Ό,τι θέλουν οι εκδότες: Φωτογραφική τροπολογία για τη συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου

vouli

02.08.2014

Στην τροπολογία 22 σελίδων -σε άσχετο νομοσχέδιο- αλλάζει ουσιαστικά ολόκληρη η νομοθεσία που αφορά την λειτουργία και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί της διαπλοκής.

διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

[[ΣΥΡΙΖΑ: «Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή» 

Για τροπολογία που «το περιεχόμενό της αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια» κάνει λόγο το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση από την αυριανή συνεδρίαση της Βουλής της τροπολογίας που αφορά στα ΜΜΕ και η οποία εντάχθηκε στο υπό συζήτηση Ν/Σ για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κατά τρόπο απολύτως παράτυπο και σκανδαλώδη, που εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή.

Δεν είναι μόνο παντελώς άσχετη τροπολογία, επί της ουσίας ολόκληρο νομοσχέδιο, σε σχέση με το υπό ψήφιση Ν/Σ, ούτε ότι δεν υπήρξε βεβαίως καμία σχετική συζήτηση στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής. Επιπροσθέτως, η απολύτως παράνομη διαδικασία εισαγωγής της τεκμηριώνεται και από τη σαφέστατη διατύπωση του Γενικού Λογιστηρίου με την οποία απεκδύεται του ίδιου του ρόλου του για την οικονομική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η τροπολογία, με Έκθεση η οποία αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη συζήτηση και τη σχετική υπερψήφισή της.

Πέραν όμως των σοβαρότατων διαδικαστικών ζητημάτων σημειώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με το σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς το περιεχόμενό της αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια.

Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

«Τακτοποιούνται» ζητήματα των ιδιοκτησιακών σχέσεων και των συγχωνεύσεων των μίντια ως βήμα, πέραν των άλλων, για τη διαγραφή τεράστιων χρεών.

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω και της αυθαίρετης αλλαγής του χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των ενδο-ομιλικών μετακινήσεων.

Δίνεται για πολλοστή φορά παράταση στην παράνομη λειτουργία των μέσων.

Επίσης υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττεται καίρια ο Τύπος μέσω του νέου καθεστώτος για τις διαφημίσεις, τις δημοσιεύσεις και το αγγελιόσημο.

Όλα τα παραπάνω «διευθετούνται» μέσα σε ένα νέο απολύτως προνομιακό για τη διαπλοκή πλαίσιο με υπέρβαση όλων των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων. Προφανής στόχος, μετά και την κατάργηση της ΕΡΤ και το σκάνδαλο της DIGEA, η δημιουργία συνθηκών καρτέλ και η ολόπλευρη στήριξη της μιντιακής διαπλοκής που εξυπηρέτησε με συνέπεια τις μνημονιακές πολιτικές και που βεβαίως υπονομεύει ευθέως την ίδια τη δημοκρατία μας.]]

Με μια τροπολογία 22 σελίδων ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις των εκδοτικών συμφερόντων, αυτών που ονομάζουμε “διαπλοκή”. Μέσα σε 10 παραγράφους η 22σελιδη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ δυο ογκολογικών νοσοκομείων(!), η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως σε ΔΟΛ και Πήγασο για τη μεταξύ τους συγχώνευση (…κατ’ εξαίρεση του νόμου περί ανταγωνισμού!) και λύνει τα χέρια των εκδοτών του Mega αλλά και των άλλων Μέσων να απολύουν χωρίς όριο. Επίσης είναι πολύ πιθανό η ίδια διάταξη να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που ο ΟΤΕ εξαγοράσει τη Nova. Το προκλητικό είναι πως οι σταθμοί θα συνεχίσουν να εκπέμπουν άπαξ χωρίς άδεια.

Με την τροπολογία αλλάζει τη νομοθεσία για τις:

-συγχωνεύσεις, κάθετες και οριζόντιες επιτρέποντας τις συνέργειες

  • την χρησιμοποίηση προσωπικού από συνδεδεμένες επιχειρήσεις στους ομίλους ΜΜΕ και το συνυπολογισμό του ελάχιστου προσωπικού για όλες τις κοινές εταιρείες των ιδιοκτητών

-την κατάργηση ορίων δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων αν το θελήσουν όπως και την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων

-την κατάργηση των επιστροφών στη διαφήμιση με τους ομίλους να καθορίζουν όπως θέλουν την πολιτική αυτή

-την απαλλαγή από το αγγελιόσημο των διαφημίσεων για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

-Την παράταση του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης χωρίς όριο και των ραδιοφωνικών επίσης

-Την κατάργηση των ορίων στις χαρακτηριζόμενες ως διαφημίσεις αυτοπροβολής των ΜΜΕ (πηγή: typologies.gr)

Ασφυκτικές πιέσεις

Τις ασφυκτικές πιέσεις για να περάσει η σκανδαλώδης τροπολογία ομολογεί το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Δεν πρόλαβε καν να συντάξει την –από το Σύνταγμα προβλεπόμενη- έκθεσή του!

«Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων»! Σε αυτή την φράση, επί λέξει, καταλήγει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κυβερνητική τροπολογία. Σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος, μια τέτοια έκθεση οφείλει να συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Ο λόγος; Να γνωρίζει το κοινοβούλιο τις οικονομικές επιπτώσεις όσων καλείται να υπερψηφίσει.

Μόνο που η συνταγματική επιταγή δεν …υπήρξε χρόνος να τηρηθεί στην 22σέλιδη τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, και φωτογραφίζει την προετοιμασία της συγχώνευσης ανάμεσα στα Μέσα Ενημέρωσης του Ψυχάρη (ΔΟΛ) και του Μπόμπολα (Πήγασος)! Επί της ουσίας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ομολογεί με τον δικό του τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα διέταξαν και η κυβέρνηση εκτέλεσε. Και μάλιστα βιαστικά, χωρίς να τηρήσει ούτε τα προσχήματα… (πηγή: thepressproject.gr)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.