Προβολή της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική» |Δευτέρα 30.6.2014

DRAKOS
Ώρα: 20:30
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια:
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Παράλληλη Εκδήλωση

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, 20:30
Προβολή της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου
στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική»

Με αφορμή την προβολή της ταινίας και τη λήξη της έκθεσης μιλούν
για τον Τάσο Ζωγράφο οι:
Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης
&
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου

Με την προβολή της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 στις 20:30, στην αίθουσα του Κινηματογράφου ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική», που φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2014).

Η έκθεση με 159 έργα παρουσίασε αντιπροσωπευτικά τη μακρόχρονη θητεία του καλλιτέχνη στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σκηνικά και κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, αλλά και τη ζωγραφική του ως μέσο προσωπικής έκφρασης, βαθύτατα ποιητικής.

Ήταν ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη ενός πολυσήμαντου δημιουργού που συνδέθηκε με την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα, έχοντας στο ενεργητικό του κοστούμια και σκηνικά για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και για 200 κινηματογραφικές ταινίες.

Η έκθεση περιελάμβανε σκηνικά και κοστούμια επίσης από το θέατρο της εξορίας στη Μακρόνησο, όπου το χρονικό διάστημα 1948 – 1950 ο Τάσος Ζωγράφος δούλεψε για το ανέβασμα παραστάσεων, παρακινημένος από το Νίκο Κούνδουρο που γνώρισε εκεί.

Το 1955 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί το «Δράκο», την ταινία που, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες του ελληνικού σινεμά, και αναθέτει στον Τάσο Ζωγράφο τα σκηνικά. Η ταινία, που εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας, ήταν η πρώτη σκηνογραφική δουλειά του καλλιτέχνη για τον κινηματογράφο, δουλειά που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.

Με εξαιρετικούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η ταινία βασίζεται στην παρεξήγηση που προκύπτει από τη φυσιογνωμική ομοιότητα του ήρωα με τον «Δράκο», το φόβητρο της περιοχής.

Ομιλητές: Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης, και Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Προβολή της ταινίας: Δευτέρα 30 Ιουνίου και ώρα 8.30μμ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας// Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) – Τηλ. 210 34 18 579, Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00


ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ 1926-2011
Γεννήθηκε στη Λειβαδιά. Μια πόλη μέσα στον κάμπο, αντίκρυ στον Παρνασσό. Τη θάλασσα, που δε λείπει από κανένα σχεδόν έργο του, την πρωτοείδε στα έντεκα χρόνια του. Ως τότε την έφτιαχνε όπως την έβλεπε στη φαντασία του. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σ’ αυτήν την επαρχιακή πόλη, μέχρι πού ’ρθε ο πόλεμος και η οικογένειά του κουβάλησε στην πρωτεύουσα.

Κατοχή και πείνα τον βρήκανε 14 χρόνων. Μοιράστηκε με το φτωχό λαό της πατρίδας μας όλα τα βάσανα. Στα 15 τού μιλήσανε για λευτεριά και τον μάθανε να χαράζει στο λινόλεουμ το όραμά της. Τα πρώτα έργα του ήταν στάμπες και γραψίματα για τις προκηρύξεις της Αντίστασης. Ύστερα, σαν περάσανε κατοχή και μετακατοχικές περιπέτειες, ο Τάσος Ζωγράφος άρχισε να δουλεύει στα σκηνογραφικά συνεργεία, πότε σαν ζωγράφος, πότε σαν μπογιατζής, ενώ αργότερα ειδικεύτηκε στις πλαστικές κατασκευές.

Σαν σκηνογράφος καθιερώθηκε το 1955 με την πρώτη σκηνογραφική του δουλειά στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος». Από τότε έκανε σκηνογραφία και κοστούμια σε περίπου 200 ταινίες. Έχει πάρει 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ένα κρατικό βραβείο σκηνογραφίας κινηματογράφου. Επίσης, βραβεύτηκε με το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης το 1992 για τη σκηνογραφία και τα κοστούμια της σειράς «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», καθώς και για τη σειρά «Γ. Βιζυηνός» το 2000.

Έχει σκηνογραφήσει πάνω από 120 θεατρικά έργα στο ελεύθερο θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Εθνικό, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Ελλάδας, καθώς και στην Ε.Θ.Α.Λ. Κύπρου και στο Θ.Ο.Κ. Δούλεψε με όλους τους σκηνογράφους. Αυτός που του έκανε ξεχωριστή εντύπωση ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης. Μα κι εκείνος ξεχώρισε το νεαρό τότε Ζωγράφο και τον παρότρυνε να ζωγραφίζει. Ο Τάσος άργησε ν’ ακολουθήσει τις συμβουλές του «δασκάλου».

Έφτασε στα 45 του και τότε ζωγράφισε. Πρώτη ατομική του έκθεση στο «Ζυγό», το 1979. Από τότε παρουσίασε 16 ακόμα ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε τα εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων και τις αφίσες θεατρικών έργων και φεστιβάλ που φέρουν την υπογραφή του.

Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη, σε Δημοτικές Πινακοθήκες της Ελλάδας, στο Musée d’Art Naïf de l’Ile de France και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Διετέλεσε μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. Έχει λάβει μέρος σε πολλές επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ιδιότητα του εικαστικού. Δίδαξε επί σειρά ετών σκηνογραφία και ενδυματολογία και συμμετείχε σε συνέδρια ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το αντικείμενό του.

Τη δουλειά του παρουσίασαν:
Το περιοδικό «ΖΥΓΟΣ» το 1979, με κείμενο του Νίκου Κούνδουρου.
Το περιοδικό “ZYGOS ANNUAL” το 1982, με κείμενο επίσης του Νίκου Κούνδουρου.
Το περιοδικό «ΖΥΓΟΣ» το 1985, με κείμενο του Μ. Μποσταντζόγλου (Μποστ).
Η “WORLD ENCYCLOPEDIA OF NAÏVE ART”, τυπωμένη στα αγγλικά, γαλλικά, γιουγκοσλαβικά και γερμανικά, με ανάλυση της δουλειάς του από την Αγγέλα Ταμβάκη.
Το βιβλίο “LA CITE ET LES NAÏFS”, έκδοση του Max Fourny, διευθυντή του Μουσείου Τέχνης “MUSEE D’ART NAÏF” της Γαλλίας.
«ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΪΦ», έκδοση του οίκου «ΜΕΛΙΣΣΑ», με κείμενο του Λυδάκη.
«ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ», έκδοση του οίκου «ΜΕΛΙΣΣΑ».

Κριτική, παρουσιάσεις, αφιερώματα και αναλύσεις της δουλειάς του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες και έχουν παρουσιαστεί από τα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.