Πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Καλοκαίρι 2014

othellos sxedio skinikou giannis kokkos

Καλοκαίρι 2014

Πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή, με γνώμονα την ανάπτυξη ενός νέου κοινού και τη διάδοση της λυρικής τέχνης και της τέχνης του χορού, διευρύνει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και παρουσιάζει εμβληματικές παραγωγές όπερας και μπαλέτου, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, παραγωγές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ένα μεγάλο συμπόσιο και πολλές παραστάσεις της Όπερας της βαλίτσας σε χώρους απρόσμενους.

Όπως κάθε χρόνο οι δύο μεγάλες θερινές παραγωγές όπερας της ΕΛΣ θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο -φέτος, για πρώτη φορά και οι δύο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-, με τη συμμετοχή των συνόλων της ΕΛΣ και σπουδαίων καλλιτεχνών διεθνούς αναγνώρισης. Πρόκειται για τον αριστουργηματικό Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στις 11, 13, 14, 15 Ιουνίου και τον εμβληματικό Οθέλλο του Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου στις 27, 29, 30, 31 Ιουλίου.

Μετά από πολλά χρόνια, η ΕΛΣ ανακοινώνει μια μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή μπαλέτου και μάλιστα σε έναν από τους πιο μαγικούς χώρους της Αθήνας, το Καλλιμάρμαρο, έναν χώρο στον οποίο σπανίως παρουσιάζονται αμιγώς πολιτιστικά θεάματα. Στις 29 Ιουνίου το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει για μια και μοναδική παράσταση το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη Ζορμπάς στη θρυλική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν. Ένα εντυπωσιακό θέαμα με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ για την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής με τον ήρωα του Καζαντζάκη που ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Μια παραγωγή υψηλής αισθητικής με χαμηλές τιμές εισιτηρίων, που φιλοδοξεί να προσελκύσει ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό.

don jovanni sxedio skinikou evas manidaki skitso thanasi demiri 01

Παράλληλα με τις μεγάλες παραγωγές, η ΕΛΣ συνεχίζοντας την πολιτική της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, θα παρουσιάσει μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 8 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (στους Στύλους Ολυμπίου Διός – είσοδος από Βασ. Όλγας) με τίτλο Όπερα α λα Γκρέκα. Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστούν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις πιο γνωστές όπερες του ρεπερτορίου, στην ελληνική γλώσσα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στην σπουδαία ιστορία της Λυρικής Σκηνής, όπου έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όλα τα έργα παρουσιάζονταν μεταφρασμένα στα ελληνικά, πολλές φορές μάλιστα και από σημαντικούς λογοτέχνες.

Στο ίδιο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η ΕΛΣ συνεχίζει την παρουσίαση των παραστάσεων της Όπερας της βαλίτσας σε Δήμους της Αττικής με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος«.

Οι θερινοί μήνες στο Θέατρο Ολύμπια είναι αφιερωμένοι παραδοσιακά στην νεανική δημιουργία και την εκπαίδευση. Στις 20 και 22 Ιουνίου οι σπουδαστές – μονωδοί του Όπερα Στούντιο θα παρουσιάσουν την όπερα του Μπαλντασσάρε Γκαλούππι Ένας άντρας για όλες. Στις 4 και 5 Ιουλίου η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου στην Ανοιχτή Πρόβα των Νέων Χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ, επτά χορευτές παρουσιάζουν τις νέες τους χορογραφίες.

Τέλος, από τη Σκιάθο, το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στις 6 Ιουλίου, θα ξεκινήσει το ταξίδι της νέας όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη Η Φόνισσα, με ένα Συμπόσιο στο οποίο θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίου, θεωρητικοί, καθώς και οι συντελεστές του έργου, το οποίο θα παρουσιαστεί από την ΕΛΣ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το νέο έργο.

don jovanni sxedio skinikou evas manidaki skitso thanasi demiri

Αναλυτικά το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΕΛΣ έχει ως εξής:

ΟΠΕΡΑ

Nτον Τζοβάννι

Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ

Ποιητικό κείμενο Λορέντσο ντα Πόντε

Όπερα σε δύο πράξεις – Νέα παραγωγή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

11, 13, 14, 15 Ιουνίου 2014 / 21.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός / Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά Eύα Μανιδάκη / Κοστούμια Iωάννα Τσάμη / Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Διεύθυνση Χορωδίας Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ντον Τζοβάννι:   Φράνκο Πομπόνι (11, 13/6)
Διονύσης Σούρμπης (14, 15/6)
Ντόννα Άννα:  Μυρτώ Παπαθανασίου (11, 13, 15/6)
Φραντσέσκα Ντόττο (14/6)
Ντον Οττάβιο:  Aντώνης Κορωναίος (11, 13, 15/6)
Μούζα Νκούνα (14/6)
Διοικητής: Δημήτρης Καβράκος (11, 13, 15/6)
Τάσος Αποστόλου (14/6)
Ντόννα Ελβίρα: Τσέλια Κοστέα (11, 13, 15/6)
Μαρία Λουίτζα Μπόρσι (14/6)
Λεπορέλλο:  Χριστόφορος Σταμπόγλης (11, 13, 15/6)
Ζοζέ Φαρντίλια (14/6)
Μαζέττο:  Πέτρος Μαγουλάς (11, 13, 14, 15/6)
Tσερλίνα: Μαρία Μητσοπούλου (11, 13, 14, 15/6)

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

Για την πρώτη της παραγωγή στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα του Δυτικού πολιτισμού, την όπερα Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ. Με τη μουσική του ο Μότσαρτ αποδίδει όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με το Θεό και παίρνει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το εμβληματικό έργο, που μουσικά υψώνει την αυλαία του ρομαντισμού με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, έως πρότινος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και στην πρώτη του σκηνοθεσία όπερας επί ελληνικού εδάφους, καταθέτει τη διεισδυτική ματιά του στο εμβληματικό έργο του Μότσαρτ, όπου όπως επισημαίνει και ο ίδιος «η γοητεία της παράστασης έγκειται στη σκοτεινή έλξη που ασκεί σε γυναίκες και άνδρες ο πρωταγωνιστής του έργου, αλλά και στις αλληλοδιάδοχες ανατροπές των σχεδίων του, που μοιάζουν να προέρχονται από ένα μυστηριώδες χέρι, που παρακολουθεί αόρατα αλλά ανελλιπώς την πορεία του».

Τιμές εισιτηρίων: Άνω Διάζωμα 25, Ζώνη Γ’ 45, Ζώνη Β’ 55, Ζώνη Α’ 60.

Διακεκριμένη Ζώνη Β’ & Δ’ 85. Διακεκριμένη ζώνη Γ’ 100

Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €15

Αποκλειστικός Χορηγός Eurobank

___________________________________________________________________________

othellos sxedio skinikou giannis kokkos 01

ΟΠΕΡΑ

Οθέλλος

Τζουζέππε Βέρντι

Ποιητικό κείμενο Αρρίγκο Μπόιτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ

Λυρικό δράμα σε τέσσερις πράξεις – Νέα παραγωγή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 21.00

27, 29, 30, 31 Ιουλίου 2014

Μουσική διεύθυνσηΜύρων Μιχαηλίδης /Σκηνοθεσία -Σκηνικά -ΚοστούμιαΓιάννης Κόκκος

Καλλιτεχνική Συνεργάτις – Δραματουργός Αν Μπλανκάρ / Φωτιστής Μίχαελ Μπάουερ

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Οθέλλος:           Ζόραν Τοντόροβιτς (27, 30/7) 
Ρούντυ Πάρκ (29, 31/7) 
Ιάγος: Γκεόργκε Γκαγκνίτζε (27, 30/7) 
Δημήτρης Πλατανιάς (29, 31/7) 
Κάσσιος: Δημήτρης Φλεμοτόμος (27, 30/7) 
Γιάννης Χριστόπουλος (29, 31/7) 
Ροδερίκος: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος (27, 29, 30, 31/7) 
Λουδοβίκος: Τάσος Αποστόλου (27, 30/7) 
Πέτρος Μαγουλάς (29, 31/7) 
Μοντάνος: Άκης Λαλούσης (27, 30/7) 
Παύλος Σαμψάκης (29, 31/7) 
Ένας κήρυκας: Παύλος Μαρόπουλος (27, 30/7) 
Θεόδωρος Μωραΐτης (29, 31/7) 
Δυσδαιμόνα: Αλεξία Βουλγαρίδου (27, 30/7) 
Τσέλια Κοστέα (29, 31/7) 
Αιμιλία: Αντιγόνη Παπούλκα (27, 30/7) 
Ινές Ζήκου (29, 31/7) 

Συμμετέχουνη Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

Ο αριστουργηματικός Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις σε νέα παραγωγή στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη της όπερας Γιάννη Κόκκου, ο οποίος επιχειρεί μια ψυχολογική ανάγνωση του έργου. Ο Οθέλλος, είναι μία ιστορία γεμάτη έντονες αντιθέσεις και βίαια συναισθήματα, αυτή του δυνατού μαύρου στρατιώτη, που χάρη στις ικανότητες και στη γενναιότητά του έγινε στρατηγός μιας υπερδύναμης, της Γαληνοτάτης. Είναι επίσης η ιστορία ενός άνδρα που βιώνει την ανασφάλεια της καταγωγής και των «πιστεύω» του, με αποτέλεσμα να χειραγωγείται εύκολα από δόλιους αντίπαλους όπως ο Ιάγος και να οδηγείται στην καταστροφή. Ο Βέρντι αποδίδει την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα με μουσική μεγάλης δύναμης και οικονομία εκφραστικών μέσων: μία και μόνον φράση αρκεί προκειμένου να σκιαγραφήσει τον ηρωισμό του Οθέλλου, το φθόνο του Ιάγου, την καλοπιστία της Δυσδαιμόνας. Λίγα μουσικά μέτρα αποδίδουν με τρομακτική δύναμη την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, ταυτόχρονα και στην ψυχή του κεντρικού ήρωα. Διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης.

Τιμές εισιτηρίων: Άνω Διάζωμα 25, Ζώνη Γ’ 45, Ζώνη Β’ 55, Ζώνη Α’ 60.

Διακεκριμένη Ζώνη Β’ & Δ’ 85. Διακεκριμένη ζώνη Γ’ 100

Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €15

___________________________________________________________________________

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ζορμπάς

Λόρκα Μασσίν / Μίκης Θεοδωράκης

Ποιητικό κείμενο βασισμένο στο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη

29 Ιουνίου 2014 / 21.00

Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο)

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Χορογραφία – Λιμπρέττο Λόρκα Μασσίν

Καλλιτεχνική επίβλεψη Ρενάτο Τζανέλλα

Σκηνικά Σοφία Παντουβάκη

Επιμέλεια κοστουμιών Χρυσάνθη Ψαροπούλου

Φωτισμοί Γιάννης Θεοδωρίδης

Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ειδική συμμετοχή Μαρία Φαραντούρη

Ζορμπάς Στράτος Παπανούσης

Τζων Ντανίλο Ζέκα

Μαρίνα Μαρία Κουσουνή

Μανωλιός Αλεξάντερ Νέσκωβ

Μαντάμ Ορτάνς Σταυρούλα Καμπουράκη

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ και Κορυφαίοι και το Corpsdeballet της ΕΛΣ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, με ένα κλασσικό έργο – ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο στα πέρατα της γης, τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη. Ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος Βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ στον μοναδικό χώρο του Καλλιμάρμαρου μέσα από την μεγαλοπρεπή κλασσική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν.

Ένα εντυπωσιακό θέαμα για την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής, για τον ήρωα-σύμβολο μιας ξεχωριστής Ελλάδας, η ασυγκράτητη ορμή της ιδιοσυγκρασίας του οποίου μετουσιώνεται στη διονυσιακή μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που έχει ταξιδέψει ως συνώνυμο της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο ήρωας που γέννησε η πένα του Καζαντζάκη είναι ανάμεσά μας για να μας μιλήσει ξανά για τη δύναμη της ζωής και να σβήσει τη χαρά και τον πόνο του στο χορό.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25

Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €10

___________________________________________________________________________

ΟΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΛΣ

Ένας άντρας για όλες

Μπαλντασσάρε Γκαλούππι

Ποιητικό κείμενο Αντόνιο Γκαλούππι

20, 22 Ιουνίου 2014 / 20.00

Θέατρο Ολύμπια

Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου

Σκηνοθεσία Αγγέλα Σαρόγλου

Σκηνικά Γιώργος Κολιός

Κοστούμια Ντίνα Αντωνοπούλου

Φωτισμοί Σπύρος Τζώρας

Κλαρίτσε Δήμητρα Κωτίδου – Ερωφίλη-Ιωσηφίνα Παπαδόγια

Λουτσίντα Δήμητρα-Ρωξάνη Παπαδημητρίου – Ιωάννα Κοκοβίκα

Ντορίνα Μαρία-Χριστίνα Ασημακοπούλου – Ελισάβετ-Νεφέλη Παπαγεωργίου

Κόμης Ευγένιος Χρήστος Κεχρής

Ντον Οράτσιο Σταμάτης Μπερής

Μινγκόνε Νικόλαος Κατσιγιάννης

Μαρκήσιος Κανόπιο Μαξίμ Κλονόφσκι

Συμμετέχει η Ορχήστρα του Όπερα Στούντιο της ΕΛΣ

Την κωμική όπερα του Μπαλντασσάρε Γκαλούππι Ένας άντρας για όλες, παρουσιάζουν οι Μονωδοί του Όπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων, στην οποία μετά από παρεξηγήσεις, παράνομους έρωτες και χωρισμούς έρχεται το happy end που βρίσκει όλους τους ήρωες ευτυχισμένους και χαμογελαστούς. Η σκηνοθέτις τοποθετεί τη δράση της όπερας σε μια βίλα στην Κηφισιά, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και παρουσιάζει το έργο σαν ταινία της «χρυσής εποχής» του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Τιμές εισιτηρίων: €10, €12

Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €8

___________________________________________________________________________

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Όπερα α λά Γκρέκα

8 Ιουλίου 2014 / 20.30

Ολυμπιείον (Στύλοι Ολυμπίου Διός – είσοδος από Βασ. Όλγας)

Με μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία – έκπληξη συνεχίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή τις καλλιτεχνικές της δράσεις σε χώρους απρόσμενους στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας. Στο κέντρο της πόλης και σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο, το Ολυμπιείον στους Στύλους Ολυμπίου Διός, οι καταξιωμένοι Μονωδοί και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου …στα ελληνικά, τιμώντας έτσι την σπουδαία, μακρόχρονη παράδοση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο αρχείο της οποίας υπάρχουν εξαιρετικές μεταφράσεις λιμπρέτων όλων των διάσημων έργων στην ελληνική γλώσσα. Επιχειρείται, λοιπόν, μια λυρική βουτιά στο παρελθόν της ΕΛΣ που θα δώσει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να συγκινηθεί με τα πάθη όχι της Lucia di Lammermoor αλλά της Λουκίας του Λαμμερμούρ και να ακούσει όχι το «La donne e mobile», αλλά το «Φτερό στον άνεμο» από τον Ριγολέττο του Βέρντι.

Συμμετέχουν η Χορωδία και Μονωδοί της ΕΛΣ

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του χώρου δύο ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης

___________________________________________________________________________

ΜΠΑΛΕΤΟ

Παρουσίαση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Εθνικής Λυρικής Σκηνής

4 & 5 Ιουλίου 2014 / 20.00

Θέατρο Ολύμπια

Η καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, όπου οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργίες, αλλά και αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου που διδάσκονται στη Σχολή υπό την καθοδήγηση του διευθυντή Γιάννη Ντοντσάκη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους χορευτές του αύριο και να έρθει σε άμεση επαφή με τη νεανική δημιουργία.

Είσοδος ελεύθερη

___________________________________________________________________________

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ανοιχτή πρόβα Νέων Χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ

11 & 12 Ιουλίου 2014 / 20.00

Θέατρο Ολύμπια

  • Prelude

Χορογραφία Αγάπιος Αγαπιάδης

Μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

  • BitterEarth

Χορογραφία Αγάπιος Αγαπιάδης – Βαγγέλης Μπίκος

Μουσική Μαξ Ρίχτερ

  • Reborn

Χορογραφία Ελεάνα Ανδρεούδη

Μουσική Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, OneRepublic

  • Root

Χορογραφία Μαρία Κουσουνή

Μουσική Ρίχαρντ Βάγκνερ

  • VII/D.S.

Χορογραφία Γιάννης Μπενέτος

Μουσική Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, IronMaiden, Rob. D.

  • Μεταξύ αγνώστων

Χορογραφία Έλτον Ντιμρότσι

Μουσική Ρενέ Ομπρί, Εncardia

  • Two… One… ThreeIIInspace

Χορογραφία Θανάσης Σολωμός

Μουσική Χρήστος Σακελλαρίδης

Επτά χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν τις χορογραφίες τους για δύο βραδιές στο Θέατρο Ολύμπια. Όπως κάθε χρόνο, στο τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου, δίνεται η ευκαιρία σε όσους χορευτές το επιθυμούν να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν μια δική τους χορογραφία με θέμα και μουσική της επιλογής τους. Τις χορογραφίες ερμηνεύουν οι συνάδελφοί τους, χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Είσοδος ελεύθερη

___________________________________________________________________________

Συμπόσιο για τη Φόνισσα στη Σκιάθο

Με αφορμή τη νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη

6 Ιουλίου 2014/ 21.00

Μπούρτζι, Σκιάθος

Ομιλητές

Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ

Γεωργία Φαρίνου Μαλαματάρη, Καθηγήτρια Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Πολυχρονάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δημήτριος Βεργέτης, Ψυχαναλυτής, μέλος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και διευθυντής του περιοδικού ψυχανάλυσης και φιλοσοφίας «αλήthεια»

Γιώργος Κουμεντάκης, Συνθέτης Φόνισσας

Γιάννης Σβώλος, Μουσικοκριτικός, λιμπρετίστας Φόνισσας

Αλέξανδρος Ευκλείδης, Σκηνοθέτης Φόνισσας

Με τη συμμετοχήΜονωδών, Πολυφωνικού καιΟργανικού συνόλου

Στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου για το διάσημο έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη Λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα παρουσιαστούν -σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση- μουσικά αποσπάσματα της Φόνισσας, της νέας όπερας του καταξιωμένου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη. Η όπερα θα παρουσιαστεί σε ολοκληρωμένη μορφή τον Νοέμβριο του 2014 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ποιητικό κείμενο του Γιάννη Σβώλου, σκηνικά του εικαστικού καλλιτέχνη Πέτρου Τουλούδη και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Σκιάθος” και με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου.

Ελεύθερη είσοδος

Κύριος Χορηγός εκδήλωσης

COSMOTE

Μεγάλοι Χορηγοί εκδήλωσης

HELLENICSEAWAYS

SKIATHOS PALLACE

DOLPHIN OF SKIATHOS

SKIATHOS KANAPITSA HOTELS

Χορηγοί εκδήλωσης

ERGON

HOTEL STELINA

BU SKIATHOS

KIVO HOTEL

___________________________________________________________________________

ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ

Ντον Τζοβάννι

Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ

Ποιητικό κείμενο Λορέντσο ντα Πόντε

1 Ιουνίου 2014, Σπάτα: Πνευματικό Κέντρο «Χρήστος Μπέκας» /20.00

21 Ιουνίου 2014, Πειραιάς: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / 20.00

27 Ιουνίου 2014, Μάνδρα: Θερινός Κινηματογράφος «Άστρον» / 20.00

29 Ιουνίου 2014, Μέγαρα: Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο / 20.00

2 Ιουλίου 2014, Μαρούσι: Χώρος Πολ. Εκδηλώσεων Αμαλιείου Ιδρύματος /21.00

6 Ιουλίου 2014, Πεντέλη: Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας / 21.00

Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης

Σκηνικά Βασιλική Παπαδοπούλου / Κοστούμια Νατάσσα Δημητρίου

Φωτισμοί Σπύρος Τζώρας

Πιάνο Φρίξος Μόρτζος

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Ντον Τζοβάννι Νίκος ΚοτενίδηςΔιονύσης ΣούρμπηςΔιονύσης Τσαντίνης

Διοικητής / Μαζέττο Θεόδωρος ΜωραΐτηςΚώστας ΝτότσικαςΓιώργος Ρούπας

Ντόννα Άννα Σοφία ΚυανίδουΜαρία ΜητσοπούλουΆννα Στυλιανάκη

Ντον Οττάβιο Χρήστος ΚεχρήςΝίκος Στεφάνου

Ντόννα Ελβίρα Γεωργία ΗλιοπούλουΈλενα ΚελεσίδηΤζούλια Σουγλάκου

Λεπορέλλο Χάρης ΑνδριανόςΔημήτρης ΚασιούμηςΒαγγέλης Μανιάτης

Τσερλίνα Βάσια ΖαχαροπούλουΜυρσίνη ΜαργαρίτηΔέσποινα Σκαρλάτου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον θρυλικό Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ με τη μορφή της «Όπερας της βαλίτσας», μια δράση που έχει αγκαλιάσει το κοινό τα τελευταία δύο χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ευέλικτη και αεικίνητη παραγωγή όπερας, η οποία παρουσιάζεται σε απρόσμενους χώρους, εκτός παραδοσιακών θεάτρων, με συνοδεία πιάνου και με τους καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ. Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη αναζητά τα περίπλοκα κίνητρα των ηρώων, τους οποίους βγάζει από το ροκοκό κάδρο τους και τους προσγειώνει στο σήμερα για να αφηγηθεί την ιστορία του Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι, του βλάσφημου άντρα που οι άνδρες θαυμάζουν για το θάρρος του και οι γυναίκες για τη σκανδαλώδη φήμη του. Ο Ντον Τζοβάννι μοιάζει ένας άνθρωπος χωρίς αισθήματα, χωρίς συμπόνια, χωρίς αίσθηση του δικαίου. Ταυτόχρονα όμως ενσαρκώνει τις αξίες του Διαφωτισμού και του ορθού λόγου, του ανθρώπου που είναι κύριος του εαυτού του και των επιθυμιών του, που ορίζει τη μοίρα του και δεν στέκεται πλέον με φόβο απέναντι στο Θεό.

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης στους χώρους των εκδηλώσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: