Παρακολουθήσεις NSA: Πολύ περισσότεροι οι απλοί πολίτες παρά οι ύποπτοι για τρομοκρατία

NSA sign

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε «περισσότερους απλούς χρήστες από θεμιτούς στόχους» όπως αναδεικνύουν στοιχεία από τον φάκελο Σνόουντεν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Η εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία από τον φάκελο Σνόουντεν, ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA κατέληγε να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολύ περισσότερων «απλών χρηστών» από ό,τι υπόπτους για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τετράμηνη έρευνα της εφημερίδας των στοιχείων του φακέλου Σνόουντεν, εννέα στους δέκα κατόχους λογαριασμών που είχαν πέσει στο «στόχαστρο» της υπηρεσίας δεν ήταν οι χρήστες-στόχος λόγω υποψίας τρομοκρατικών διασυνδέσεων αλλά «συνηθισμένοι» χρήστες του Διαδικτύου, τόσο Αμερικανοί όσο και μη.

nsa

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα στοιχεία από τις επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί βρίσκονται «υψηλής αξίας» πληροφορίες, λεπτομέρειες για τις οποίες αποφεύγει να αποκαλύψει. Περιορίζεται στο να αναφέρει ότι πρόκειται για νέες αποκαλύψεις για μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, «διπλό παιχνίδι» από κάποιον σύμμαχο των ΗΠΑ, στρατιωτική καταστροφική σε τρίτη χώρα αλλά και ταυτότητες χάκερ σε αμερικανικά δίκτυα.

Αναγνωρίζοντας μεν ότι όντως τα προγράμματα παρακολούθησης έχουν οδηγήσει στη σύλληψη τρομοκρατών (αναφέροντας δύο περιπτώσεις ονομαστικά), η εφημερίδα επισημαίνει πως είχαν παράλληλα κρατηθεί τα αρχεία προσωπικών επικοινωνιών καθημερινών χρηστών που δεν περιγράφουν τίποτε παραπάνω από τα προσωπικά τους.

Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγεθών στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα, η έρευνα έγινε σε επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί από 11.000 διαδικτυακούς λογαριασμούς και μιλά για 10.000 «απλούς χρήστες», οι επικοινωνίες των οποίων καταγράφονταν και αποθηκεύονταν παρά το ότι δεν αποτελούσαν θεμιτό στόχο.

Πληροφορίες: rt.com, in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.