Παγίδα θανάτου για αγόρι 13 ετών σε παιδότοπο στο Ελληνικό – Τι κατέθεσε ο πατέρας, η ανακοίνωση της TUV

louna park elliniko

Ευθύνες στον υπεύθυνο του Λούνα Παρκ στο Ελληνικό που χθες αποτέλεσε το τραγικό σκηνικό όπου έχασε την ζωή του ένα δεκατριάχρονο αγόρι και τραυματίστηκε σοβαρά η αδελφή του, επιρρίπτει στην κατάθεσή του ο πατέρας των δύο παιδιών. Ο 45χρονος υποστήριξε στους αστυνομικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο υπεύθυνος του χώρου δεν είχε φροντίσει να δέσει την πλαστική κυλινδρική μπάλα με σχοινιά στο έδαφος με αποτέλεσμα όσα τραγικά έγιναν χθες μετά τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον πατέρα των δύο παιδιών, ενώ ο γιος και η κόρη του είχαν μπει στο συγκεκριμένο παιχνίδι που ήταν στην πισίνα «ξαφνικά φύσηξε δυνατός αέρας και ανασήκωσε την πλαστική μπάλα στον αέρα, περίπου σε ύψος 10 μέτρων και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος και σε απόσταση 10 μέτρων από την πισίνα». Όπως εξηγεί ο πατέρας των δύο παιδιών, αμέσως έτρεξε στο σημείο για να δει τα παιδιά και να σταματήσει «τη φονική μπάλα που κυλούσε στο έδαφος», εν μέσω κραυγών της συζύγου του που φώναζε για τα παιδιά τους. «Αμέσως έβγαλα έξω την κόρη μου, η οποία δεν μου μίλησε και μετά από λίγα λεπτά άνοιξε τα μάτια της και την έδωσα σε έναν κύριο. Συγχρόνως η γυναίκα μου μαζί με άλλους παρευρισκόμενους τράβηξαν έξω από την μπάλα τον γιο μου, τον οποίο μόλις τον βγάλαμε, ένας κύριος του έκανε τεχνητή αναπνοή και αμέσως κάλεσα το ΕΚΑΒ και την αστυνομία» περιγράφει στην κατάθεσή του.

Σε ερώτηση των αστυνομικών για το αν θεωρεί κάποιον υπεύθυνο για την τραγωδία στο πάρκο, ο 45χρονος απάντησε: «Ναι, τον υπεύθυνο του Λούνα Παρκ καθόσον δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένα δεν ήταν δεμένο το σκοινί της κυλινδρικής μπάλας στο έδαφος». Στις καταθέσεις τους όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε έναν «ανεμοστρόβιλο που σήκωσε την μπάλα με τα παιδιά ψηλά στον αέρα».
Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται έγγραφο εταιρείας ελέγχου πιστοποίησης των παιχνιδιών του Λούνα Παρκ, ο οποίος φαίνεται να διενεργήθηκε στον Ασπρόπυργο , στο οποίο τα παιχνίδια «κρίνονται κατάλληλα για λειτουργία μέχρι τον Νοέμβριο του 2013».

TÜV HELLAS: Δεν πιστοποιήσαμε το συγκεκριμένο παιχνίδι

Στην ανακοίνωσή του ο Φορέας Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων TÜV HELLAS (TÜV NORD) τονίζει ότι : «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης επιθυμεί με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας να διευκρινίσει αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα που συνέβη σε λούνα παρκ στο Ελληνικό, ότι το εν λόγω παιχνίδι και η εγκατάσταση δεν φέρει καμία πιστοποίηση του Φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Το πιστοποιητικό που διακινείται στον τύπο, δεν αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, ούτε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση λούνα παρκ στο Ελληνικό.
Ο Φορέας μας είχε πιστοποιήσει τον Μάιο του 2012 ένα εντελώς διαφορετικό ψυχαγωγικό παιχνίδι, στην περιοχή του Ασπροπύργου, για το οποίο μάλιστα η πιστοποίηση δεν είναι σε ισχύ καθώς έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2013.

Ο φορέας μας είχε πιστοποιήσει: – Το συμβάν συνέβη σε:

Μία 8γωνη πισίνα – Παραλληλόγραμμη πισίνα

Παιχνίδι σε σχήμα σφαίρας – Παιχνίδι σε σχήμα κυλίνδρου

Παιχνίδι με περιμετρικό φράχτη ύψους 2 μέτρων – Παιχνίδι χωρίς καμία περίφραξη

Παιχνίδι χρώματος κίτρινου-κόκκινου – Παιχνίδι χρώματος μπλε

Παιχνίδι στον Ασπρόπυργο – Παιχνίδι στο Ελληνικό

Εκφράζουμε τη βαθιά και απεριόριστή μας λύπη για το τραγικό γεγονός και θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Φορέας TÜV HELLAS (TÜV NORD) δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση. Παρακαλούμε δε να δημοσιευθούν οι σχετικές διευκρινήσεις που αποκαθιστούν την αλήθεια για τον Φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD), ο οποίος από το 1987 διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια».

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του παιδότοπου στο Ελληνικό, και των δύο υπαλλήλων στον χώρο, όπου βρήκε χθες τραγικό θάνατο ένα αγόρι 13 ετών και τραυματίστηκε η αδερφή του ηλικίας 9 ετών. Με εντολή του εισαγγελέα, η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να λάβουν προσθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του Ιταλού προμηθευτή εξοπλισμού του χώρου χαρακτήρισε το δυστύχημα ως το «πλέον απίθανο και απίστευτο τραγικό γεγονός στο οποίο συνέδραμαν όλες οι απίθανες φυσικές δυνάμεις». Έξω από το γραφείο του εισαγγελέα όπου οδηγήθηκαν ο εντολέας του και άλλοι δύο υπάλληλοι του παιδότοπου, ο δικηγόρος Άγης Τάτσης εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για το τραγικό περιστατικό και υποστήριξε ότι στον χώρο εφαρμόζονταν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Μάλιστα, τόνισε ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητά τη λειτουργία του επίμαχου παιχνιδιού, όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ «κάτι που δεν συνέβαινε χθες».

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μία ριπή ανέμου. Δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα εδώ και 17 χρόνια, που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτήν τη δουλειά» υποστήριξε ο δικηγόρος. Τέλος, επισήμανε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα και ήταν δεμένο όπως έπρεπε, «αλλά το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε οκτώ μέτρα στον αέρα».

Έρευνα για την αδειοδότηση

Την άμεση διενέργεια ελέγχου στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του παιδότοπου, διέταξε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευάς Νομικός. Τη διενέργεια ελέγχου διέταξε ο κ. Νομικός, μετά από εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Ελληνικού τονίζει ότι το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, είχε εγκρίνει την παραχώρηση- εκμίσθωση του επίμαχου χώρου, όπως αιτήθηκε η εταιρεία HAPPY FUN ΕΠΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

  • η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, άδεια εγκατάστασης στο πάρκο.
  • η άδεια δόθηκε με την 299/30-10-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και
  • 15-11-2013 υπογράφηκε μεταξύ Δήμου και εταιρίας, το συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και ως εκ τούτου τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμο. Σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού ο διαχειριστής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον παιδότοπο, όπου σημειώθηκε η χθεσινή τραγωδία. Πρόκειται για ‘Ελληνα, ο οποίος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του κοριτσιού, ηλικίας εννέα ετών, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με θλάση στον πνεύμονα μετά τον τραυματισμό της χθες το απόγευμα σε παιδικό πάρκο στο Ελληνικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσκομείου, απο τον έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες θλάσεις πνευμόνων. «Η ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή της παραμένει σταθερή» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Δεν χρήζει αναπνευστικής ή άλλης χρήσης υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και έχει πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον.»

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 4 μετά το μεσημέρι της Κυριακής στο παιδικό πάρκο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Ελληνικό. Τα δύο παιδιά βρίσκονταν μέσα σε ένα πλαστικό κύλινδρο με ήλιο, τον οποίο παρέσυρε ο ισχυρός άνεμος με αποτέλεσμα να βγει εκτός της φουσκωτής πισίνας, και λόγω του δυνατού ανέμου που επικρατούσε να χτυπήσει, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε τοίχο σε απόσταση 30 μέτρων… Οι γονείς τους και άλλοι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τα συνεφέρουν και τελικά διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του Νοσοκομείου, Μανώλης Παπασάββας, όταν το αγοράκι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο επί 40 λεπτά οι γιατροί προσπάθησαν να το επαναφέρουν, άλλα δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

http://www.kathimerini.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: