Κίρκη : η μαύρη τομή: Μια πρώτη ανασκόπηση του πολυδιάστατου και παγκόσμιου αυτού έργου από την εμπνεύστρια και δημιουργό του, Άννα Στερεοπούλου

CIRCE_logo

[01] « c i r c e :the black cut: » by anna stereopoulou©2014 ~ 2015 ~

«Το Μέλλον συμβαίνει Τώρα και μας καλεί Έξω. Μπορούμε να δούμε τον Ήχο του;»

Το project « c i r c e :the black cut: » της συνθέτιδος Άννας Στερεοπούλου ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2014, όπου το Camera Stylo Online ήταν παρόν στην έναρξη αυτού του ταξιδιού, καταγράφοντας τη συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ όσων παρευρέθησαν στην παρουσίαση. Στο αρχικό κάλεσμα συμμετοχής ανταποκρίθηκαν γρήγορα πολλοί καλλιτέχνες, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίες δημιουργούν τις συνθήκες για νέες συνεργασίες. Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάϊο στο Μιλάνο (Piano City festival) και η συνθέτις συνεχίζει με γνώμονα την Ελευθερία και το Συναίσθημα, στοχεύοντας στη δημιουργία μέσα από την ανταλλαγή Γνώσεων και Έμπνευσης.

Βασικές πηγές έμπνευσης τόσο του έργου, όσο και των επί μέρους καλλιτεχνικών εκφράσεων που δημιουργούνται στην πορεία, αποτελούν:

~ ταελεύθερα προς ερμηνεία σύμβολα της γραφικής παράστασης [graphic score] της σύνθεσης «Treatise» του βρετανού συνθέτη Cornelius Cardew,

~οσυμβολισμός των σημείων του Δίσκου της Φαιστού (συνεργασία με τον ερευνητή Δρ. Gareth Owens, συντονιστή της «ανάγνωσης» του κειμένου του),

~ οπίνακας «Το Μαύρο Τετράγωνο» (The Black Square, 1915, Kazimir Malevich) ωςσύμβολο του Σουπρεματισμού (σημείο τομής της ρωσικής avant-garde),

~ αλλά και η μετάβαση από το (κοινωνικό) σύμβολο της Πυραμίδας στο σύμβολο του Κύκλου (Πολιτική, Φιλοσοφική έκφραση του Χώρου στην αρχαία Ελλάδα).

«Ο καθένας μας αποτελεί ένα κέντρο που περικλείεται από διαφορετικά σημεία, ενώ, παράλληλα, κάθε άλλο σημείο, αποτελεί με τη σειρά του ένα άλλο κέντρο. Με τον τρόπο αυτό συνδεόμαστε όλοι, αναπτύσσοντας ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ μας.», σημειώνει η Άννα, στην προσπάθειά της να εξηγήσει πώς διαφορετικά καθημερινά ερεθίσματα συμβάλλουν στην έμπνευση ενός δημιουργού, όπως με τον ίδιο τρόπο και κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα συντίθεται από διαφορετικά στοιχεία, διαμορφώνοντας την διαφορετικότητα και μοναδικότητά της. Το κάλεσμα συμμετοχής προτρέπει τη δημιουργία βάσει όχι τόσο, νέων κωδικών ή μέσων, αλλά βάσει νέων και ιδιαίτερων οπτικών.

Circe_foto_material_by_JanaTzivelaki

[02] Φωτογραφία της Jana Tziveleki© [Δημιουργία /Συνδρομή φωτογραφικού υλικού στο project]

Ποιά” είναι η «Κίρκη»;

«Η Κίρκη είναι ο καθρέφτης μας και φέρει δύο -αντικρουόμενες- ιδιότητες: Στάχτη και Φως, στα μάτια μας. Στόχος μας είναι η αναζήτηση και η έκφραση της Αλήθειας, μέσα από τη ματιά του καθενός. Ο Ήχος (ήτοι η Δόνηση, το Συναίσθημα) είναι ο βοηθητικός μίτος της Αριάδνης· είναι ο χάρτης του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου της (Μητέρας) Φύσης, ο οποίος αποκαλύπτει την δομή και λειτουργία της κοινωνίας μας. Το Μέλλον συμβαίνει Τώρα και μας καλεί Έξω. Μπορούμε να δούμε τον Ήχο του;»

Η συνθέτις, στην ανάγκη έκφρασης του Συναισθήματος, κάνει μια προσπάθεια προσέγγισης του εικονικού ως Αίσθηση και όχι ως φωτογραφία. Η έννοια που δίνει ο καθένας στην εικόνα βρίσκεται σε μια μυρωδιά, σε ένα άγγιγμα, στον ήχο της φωνής μας και των γύρω μας, στη γεύση των καρπών της γης και της ψυχής μας. Εξάλλου, η ανάγκη για έκφραση και Δημιουργία (Τέχνη, Τίκτω) δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του γυναικείου φύλου. «Σίγουρα, ως γυναίκα δημιουργός με απασχολεί η δίκαιη μεταχείρηση και σωστή ανάδειξη του έργου μου, χωρίς όμως να αποσκοπώ στον διαχωρισμό των φύλων. Με το στοιχείο της Φύσης (ήτοι Πότνια, Εστία, Κίρκη, Αριάδνη, Arianrhod, Yulunga, κλπ.) η Γυναίκαυμνείται ως Δημιουργός και ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ανθρώπινου Κόσμου (Ψυχή – Εγκέφαλος), μέσω της -κοινωνικής και φιλοσοφικής- συμπλήρωσής της με το άλλο φύλο.»

CIRCE_TheBlackCut_FUZZathens_foto_Dionisis Tsepas

[04] « c i r c e :the black cut: » ~ 1η Ηχητική Ματιά [25/04/2014 @ FUZZ Club Athens – Support Act στην συναυλία των CHAOSTAR] Φωτογραφία: Dionisis Tsepas©

Το πολυδιάστατο θεματικό project « c i r c e :the black cut: » είναι το αποτέλεσμα μιας εν εξελίξει έρευνας της Άννας Στερεοπούλου, εμπνευσμένο από τα έργα της «oneirographv.5.spindle» (2009-2010) και «electron» [ήλεκτρον] (2011), με θέμα τα Όνειρα (επιστήμη/φιλοσοφία) και την δομή και λειτουργία του Ανθρώπινου Αυτιού και την Ισορροπία του Σώματος. Η οικουμενική και διεπιστημονική του μορφή (Μουσική, άλλες Τέχνες, κλπ) εκφράζεται μέσα από διαφορετικούς τομείς, ευελπιστώντας να προβάλει όσο το δυνατό πιο υπεύθυνα τη Φωνή /Ήχο όσων συμμετέχουν, αλλά και να περάσει σωστά μηνύματα μέσω της Εκπαίδευσης.

AmaZonArt_01

[03] Χριστουγεννιάτικη Επίσκεψη. Ο Diego Carneiro και το καραβάνι της ορχήστρας AmaZonArt με ηθοποιούς και μουσικούς, παρουσιάζοντας μια μουσική εκδήλωση σε κοινότητα των «ribeirinho». [Combu Islands, Belem, Amazon region, 2008]

«Στο ταξίδι της “Κίρκης” έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και καθηγητές από την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Τυνησία. Το φθινόπωρο, με τον τσελίστα Diego Carneiro, ιδρυτή της Βραζιλιάνικης ορχήστρας νέων AmaZonArt, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα, θα προσφέρουμε μια σειρά σεμιναρίων και συναυλιών σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου και με τον καθηγητή και μουσικό, κο Στέφανο Γανωτή (τοπικές σχολές παραδοσιακής μουσικής και χορών). Η AmaZonArt ξεκίνησε το 2005 με όνειρο να ενδυναμώσει την προφορική και τοπική παράδοση που διατηρείται από γενιά σε γενιά σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως οι κοινότητες “rebeirinho”, καθώς και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων τους. Επίσης, κατά το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, η “Κίρκη”θα προσφέρεται ως εβδομαδιαίο μάθημα στους μαθητές του σχολείου The New Era Prep. School of M’Saken της Τυνησίας, με συντονιστή τον καθηγητή και ζωγράφο Arion Abdelmegid Khedhiry. Ήδη, περισσότερες συνεργασίες βρίσκονται σε συνεννόηση και εξέλιξη.»

Το project υποστηρίζεται (ως ενθάρρυνση και προβολή του έργου και όχι ως οικονομική χορηγεία) από τα εξής διεθνή καλλιτεχνικά δίκτυα:

~ female:pressure ~ www.femalepressure.net [έδρα: Αυστρία]

Διεθνές Δίκτυο και Ψηφιακή Βάση Δεδομένων καλλιτέχνιδων ηλεκτρονικής μουσικής και ψηφιακών τεχνών.

~ 7MNS Music ~ www.sevenmoonsmusic.com[έδρα: Ισπανία]

Μουσική Πλατφόρμα και Δισκογραφική Εταιρεία προβολής μουσικών project /sound artist καλλιτεχνών (ambient, modern classic, sound experimentation και άλλων, λιγότερο συμβατικών, ειδών ηλεκτρονικής μουσικής).

~ Different Music ~ www.differentmusic.net[έδρα: Ιταλία]

Διαδικτυακό Blog και Δισκογραφική Εταιρεία υποστήριξης μουσικής ως έκφραση παγκόσμιων πολιτισμών, μορφών τέχνης και έρευνας ήχου.

~ (He)Art of the Event ~ www.dariodwevergani.com[έδρα: Ιταλία]

Project προβολής μουσικών και multimedia καλλιτεχνών στην Ευρώπη, με διοργανώσεις εκδηλώσεων, επιδείξεων μόδας, εκθέσεων και λοιπών event.

~ Association Concept Artgentin ~ www.3x3smil.com | http://concept-artgentin.association-club.mygaloo.fr/[έδρα: Αργεντινή – Γαλλία]

Εξέλιξη του «Festival Internacional de Arte Digital» και «Rattlesnake Multimedia Design Productora Independiente» δημιουργεί και ενθαρρύνει πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές /φιλοσοφικές εκδηλώσεις βασισμένες στις ψηφιακές τέχνες και τεχνολογίες πολυμέσων.

Συνεργαζόμενη με τα ως άνω δίκτυα, η Άννα θεώρησε σημαντικό να τα γνωρίσει σε δημιουργούς στην Ελλάδα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν και οι ίδιοι σε επαφή μαζί τους. Το αρχικό κάλεσμα πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη-παρουσίαση του project (31/03/2014), όπου παρευρέθησαν διαδικτυακά οι εκπρόσωποι των Different Music (Dario Vegani) και female:pressure (Susanne Kirchmayr).

Η ιδρύτρια του female:pressure,Susanne K.μάς λέει: «Κατ’ αρχάς, η “Κίρκη” κινείται με μια αρκετά ανοιχτή και υψηλή φιλοσοφική και καλλιτεχνική προσέγγιση στη μουσική, τη σύνθεση και την ερμηνεία. Κάτι που βρίσκω αρκετά ελκυστικό, μιας και δίνει την ευκαιρία για διάφορα είδη συνεργασιών, και το οποίο είναι υπέροχο για ένα ευέλικτο και πολύπλευρο δίκτυο όπως το “female:pressure”,το οποίο οφείλει να υποστηρίζει τα project κάθε μέλους μας. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, το project “c i r c e :the black cut: πραγματεύεται το θέμα της Γυναίκας.»

Αντίστοιχα, ο συνθέτης David Mata και ιδρυτής της 7MNS Music Platform,εξηγεί πως«Το project αυτό πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που δεν εξελίσσεται μόνο μέσα από μια μουσική σκοπιά, αλλά κατέχει και ένα μεγάλο ερευνητικό υπόβαθρο και γι’ αυτό αξίζει να έχει τον πλήρη μας σεβασμό και υποστήριξη.» Ο ίδιοςστέλνει το ακόλουθο μήνυμα στους νέους καλλιτέχνες της χώρας μας: «Η έμπνευση έρχεται με την αρετή της υπομονής και αν ένα έργο πραγματοποιείται με επιμονή και ψυχή, όλα βαίνουν καλώς. Το σημαντικότερο είναι να είναι κανείς αληθινός στον εαυτό του και να ανακαλύπτει την προσωπική του καλλιτεχνική ταυτότητα.».

Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Άννα θα παρουσιάσει μια νέα σύνθεση (μέρος των παρουσιάσεων του project στο εξωτερικό),στο University of Bristol (UK), ενώ οι δύο «ξεχωριστές» παρουσιάσεις του project στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015.

Η συνθέτις θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους έχουν πιστέψει σε αυτό το ταξίδι προσφέροντας τις γνώσεις και τον χρόνο τους, και διατηρεί την πρόσκληση ανοιχτή για όποιο νέο ενδιαφερόμενο.

Ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη και παρουσιάσεις του έργου, στοιχεία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και δικτύων, καθώς και διάφορα καλέσματα συμμετοχής και προβολής καλλιτεχνών, μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: http://wp.me/p2zRWp-g6 & http://annastereoscopic.wordpress.com/category/stereo-scopes/circe/

Παρακολουθείστε το απόσπασμα της παρουσίασης: 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.