[video] Ο Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι στο Ηρώδειο 27 Ιουλίου 2014 από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Θερμό χειροκρότημα στην πρεμιέρα

Θερμό χειροκρότημα για τον Οθέλλο

Στο κατάμεστο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της δεύτερης καλοκαιρινής παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014. Ο αριστουργηματικός Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι παρουσιάστηκε σε μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου το θέαμα ήταν υψηλής αισθητικής και το ακρόαμα διεθνούς επιπέδου. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρωνας Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπέγραψε ο Γιάννης Κόκκος.

ΟΘΕΛΛΟΣ (c) Stefanos (1)

Η συγκλονιστική όπερα του Βέρντι ακολουθεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού έργου, αποδίδοντας την ιστορία του πρωταγωνιστικού ήρωα με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων: μία και μόνον μουσική φράση αρκεί προκειμένου να σκιαγραφήσει τον ηρωισμό και την εκρηκτική δύναμη του Οθέλλου, το άσβεστο μίσος του Ιάγου, την αγνότητα και την καλοπιστία της Δυσδαιμόνας. Λίγα μουσικά μέτρα αποδίδουν με τρομακτική δύναμη την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, ταυτόχρονα και στην ψυχή του κεντρικού ήρωα που θα καταποντιστεί από το βάθρο της δόξας του, παραδομένος στο ένστικτο της ζήλιας του.

O σπουδαίος, διεθνώς καταξιωμένος, Έλληνας σκηνοθέτης της όπερας Γιάννης Κόκκος, (ο οποίος εκτός από την σκηνοθεσία υπέγραψε τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής) δημιούργησε έναν σκηνικό «κόσμο» που καταρρέει σε συνθήκες χάους, για να περιγράψει την άρρωστη ζήλια του Ιάγου, την πτώση του Οθέλλου και την άδικη μοίρα της Δυσδαιμόνας. Οι τρεις πρωταγωνιστές έλαμψαν στην σκηνή του Ηρώδειου αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις με κορυφαία την καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό. Έκλεψαν τις εντυπώσεις, στο ρόλο του Οθέλλου ο Αντονέλλο Παλόμπι και του Ιάγου ο Γκεόργκε Γκαγκνίτζε. Το καστ συμπλήρωσαν καταξιωμένοι Έλληνες μονωδοί όπως οι Δημήτρης Φλεμοτόμος, Τάσος Αποστόλου, Αντιγόνη Παπούλκα κ.α.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, είχε την ευθύνη για το μουσικό αποτέλεσμα, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν υψηλότατου επιπέδου. Η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σημείωσαν εξαιρετική απόδοση.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 29, 30 & 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι στο Ηρώδειο

27, 29, 30, 31 Ιουλίου 2014 / 21.00

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κόκκος

Νέα παραγωγή / Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο είναι ο δημοφιλής Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι. Το αριστούργημα του Βέρντι παρουσιάζεται σε νέα σκηνοθεσία του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη της όπερας Γιάννη Κόκκου, ο οποίος επιχειρεί μια βαθιά ψυχολογική ανάγνωση του έργου. Ο Οθέλλος σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του με τη Λυρική μετά τον περυσινό αριστουργηματικό Ιπτάμενο Ολλανδό, στο ρωμαϊκό ωδείο. Διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η συγκλονιστική όπερα του Βέρντι ακολουθεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού έργου, αποδίδοντας την ιστορία του πρωταγωνιστικού ήρωα με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων: μία και μόνον μουσική φράση αρκεί προκειμένου να σκιαγραφήσει τον ηρωισμό και την εκρηκτική δύναμη του Οθέλλου, το άσβεστο μίσος του Ιάγου, την αγνότητα και την καλοπιστία της Δυσδαιμόνας. Λίγα μουσικά μέτρα αποδίδουν με τρομακτική δύναμη την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, ταυτόχρονα και στην ψυχή του κεντρικού ήρωα που θα καταποντιστεί από το βάθρο της δόξας του, παραδομένος στο ένστικτο της ζήλειας του.

Η ιστορία του Οθέλλου είναι γεμάτη έντονες αντιθέσεις και βίαια συναισθήματα. Είναι το έπος του δυνατού μαύρου στρατιώτη, που χάρη στις ξεχωριστές ικανότητες και στη γενναιότητά του έγινε στρατηγός μιας υπερδύναμης, της Γαληνοτάτης. Ο Οθέλλος θα βιώσει παράλληλα την ανασφάλεια της καταγωγής και των «πιστεύω» του, με αποτέλεσμα να χειραγωγηθεί εύκολα από δόλιους αντίπαλους όπως ο Ιάγος και να οδηγηθεί στην κόλαση της καταστροφής.

H δράση εκτυλίσσεται στην Κύπρο όπου ο μαύρος κυβερνήτης του νησιού και ηρωικός πολεμιστής Οθέλλος, ωθείται από τον ραδιούργο Ιάγο να στραγγαλίσει την αθώα γυναίκα του, τη Δυσδαιμόνα, πιστεύοντας πως τον απατά. Όταν η συνομωσία του Ιάγου αποκαλύπτεται, ο Οθέλλος αυτοκτονεί.

Η αριστουργηματική μουσική του Βέρντι, ο οποίος συνέθεσε το έργο σε ηλικία 74 ετών, δεκαέξι χρόνια μετά την εμβληματική Αΐντα, άλλοτε χειμαρρώδης και ορμητική και άλλοτε διαυγής και ανάλαφρη, ακολουθεί τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων χωρίς να χάνει ούτε λεπτό τον ηλεκτρισμό της και διακρίνεται για την πλούσια ενορχήστρωσή της από την πρώτη κιόλας σκηνή της Α’ Πράξης. Η ιδιοφυής μουσική γλώσσα του Ιταλού συνθέτη δένει απόλυτα, σε ένα άρρηκτο σύνολο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, τα μελωδικά κομμάτια με τη δραματικότητα του Σαίξπηρ και τη δύναμη του ποιητικού κειμένου του Μπόιτο, ενώ οι εξαίσιες άριες, τα ντουέτα και τα χορωδιακά μέρη βάζουν το θεατή σε μια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης, αγωνιώντας για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια της σπουδαιότερης βερντιανής δημιουργίας.

Εκτός από την σκηνοθεσία ο διεθνής Έλληνας Γιάννης Κόκκος υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης. Ο Κόκκος έχει παρουσιάσει δουλειές του στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου από τη Σκάλα του Μιλάνου έως το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και από το Ρεάλ της Μαδρίτης έως την Όπερα της Βιέννης και το Μαριίνσκι, έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μαέστρους (Αμπάντο, Μούτι, Γκάρντινερ, Μέτα κ.α.), ενώ έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων για το έργο του. Τη δραματουργική επιμέλεια υπογράφει η Αν Μπλανκάρ και τους φωτισμούς ο Μίχαελ Μπάουερ.

Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της παραγωγής έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης. Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος διευθύνει την Χορωδία της ΕΛΣ.

Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν αναγνωρισμένοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί με διεθνή ακτινοβολία.

Στον ρόλο του Οθέλλου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Αντονέλλο Παλόμπι και Ρέυμοντ Βέρυ. Στην πρώτη διανομή τον ρόλο θα ερμηνεύσει ο Ιταλός τενόρος Αντονέλλο Παλόμπι. Έχοντας συγκεντρώσει αποθεωτικές κριτικές για την ερμηνεία των βασικών χαρακτήρων σε αριστουργήματα της όπερας (Κάρμεν, Ναμπούκκο, Αΐντα, Μανόν Λεσκώ, Παλιάτσοι, Τροβατόρε, Τουραντότ, Αντρέα Σενιέ, Νόρμα κ.ά.), έχει εμφανιστεί σε σπουδαία λυρικά θέατρα του κόσμου σε κάθε γωνιά της υφηλίου, από τη Λισσαβώνα, την Κατάνια, το Τορίνο την Ρώμη, τη Σκάλα του Μιλάνου, τον Φοίνικα της Βενετίας, στην Ατλάντα, στο Ντάλλας και στο Σινσινάτι και στο Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο.

Στη δεύτερη διανομή, ο διαπρεπής Αμερικανός τενόρος Ρέυμοντ Βέρυ με ένα ευρύ ρεπερτόριο ρόλων στο βιογραφικό του -από τον Ταμίνο στον Μαγικό αυλό του Μότσαρτ, τον Δούκα στον Ριγγολέτο του Βέρντι έως τον Ροντόλφο στην Μποέμ του Πουτσίνι- σε εμβληματικές όπερες, όπως η Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, η Κρατική Όπερα της Βιέννης, η Όπερα της Λειψίας και η Κρατική Οπερα του Μονάχου, μεταξύ πολλών άλλων. Ο Οθέλλος υπήρξε ανέκαθεν ο «ρόλος των ονείρων» του, γεγονός που επισφραγίστηκε από το θριαμβευτικό ντεμπούτο του με αυτόν, στη Βασιλική Όπερα της Κοπεγχάγης, το Σεπτέμβριο του 2013.

Στον ρόλο του Ιάγου οι Γκεόργκε Γκαγνίτζε και Δημήτρης Πλατανιάς. Ο διακεκριμένος Γεωργιανός βαρύτονος Γκεόργκε Γκαγνίτζε έχει συνεργαστεί σε εμβληματικές παραγωγές σε Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Εθνική Όπερα Παρισιού, Όπερα Λος Άντζελες, Σκάλα Μιλάνου, Βασιλικό Θέατρο Μαδρίτης, Αρένα Βερόνας, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Κρατική Όπερα Βιέννης, Μεγάλο Θέατρο Λιθέου Βαρκελώνης. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε γκαλά με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς σε όλον τον κόσμο, ενώ το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει Ενρίκο (Λουτσία ντι Λάμμερμουρ), Άλφιο (Καβαλλερία ρουστικάνα), Τόνιο (Παλιάτσοι), Σκάρπια (Τόσκα), Ρενάτο (Ένας χορός μεταμφιεσμένων), Πόζα (Ντον Κάρλος), Ζερμόν (Τραβιάτα), Κόμη ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος ), Ναμπούκκο, Μάκμπεθ. Στην ΕΛΣ έχει ερμηνεύσει τον Βαρόνο Σκάρπια στην Τόσκα, σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα (2012).

Στη δεύτερη διανομή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον αγαπημένο του Ελληνικού κοινού, βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά. Το 2004 πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΛΣ ως Άλφιο (Καβαλλερία ρουστικάνα), ενώ από τότε έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Ριγολέττο, Ναμπούκκο, Αμονάσρο (Αΐντα), Ζερμόν (Τραβιάτα), Σκάρπια (Τόσκα), Ρενάτο (Ένας χορός μεταμφιεσμένων), Μαρτσέλλο (Μποέμ), Φίγκαρο (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Άρχοντα (Ο Πρωτομάστορας). Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ορχήστρες (Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ) και εμφανιστεί σε Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Λα Φενίτσε της Βενετίας, Θέατρο Βέρντι Τεργέστης, Θέατρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Θέατρο Κάρλο Γκολντόνι Λιβόρνο, όπως και σε παραγωγές του Ιδρύματος Αρτούρο Τοσκανίνι.

Στον ρόλο του Κάσσιου οι Δημήτρης Φλεμοτόμος και Γιάννης Χριστόπουλος. Ο ανερχόμενος τενόρος Δημήτρης Φλεμοτόμος έχει στο βιογραφικό του διθυραμβικές κριτικές από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης για τη ξεχωριστή ερμηνευτική άνεση που χαρακτηρίζει τους ρόλους του. Έχει ερμηνεύσει σε κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου(Μόναχο, Σαντιάγο της Χιλής, Λιθέου της Βαρκελώνης κ.ά), σε φημισμένα φεστιβάλ, όπως τοΦεστιβάλ Όπερας στο Σανκτ Μαργκαρέτεν στην Αυστρία, ενώ έχει εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος, τακτικό μέλος του ensemble της ΕΛΣ έχει εμφανιστεί σε παραγωγές όπερας σε διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες όπως Κάρνεγκι Χωλ Νέας Υόρκης, Εθνικό Μέγαρο Μουσικής Μαδρίτης, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Όπερα Καΐρου. Τη φετινή σεζόν στην ΕΛΣ διακρίθηκε για την ερμηνεία του ως Δούκας της Μάντοβας στον Ριγολέττο όπως και για τον απόλυτα εμπνευσμένο Βέρθερο σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Στον ρόλο της Δυσδαιμόνας, oι Αλεξία Βουλγαρίδου και Τσέλια Κοστέα. Η αναγνωρισμένη Ελληνίδα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, ξεκίνησε την αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα της στο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς ως Μιμή στο πλευρό του Ρολάντο Βιγιασόν και στη φημισμένη Σκάλα του Μιλάνου ως Μανόν, ερμηνεύοντας στη συνέχεια πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κορυφαία έργα του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου, στα σημαντικότερα θέατρα του κόσμου (Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Σκάλα Μιλάνου, Κρατική Όπερα του Βερολίνου καθώς και σε Αμβούργο, Παλέρμο, Βαλένθια, Σίδνεϊ κ.ά.). Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους (Σερ Κόλιν Ντέιβις, Ρικάρντο Μούτι, Ζούμπιν Μέτα, Λόριν Μάαζελ Γκουστάβο Ντουνταμέλ κ.ά), ενώ έχει συμμετάσχει στην κινηματογραφική ταινία Δύο του Βέρνερ Σρέτερ με την Ιζαμπέλ Υπέρ, ερμηνεύοντας στη μεγάλη οθόνη κομμάτια από την Λουκρητία Βοργία του Ντονιτσέττι.Η ερμηνεία της ως Μαργαρίτα στον Φάουστ -το κορυφαίο έργο του Γαλλικού ρομαντισμού που παρουσίασε η ΕΛΣ το 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- είχε κατακτήσει το ελληνικό κοινό, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα και σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, ενώ πριν λίγους μήνες τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε με τεράστια επιτυχία στην RoyalOpera του Λονδίνου.

Η Ρουμάνα υψίφωνος Τσέλια Κοστέα που έχει επιλέξει ως βάση της την Αθήνα και απολαύσαμε προσφάτως ως μια εκπληκτική Ντόννα Ελβίρα στον Ντον Τζοβάννι του Γιάννη Χουβαρδά, ανήκει στο ensemble της ΕΛΣ από το 2012. Η αξιοθαύμαστη πορεία της στο χώρο της όπερας περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σπουδαία λυρικά θέατρα (Κρατική Όπερα Βιέννης, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Κονσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, καθώς και σε Στουτγάρδη, Μπέργκεν, Όσλο, Μασσαλία, Λιέγη, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Κατάνια, Παλέρμο, Μόντενα, Πιατσέντζα, Πεκίνο, Σεούλ, Τόκιο, Σιγκαπούρη) και συνεργασίες με σπουδαίους μαέστρους (Σέιτζι Οζάουα, Μαρκ Έλντερ, Άσερ Φις, Γιουτζίν Κον, Γίρζι Κόουτ, Πινχάς Στάινμπεργκ, Γιούλιαν Κόβατσεφ, Αλμπέρτο Βερονέζι).

Ως Αιμιλία θα εμφανιστούν οι Αντιγόνη Παπούλκα και Ινές Ζήκου. Η διαπρεπής μεσόφωνος Αντιγόνη Παπούλκα έχει υπάρξει μέλος του ensembleτης Κρατικής Όπερας του Αμβούργου και της Βιέννης, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι τακτικό μέλος της Όπερας της Δρέσδης. Ρεσιτάλ της έχουν επανειλημμένως παρουσιαστεί στη γερμανική και στην αυστριακή τηλεόραση. Στην πλούσια καριέρα της έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς (Πέτερ Σνάιντερ, Φάμπιο Λουίζι, Άιβορ Μπόλτον, Σεΐτζι Οζάουα, Κρίστιαν Τίλεμαν κ.ά.).

Στη δεύτερη διανομή, η Ινές Ζήκου έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες και με διάσημους συνθέτες και αρχιμουσικούς, όπως οι Λουτσιάνο Μπέριο, Χεσούς-Λόπεθ Κόμπος, Κάρλο-Μαρία Τζουλίνι, Μισέλ Φουρνιγιέ, Μισέλ Πλασόν, ενώ έχει τραγουδήσει μεταξύ άλλων σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην ΕΛΣ.

Την Α’ διανομή πλαισιώνουν στους υπόλοιπους ρόλους οι Τάσος Αποστόλου (Λουδοβίκος), Άκης Λαλούσης (Μοντάνος), Παύλος Μαρόπουλος (Ένας κήρυκας), ενώ στην Β’ Διανομή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Πέτρο Μαγουλά (Λουδοβίκος), Παύλο Σαμψάκη (Μοντάνος) και Θεόδωρο Μωραΐτη (Ένας κήρυκας) . Στον ρόλο του Ροδερίκου ο Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος.

[Ο Οθέλλος με μια ματιά]

Ο συνθέτης / Ο Τζουζέππε Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901. Σπούδασε μουσική στο επαρχιακό Μπουσσέτο και στη συνέχεια στο Μιλάνο. Τα πρώτα του έργα γράφηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα. Η ενασχόληση του Βέρντι με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο. Ως ακροστιχίδα το σύνθημα Viva Verdi σήμαινε Ζήτω ο Βίκτωρ Εμμανουήλ βασιλιάς της Ιταλίας-Viva Vittorio Emanuele Re DItalia. Το 1861 ο συνθέτης εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου. Διασημότερες όπερές του είναι οι Ναμπούκκο (1842), Μάκμπεθ (1847/1865), Ριγολέττος (1851), Ο τροβαδούρος (1853), Η παραστρατημένη/Τραβιάτα (1853), Η δύναμη του πεπρωμένου (1862), Αΐντα (1871), Οθέλλος (1887) και Φάλσταφ (1893).

Με τη μουσική του ο Βέρντι εξέφρασε σε αισθητικό επίπεδο το πνεύμα του ώριμου ρομαντισμού και σε πολιτικό επίπεδο την επιθυμία των συμπατριωτών του να δουν την Ιταλία ελεύθερη και ενωμένη. Αγαπήθηκε από ιδιαίτερα πλατύ κοινό και απέκτησε εξαρχής δημοτικότητα που παραμένει αμείωτη μέχρι σήμερα. Στις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του 19ου αιώνα, ο Βέρντι υπήρξε ο συνθέτης που έζησε εκείνη τη μοναδική στιγμή στην Ιστορία της μουσικής, κατά την οποία η υψηλή τέχνη έγινε ταυτόχρονα και λαϊκή.

Το έργο / Λυρικό δράμα σε τέσσερις πράξεις, ο Οθέλλος του Βέρντι βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του συγγραφέα και συνθέτη Αρρίγκο Μπόιτο [Arrigo Boito]. Αυτό, με τη σειρά του, αντλεί από το θεατρικό H τραγωδία του Οθέλλου, του μαύρου της Βενετίας [TheTragedyofOthello, theMoorofVenice, 1603] του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ [Willian Shakespeare]. Η υπόθεση αφορά την εκδίκηση του Ιάγου, ο οποίος είναι σημαιοφόρος στην υπηρεσία του Οθέλλου. Ο Ιάγος μισεί τον Οθέλλο, τον μαύρο κυβερνήτη της Κύπρου και στρατηγό της Δημοκρατίας της Βενετίας, επειδή τον παρέκαμψε και έδωσε προαγωγή στον Κάσσιο. Ο Ιάγος δολοπλοκεί προκειμένου να πείσει τον Οθέλλο ότι η σύζυγός του Δυσδαιμόνα τον απατά με τον Κάσσιο. Ο Οθέλλος πέφτει στην παγίδα και θολωμένος απ’ τη ζήλια στραγγαλίζει τη Δυσδαιμόνα. Όταν η πλεκτάνη αποκαλύπτεται, ο Οθέλλος αυτοκτονεί.

Πρεμιέρες / Ο Οθέλλος παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1960 στο νέο Θέατρο Ολύμπια, που είχε εγκαινιαστεί τον Ιανουάριο του 1958. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευσε ο τενόρος Λουδοβίκος Κουρουσόπουλος, τον Ιάγο ενσάρκωσε ο βαρύτονος Ρίο Νοβέλλο [Rio Novello] και τη Δυσδαιμόνα η υψίφωνος Μαρία Κερεστετζή. Η σκηνοθεσία ήταν του Ρικκάρντο Μορέσκο [Riccardo Moresco] και η μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη.

[Σύνοψη του πρωτοτύπου]

Α’ Πράξη / Κύπρος, 15ος αιώνας. Ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία στην προκυμαία το βενετσιάνικο στόλο καθώς επιστρέφει σε συνθήκες τρομερής καταιγίδας. Στρατηγός της Γαληνοτάτης, ο μαύρος Οθέλλος φτάνει ασφαλής στο λιμάνι και αναγγέλλει την καταστροφή του τουρκικού στόλου, που επιβουλευόταν το νησί. Ο Ιάγος, σημαιοφόρος του Οθέλλου, προσφέρεται να βοηθήσει τον εύπορο Ροδερίκο να κατακτήσει τη Δυσδαιμόνα, γυναίκα του Οθέλλου, με την οποία είναι ερωτευμένος. Ο Ιάγος μισεί τον Οθέλλο επειδή τον παρέκαμψε και έδωσε προαγωγή στον Κάσσιο.

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει τη νίκη, ο Ιάγος παρασύρει τον Κάσσιο να μεθύσει. Τότε, ο Ιάγος προτρέπει τον Ροδερίκο να φιλονικήσει με τον Κάσσιο. Όταν ο Μοντάνος, προηγούμενος κυβερνήτης της Κύπρου, προσπαθεί να τους χωρίσει, ο Κάσσιος επιτίθεται και σε αυτόν. Από τη φασαρία φτάνει στο σημείο ο Οθέλλος, ο οποίος επιβάλλει την τάξη και οργισμένος με τη συμπεριφορά του Κάσσιου τον καθαιρεί. Ο Οθέλλος επιστρέφει στο πλευρό της Δυσδαιμόνας.

B’ Πράξη / Ο Ιάγοςσυμβουλεύει τον Κάσσιο να ζητήσει από τη Δυσδαιμόνα να μεσολαβήσει ώστε να τον συγχωρήσει ο Οθέλλος. Ο Ιάγος παρατηρεί τον Κάσσιο να πλησιάζει τη Δυσδαιμόνα και αντιλαμβανόμενος ότι ο Οθέλλος τον ακούει κάνει υπαινιγμούς σχετικά με την πίστη της Δυσδαιμόνας. Όταν αργότερα η ίδια η Δυσδαιμόνα παρακαλεί τον Οθέλλο σχετικά με τον Κάσσιο, εκείνος αισθάνεται το κεφάλι του να φλέγεται. Η Δυσδαιμόνα του προσφέρει το μαντήλι της προκειμένου να τον ανακουφίσει. Εκείνος το πετά καταγής, απ’ όπου το σηκώνει η ακόλουθός της Αιμιλία. Από τα δικά της χέρια το αρπάζει ο σύζυγός της Ιάγος. Ταραγμένος, ο Οθέλλος ζητά από όλους να φύγουν. Μένει ο Ιάγος, ο οποίος αφηγείται στην Οθέλλο υποτιθέμενο παραμιλητό του Κάσσιου, ο οποίος βλέποντας όνειρο αναφέρθηκε στη Δυσδαιμόνα. Ο Οθέλλος ορκίζεται εκδίκηση.

Γ’ Πράξη / Αναγγέλλεται η άφιξη αντιπροσωπείας από τη Βενετία. Ο Ιάγος διαβεβαιώνει τον Οθέλλο ότι σύντομα θα έχει τις αποδείξεις που επιθυμεί σχετικά με την ενοχή της συζύγου του. Φτάνει η Δυσδαιμόνα, η οποία εκ νέου παρακαλεί τον Οθέλλο για τον Κάσσιο. Ο Οθέλλος της ζητά το μαντήλι που της είχε χαρίσει και όταν εκείνη αποκρίνεται ότι δεν το έχει μαζί της, την κατηγορεί για απιστία και τη διώχνει. Καθώς ο Ιάγος επιστρέφει με τον Κάσσιο, ο Οθέλλος κρύβεται προκειμένου να κρυφακούσει. Ο Ιάγος ανεμίζει το μαντήλι της Δυσδαιμόνας, που είχε αποσπάσει από την Αιμιλία και παρασύρει έντεχνα τον Κάσσιο σε κουβέντες σχετικά με την πραγματική αγαπημένη του. Ο Οθέλλος, που ακούει μονάχα μέρος της συνομιλίας, υποθέτει ότι ο Κάσσιος μιλά για τη Δυσδαιμόνα. Έξαλλος από ζήλια ορκίζεται να τη σκοτώσει το ίδιο κιόλας βράδυ.

Φτάνει ο Λουδοβίκος, πρέσβης του δόγη, ο οποίος ανακαλεί τον Οθέλλο στη Βενετία και ορίζει νέο κυβερνήτη της Κύπρου τον Κάσσιο. Ακούγοντας τα νέα ο Οθέλλος χάνει την ψυχραιμία του, προσβάλλει και ρίχνει καταγής τη σύζυγό του, διατάζει όλους να αδειάσουν την αίθουσα και, τελικά, καταρρέει.

Δ΄ Πράξη / Η Αιμιλία βοηθά τη Δυσδαιμόνα να ετοιμαστεί για τη νύχτα. Εκείνη είναι φοβισμένη. Κάνει την προσευχή της και πέφτει να κοιμηθεί. Μπαίνει στην κάμαρά της ο Οθέλλος. Την ξυπνά και της λέει για την πρόθεσή του να τη σκοτώσει. Εκείνη διαμαρτύρεται και υπερασπίζεται την αθωότητά της αλλά ο Οθέλλος τη σκοτώνει. Φτάνει έντρομη η Αιμιλία, που αναγγείλει ότι ο Κάσσιος σκότωσε τον Ροδερίκο. Βλέποντας τη Δυσδαιμόνα να πεθαίνει, καλεί βοήθεια. Η συνομωσία του Ιάγου αποκαλύπτεται. Συνειδητοποιώντας τι έχει διαπράξει, ο Οθέλλος αυτοκτονεί.

Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι

27, 29, 30, 31 Ιουλίου 2014 / Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κόκκος

Καλλιτεχνική Συνεργάτις – Δραματουργία: Αν Μπλανκάρ

Φωτισμοί: Μίχαελ Μπάουερ

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Οθέλλος: Αντονέλλο Παλόμπι (27, 29, 31/7)

Ρέυμοντ Βέρυ (30/7)

Ιάγος: Γκεόργκε Γκαγκνίτζε (27, 30/7)

Δημήτρης Πλατανιάς (29, 31/7)

Κάσσιος: Δημήτρης Φλεμοτόμος (27, 30/7)

Γιάννης Χριστόπουλος (29, 31/7)

Ροδερίκος: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος

Λουδοβίκος: Τάσος Αποστόλου (27, 30/7)

Πέτρος Μαγουλάς (29, 31/7)

Μοντάνος: Άκης Λαλούσης (27, 30/7)

Παύλος Σαμψάκης (29, 31/7)

Ένας κήρυκας: Παύλος Μαρόπουλος (27, 30/7)

Θεόδωρος Μωραΐτης (29, 31/7)

Δυσδαιμόνα: Αλεξία Βουλγαρίδου (27, 30/7)

Τσέλια Κοστέα (29, 31/7)

Αιμιλία: Αντιγόνη Παπούλκα (27, 30/7)

Ινές Ζήκου (29, 31/7)

Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

___________________________________________________________

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

στα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Τρίτη με Κυριακή 09.00–21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00

Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725

&

στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00–17.00, Σάββατο 09.00–15.00 / Τηλ. 210 3272 000

Ηλεκτρονική προπώληση:

www.greekfestival.gr & www.nationalopera.gr

Τιμές εισιτηρίων:

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ €25 / ΖΩΝΗ Γ’ €45 / ΖΩΝΗ Β’ €55 / ΖΩΝΗ Α’ €60 /

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Β’ & Δ’ €85 / ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Γ’ €100 /

Φοιτητικό & παιδικό €15

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Τηλ. 210 3711 342

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.