποία λειτουργούσε πάντα, θα λείψουν σε όλους μας εδώ στην Ταινιοθήκη και στους επισκέπτες της.

Σύντομα, η Ταινιοθήκη θα ανακοινώσει και μια εκδήλωση εις μνήμην του Λεωνίδα.

Η κηδεία του αγαπημένου μας Λεωνίδα θα γίνει το Σάββατο, 5 Απριλίου στις 13:00μ.μ. στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και η οικογένεια δεν επιθυμεί στεφάνια. Υπάρχει ένας λογαριασμός, της συζύγου του, όπου αν θέλει κάποιος να συνεισφέρει, μπορεί να καταθέσει εκεί κάποια χρήματα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
KEIMEL CLAUDIA RUDOLF
Αριθ. Λογ/σμού 098/605684-93
IBAN GR1201100980000009860568493

Διαβάστε το συγκινητικό αυτοβιογραφικό κείμενο του αιθουσάρχη Λεωνίδα Παπαγεωργίου που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Από Γιάγκο Αντίοχο – 01/04/2014 (Αθηνόραμα)

Ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού κινηματογράφου τέχνης έφυγε σε ηλικία μόλις 52 χρονών από τη ζωή. Διαβάστε το συγκινητικό αυτοβιογραφικό κείμενο που έγραψε ως guest editor στο «α» τον Δεκέμβριο του 2011.

Σοκαρισμένη είναι η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα από τον ξαφνικό χαμό του Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Ο 52χρονος διανομέας και αιθουσάρχης του Τριανόν έπεσε θύμα τροχαίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31/3, την ώρα που οδηγούσε τη μηχανή του στην Πατησίων. Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου τα τελευταία είκοσι χρόνια υπηρέτησε με την art εταιρία διανομής του 2-1-0 Films και το Τριανόν, την αίθουσα-καμάρι του, το καλλιτεχνικό κινηματογραφικό του όραμα. Κόντρα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων, ο 52χρονος αιθουσάρχης κατάφερε να κρατήσει, με υψηλό φυσικά κόστος, ζωντανό το σινεμά σε μια πάλαι ποτέ κραταιά αθηναϊκή κινηματογραφική πιάτσα που αργόσβηνε. Η κηδεία του θα γίνει στην γενέτειρά του, το Λεωνίδιο την Πέμπτη 3 Απριλίου.

Διαβάστε παρακάτω το συγκινητικό αυτοβιογραφικό κείμενο που έγραψε ως guest editor στο «α» τον Δεκέμβριο του 2011, μιλώντας για την αγωνιώδη προσπάθειά του να κρατήσει ανοιχτό τον εμβληματικό κινηματογράφο τέχνης Τριανόν.

«Όταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειπα τις σπουδές μου (έμεναν 5 μαθήματα για το πτυχίο Ιατρικής ), γνώριζα καλά ότι θα ζούσα με λιγότερα, αλλά κάνοντας αυτό που στο μικρό διάστημα μερικής εμπλοκής μου είχε ήδη κερδίσει την καρδιά μου. Η διαχείριση ενός κινηματογράφου είναι μια καθημερινή και αποκλειστική απασχόληση, πολλές φορές με σκληρή χειρωνακτική δουλειά. Όταν μάλιστα θέλεις να επιλέγεις τις ταινίες που προτείνεις στο κοινό σου, ο δρόμος γίνεται δύσβατος, αλλά η ικανοποίηση αγγίζει την ευτυχία! Με αργά βήματα μετέτρεψα το χρεωμένο Τριανόν, που παρέλαβα από την οικογένειά μου, σε καταξιωμένο arthouse κινηματογράφο ο οποίος πέτυχε να «παντρέψει» κι άλλες τέχνες με το σινεμά. Είχα σημαντική βοήθεια από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και ηθική αρωγή από τον Μάνο Ευστρατιάδη στο ξεκίνημα του Filmcenter το 2000. Έμπνευση διοχέτευε διαρκώς ο ακούραστος Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Η επαφή με τους μουσικούς και το πρόγραμμα «Μουσική και Κινηματογράφος» με γέμιζε περηφάνια, γιατί είχαμε έτσι την ευκαιρία να προβάλλουμε και μερικά πραγματικά σπάνια αριστουργήματα. Από την αρχή με απασχολούσε το κινηματογραφικό πρόγραμμα, γιατί είναι έτσι διαμορφωμένες οι συνθήκες της διανομής στη χώρα μας που είναι αδύνατον ένας κινηματογράφος να επιλέγει τις ταινίες που παίζει σε ποσοστό πάνω από 50%. Το 2005 πήρα και το γειτονικό Ίλιον για να έχω πιο πολλές επιλογές κι έτσι το δρομολόγιο Κοδριγκτώνος-Τροίας έγινε η καθημερινή μου γυμναστική (πόρτα στο Τριανόν, ταμείο στο Ίλιον, ενίοτε και καμπίνα! ). Με τον Αντρέα Σωτηρακόπουλο του Μικρόκοσμου δημιουργήσαμε την 2-1-0 Films και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Κάτι καταφέραμε, αλλά βασικά μάθαμε τους λόγους για τους οποίους η εγχώρια αγορά λειτουργεί έτσι και φυσικά το πληρώσαμε ακριβά! Εδώ και δύο χρόνια, χωρίς την αρωγή του ΕΚΚ και σε συνθήκες κρίσης, η διαχείριση του Τριανόν έγινε εξαιρετικά δύσκολη. Έκλεισα το Ίλιον (μου λείπει αφάνταστα ), έπεσα σε κατάθλιψη, προσπάθησα να φύγω κι από το Τριανόν. Εδώ όμως βρίσκονται οι δικές μου Θερμοπύλες. Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, που όχι μόνο με ανέχεται ακόμα, αλλά μου γέννησε και τρία αγόρια. Η Κλαούντια Κάιμελ, ζωγράφος, ήρθε για λίγα μεροκάματα στο ταμείο του κινηματογράφου και πήρε μόνιμη θέση στην καρδιά μου. Πρέπει να πολεμήσω λοιπόν. Έχω μεγάλη συμπαράσταση από πολλούς «πελάτες» της γειτονιάς και με τη δική τους υποστήριξη συνεχίζω. Κι όχι απλά και μίζερα, με μια μεγάλη γιορτή! Η ιδέα γεννήθηκε σε μια κουβέντα με τη Μαρίζα Κωχ κατά τη διάρκεια των προβών της για την παιδική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια», την οποία φιλοξενούμε στο Τριανόν κάθε Κυριακή στις 4 μ.μ. Έτσι άνοιξε ο κύκλος για μια σειρά εκδηλώσεων με σημαντικούς καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γιορτάζουμε τη ζωή μας λοιπόν και το φωνάζουμε!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.