Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ερώτηση για φαινόμενα κακοδιαχείρισης από 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

festival-kinhm-thess

07.08.2014

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Άννα Χατζησοφιά, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης, Γιώργος Πάντζας, Γεσθημανή (Μάνια) Παπαδημητρίου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου) αναδεικνύουν τα βασικά αίτια της υποβάθμισης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενός ιστορικού θεσμού με διεθνή πολιτιστική προσφορά, και ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία τις σχετικές εξηγήσεις.

Ως πηγή των φαινομένων κακοδιοίκησης εντοπίζεται η μη εκπλήρωση της οριζόμενης από το νόμο (3905/2010) υποχρέωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ να εκδώσει, ήδη από το φθινόπωρο του 2011, τον εσωτερικό κανονισμό της λειτουργίας του. Εκτός, όμως, από την έλλειψη οργανογράμματος, για την οποία η Πολιτεία ουδέποτε αναζήτησε ευθύνες, το Φεστιβάλ δεν έχει προβεί καν στην, επίσης προβλεπόμενη από το νόμο, κάλυψη των διευθυντικών θέσεων των τεσσάρων τμημάτων του. Αποτέλεσμα αυτών των “παραλείψεων” ήταν η συγκέντρωση του συνόλου των διοικητικών αρμοδιοτήτων στα χέρια ολίγων και, συνεπώς, η λειτουργία του θεσμού σε καθεστώς μειωμένης διαφάνειας.

Η απουσία της χρηστής διοίκησης προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, σκιές και στη διαχείριση των οικονομικών του Φεστιβάλ. Ο ρόλος του “Γενικού Συντονισμού” των δραστηριοτήτων του θεσμού δεν αναλήφθηκε από κάποιο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, αλλά από εκπρόσωπο εταιρείας που έχει συνάψει τουλάχιστον δύο συμβάσεις έργου με το Φεστιβάλ έναντι αμοιβής. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα του τύπου, τα ποσά που τελικά εκταμιεύθηκαν για τα συγκεκριμένα έργα ήταν σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες συμβάσεις. Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι σοβαρές και σε αυτό το πεδίο, δεδομένου ότι το εποπτεύον Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα διενεργήσει διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο του Φεστιβάλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.