20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας | Βραβεία Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων!

II

AIFF2014 Βραβεία Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων!

17-28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων και Ελληνικών Μικρού Μήκους του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ – Νύχτες Πρεμιέρας!

Σε μια βραδιά γιορτινή για το μέλλον του ελληνικού σινεμά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, καθώς και εκείνα των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

Στο «II» το μεγάλο βραβείο μικρού μήκους των Νυχτών Πρεμιέρας!

To «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη ήταν η μεγάλη νικήτρια ταινία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, αφού κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ που το συνοδεύει. Η κριτική επιτροπή την περιέγραψε ως μία «άρτια δομημένη ταινία με εξαιρετική ακρίβεια, υποβλητική ατμόσφαιρα, και πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων».

Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο Σκηνοθεσίας, καθώς «ενορχηστρώνει το τοπίο, τα σώματα, τον αφηγηματικό χρόνο, κάθε τεχνικό και καλλιτεχνικό μέσο για να δομήσει μία ιστορία που είναι ανοιχτή και ποιητική, και την ίδια στιγμή άμεση και βιωματική, συγκεκριμένη και απτή», όπως τόνισε η επιτροπή.

Το Β’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή, μία ταινία «που χρησιμοποιεί κώδικες σινεμά είδους για να αφηγηθεί μία ιστορία που τους ξεπερνά, με την κάμερα να συλλαμβάνει όχι μόνο τη δράση, μα και κάτι υπόγειο και εσωτερικό», ενώ το Γ’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στο «A Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού, μια «προσωπική ταινία που αποδεικνύει πως για να κάνεις σπουδαίο σινεμά δεν χρειάζεσαι παρά μια γραμμή και δυο αράδες».

Maasai

Για το σενάριό της βραβεύθηκε η ταινία «Maasai» του Χάρη Λαγκούση, απόφαση που η επιτροπή σχολίασε λέγοντας ότι «έχοντας την τύχη να αναδειχθεί μέσα από τρεις εξαιρετικές ερμηνείες, η ταινία έχει ένα σενάριο που χρησιμοποιεί μια ρεαλιστική σύμβαση χωρίς να διστάζει να την υπερβεί, και την εμπλουτίζει με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και συναισθήματα εξαιρετικής πολυπλοκότητας».

Η επιτροπή, που αποτελούνταν από τους Γιώργο Καρναβά (παραγωγός – πρόεδρος), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτης), Κόρα Καρβούνη (ηθοποιός), Γιώργο Κρασσακόπουλο (κριτικός κινηματογράφου), και Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης), απένειμε επίσης δύο εύφημους μνείες: στην «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου, για «τον πετυχημένο χειρισμό ενός ευαίσθητου και δύσκολου θέματος, την καθοδήγηση των νεαρών ηθοποιών, τον ρεαλισμό και την ωριμότητά της» και τον «Ανεπιθύμητο» του Φοίβου Κοντογιάννη, μία «ολοκληρωμένη ταινία που με μια ελλειπτική αφήγηση κατορθώνει να χτίσει μια καθαρή ιστορία μέσω βλεμμάτων, ατμόσφαιρας και μουσικής».

Fawns

Τέλος, για πρώτη φορά στο διαγωνιστικό τμήμα των Νυχτών Πρεμιέρας, παρουσιάστηκε βραβείο Φωτογραφίας, το οποίο επιλέχθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (gsc.com.gr) και απονεμήθηκε στην ταινία «Fawns» των Θανάση Τσιμπίνη και Κωνσταντίνο Κουκουλιό.

Τα βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων:

MICHALIS KONSTANDATOS

Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος κέρδισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για την δουλειά του στο «Luton». Ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι η συζήτηση για την απόφαση κράτησε περισσότερο από τα άλλα δύο βραβεία και πρόσθεσε ότι το «Luton» ανήκει «αισθητικά στην νέα τάση του Ελληνικού κιν/φου, ταινίες σκληρές, αποστασιοποιημένες. Η κάμερα εστιάζει είτε σε μια λεπτομέρεια, είτε στο νεκρό, στο άχρηστο μέρος του κάδρου, μένει ώρα σ’ αυτό κι έτσι ο θεατής αισθάνεται τι γίνεται γύρω από κάθε χαρακτήρα, την βία που κλιμακώνεται, αλλά και μέσα σε κάθε χαρακτήρα».

Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και τις Νύχτες Πρεμιέρας, τους συντελεστές της ταινίας και ιδιαίτερα τον «υπέροχο παραγωγό του», Γιώργο Τσούργιαννη, καθώς και τη σύντροφό του και ηθοποιό της ταινίας, Γιώτα Αργυροπούλου, ενώ έκλεισε το λόγο του αφιερώνοντας το βραβείο στον νεογέννητο γιο τους.

Δείτε το trailer του Luton:

PINELOPI TSILIKA SOFIA KOKKALI

Η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Σοφία Κόκαλη, οι δύο πρωτοεμφανιζόμενες πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη, μοιράστηκαν το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, καθώς «ερμήνευσαν υπέροχα, έδωσαν σάρκα και οστά στους δύο ολοκληρωμένους χαρατήκες της κ. Ιωάννας Καρυστιάννη, την Όρσα και την Μόσχα.

Οι δύο ηθοποιοί ευχαρίστησαν τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και τη σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη για τη συνεργασία και την ευκαιρία που τους έδωσαν να ζήσουν μια εμπειρία που θα θυμούνται «με αγάπη και νοσταλγία», καθώς και την Αννέζα Παπαδοπούλου για την πολύτιμη παρουσία της. Δείτε το trailer:

Ο Χάρης Φραγκούλης τιμήθηκε με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, «για το ερωτικό πάθος και την αλήθεια που είχε η ερμηνεία του στον ρόλο του αδίστακτου φονιά».

Καθώς ο Χάρης Φραγκούλης βρισκόταν στην πρεμιέρα του θεατρικού έργου στο οποίο εμφανίζεται, το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο συνεργάτης στους «Αισθηματίες», Νικήτας Κλιντ, ο οποίος διάβασε τις ευχαριστίες του νικητή μαζί με την ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι συντελεστές και κυρίως ο Νίκος Τριανταφυλλίδης. Δείτε το trailer:

Πριν την ανακοίνωση των βραβείων ο κύριος Χούρσογλου σημείωσε ότι τα βραβεία μετράνε «όχι με την έννοια μιας αλάνθαστης, αντικειμενικής κρίσης, που δίνει στις ταινίες την θέση που τους αξίζει στο στερέωμα του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά κάποιοι άνθρωποι αυτές τις μέρες, είδαν κάποιες ταινίες, κάποιες τους άρεσαν πολύ, άλλες λιγότερο, κάποιες δεν τους άγγιξαν».

KRITIKI EPITROPI

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Περικλή Χούρσογλου (πρόεδρος), Γιάννης Δασκαλοθανάσης, Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Καρπετόπουλο και Άννα Κασιμάτη.

NIKOS GRAMMATIKOS ORESTIS ANDREADAKIS

Την βραδιά έκλεισε η προβολή της νέας ταινίας του Νίκου Γραμματικού, «Μήδεια…Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων», την οποία και προλόγισε ο σκηνοθέτης ευχαριστώντας το Φεστιβάλ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, για την φιλοξενία, τους συντελεστές της ταινίας, τους μαθητές του, τους φίλους και όλους εκείνους οι οποίοι τον στήριξαν για να στηρίξει κάτι που αρχικά και για καιρό ήταν «φοβερά νεφελώδες», όπως είπε.

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΤΕ.

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

http://www.cinemag.gr & http://www.aiff.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook/cinemag.gr & Facebook/AthensFilmFestival / Twitter / Instagram

​Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ – WWW.CINEMAG.GR

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: JAMESON

ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ: RENAULT

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ:

Δήμος Αθηναίων

Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων

Athens Convention and Visitors Bureau | http://www.thisisathens.gr

«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος

Πρεσβεία της Γαλλίας

Goethe Institut

British Council

Πρεσβεία των Η.Π.Α.

Πρεσβεία του Ισραήλ

Πρεσβεία της Ελβετίας

Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Πρεσβεία του Καναδά

Πρεσβεία της Αυστραλίας

Πρεσβεία της Ιρλανδίας

Πρεσβεία της Σουηδίας

ΙΑΝΟΣ – Αλυσίδα Πολιτισμού

ZOLOTAS

IEK AKMH

T.G.I. Friday’s Greece

SONY

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

MEGA | NERIT | OTE TV | TV5 Monde | MAD TV | 106.2 MAD Radio | http://www.mad.gr | Pepper 96.6 | Sentra 103.3 | Kosmos Fm | Πρώτο Πρόγραμμα | En Lefko 87.7 | http://www.e-go.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.