The Lunchbox: Παραδόσεις αγάπης (2013) του Ριτές Μπάτρα | Κριτική: Γεωργίας Ξανθάκου | Παρουσίαση-Trailer-Που Παίζεται

The Lunchbox poster

Υπάρχουν οκτώ εκατομμύρια κουτιά γεύματος στη γεμάτη πόλη της Βομβάης. Αυτή εδώ είναι η ιστορία ενός από αυτά. Στην πραγματικότητα είναι η ιστορία ενός λάθους από τις εκατομμύρια καθημερινές παραδόσεις. Εδώ και 120 χρόνια στη Βομβάη υπάρχουν 5000 ταχυδρόμοι που μεταφέρουν περίπου 200.000 γεύματα καθημερινά. Η σκηνοθεσία έχει πιάσει την ουσία περί παροχής γεύματος και τη σημαντικότητα της λειτουργίας ενός θαυμαστού συστήματος εξυπηρέτησης. Τα κουτιά ταξιδεύουν καθημερινά με το ποδήλατο μέσω μουσώνων και χαοτικής κίνησης για να φτάσουν εγκαίρως στο σωστό γραφείο, στο σωστό κτίριο, στο σωστό άτομο. Αυτό όμως είναι μόνο το περιτύλιγμα ενός πικάντικου ειδυλλίου το οποίο δηλώνεται μέσα από σαφέστατα κωμικά στοιχεία. Δυο άνθρωποι ερωτεύονται δίχως καν να έχουν γνωριστεί μέσω ανταλλαγής επιστολών.

Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Ritesh Batra αφηγείται μια ιστορία που δεν θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε αλλού. Με μεγάλη ψυχραιμία αντιμετωπίζει το είδος του περιορισμού που αντανακλά μια ινδική προοπτική αφήγησης. Μια παντρεμένη γυναίκα επικοινωνεί μυστικά της σε έναν άγνωστο; Αυτό θα μπορούσε να είναι σκανδαλώδης για ορισμένους Ινδούς, αλλά δεν υπάρχει άμεση οικειότητα εδώ, απλά η αυξανόμενη αίσθηση των δύο αγνώστων εξερευνά μιας εσωτερική ανώτερη σύνδεση μεταξύ τους .ο Fernandes ( irrfan khan) βρίσκεται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και έχει πολλές μνησικακίες ενάντια στον κόσμο. H μαγειρική της ila ( Nimrat Kaur ) φτιαγμένη με αγάπη, αναζωπυρώνει την καρδιά του. Αυτή είναι μια παλιά κλασική ιδέα σε ταινίες η οποία προβάλλεται επιδέξια και χαριτωμένα.

Ο Khan είναι έμπειρος και γνωστός επαγγελματίας ηθοποιός και ο χαρακτήρας του φέρνει μια υπέροχη επιφυλακτικότητα έκφρασης, κομψή και στυγνή οικεία, και ζεστή . Η Kaur όντας πολύ νεότερη, παρουσιάζει ένα μεγάλο δώρο κωμωδίας. Έχει μια ποιότητα ακινησίας, μια ανάπαυση που δηλώνει έναν απογοητευμένο γάμο και μια ρηχή σχέση. Εξίσου υποστηρικτικός ρόλος ο Nawazuddin Siddiqui ως Shaikh, ένας νεαρός άνδρας που διεκδικεί να ταράξει τα νερά στη ζωή του Fernandes. Όλοι οι χαρακτήρες περιπλέκονται και δένουν απόλυτα μεταξύ τους.

Μια μελαγχολική στοχαστική ιστορία με ρομαντικά στερεότυπα να διαφαίνονται πίσω από τις γραμμές : του να ζεις ελεύθερα τις επιθυμίες της ζωής σου. Σιροπιαστό και κάπως μαγικό για τα σύγχρονα ακροατήρια ίσως ένα ακόμη ‘ Youve got mail’.

Η χαμένη τέχνη της γραπτής επιστολής ανασταίνεται εδώ στην πολυσύχναστη Βομβάη για να μας τυλίξει με τη γοητευτική αργή οικοδόμηση αγάπης και μιας ζωής γεμάτη καρυκεύματα αλλαγών.

The Lunchbox poster gr

 

The Lunchbox: Παραδόσεις αγάπης
The Lunchbox / Dabba

του Ριτές Μπάτρα
με τους Ιρφάν Καν, Νιμρότ Κόρ

Υπόθεση:
Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα (Dabbawallahs) – τοπικοί κούριερ φαγητού- παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε το συγκεκριμένο σύστημα παράδοσης και απέδειξε ότι μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια! Το “The Lunchbox” είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους. Έτσι, μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού.

Το “The Lunchbox” είναι μια απολαυστική ρομαντική κομεντί  που εκτυλίσσεται στην πολυπληθή και θορυβώδη Μουμπάι και παρακολουθεί τη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας που έρχονται κοντά χάρη σε ένα λάθος. Αυτή η γεμάτη χιούμορ, ζεστασιά και ευαισθησία, ιστορία μας προσφέρει μια μαγική γεύση από την Ινδία, καθώς και την ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική ερμηνεία του ταλαντούχου ηθοποιού, Irrfan Khan (Slumdog Millionaire, The Life of Pi). 

Η ταινία αιχμαλωτίζει τον θεατή με την εξωτική της ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές της σπιτικής ινδικής κουζίνας που απλώνονται παντού, χτίζοντας έναν όμορφο κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο ονειροπολήσεις και χαριτωμένους διαλόγους που συνοψίζουν μέσα σε λίγες φράσεις την κοσμοθεωρία των ηρώων. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη, Retish Batra

ΝΤΑΜΠΑΒΑΛΑ (DABBAWALLAHS)

Οι Νταμπαβάλα παραδίδουν περίπου 5.000 μερίδες φαγητό. Είναι ένα επάγγελμα που περνάει από τον πατέρα στον γιο. Κάθε πρωί, μεταφέρουν τα ζεστά γεύματα, που έχουν μαγειρέψει οι γυναίκες, στον χώρο εργασίας του συζύγου τους και το απόγευμα επιστρέφουν τα άδεια κουτιά. Τα τελευταία 120 χρόνια, έχουν επιτρέψει στον πληθυσμό της Βομβάης να καταναλώνει σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό στο γραφείο. Περιφέρονται με ευκολία ανάμεσα στο υπερπλήρες σιδηροδρομικό δίκτυο και τους χαοτικούς δρόμους της πόλης. Οι Νταμπαβάλα είναι αναλφάβητοι και χρησιμοποιούν ένα πολύπλοκο κωδικοποιημένο σύστημα, με βάση τα χρώματα και τα σύμβολα, για να καταφέρουν να παραδώσουν τα γεύματα, μέσα σ’ αυτόν τον λαβύρινθο που λέγεται Βομβάη.
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησε το σύστημά τους και κατέληξε ότι μόνο ένα γεύμα στο ένα εκατομμύριο μπορεί να μην παραδίδεται στη σωστή διεύθυνση.
Το “The Lunchbox” προέκυψε από αυτήν ακριβώς την εξαίρεση.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΜΠΑΪ

Η Μουμπάι είναι μια πόλη όπου οι άνθρωποι είναι σαν τα κουτιά με τα γεύματα. Στην πόλη μετακινούνται με δυσκολίες εκατομμύρια άνθρωποι, από το σπίτι στον χώρο εργασίας τους, στριμωγμένοι σαν σαρδέλες μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην καθημερινή τους ζωή, οι κάτοικοι δεν έχουν παρά μόνο ελάχιστες στιγμές όπου μπορούν να πάρουν μια ανάσα και να σκεφτούν τους εαυτούς τους. Η πόλη αυτή μπορεί να γίνει αμείλικτη, ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει κι ένα καλοσυνάτο πρόσωπο. Η ιστορία ακολουθεί την πορεία του μοναδικού γεύματος στο εκατομμύριο που δεν φτάνει στον σωστό παραλήπτη, για να καταλήξει σε μια άλλη ιστορία, όπου η ελπίδα ξεπηδά μέσα από μια συνοικία και όπου οι άνθρωποι γίνονται κάτι παραπάνω από ένα απλό κουτί γεύματος.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ

Οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, ζουν σ’ έναν κόσμο περιορισμένο: Η Ιλά, μέσα στην απομόνωση του γάμου της και ο Σαατζάν, στο παρελθόν του. Η ιστορία περιγράφει τον τρόπο που το πεπρωμένο, ενίοτε, μπορεί να καθοδηγήσει τις ζωές μας, ό,τι κι αν προσπαθήσουμε να κάνουμε εμείς, με τις δικές μας ικανότητες. Ένα πρόσωπο κλειδί στην ιστορία είναι ο Σαΐκ, ο καινούργιος συνάδελφος στο γραφείο, ο οποίος πρέπει να μαθητεύσει δίπλα στον Σαατζάν, για να τον αντικαταστήσει. Ο Σαΐκ, είναι κάποιος που έχει επιβιώσει στη ζωή, είναι ορφανός που διάλεξε το όνομα του και έστρωσε τη δική του πορεία. Κατά καιρούς αφελής, ο Σαΐκ, όμως ,δεν αφήνεται ποτέ και για κανένα λόγο.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Η Ιλά ζει στο Καντιβίλι, μια συνοικία όπου κατοικεί η μεσαία τάξη συντηρητικών Ινδών. Και ο Σαατζάν ζει στο χωριό Ρανβάρ, στη Μπάντρα, μια ζώνη όπου ζουν κυρίως χριστιανοί. Ήταν σημαντικό, για την ιστορία μας, να δείξουμε ότι οι δρόμοι αυτών των δύο ανθρώπων δε θα διασταυρώνονταν ποτέ, αν δεν είχε προκληθεί το επεισόδιο με το κουτί του γεύματος, ένα λάθος του διανομέα ή ένα μικρό αστικό θαύμα. Υπάρχουν πολλές μικρές πόλεις της Βομβάης στο εσωτερικό της Βομβάης. Η πολυπολιτισμικότητα των κατοίκων της και οι συνοικίες της βοήθησαν στη σύλληψη της ιδέας ότι, πολλές φορές η ελπίδα έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Πίσω από τα τοπικά χρώματα που περιστοιχίζουν τους ανθρώπους, η ιστορία αποτελεί ένα κομμάτι του κόσμου. Αυτοί οι δύο δε νιώθουν άνετα με το παρόν. Προτιμούν τις εκπομπές της τηλεόρασης της δεκαετίας του ’80 και τα παραδοσιακά ιρανικά καφενεία της Βομβάης. Η αλληλογραφία τους αποτελεί μια νοσταλγική ματιά στο παρελθόν. Στην ταινία κυριαρχεί η νοσταλγική ατμόσφαιρα για τη δεκαετία του ’80, στα χρόνια όπου μεγάλωνα στη Βομβάη.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Το ταξίδι με τον Ιρφάν ήταν πολύ φυσικό. Ήθελε να ανακαλύψει το βαθύτερο νόημα του σεναρίου, να διαβάσει πίσω απ’ τις λέξεις. Τον είχε συνεπάρει η ιστορία, από τις πρώτες μας κιόλας συναντήσεις. Κάναμε πολλές συσκέψεις, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Επέστρεφα στο σπίτι και καθόμουν και δούλευα διάφορα σημεία του σεναρίου, μετά από κάθε μας συζήτηση. Εκείνος μπήκε στο πετσί του ρόλου μ’ έναν τρόπο αξιοσημείωτο και απρόσμενο.
Για τους χαρακτήρες του Σαατζάν και του Σαΐκ, είχα από την αρχή στο μυαλό μου τους Ιρφάν Καν και Ναουαζουντίν Σιντίκι. Γι’ αυτό και χάρηκα πολύ όταν δέχτηκαν τους ρόλους. Για την Ιλά, πραγματοποιήσαμε τέσσερις μήνες ακροάσεων πριν ν’ ανακαλύψουμε αυτή την υπέροχη κωμικό του θεάτρου, τη Νιμράτ Καούρ. Ο κάθε ηθοποιός προσέγγισε την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Ενίοτε, είχα την εντύπωση ότι τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες ζούσαν στο ίδιο σώμα. Ο Ναουάζ ήθελε ν’ αυτοσχεδιάσει για να υπάρχει το στοιχείο του αυθορμητισμού, κυρίως μιας και ο χαρακτήρας του Σαΐκ λέει πράγματα απρόσμενα και είναι γεμάτος εκπλήξεις. Και οι αυτοσχεδιασμοί οδήγησαν, πολλές φορές, σε πολύ ωραίες σκηνές. Η Νιμράτ διείσδυσε στην προσωπικότητα της Ιλά τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Η ιστορία της εκτυλίσσεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στη Βομβάη. Μέσα σ’ αυτούς τους τρεις μήνες, συνήθισε να ντύνεται σαν την ηρωίδα μας και να ζει με την κωμικό που υποδύεται την κόρη της.

Πού παίζεται

ΚΕΝΤΡΟ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ – ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Έλλη
Ακαδημίας 64 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
2103632789
DOLBY DIGITAL
€ 7,00. Κάθε Τετ. € 5,00
Πέμ.-Τετ.: 18.00/ 20.10/ 22.20
Ριβιέρα Θερινός
Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια
2103837716, 210-3844827
STEREO SOUND
€ 8,00, παιδ.- φοιτ., άνω των 65 & κάθε Δευτ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 20.45/ 23.00
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ – ΝΕΑΠΟΛΗ
Δαναός
Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
2106922655
€ 8,00. Προβολές 3D € 10. Κάθε Τετ. γεν. είσ. € 5,00. Τηλ. αγορά εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα στο τηλ. 2106922609. Ηλεκτρονικές κρατ.: http://www.danaoscinema.gr
Αίθουσα 1 Πέμ.-Τετ.: 18.10/ 20.20/ 22.30
Άνεσις Θερινός
Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
2107788778
DOLBY SR
€ 8,00, φοιτ., παιδ. & άνω των 65 € 6,50
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00
ΜΑΡΟΥΣΙ – ΚHΦΙΣΙΑ – ΔΡΟΣΙΑ
Χλόη Θερινός
Κασαβέτη 17, Κηφισιά
2108011500
€ 8,00, φοιτ. από Δευτ.-Τετ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.10
Ν. ΚΟΣΜΟΣ – ΦΙΞ – Ν. ΣΜΥΡΝΗ – Π. ΦΑΛΗΡΟ
Σινέ Φλοίσβος Θερινός
Πάρκο Φλοίσβου Π. Φαλήρου (πλησίον Μαρίνας)
2109821256
DOLBY SR DTS
€ 7,50, παιδ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00
ΓΛΥΦΑΔΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Αθήναιον Cinepolis
Ζησιμοπούλου 7 & Α. Μεταξά, Γλυφάδα
211-211-2222, 210-8983238
Δευτ., Τρ. & Πέμ. € 7,00. Παρ.- Κυρ. € 7,50. Προβολές 3D: € 10,00. Κάθε Τετ. γεν. είσ. € 4,50, 3D € 5,50. Καθημ. έως 18.30 € 6,50. Για άτομα άνω των 60 & παιδιά κάτω των 12 & μαθητ.-φοιτ. γεν. είσ. € 6,50, 3D € 8,50.
Αίθουσα 4 Πέμ.-Τετ.: 18.00/ 20.00
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Αίγλη 3D Digital
Λ. Πεντέλης 98, Χαλάνδρι
2106841010, 2106859965
€ 8,00, παιδ., φοιτ. € 7,00.
Αίθουσα 1 Πέμ.-Τετ.: 20.45/ 22.45
Αμίκο Θερινός
Επιδαύρου & Ανδρούτσου 20, Χαλάνδρι
2106815532, 2106826372
DOLBY STEREO
€ 7,50, φοιτ.-παιδ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00
ΓΚΑΖΙ
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
2103609695
DOLBY DIG. DTS
€ 7,00, φοιτ.-παιδ., άνω των 65, ατέλειες & άνεργοι € 4,00
Λαΐς Πέμ.-Τετ.: 20.30/ 22.30 Θερινός
ΨΥΡΡΗ
Σινέ Ψυρρή Θερινός
Σαρρή 40-44 (πίσω από το Θέατρο Αποθήκη)
2103247234
DOLBY SR
€ 7,50, φοιτ., παιδ., άνεργοι & άνω των 65 € 6,00. Κάθε Δευτ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00
ΒΑΡΚΙΖΑ – ΣΑΡΩΝΙΔΑ
Ρία Digital Cinema Θερινός
Αφροδίτης 8, Βάρκιζα
2108970844, 2108971654
DOLBY SR
€ 7,50
Πέμ.-Τετ.: 20.30/ 22.30
Κοράλι Cinemax Θερινός
Αφροδίτης & Ιθάκης, Σαρωνίδα
2291054097, 2291054931
DOLBY STEREO
€ 7,50, παιδ.-φοιτ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 20.30/ 22.40

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: