Κόλαφος για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις η επιστολή της EBU

papadimoulis
27.08.2014

«Κόλαφο για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις» χαρακτηρίζει με σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) προς τον Αντ. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία της νέας δημόσιας τηλεόρασης, όπως αποκάλυψε η «Αυγή» της Κυριακής, καθώς δεν διασφαλίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον η ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Αντιδράσεις υπήρξαν και από ΔΗΜ.ΑΡ. και Ποτάμι.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με νέους όρους διαφάνειας και ανεξαρτησίας, με προσήλωση στην ανεξάρτητη ενημέρωση, στον πολιτισμό και τον διάλογο με την κοινωνία» και τονίζει πως «ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης στη ΝΕΡΙΤ παραβιάζει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Δείχνει μάλιστα ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η δημιουργία ενός μορφώματος κομμένου και ραμμένου στα κυβερνητικά μέτρα, που δεν θα υπακούει ούτε σε στοιχειώδεις κανόνες».

Παρέμβαση της Κομισιόν ζητεί ο Δ. Παπαδημούλης
Γραπτή ερώτηση κατά προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης σχετικά με τη συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τη ΝΕΡΙΤ. H ερώτηση γίνεται μετά και από καταγγελία της Eυρωπαϊκής EBU, με επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, για την αιφνίδια αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, που θα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η EBU εκφράζει έκπληξη και απογοήτευση «που αυτοί οι κανόνες έχουν αλλαχθεί εν μια νυκτί, χωρίς την κατάλληλη δημόσια διαβούλευση και συζήτηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις νομικές δικλίδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί μια ανεξάρτητη και πλουραλιστική σύνθεση των εποπτικών οργάνων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». Ο Δ. Παπαδημούλης ζητεί από την Κομισιόν να αναλάβει δράσεις για την θεσμική διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων που επιτελούν δημόσια υπηρεσία.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Υπονομεύεται κάθε έννοια αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης
«Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης για τα διαδραματιζόμενα στη ΝΕΡΙΤ αποκαλύπτει την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει, παρά τις μεγαλοστομίες, τον ασφυκτικό έλεγχο στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το καθεστώς των ανοικτών πολιτικών παρεμβάσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. «Η Δημοκρατική Αριστερά, που αρνήθηκε να συνυπογράψει το λουκέτο στην ΕΡΤ και να συνεργήσει στην αντιδημοκρατική αναστολή του προγράμματός της, αποχωρώντας μάλιστα από την κυβέρνηση, θεωρεί ότι η τροπολογία με την οποία ανατράπηκε ο τρόπος ορισμού των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ υπονομεύει κάθε έννοια αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης, όπως και την πολυφωνία που είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί και εκθέτει διεθνώς τη χώρα» σημειώνει.

Το Ποτάμι: Νέο ευρωπαϊκό ρεζιλίκι της κυβέρνησης
«Είχαμε έγκαιρα εκφράσει τη σφοδρή μας αντίθεση στην τροπολογία στον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, με την οποία τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα επανέφεραν τον ασφυκτικό έλεγχο στον ορισμό της διοίκησής της, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν με την ΕΡΤ – όταν κυβερνούσαν αυτοδύναμα το καθένα ξεχωριστά» αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι, καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει στις «προηγούμενες επιταγές του νόμου», ώστε να «αποφύγει το νέο ευρωπαϊκό ρεζιλίκι».

http://www.avgi.gr/

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.