ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ

fermor_benaki 01

Βραδιά αναμνήσεων με την Άρτεμις Κούπερ,
βιογράφο του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Στην παρουσίαση της βιογραφίας Πάτρικ Λη Φέρμορ, Μια περιπέτεια, που διοργάνωσαν με κεντρική ομιλήτρια τη συγγραφέα Άρτεμις Κούπερ η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, η Cosmotebooks και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον τρεις γενιές ακροατών, ανάμεσά τους θαυμαστές, φίλοι και συμπολεμιστές του Λη Φέρμορ, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

Η Άρτεμις Κούπερ παρουσίασε τη βιογραφία
του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα της εποχής μας.

Ένα αληθινά ετερόκλητο κοινό με ανθρώπους από 17 έως 97 (τουλάχιστον) ετών συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, σε μια βραδιά μνήμης και ιστορίας ποτισμένη με χιούμορ βρετανικό και πνεύμα ελληνικό, μια βραδιά που η γοητευτική περσόνα του βρετανού Πάτρικ Λη Φέρμορ φάνηκε να αιωρείται για λίγο πάνω από το κατάμεστο αμφιθέατρο. Άνθρωποι που διψούσαν να θυμηθούν τον βρετανό συγγραφέα και να ξανακούσουν ή να ακούσουν για πρώτη φορά ιστορίες από τα ταξίδια του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε μια ταραγμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο Ευρώπη, άκουσαν την Άρτεμις Κούπερ να ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του αγαπημένου της «Πάντι», του δικού τους «Κυρ-Μιχάλη».

fermor_benaki 02

Χαιρετισμό απηύθυνε η ψυχή του Μουσείου Μπενάκη, ο Άγγελος Δεληβορριάς, που χαρακτήρισε τον Πάτρικ Λη Φέρμορ «περισσότερο Καρδαμυλίτη παρά Εγγλέζο» και επισήμανε ότι «διάλεξε τους Έλληνες για να συγγενέψει και την Ελλάδα για να κατοικήσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη ανήκει σήμερα στο Μουσείο. «Η αύρα του ήταν διάχυτη σε Πελοπόννησο και Κρήτη» θύμισε στο ακροατήριο ο κ. Δεληβορριάς, πριν καλέσει στο βήμα τον εκδότη Νώντα Παπαγεωργίου.
Ο Νώντας Παπαγεωργίου, αφού σημείωσε ότι «το Μουσείο Μπενάκη είναι ο καταλληλότερος χώρος για μια εκδήλωση προς τιμήν του Πάτρικ Λη Φέρμορ» δήλωσε ότι «στο Μεταίχμιο είμαστε υπερήφανοι που εκδίδουμε το έργο του».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Μαγκλίνης, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην προσωπική ζωή του Πάτρικ Λη Φέρμορ και στον μεγάλο του έρωτα, τη ρουμάνα πριγκίπισσα Μπαλάσα Καντακουζηνού, την οποία γνώρισε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30.
Μιλώντας για το βιβλίο της Άρτεμις Κούπερ, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεκδότης της Επιθεώρησης Σύγχρονα Θέματα, κ. Στέφανος Πεσμαζόγλου, είπε ότι πρόκειται για ένα άλλο «πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, αφού ο Πάτρικ Λη Φέρμορ μοιάζει να μην ενηλικιώθηκε ποτέ», ενώ τόνισε ότι «η Κούπερ δεν αγιογραφεί, παρά τον θαυμασμό της. Τονίζει τα θετικά, αλλά δεν απαλείφει τα αρνητικά».

fermor_benaki 03

Φανερά χαρούμενη που βρισκόταν ανάμεσα σε τόσους φίλους του Πάτρικ Λη Φέρμορ, η Άρτεμις Κούπερ ξεκίνησε την ομιλία της ως εξής: «Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έζησε στην Ελλάδα και έγραφε γι’ αυτήν για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά παρέμενε αναμφισβήτητα Βρετανός. Και μπορεί να μιλούσε ελληνικά γρήγορα και με άνεση, αλλά διατηρούσε πάντα μία ευδιάκριτη βρετανική προφορά. Δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αγγλικό τσάι, σκοτσέζικο ουίσκι και την εφημερίδα του, τους Times του Λονδίνου. Κι όμως ήταν πιο ευτυχισμένος εδώ από οπουδήποτε αλλού. Ήταν πιο ήρεμος, ένιωθε πλήρης εδώ, ήταν πιο ζωντανός όταν ήταν στην Ελλάδα. Μια ωραία καλοκαιρινή μέρα στην Αγγλία ο Πάντι είπε σε έναν φίλο του πόσο του έλειπε η Ελλάδα. «Αυτός εδώ δεν είναι ο κόσμος μου, είναι σαν να ζω στην καρδιά ενός μαρουλιού» είχε γράψει για την Αγγλία. «Εγώ χρειάζομαι καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε μέσα από φωτογραφικό υλικό σε στιγμιότυπα από τη ζωή του, από την κατεχόμενη Κρήτη και τον αντιστασιακό αγώνα (η απαγωγή Κράιπε ήταν φυσικά στα highlights της βραδιάς), τους έλληνες φίλους του, την πάντα διακριτική σύζυγό του Τζόαν (ταλαντούχα φωτογράφο με την οποία σχεδίασαν και έχτισαν το σπίτι στην Καρδαμύλη) μέχρι τα ταξιδιωτικά βιβλία του για τη Μάνη και τη Ρούμελη.

fermor_benaki 04

Στο τέλος, ο Ηλίας Μαγκλίνης έδωσε τον λόγο στο κοινό, που αδημονούσε όχι μόνο να κάνει ερωτήσεις, αλλά και απλώς να απευθύνει τον λόγο στην Άρτεμις Κούπερ. Εμφανώς συγκινημένοι πολλοί από τους παρευρισκόμενους, άκουσαν μεταξύ άλλων και τη μεγάλη μας γλύπτρια Ναταλία Μελά, που θυμήθηκε μια λεπτομέρεια από την απαγωγή Κράιπε από διήγηση του ίδιου του Φέρμορ στον πατέρα της, Παύλο Μελά. Μετέφερε μάλιστα τον διάλογο όπως έγινε, στα γαλλικά, με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ να φέρεται να ζητά συγγνώμη από τον γερμανό στρατηγό καθώς του πατούσε τον λαιμό, μέσα στο αυτοκίνητο της απαγωγής και τον δεύτερο να απαντάει πως κατανοεί πλήρως ότι κάτι τέτοιο υπαγορεύει η περίσταση.
Η βραδιά έκλεισε με την Άρτεμις Κούπερ να υπογράφει βιβλία για τους εκατοντάδες φίλους και θαυμαστές του Πάτρικ Λη Φέρμορ, ανάμεσά τους ο βρετανός Πρέσβης Τζον Κίτμερ, οι συγγραφείς Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Δαββέτας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Πασχαλία Τραυλού, Αθηνά Χατζή και Χρήστος Χωμενίδης και βέβαια ο φίλος και συναγωνιστής του Λη Φέρμορ Γιώργος Χαροκόπος κ.ά.

fermor_benaki 05

Το βιβλίο της Άρτεμις Κούπερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, Μια περιπέτεια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς επίσης και ο συγκεντρωτικός τόμος Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη που περιλαμβάνει τα βιβλία του Φέρμορ Η εποχή της δωρεάς και Ανάμεσα στα δάση και στα νερά, το συναρπαστικό χρονικό του νεανικού ταξιδιού του από την Ολλανδία μέχρι τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη. Μόλις προχτές κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο Ατέλειωτος δρόμος, Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Άθω, επιμελημένο από τους Colin Thubron και Artemis Cooper, που ολοκληρώνει το οδοιπορικό του νεανικού του ταξιδιού από την Ολλανδία στην Κωνσταντινούπολη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.