ΜΗΔΕΙΑ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ από τον Πολιτιστικό Οργανισμό ARCADIA στο ΙΜΚ, την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014

katerina_paliou_medea_web

Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014, στις 20:30

ΕΥΡΙΠΙΔΗ
ΜΗΔΕΙΑ
Πολιτιστικός Οργανισμός “ARCADIA”

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “ARCADIA” παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την «Μήδεια» του Ευριπίδη, την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014, στις 20:30. Την παράσταση θα προλογίσει ο συγγραφέας, κριτικός, θεατρολόγος Λέανδρος Πολενάκης. Τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν σε εθελοντικό ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία χαρακτηρίζεται από τη διαχρονικότητά της. Τα ερωτήματα που θέτει ανήκουν στο διηνεκές και άπτονται στη φύση του Όντος και του μη Όντος. Τα φιλοσοφικά ερωτήματα, πέραν από πολιτισμούς και σύνορα, θίγουν, αναλύουν και αναμοχλεύουν τον εσώτερο Άνθρωπο και τις εκφάνσεις της ψυχής.

Στις μέρες μας, κατά κύριο λόγο, αυτά που κάποτε προσπαθούσε να αναλύσει και να τοποθετήσει η Φιλοσοφία, έχουν περιέλθει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της Επιστήμης και συγκεκριμένα της Ψυχιατρικής και της Ψυχανάλυσης. Θέλοντας να καταδείξω την αδυναμία της κακώς νοούμενης επιστημονικής ανάλυσης στα ανωτέρω θέματα, τοποθετώ την πλοκή στην παρουσίαση μίας θεραπευτικής δραματοθεραπείας σε ένα συνέδριο Ψυχιατρικής.

Ένας ψυχίατρος παρουσιάζει την Τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μορφή δραματοθεραπείας σε ένα συνέδριο Ψυχιατρικής (κοινό). Οι χαρακτήρες είναι, κατά επιστήμη, ασθενείς λόγω Έρωτος. Κατά την εξέλιξη της Τραγωδίας ο ψυχίατρος ταυτίζεται με τα πρόσωπα των ρόλων και μέσω του τραγικού κειμένου και της πλοκής της Τραγωδίας βλέπουμε την «κατάβαση» τη δική του στα Εσώτερα της ύπαρξής του καθώς και όλων των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα την Ανάλυση, τη Συντριβή, την Κατανόηση, καθώς και την Κάθαρση που έρχεται με τη Λύτρωση, που δεν είναι άλλη από την Παραδοχή, την Προσωπική Ευθύνη, το Τίμημα και τη μεγαλειώδη Συγχώρεση, που έρχεται από το Θείον με την ανάληψη της Μήδειας στους Ουρανούς με το Άρμα του προγόνου της Θεού Ήλιου.

Κατά την εξέλιξη της Τραγωδίας επίσης παρακολουθούμε τον καυτηριασμό της ματαιοδοξίας, του ρατσισμού, της αχαριστίας και της έλλειψης σεβασμού απέναντι στα φύλα Θήλυ και Άρρεν.

Η μουσική (βιολί) επί σκηνής εντάσσεται σκηνοθετικά και δραματουργικά στην πλοκή της Τραγωδίας, αποτελώντας τον χώρο των Ουρανών, των Θεών και τον από μηχανής Θεό – το Άρμα του θεού Ήλιου, προπάτορα της Μήδειας.

Κατερίνα Παλιού

Ώρα: 20:30

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση/ προβολή.

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική

Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00
Καθημερινές, 09:00 – 21:00

*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 ετών

Τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν σε εθελοντικό ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

Αίθουσα: Θέατρο

Εισιτήρια:
12€ κανονικό & 8€ μειωμένο*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.