ΟΠΕΡΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ; 23 Σεπτεμβρίου 2014 | Ελληνοαμερικανική Ένωση

invitation_BOI_Opera

Ανοικτή συζήτηση στην αγγλική γλώσσα για την όπερα και την απήχησή της στο κοινό στο πλαίσιο της διεθνούς σειράς συζητήσεων με τίτλο Battle of Ideas (Μάχη των Ιδεών). Σε συνεργασία με το Institute of Ideas του Λονδίνου και το Hellenic American College…

Opera:Are we all invited?

Οι ελληνικές ορχήστρες κλασικής μουσικής και οργανισμοί παραγωγής όπερας βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εν μέρει εξαιτίας των μειώσεων στις κρατικές επιχορηγήσεις. Από τη μία πλευρά, η ιδιωτική χρηματοδότηση φαίνεται να προσφέρει κάποια διέξοδο σε αυτό. Από την άλλη, μη παραδοσιακοί χώροι όπως το Μετρό αξιοποιούνται ως σκηνές όπερας, σε μια προσπάθεια προώθησης και ανοίγματος του είδους στο κοινό. Κάποιοι υποστηρίζουν ως λύση την απομυθοποίηση της δυσκολίας παρακολούθησής της, εντάσσοντας στην όπερα στοιχεία της pop κουλτούρας και δίνοντας έμφαση στην συνάφειά της με τα σύγχρονα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα. Άλλοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια προσέγγιση διακινδυνεύει να αποξενώσει το ήδη υπάρχον κοινό της. Υποστηρίζουν ότι ο κόσμος της όπερας –και κυρίως οι κριτικοί- θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να εμπνεύσουν και να εξηγήσουν τις αρετές της όπερας στους φιλοπερίεργους, αλλά και να αποδεχθούν πως ίσως Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν να μην απευθύνεται σε όλους.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Τζένη Αρσένη (Σκηνοθέτης, Δραματουργός, Center for Contemporary Opera, New York, Adjunct Professor Hellenic American University), Νίκος Α. Δοντάς (Υπεύθυνος τομέα δραματολογίας, Εθνική Λυρική Σκηνή), Δημήτρης Κιουσόπουλος (αρθρογράφος, ιστορικός όπερας, Ελευθεροτυπία), Γιάννης Τσελίκας (μουσικός, συνθέτης, Eπίκουρος Kαθηγητής προγράμματος Μουσικής Hellenic American University), Dolan Cummings (συνεργάτης του Institute of Ideas, συντάκτης στα Culture Wars και Debating Humanism). Συντονίζει ο Alan Miller (συν-διευθυντής του NY Salon, συνιδρυτής του London’s Truman Brewery)

Συντελεστές:
Τζένη Αρσένη,Νίκος Α. Δοντάς, Δημήτρης Κιουσόπουλος, Γιάννης Τσελίκας, Dolan Cummings, Alan Miller. Ελληνοαμερικανική Ένωση > Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Μασσαλίας 22 Τηλέφωνο: 2103680900
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα: 19:30

Είσοδος ελεύθερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.