«Με τους Ρομά στο μουσείο» | Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

roma

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οργανώνει την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και ώρα 18.00 εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της δράσης «Με τους Ρομά στο μουσείο».

Θα προβληθούν σε πρώτη προβολή οι ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο της δράσης, σε σύμπραξη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, «Οδός ‘Ιριδος» (50΄) της Μύρνας Τσάπα, «Μικρές ιστορίες Ρομά» (67΄) του Σταύρου Ψυλλάκη, καθώς και τρέιλερ των ταινιών του Νίκου Αναγνωστόπουλου και της Μαρίνας Δανέζη. Το συγκρότημα Sam Roma (Είμαστε Ρομά) θα παίξει παραδοσιακή μουσική.

Η συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ (πρόγραμμα PROGRESS) δράση «Με τους Ρομά στο Μουσείο», που υλοποιεί το ΒΧΜ την περίοδο 2013-14, έχει ως στόχο να προωθήσει την κοινωνική πρόσβαση Ρομά πληθυσμών στην πολιτιστική κληρονομιά, να τονώσει την ιστορική τους αυτογνωσία, να γνωστοποιήσει σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας χαρακτηριστικά της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά που ανατρέπουν στερεότυπες αντιλήψεις.

Στο πλαίσιο της δράσης, εκτός από την παραγωγή των ταινιών, το Βυζαντινό Μουσείο προχώρησε:

Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προσαρμοσμένων μουσειακών εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες με σημαντική παρουσία Ρομά μαθητών.

Στη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων (συζητήσεις, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις) για την προβολή πτυχών της ταυτότητας των Ελλήνων Ρομά.

Στην επιμόρφωση νέων Ρομά σε θέματα πολιτιστικής διαμεσολάβησης και την πραγματοποίηση με τη συμμετοχή τους δράσεων προσέγγισης με την κοινότητα.

Στην έκδοση τόμου με κείμενα που αναδεικνύουν πλευρές της ιστορικής διαδρομής των Ρομά στον ελλαδικό χώρο και προβάλουν δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση τρεχόντων προβλημάτων σε θέματα εκπαίδευσης και πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.

Τέλος, σε συνεργασία με περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 3η ΕΒΑ/Χίος, 5η ΕΒΑ/Σπάρτη, 12η ΕΒΑ/Καβάλα, 21η ΕΒΑ/Κέρκυρα, 23η ΕΒΑ/Χαλκίδα, 26η ΕΒΑ/Καλαμάτα) και με τη σύμπραξη συνδέσμων από τις ίδιες τις κοινότητες, πραγματοποιήθηκαν προσαρμοσμένες ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας των κοινοτήτων Ρομά με τα κατά τόπους μουσεία και μνημεία.

Η επιτυχία της δράσης «Με τους Ρομά στο μουσείο», που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην στενή συνεργασία με τους άμεσα εμπλεκόμενους πληθυσμούς, υπογραμμίζει τις πολλαπλές δυνατότητες των μουσείων και των υπηρεσιών πολιτισμού, με τον θεσμικό ρόλο τους και το κύρος που διαθέτουν, να παρεμβαίνουν θετικά σε κοινωνικό επίπεδο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: