Αναγκαιότητα τα Επιδαύρια να ανατεθούν και πάλι στο Εθνικό Θέατρο | Ερώτηση της κ. Παναγιώτας Ιακωβίδου, βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού | Απάντηση Υπουργού Πολιτισμού

tania iakovidou vouliΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα τα Επιδαύρια να ανατεθούν και πάλι στο Εθνικό Θέατρο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ σε pdf

Τα τελευταία χρόνια η θεατρική κοινότητα, οι κάτοικοι των όμορων πόλεων του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου και γενικότερα οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό την πτωτική πορεία των παραστάσεων τόσο στο μεγάλο όσο και στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου.
Η φιλοσοφία και η στρατηγική του φεστιβάλ Αθηνών, στην δικαιοδοσία του οποίου είναι σήμερα η Επίδαυρος, ρέπει επικίνδυνα προς έναν αμοραλιστικό ελιτισμό και αγνοεί την ιστορία του θεσμού των Επιδαυρίων και την ανάγκη για πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Επιδαύρου και της ευρύτερης περιοχής.

Αναγκαιότητα τα Επιδαύρια να ανατεθούν και πάλι στο Εθνικό Θέατρο | Ερώτηση της κ. Παναγιώτας Ιακωβίδου, βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού | Απάντηση Υπουργού Πολιτισμού

Η πολιτιστική πολιτική και τα πρατήρια καυσίμων | Κρημνιώτη Πόλυ

Επιδαύρια: Τα πρόσωπα και οι θεσμοί | επιστολή Τάνιας Ιακωβίδου στην Αυγή | Απάντηση από την Πόλυ Κρημνιώτη

Επιλογές από λίγους για λίγους, και συνεχώς για λιγότερους, σέχτες καλλιτεχνών και απαξίωση του βιοπορισμού χιλιάδων συμπολιτών μας. Φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών σε δυο παραστάσεις του μεγάλου θεάτρου της Επιδαύρου έκοψε την Παρασκευή, αφήνοντας τα Σάββατα ως μοναδική ημέρα διεξαγωγής των παραστάσεων. Όλα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα πρατήρια καυσίμων, τα παντοπωλεία, και τα μέσα μεταφοράς επλήγησαν από αυτήν την παράλογη απόφαση, η οποία αποκόπτει την όποια αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής της Επιδαύρου.
Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη πρέπει να επικρατήσουν απέναντι στο κλειστό σύστημα των παρεών των
λίγων που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον εαυτό τους και μόνο.
Ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά, πολιτιστικά και τουριστικά όπλα της Ελλάδας, η Επίδαυρος, πρέπει να αξιοποιηθεί δυναμικά και παραγωγικά για την ανάπτυξη και το κοινό όφελος.
Για να επανέλθει η Επίδαυρος στην παλιά της αίγλη πρέπει τα Επιδαύρια να ανατεθούν και πάλι στο Εθνικό θέατρο, το οποίο είναι ο κορυφαίος πνευματικός οργανισμός που τα είχε ιδρύσει το 1954 και τα ανέδειξε σε κορυφαίο πνευματικό θεσμό της υφηλίου καταδεικνύοντας ότι το αρχαίο δράμα συνιστά την απλησίαστη κορυφή του παγκόσμιου θεάτρου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Πολιτισμού:

Σκοπεύει να επαναφέρει την ευθύνη των Επιδαυρίων στο Εθνικό Θέατρο για να σταματήσει η διαρκής απαξίωση τους, να ξαναβρούν τη χαμένη τους αίγλη και να τονωθεί σημαντικά η αναπτυξιακή διαδικασία της ευρύτερης περιοχής;

Η Βουλευτής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ  1.7.2014

antzela gerekou vouli

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 673/2.7.2014 Ερώτηση με θέμα: «Ανάθεση Επιδαυρίων στο Εθνικό Θέατρο»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ σε pdf

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 673/2.7.2014 Ερώτησης της Βουλευτού κας Παναγιώτας Ιακωβίδου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Η ευθύνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιδαύρου (όπως και του Φεστιβάλ Αθηνών) ανήκει στην ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικό Φεστιβάλ» που ιδρύθηκε το 1998.

Το «Ελληνικό Φεστιβάλ» έχει ίδια όργανα διοίκησης, τα οποία είναι αρμόδια και υπεύθυνα για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού του έργου.

Β. Επί της ουσίας, αναφορικά με τα ζητήματα που θίγονται στην ως άνω ερώτηση, επισημαίνουμε ότι η πορεία του Φεστιβάλ Επιδαύρου και των παραστάσεων που δίνονται σε αυτό τα τελευταία χρόνια, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πτωτική, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικότατες παραστάσεις που έχουν δοθεί στο διάστημα αυτό στα αρχαία Θέατρα (Επίδαυρος, Μικρή Επίδαυρος), τόσο από καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όσο και από Ευρωπαϊκά σχήματα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Σημειώνουμε δε το γεγονός, ότι έχει δοθεί βήμα στις νέες δυνάμεις του Ελληνικού Θεάτρου, χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα των φετινών Επιδαυρίων, στην επέτειο των 60 χρόνων, με την παράσταση «Ελένη» σε σκηνοθεσία του 26χρονου Δ. Καραντζά.

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου, έχουν ευρύτατη απήχηση στο κοινό και αποσπούν θετικές κριτικές από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου.

Με βάση τα παραπάνω, το Φεστιβάλ Επιδαύρου, έχει δείξει εξωστρέφεια και έχει δώσει δείγματα ανανέωσης χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων.

Ως εκ τούτου, δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη ανάληψης της ευθύνης διοργάνωσης του από το Εθνικό Θέατρο.

29.7.2014 Η Υφυπουργός Άντζελα Γκερέκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.