’71 (2014) του Γιαν Ντεμάνζ |Παρουσίαση, Trailer, Κριτική, Που Παίζεται

71

Έγχρ. | Διάρκεια: 99′
Aγγλική ταινία, σκηνοθεσία Γιαν Ντεμάνζ με τους: Τζακ Ο’ Κόνελ, Σον Χάρις, Πολ Άντερσον, Σαμ Ριντ

Υπόθεση:
Το 1971 στη Βόρεια Ιρλανδία οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ο φόβος για εμφύλιο πόλεμο εντείνεται. Ένας νεαρός Βρετανός στρατολογείται στο Μπέλφαστ. Η πόλη είναι διχασμένη σε «πιστούς» Προτεστάντες και «εχθρικούς» Καθολικούς. Και οι δύο πλευρές έχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ συμμορίες του δρόμου και μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, ο καθένας με βάση τις αρχές τους. Μια περιπολία μετατρέπεται γρήγορα σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης θα μείνει πίσω. Η επιστροφή στη βάση του είναι μια οδύσσεια γεμάτη φόβο και απόγνωση.

Συνοπτική κριτική (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)
Απίστευτης έντασης και αγωνίας περιπετειώδες θρίλερ, το οποίο συνδυάζει αριστοτεχνικά την καταιγιστική δράση με το ιστορικοπολιτικό σχόλιο. Ένα από τα εντυπωσιακότερα σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων, βραβευμένο με Χρυσή Αθηνά στις πρόσφατες «Νύχτες Πρεμιέρας».

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής
Ειδική Μνεία
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (2014)
Επίσημη Συμμετοχή Τμήμα DISCOVERY
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο (2014)
Χρυσή Αθηνά 20ο Φεστιβάλ Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2014)
ΓΙΑΝ ΝΤΕΜΑΝΖ
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1977, μεγάλωσε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την καριέρα του κινηματογραφώντας συναυλίες και φτιάχνοντας διαφημιστικά βίντεο για μουσικούς. Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ British Council. Ακολούθησαν οι INCOMPLETE, ALAN AND SAMIR και HEADSPACE. Αφού σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ολοκλήρωσε το MAN IN A BOX το 2006 για το Channel 4.
Το 2007 συμμετείχε στο Talent Campus της Berlinale.Η σειρά που δημιούργησε: DEAD SET προτάθηκε για βραβελίο BAFTA το 2010. Το ’71 είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

ΤΖΑΚ Ο ‘ ΚΟΝΕΛ

Ο Τζακ Ο Κόνελ γεννήθηκε το 1990 στο Ντέρμπυ. Έκανε το ντεμπούτο του στη Βρετανική σαπουνόπερα Doctors. Το 2006, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στο This Is England. Ακολούθησε Eden Lake το 2008 και η τηλεοπτική εκδοχή του Ανεμοδαρμένα Ύψη. Το 2009 εμφανίστηκε στο πλάι του Μάικλ Κέιν στο Harry Brown. To 2010, πρωταγωνίστησε στο δράμα του BBC, και η εφημερίδα The Observer έγραψε ότι πρόκειται για «ερμηνεία ενός άντρα με τα διπλάσια χρόνια του: μαγευτική, κωμική, γεμάτη ψυχή». Το 2013 βραβεύτηκε από το φεστιβάλ του Δουβλίνου για την ερμηνεία του στην ταινία «Γροθιές στους τοίχους» (Starred up), κι έλαβε μια υποψηφιότητα στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου.

Φιλμογραφία
Κινηματογράφος
2006 This Is England
2006 Black Dog (Μικρού μήκους)
2008 Eden Lake (Η Συμμορία της Λίμνης)
2009 Wayfaring Stranger (Μικρού μήκους)
2009 Harry Brown (Χάρι Μπράουν)
2010 The Hardest Part (Μικρού μήκους)
2011 Weekender
2011 The Somnambulists
2011 Shelter Charlie (Μικρού μήκους)
2012 Private Peaceful
2012 The Liability (Ο Επαγγελματίας)
2012 Tower Block (Σιωπηλοί Ένορκοι)
2013 Starred Up (Γροθιές στους τοίχους)
2014 Unbroken
2014 ’71
2014 300: Rise Of An Empire (300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας)
2015 Tulip Fever
Τηλεόραση

2005 Doctors
2005 The Bill Ross Trescot
2007 Waterloo Road
2007 Holby City
2007 Wire in the Blood
2009 Wuthering Heights
2010 Dive
2011 United
2011 The Runaway
2009–2010, 2013 Skins
ΣΟΝ ΧΑΡΙΣ

2014 ‘71
2014 Deliver Us from Evil (Ξόρκισε το Κακό)
2014 Serena
2012 Prometheus (Προμηθέας)
2011 A Lonely Place to Die
2010 Brighton Rock (Ανήλικος Δολοφόνος)
2009 Harry Brown (Χάρι Μπράουν)
2009 Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 – Red Riding: 1980
2009 Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 – Red Riding: 1983
2005 Asylum (Παράνομο Πάθος)
2005 Frozen
2004 Creep (Τρόμος στο Μετρό)
2004 Trauma (Τραύμα)
2002 24 Hour Party People
ΣΑΜ ΡΑΪΝΤ

2014 ‘71
2014 The Riot Club
2013 Belle
2013 The Railway Man (Ο Κύκλος των Αναμνήσεων)
2011 Anonymous (Ανώνυμος)

71 +

ΓΙΑΝ ΝΤΕΜΑΝΖ ΄71 Κριτική: Τζία Γιοβάνη (Ριζοσπάστης)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του γαλλοαλγερινής καταγωγής Γιαν Ντεμάνζ με τίτλο «’71» (2013) παραπέμπει ποικιλότροπα σε διάφορα κινηματογραφικά είδη. Γίνεται πολιτικό θρίλερ όταν η νυχτερινή απόδραση του στρατιώτη υφαίνεται με τις ίντριγκες του ΙΡΑ και το διπλό παιχνίδι των αγγλικών υπηρεσιών ασφάλειας. Γίνεται ιδιότυπο μάθημα ιστορίας με περιγραφή που εντυπωσιάζει λόγω λεπτομερειών και αναπαραστατικής σκηνογραφίας. Το 1971 στη Βόρεια Ιρλανδία, όλες οι πλευρές οπλίζονται ξανά μετά από μικρό διάστημα ανακωχής. Στις δραματικές αυτές μέρες ρίχνει ο Ντεμάνζ τον ήρωά του, άπειρο, χωρίς ιδέα του τι γίνεται. Από την πρώτη στιγμή το πράγμα πάει στραβά. Το υπόλοιπο είναι θρίλερ επιβίωσης που στάζει αδρεναλίνη, με τον τραυματισμένο στρατιώτη σε οδύσσεια στο λαβύρινθο της πόλης, σε ένα πολυσύνθετο πολιτικό τοπίο. Με ποια πλευρά είναι οι Αγγλοι στρατιώτες θα το δούμε τον επόμενο χρόνο στις 30 Γενάρη 1972, σε αυτό που ονομάστηκε «Ματωμένη Κυριακή». «Bloody Sunday» (2002) η σχετική με τα γεγονότα ταινία του Πολ Γκρίνγκρας. Οι Εγγλέζοι ανοίγουν πυρ εναντίον αντιβρετανικής διαδήλωσης. 14 άνθρωποι δολοφονούνται, ενώ ο πολιτικός χάρτης στην καθολική πλευρά ξανασχεδιάζεται σε όφελος του ΙΡΑ.
Το εντυπωσιακό για αρχή φιλμ του Ντεμάνζ με την κάμερα στο χέρι, που αποσκοπεί στο να «ζαλίσει» και το θεατή της ιστορίας, αποπνέει παράξενη ατομικότητα αποδίδοντας με σουσπάνς καταστάσεις σκοτεινές, ρεαλιστικές, ανελέητες, που κατευθύνονται ευθέως στις αισθήσεις του κοινού, με έναν 20χρονο πρωταγωνιστή σχεδόν μουγκό κι απροστάτευτο, απελπισμένο και χωρίς πια ψευδαισθήσεις. Ολα συμβαίνουν αστραπιαία, χωρίς προειδοποίηση, τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο. Στο μεγαλύτερο μέρος η ιστορία εκτυλίσσεται νύχτα, στο ομιχλώδες Μπέλφαστ, με τα σκοτάδια φωτισμένα από τα φανάρια των αυτοκινήτων, τις εκρήξεις, τους αδύναμους γλόμπους στο εσωτερικό των σπιτιών. Η σκηνή με τη χειροβομβίδα σοκ που τίναξε την παμπ στον αέρα κρατά πολύ, ίδια σιωπηλός τρόμος που υπενθυμίζει όλες τις συγκρούσεις που ανθούν τριγύρω καθημερινά…
Με τους: Τζακ Ο’ Κόνελ, Σαμ Ρέιντ, Σον Χάρις κ.ά.
Παραγωγή: Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ (2013).

http://www.rizospastis.gr/

Πού παίζεται
ΚΕΝΤΡΟ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Ιντεάλ
Πανεπιστημίου 46 (στάση μετρό Πανεπιστήμιο)
2103826720
DOLBY DIG
Δευτ. € 5,00, Τρ., Τετ. € 6,00. Πέμ.-Κυρ. € 7,50. Φοιτ., άνεργοι & άνω των 65 € 6,00. Άτομα με ειδ. ανάγκες είσ. € 4,00.
Πέμ.-Τετ.: 20.15/ 22.20
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Γαλαξίας
Μεσογείων 6 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι)
2107773319
€ 7,50. Προβολές 3D € 10. Η α΄προβολή & άνω των 65 € 6,50. Τετ. γεν. είσ. € 5,00, προβολές 3D € 7,00
Αίθουσα 1 Πέμ.-Τετ.: 18.20/ 20.20/ 22.20
ΛΕΩΦ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΑΧΑΡΝΩΝ
Ίλιον Cinema & Stage
Τροίας 34 και Πατησίων (στάση Αγγελοπούλου),
2108810602, 6955466939
DOLBY DIG.
€ 7,00. Φοιτ.-παιδ. και άνω των 65 € 6,00. Κάθε Τετ., Πέμ. 2 άτομα με ένα εισιτήριο
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.20
ΜΑΡΟΥΣΙ – ΚHΦΙΣΙΑ
Odeon Kosmopolis Μαρούσι
Λεωφ.Κηφισίας 73, Αγ.Θωμάς, Μαρούσι (Κόμβος Αττικής Οδού)
DTS/DOLBY DIGITAL
€ 7,50, 3D προβολές € 10. Μέλη του club Cineφίλοι, παιδικό & φοιτ. € 6,50, προβολές 3D € 9,00.
Αίθουσα 5 Πέμ.-Τρ.: 21.20/ 23.30, Τετ. 22.15
Ν. ΚΟΣΜΟΣ – ΦΙΞ – Ν. ΣΜΥΡΝΗ – Π. ΦΑΛΗΡΟ
Σπόρτιγκ Digital Cinema
Κ. Παλαιολόγου 18, Ν. Σμύρνη
2109313360
€ 7,50, φοιτ. & άνω των 65 €6,50. Κάθε Τετ. € 5,00.
Αίθουσα 1 Πέμ.-Τετ.: 18.40/ 20.40/ 22.40
ΓΛΥΦΑΔΑ – ΒΑΡΚΙΖΑ
Αθήναιον Cinepolis
Ζησιμοπούλου 7 & Α. Μεταξά, Γλυφάδα
211-211-2222, 210-8983238
Δευτ., Τρ. & Πέμ. € 7,00. Παρ.- Κυρ. € 7,50. Προβολές 3D: € 10,00. Κάθε Τετ. γεν. είσ. € 4,50, 3D € 5,50. Καθημ. έως 18.30 € 6,50. Για άτομα άνω των 60 & παιδιά κάτω των 12 & μαθητ.-φοιτ. γεν. είσ. € 6,50, 3D € 8,50.
Αίθουσα 2 Πέμ.-Τετ.: 20.20/ 22.20
ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αβάνα
Λεωφ. Κηφισίας 234 & Λυκούργου 3
2106756546
DOLBY DIG
€ 8,00, φοιτ.-παιδ. & κάθε Τετ. € 6,00
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.