3ο Ετήσιο Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος | Απολογισμός

PHILANTHROPY 01
Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΙΣΝ – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

 

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 27 Ιουνίου, το 3ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο

PHILANTHROPY 25
Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 26 και 27 Ιουνίου.

PHILANTHROPY 26
Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 90 Έλληνες και ξένοι ομιλητές, πραγματεύτηκε, μέσω 20 θεματικών συζητήσεων και ομιλιών, τρία κυρίως ζητήματα που απασχολούν τόσο την ελληνική κοινωνία, όσο και την παγκόσμια κοινότητα:

  1. Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων: Το φαινόμενο της ανεργίας των νέων και πρωτοβουλίες δημιουργίας νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά

  2. Φιλανθρωπία και Ηθική

  3. Τέχνες και Πολιτισμός: Δημιουργικά Κεφάλαια και η οικονομική και κοινωνική σημασία τους

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Σκοπός του συνεδρίου, από την αρχή, ήταν να λειτουργήσει ως φόρουμ για τη συζήτηση και ανάλυση πολλαπλών και πολύπλοκων ζητημάτων, που αποσχολούν και προβληματίζουν όλους μας. Το φετινό συνέδριο δε διαφέρει από τα προηγούμενα από αυτή την άποψη. Τα φετινά θέματα, ανεργία των νέων, ηθική και φιλανθρωπία, και δημιουργικά και πολιτιστικά κεφάλαια, ως μοχλοί ευημερίας και ανάπτυξης, είναι ενδεικτικά της συνεχούς εξέλιξης του συνεδρίου σε ένα φόρουμ για τη συζήτηση σύγχρονων και κρίσιμων ζητημάτων. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τα τρία θέματα είναι αρκετά ανόμοια, αλλά υπάρχει ένα κοινό νήμα που διατρέχει και τα τρία. Το μεσαίο θέμα του συνεδρίου, φιλανθρωπία και ηθική, εδραιώνει τα άλλα δύο και θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολούν συνεχώς. Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων σε μια κλίμακα που επιφέρει απτές και σημαντικές βελτιώσεις; Αν οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιπλέον κατάρτιση μορφωμένων νέων, παρέχοντάς τους δεξιότητες που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένεςανάγκες, πώς βοηθάμε νέους με λιγότερα προσόντα; Γιατί έχουμε επικεντρωθεί σε νέους και όχι στους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι; Σε ποιον δίνουμε, πόσο και για ποιο λόγο; Πώς μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί το κοινό έδαφος όπου συγκλίνουν ιδιωτικά, δημόσια και φιλανθρωπικά συμφέροντα; Πώς παρέχει κάποιος υποστήριξη σε ένα τοπίο που καθορίζεται από έντονα φαινόμενα διαφθοράς; Αποτελούν η τέχνη και ο πολιτισμός προτεραιότητα σε περιόδους έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης; Ποιος καθορίζει τη διαμόρφωση πολιτικής και διατηρούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα το δικαίωμα να επηρεάζουν πολιτικές διαδικασίες; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα, που όλοι μας πρέπει να αναρωτηθούμε. Όλοι μας στον φιλανθρωπικό χώρο, είτε πραγματοποιούμε είτε αποδεχόμαστε δωρεές, μας απασχολεί να κάνουμε το καλό. Αλλά, καθώς λειτουργούμε μέσα σε ένα όλο και πιο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον, θα πρέπει να ασχολούμαστε εξίσου με το να κάνουμε αυτό που είναι σωστό».

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του

PHILANTHROPY 05
Παρουσίαση διεθνών καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Όλες οι συζητήσεις και ομιλίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου εστίασαν στο φαινόμενο του ανησυχητικά υψηλού ποσοστού ανεργίας που πλήττει τη νέα γενιά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα παγκόσμιες πρωτοβουλίες, που προσπαθούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια ημέρα, παρουσιάστηκαν τα τρία νέα πιλοτικά προγράμματα που εξετάζει ως πιθανές δωρεές το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, ύψους €100 εκατομμυρίων, για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στον σχεδιασμό καινοτόμων προγραμμάτων, ικανών να οδηγήσουν αφενός στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για τη νέα γενιά και αφετέρου στη μακροπρόθεσμη κοινωνική ανάπτυξη. Ειδικότερα, τα τρία πιλοτικά προγράμματα που εξετάζει το Ίδρυμα στοχεύουν στα εξής:

PHILANTHROPY 27
Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του ΙΣΝ για την προώθηση της επιχειρηματικότητας – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη
  • Ώθηση και στήριξη επιχειρηματικότητας

  • Γεωργική ανάπτυξη

  • Προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού

    PHILANTHROPY 07
    Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του ΙΣΝ για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του ΙΣΝ

PHILANTHROPY 06
Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του ΙΣΝ για την προώθηση της γεωργικής ανάπτυξης – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

για την προώθηση της γεωργικής ανάπτυξης

 

Παρουσίαση διεθνών καλών πρακτικών για

την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε δίνοντας το βήμα σε αυτούς των οποίων οι προοπτικέςεπηρεάζονται περισσότερο από τη νεανική ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μοιράστηκαν με το κοινό τους προβληματισμούς τους, αποδεικνύοντας ωστόσο, τόσο μέσα από τις παρεμβάσεις τους όσο και μέσα από δύο σύντομα καλλιτεχνικά δρώμενα που παρουσίασαν στο κοινό, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους.

PHILANTHROPY 08
Εκπρόσωποι της νέας γενιάς μοιράζονται τους προβληματισμούς τους – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Εκπρόσωποι της νέας γενιάς μοιράζονται τους προβληματισμούς τους

PHILANTHROPY 04
Πangea World Music Center – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Καλλιτεχνικό δρώμενο από την Πανgea, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου

Αντίστοιχα, η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιλάμβανε δυο ξεχωριστές θεματικές ενότητες. Η πρωινή συνεδρίαση εξέτασε το ζήτημα της Φιλανθρωπίας και Ηθικής, με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν στην ηθική διάσταση των κοινωφελών πρωτοβουλιών και να διερευνούν τη σχέση μεταξύ φιλανθρωπίας και δημοσίου συμφέροντος. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας, παρουσιάστηκαν επίσης ιδιωτικές πρωτοβουλίες με δημόσιο χαρακτήρα που στοχεύουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας, μελετήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως παράδειγμα πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου που δύναται να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη,ενώ τέλος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του εθελοντισμού ως κινητήριου μοχλού της κοινωνικής προόδου και αλλαγής.

H απογευματινή συνεδρίαση εστίασε στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού, όπου διεθνώς αναγνωρισμένοι φορείς από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική επεδίωξαν να αναδείξουν τον Πολιτισμό ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά και δημιουργικά εργαλεία για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

PHILANTHROPY 02
Jimmy Nelson, Φωτογράφος – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Jimmy Nelson, Φωτογράφος

Το Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον έναν ετήσιο θεσμό, σημαντικό κομμάτι της δράσης του Ιδρύματος, μέσω του οποίου αποσκοπεί να εξετάσει τον συνεχώς μεταβαλλόμενο ρόλο και την αυξανόμενη σημασία της κοινωφελούς δράσης σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο και να μελετήσει, με τη βοήθεια ειδικών διεθνούς εμβέλειας, ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

PHILANTHROPY 12

PHILANTHROPY 18
Συζήτηση για τις τέχνες και τον πολιτισμό ως κινητήριων μοχλών ευημερίας και ανάπτυξης – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Οι ομιλητές του συνεδρίου περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων τους Jamie McAuliffe, πρόεδρος& CEO, Education for Employment, Annie Knickman, Program Director for the Youth Initiative, McKinsey & Company, Gayle Jennings-O’Byrne, Vice President–Northeast Region, JPMorgan Chase Global Philanthropy, Vasilis Papakonstantinou, Chairman, MIT Enterprise Forum Greece, Nicole Goldin, Director, Youth, Prosperity and Security Initiative, Center for Strategic and International Studies, Sir Howard Bernstein, CEO, Manchester City Council, Todd Bishop, Senior Deputy Director, External Affairs, Museum of Modern Art, Katie Dixon, Director of Special Projects, Brooklyn Academy of Music, Jennifer McCrea, Senior Research Fellow, Hauser Institute for Civil Society, Harvard Kennedy School και πολλούς άλλους.

PHILANTHROPY 19
Jennifer McCrea, Senior Research Fellow, Hauser Institute for Civil Society, Harvard Kennedy School – Πηγή: Μαριλένα Κατσίνη

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες όλες τις ομιλίες του Συνεδρίου.

http://www.snf.org/el/protoboulies/etisio-diethnes-synedrio-isn/2014-annual-conference/

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει συνολικά €1,08 δισεκατομμύρια ($1,42 δισεκατομμύρια), μέσω 2.685 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο.

Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.

Tο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκλέχθηκε και θα αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Foundation Centre(www.efc.be) για την περίοδο 2014-2017.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.