[video] Παρουσιάστηκε το περιοδικό «Αίτιον», εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου

aition parousiasi 03

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου

στην παρουσίαση του περιοδικού «Αίτιον»

«Το περιοδικό “Αίτιον” είναι ένα μέσον του «Αίτιον Κίνημα» που γενικό σκοπό έχει την προάσπιση και ανάδειξη των τεχνών και των επιστημών. Στόχος είναι να αναδειχθεί η δουλειά των Ελλήνων που μένουν αφανείς, να γίνει βήμα έκφρασης ιδεών, ο τραγικός άνθρωπος ενάντια στον ψευτοευδαίμονα»

Το «τεύχος 0», το πειραματικό τεύχος του περιοδικού «Αίτιον» αποτελεί πλέον γεγονός. Και όχι μόνο αυτό, αλλά γεγονός επίσης είναι ότι ο κόσμος αρχίζει ήδη να το αγκαλιάζει ζεστά, αν κρίνει κανείς από την εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου κατά την παρουσίαση του περιοδικού τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

aition parousiasi 05

Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που η αίθουσα είχε γεμίσει από νωρίς. Οι διοργανωτές κατέφυγαν στη λύση να στήσουν στο φουαγέ σύστημα προβολής ώστε να παρακολουθήσουν την παρουσίαση όλοι όσοι δεν έφτασαν εγκαίρως και δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση.

aition parousiasi 01

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες διανοητές, συντόνισε ο συγγραφέας Πάνος Σταθόγιαννης.

Η ποιήτρια Τούλα Μπαρνασά, ιδρύτρια του ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ και εμπνεύστρια του περιοδικού, έκανε μια σύντομη ανάλυση του πειραματικού τεύχους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα περιοδικό αλλά για ένα μέσον τού ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ που γενικό σκοπό έχει την προάσπιση και ανάδειξη των τεχνών και των επιστημών. Στόχος είναι να αναδειχθεί η δουλειά των Ελλήνων που μένουν αφανείς, να γίνει βήμα έκφρασης ιδεών, «ο τραγικός άνθρωπος ενάντια στον ψευτοευδαίμονα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ δήλωσε ενθουσιασμένη με το εγχείρημα. Τόσο με το στήσιμο τού περιοδικού όσο και με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με την προοπτική να πληρωθούν οι στόχοι τού Αίτιον Κίνημα.

Στο ίδιο πνεύμα και η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη, εξήρε την πρωτοβουλία και δήλωσε παρούσα σε οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να προσφέρει.

Τέλος, η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να δημιουργηθούν εστίες συζήτησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας όλων των πολιτών ως αντιστάθμισμα της προσπάθειας υποβίβασης τού πολιτισμού και της σκέψης.

aition parousiasi 03

Βιβλιοθήκη Ιδεών

Στη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν οι πολύπλευροι στόχοι του ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ, πρώτο βήμα προς την επίτευξη των οποίων είναι η έκδοση επιλεγμένα έργα σύγχρονων ποιητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, οργανώνοντας άμεσα μια Βιβλιοθήκη Ιδεών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ελληνικό πολιτιστικό κίνημα. Τα βιβλία-αφιερώματα θα εμπεριέχονται δωρεάν σε κάθε μία από τις επόμενες εκδόσεις του περιοδικού. Τα βιβλία θα μεταφράζονται και θα αποστέλλονται στα παγκόσμια πολιτιστικά κέντρα, στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και στις ελληνικές πρεσβείες, μεταφέροντας παντού τις ελληνικές προτάσεις για τις τέχνες και τα γράμματα.

Παράλληλα, μετά την κοινή διαπίστωση πως «η πολιτική και οικονομική αυθεντία των καιρών παράγει αφωνία δίχως ιστορικότητα», το ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ έθεσε κύριο στόχο του τη σωτηρία της γλώσσας και αποφάσισε την «ενεργή αντίσταση στην ερήμωσή της».

Θυμίζουμε ότι στο «τεύχος 0», το πειραματικό τεύχος του περιοδικού «Αίτιον», γράφουν οι: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Θεόδωρος Αγγελόπουλος (συνέντευξη), Δημήτρης Αθανασόπουλος, Ειρήνη Βεργοπούλου, Βαγγέλης Γερμανός, Αλίκη Γεωργουλοπούλου, Μιχάλης Γρηγορίου, Μάνος Δανέζης, Πηνελόπη Δεληγιάννη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μίλτος Δημουλής, Κατερίνα Διδασκάλου, Λίζα Διονυσιάδου, Στέλλα Δούμου, Τζένη Δριβάλα (συνέντευξη), Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Γιώργος Κασιμάτης, Γιάννης Κοντός, Δημήτρης Λέκκας, Διοτίμα Λιαντίνη, Νικολίτσα Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Άρης Μιχαλόπουλος, Ξενοφών Μουσάς, Τούλα Μπαρνασά, Ζέττα Ντεκοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Έκτωρ Πανταζής, Κωνσταντίνος Γ. Παπαγεωργίου, Ελισάβετ Παπαγεωργίου – Μίκης Θεοδωράκης (συνέντευξη), Νίκος Περέλης (συνέντευξη), Μανώλης Πρατικάκης, Βασιλίκα Σαριλάκη, Γιάννης Σκληβανιώτης, Πάνος Σταθόγιαννης, Μάριος Στρόφαλης, Ζαχαρίας Σώκος, Μαρία Τσολιά, Γιώργος Τσούτσουρας, Τζούλια Φορτούνη, Ιωάννα Φραγκιά, Πόλυ Χατζημανωλάκη.

Αίτιον Κίνημα

Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη)

τηλ. 213 025 6666

aition-kinima.org, E-mail: aition.kinima@live.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.