Απογεύματα στο φουαγέ [Κύκλος όπερας] Το απόγεμα της αγάπης | Μονόπρακτη όπερα του Μάριου Βάρβογλη | Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

FOUAGIE

Απογεύματα στο φουαγέ [Κύκλος όπερας]

Το απόγεμα της αγάπης

Μονόπρακτη όπερα του Μάριου Βάρβογλη

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια – Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Ώρα έναρξης 18.00 / Είσοδος ελεύθερη

με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης

ΔΙΑΝΟΜΗ

Τάσος: Αρκάδιος Ρακόπουλος

Θάνος: Βαγγέλης Χατζησίμος

Μαλάμω: Άννα Στυλιανάκη

Κυρα-Χρυσαυγή: Μαρία Βλαχοπούλου

Ζητιάνος: Δημήτρης Ναλμπάντης

Πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου

Το μονόπρακτο «μουσικό δράμα», του Μάριου Βάρβογλη, Το απόγεμα της αγάπης, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή, 13 Απριλίου στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Η υπόθεση διαδραματίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εκκλησάκι ενός μικρού ελληνικού χωριού γύρω στα 1850.

Το λιμπρέτο είναι ελεύθερη διασκευή του συνθέτη πάνω στο ομώνυμο έργο του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και πρώην Διευθυντή της ΕΛΣ Θόδωρου Συναδινού και εντάσσεται στην ευρύτερη λογική του βερισμού, εμπλουτισμένη με στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι.

Ο Μάριος Βαρβόγλης συνθέτης, καθηγητής μουσικής και μουσικοκριτικός, καταγόταν από ιστορική οικογένεια αγωνιστών του 1821. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική πλάι στους Νικηφόρο Λύτρα και Γεώργιο Ροϊλό. Το 1902 έφυγε στο Παρίσι προκειμένου να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Εκεί συνδέθηκε με σημαντικούς καλλιτεχνικούς κύκλους και γνώρισε λαμπρές προσωπικότητες της εποχής όπως τον Μοντιλιάνι (ο οποίος ζωγράφισε και το περίφημό πορτραίτο του με τίτλο «Ο ωραίος Μάριος»), τους συνθέτες Σαιν-Σανς, Ραβέλ, Πουλένκ κ.ά. Στο Παρίσι έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις. Επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα το 1920, όπου συνδέθηκε επίσης με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της ποίησης, της ζωγραφικής και της μουσικής. Δίδαξε σε σχολεία, στο Ωδείο Αθηνών, ενώ αργότερα διορίστηκε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το Ελληνικό Ωδείο. Μεταξύ άλλων υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (1940/57). Για πολλά χρόνια αρθρογράφησε στο περιοδικό «Νουμάς» και στην εφημερίδα «Τα Νέα». Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, αφήνοντας σχετικά μικρό, αλλά σπουδαίο μουσικό έργο: τις όπερες Η Αγία Βαρβάρα (ημιτελής) και Το απόγεμα της αγάπης, έργα για ορχήστρα, μουσική για αρχαίο θέατρο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου.

Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν οι: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βαγγέλης Χατζησίμος, Άννα Στυλιανάκη, Μαρία Βλαχοπούλου και Δημήτρης Ναλμπάντης. Πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου ελληνικής όπερας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Βαγγέλη Χατζησίμο.

Ώρα έναρξης 18.00 / Είσοδος ελεύθερη

με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τρεις θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Όπερας, τον κύκλο Οπερέτας και τον κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη.

Κύκλος όπερας [ΚΟ] (υπεύθυνος: Βαγγέλης Χατζησίμος). Στον κύκλο όπερας θα παρουσιαστούν σε συναυλιακή μορφή είτε ολόκληρα έργα, είτε εκτενή αποσπάσματά τους. Από τη διεθνή παραγωγή δίνεται έμφαση στο έργο του πρώιμου Βέρντι με την παρουσίαση δύο έργων που ακούγονται σπάνια, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συναυλία αφιερωμένη στον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται το 2013. Κύριος άξονας του κύκλου όπερας είναι η ελληνική λυρική παραγωγή. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η πρώτη ελληνική όπερα, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867) του Σπυρίδωνος Ξύνδα (από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014), καθώς και σημαντικά έργα των Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα, Μάριου Βάρβογλη και Γιώργου Σισιλιάνου.

Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη [ΚΣ] (υπεύθυνος: Γιώργος Κουμεντάκης). Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του με την ΕΛΣ, η οποία θα κορυφωθεί με την πρεμιέρα της όπερας Η φόνισσα το φθινόπωρο του 2014, ο Γιώργος Κουμεντάκης προτείνει έναν κύκλο εννέα θεματικών συναυλιών, όπου συνυπάρχουν διαφορετικά είδη και μουσικές παραδόσεις. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση έργα του συνθέτη που παραγγέλθηκαν από την ΕΛΣ, ενώ ιδιαίτερη παρουσία, σε τρεις από τις συναυλίες του κύκλου, θα έχει το έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014.

Κύκλος ελληνικής οπερέτας [ΚΟΠ] (υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τα τελευταία χρόνια στο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας, της ναυαρχίδας του ελληνικού μουσικού θεάτρου, έχουν αρχίσει να επανέρχονται έργα αδίκως ξεχασμένα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για λησμονημένα έργα και συνθέτες του ελαφρού μουσικού θεάτρου, η ΕΛΣ προτείνει, υπό μορφή αναλογίου, τέσσερις οπερέτες που άφησαν εποχή. Θα παρουσιαστούν δύο έργα συνθετών που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, η θρυλική Ριρίκα μας (1930) του Στάθη Μάστορα και το Αποκριάτικο όνειρο (1924) του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, καθώς και δύο έργα των δημοφιλέστερων συνθετών της ελληνικής οπερέτας που δεν έχουν παιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες: το σκανδαλώδες Θέλω να δω τον Πάπα! (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και η Μοντέρνα καμαριέρα (1916) του Νίκου Χατζηαποστόλου.

___________________________________________________

Επόμενες εκδηλώσεις

Απρίλιος 2014

27 Kyklos Ensemble. Κουαρτέτα για πιάνο [ΚΣ]

Μάιος 2014

3 Τζουζέππε ΒέρντιΣτιφέλιο(1850) [ΚΟ]

4 Νίκος Χατζηαποστόλου Μοντέρνα καμαριέρα (1916) [KOΠ]

11 Σπύρος Σαμάρας Η δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (1905) [ΚΟ]

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.