Απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο με επιστολή του Έλληνα Πρέσβη στην Ελβετία | ΕΣΠΕΚ και δημιουργοί απαντούν και καταγγέλλουν τη λογοκρισία

other movie

Η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

Με δελτίο τύπου η ΕΣΠΕΚ εκφράζει έντονες ανησυχίες για το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Πρεσβείας της Ελβετίας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να αποσύρουν τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο λόγω της χρήσης της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τη Π.Γ.Δ.Μ..

H αντίδραση των παραγωγών-σκηνοθετών που είδαν τις ταινίες τους να αποσύρονται από το πρόγραμμα του Other Movie Φεστιβάλ του Λουγκάνο, μετά την απόφαση του Πρέσβη της Ελβετίας και του Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν άμεση. 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι συνέβη με την απόσυρση των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ του Λουγκάνο.

Με δελτίο τύπου η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου έρχεται για να αντιδράσει και επίσημα, μην αφήνοντας το όλο θέμα να ξεχαστεί χωρίς να υπάρξει ούτε η παραμικρή (σοβαρή) απάντηση από πλευράς της Πρεσβείας της Ελβετίας, του ελληνικού κράτους ή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο τύπου της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου:

Η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, με αφορμή την απόσυρση των Ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο, μετά από παρέμβαση/εντολή του Έλληνα Πρέσβη στην Ελβετία Χαράλαμπου Μάνεση, έχει να επισημάνει τα εξής:

Πολύ σωστά ο Έλληνας πρέσβης επιδίωξε να αναδείξει και να προασπίσει το εθνικό θέμα της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από την FYROM, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουγκάνο. Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να διατάξει την απόσυρση των ελληνικών ταινιών.

Οι ταινίες, βάσει του Ν.2121 είναι πνευματικά έργα που ανήκουν στο δημιουργό τους (σκηνοθέτη), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να επιτρέπει / απαγορεύει την προβολή ολόκληρου ή μέρους τους.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως χρηματοδότης των ταινιών ΔΕΝ αποκτάει δικαιώματα υπεράνω του νόμου για να συμπράττει στην απαγόρευση ή δανειοδότηση της προβολής ενός έργου χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Τέλος επισημαίνουμε ότι την ενημέρωση για το συμβάν οι σκηνοθέτες την έλαβαν μέσω μέιλ που τους απέστειλαν οι οργανωτές του φεστιβάλ και στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι στην επικοινωνία του με την πρεσβεία μας στην Ελβετία, «δεν μας προσέφερε καμιά δυνατότητα να τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα με έναν τρόπο κοινής αποδοχής, καθώς από τη δική μας πλευρά δεν υπήρχε ο παραμικρός δόλος».

Η απόφαση του Έλληνα Πρέσβη με την σύμπραξη του ΕΚΚ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των σκηνοθετών τους, μας βρίσκει αντίθετους και μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όταν η πολιτική της ελληνικής πολιτείας εκφράζεται χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και μάλιστα εν΄ονόματι τους.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ

Με επιστολή του Έλληνα Πρέσβη στην Ελβετία, 7 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες αποσύρονται από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο επειδή εκεί συμμετέχει ταινία από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Όταν το Φεστιβάλ «OtherMovie» του Λουγκάνο, που γίνεται για τρίτη χρονιά, από τις 20 ως τις 27 Οκτωβρίου, αποφάσισε να συμπεριλάβει στο φετινό του πρόγραμμα ειδικό αφιέρωμα με επτά μικρού μήκους ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών, οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που συνέβαλε στη διοργάνωση ετοιμάστηκαν για μια ακόμα γόνιμη παρουσίαση του σύγχρονου ελληνικού σινεμά σε μια διεθνή συνάντηση. Για λίγο. Επιστολή του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, κυρίου Χαράλαμπου Μάνεση, που στάλθηκε στο Φεστιβάλ στις 23 Οκτωβρίου, ζήτησε «εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» να αποσυρθούν οι ελληνικές συμμετοχές, επειδή το Φεστιβάλ στον κατάλογό του παρουσιάζει ταινίες που προέρχονται από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γραμμένο μ’ αυτόν τον τρόπο και όχι, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με την οδηγία του Ο.Η.Ε., την «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή «FYROM».

Και οι ταινίες, πράγματι, αποσύρθηκαν, οι προβολές τους ακυρώθηκαν, με μια αφαιρετική ανακοίνωση στο επίσημο site του Φεστιβάλ του Λουγκάνο (δείτε εδώ), που εξηγεί ότι «έλλειπε σημαντική εξουσιοδότηση από την Ελλάδα» για να επιτραπεί η προβολή τους.

Στους σκηνοθέτες/παραγωγούς των ταινιών, Βενετία Ευρυπιώτου, Δημήτρη Κανελλόπουλο, Τόνια Μισιαλή, Βουβούλα Σκούρα, Βασίλη Ντάνη, Θάνο Κουτσανδρέα, Ασημίνα Προέδρου, Σπύρο Χαραλάμπους και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, η ενημέρωση έγινε μόλις το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Οκτωβρίου, με μια επιστολή από τoν προγραμματιστή και παραγωγό Ρενέ Πανδή και τον διευθυντή Ντράγκο Στεβάνοβιτς, που δηλώνει:

«Με μεγάλη μας απογοήτευση οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε την προβολή όλων των ταινιών που υποβλήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για το υπόλοιπο του Φεστιβάλ OtherMovie για το 2014. Παρακαλούμε δείτε την επισυναπτόμενη επικοινωνία μας με την πρεσβεία σας στην Ελβετία, η οποία, σταλμένη μόλις στις 23 Οκτωβρίου, δε μας προσέφερε καμιά δυνατότητα να τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα με έναν τρόπο κοινής αποδοχής, καθώς από τη δική μας πλευρά δεν υπήρχε ο παραμικρός δόλος.

Μάς επηρεάζει βαθιά αυτή η παρέμβαση σε μια ξεκάθαρα καλλιτεχνική διοργάνωση για πολιτικούς σκοπούς και, πάνω απ’ όλα, λυπούμαστε που μ’ αυτόν τον τρόπο σάς στερείται η ευκαιρία να παρουσιάσετε τη δουλειά σας σ’ ένα νέο κοινό.»

Φυσικά, παραγωγοί των ταινιών, όπως η Horme Pictures, αντέδρασαν αμέσως, εξέφρασαν την αντίρρησή τους και ζήτησαν παρόλ’ αυτά να προβληθούν οι ταινίες τους κανονικά, αλλά χωρίς επιτυχία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ

1. Βασίλη Μαζωμένου , Παραγωγού, Αθήνα

2. Ασημίνας Προέδρου Σκηνοθέτη – Παραγωγού, Αθήνα.

3. Βενετίας Ευρυπιώτου, Σκηνοθέτη, Παραγωγού,

Artes Liberales, – Γουδή, Αθήνα.

ΠΡΟΣ

1.Το Υπουργείο Εξωτερικών, Βασ. Σοφίας 1, Αθήνα

Υπουργό κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο.

2. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα

Υπουργό κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα

Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού (Τομέας Πολιτισμού) Κυρία Άντζελα Γκερέκου

3.Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, Αθήνα

Πρόεδρο του Δ.Σ. κύριο Πέτρο Μάρκαρη, αξιότιμα μέλη του Δ.Σ.

Κύριοι,

Οι υπογράφοντες της παρούσης είμαστε οι σκηνοθέτες – παραγωγοί και κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των ταινιών «Waiting«, «Where?» «Red Hulk» και «ALINA HATSON«, οι οποίες είχε ορισθεί να προβληθούν στις 24/10/2014 στα πλαίσια του φεστιβάλ του Λουγκάνο Ελβετίας με τίτλο «3rd LuganoFilmFestivalOthermovie».

Προς μεγάλη μας έκπληξη, το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου 2014, λάβαμε ενημερωτικό email από τον υπεύθυνο προγράμματος του Φεστιβάλ του Λουγκάνο «3rd LuganoFilm Festival Othermovie» κύριο Rene Pandis, σχετικά με το τετελεσμένο γεγονός της ακύρωσης της προβολής όλων των ελληνικών ταινιών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα, ενταγμένη σε ειδικό αφιέρωμα. Ο κος Pandis μας έδωσε ως αιτιολογία για την συγκεκριμένη απόφαση το σχετικό αίτημα του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, ο οποίος απαίτησε τη μη συμμετοχή των ταινιών μας στο φεστιβάλ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή στο ίδιο φεστιβάλ ταινίας προερχόμενης από την FYROM, η οποία όμως ήταν καταχωρημένη στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ως προερχόμενη από την «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Για το συγκεκριμένο «ζήτημα εθνικού ενδιαφέροντος» των ελληνικών διπλωματικών αρχώνστην Ελβετία, πληροφορηθήκαμε σχετικά πρώτη φορά και τελευταία με το ως άνω email, το οποίο λάβαμε στις 24/10/2014 στις 18:00, δηλαδή δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη προβολή των ταινιών μας. Κανείς άλλος δεν μας ενημέρωσε σχετικά, ούτε από το φεστιβάλ, ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Συνημμένη λάβαμε με το ίδιο email τη σχετική επιστολή του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, Κου Χαράλαμπου Μάνεση, η οποία επιβεβαίωνε το αίτημά του περί απόσυρσης των ελληνικών ταινιών, μιλώντας ο ίδιος εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας αλλά και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Παρά την άμεση διαμαρτυρία μας στον Διευθυντή προγράμματος του Φεστιβάλ, κατανοήσαμε ότι βρεθήκαμε προ ειλημμένης απόφασης, χωρίς την δική μας συναίνεση ή έστω ενημέρωση.

Από τη μεριά μας θεωρούμε πως αυτό το γεγονός μας θίγει ως Σκηνοθέτες και Παραγωγούς, καθώς εκ της πνευματικής μας ιδιοκτησίας και του Συντάγματος έχουμε το απεριόριστο δικαίωμα να υποβάλλουμε ή να μην υποβάλλουμε τις ταινίες μας σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, να επιτρέπουμε ή να απαγορεύουμε ή να ακυρώνουμε την προβολή των δημιουργημάτων μας, μη δικαιούμενου κανενός άλλου να αποφασίζει σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κάθε άλλη από τρίτο πρόσωπο αρνητική παρέμβαση στην προβολή και διάδοση του καλλιτεχνικού μας έργου μόνο ως πράξη λογοκρισίας μπορεί να θεωρηθεί και ως παρά το νόμο παρέμβαση της Διοίκησης, στη σφαίρα την οποία συγκροτούν η πνευματική ιδιοκτησία, η καλλιτεχνική ελευθερία και η ελευθερία γνώμης και έκφρασης.

Έκπληξη επίσης, μας προκαλεί το γεγονός ότι έως τώρα δεν υπάρχει επίσημα, δημόσια ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρά το γεγονός ότι η επιστολή του Πρέσβη το εμπλέκει ξεκάθαρα. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε ρεπορτάζ εφημερίδας (Ελευθεροτυπία, 27 Οκτωβρίου 2014), τοποθέτηση του Διευθυντή του ΕΚΚ, κ. Καραντινάκη, που χειροτερεύει τα πράγματα, αφενός επειδή φαίνεται να υποκαθιστά την ανύπαρκτη δημόσια τοποθέτηση του ΕΚΚ και αφετέρου επειδή το περιεχόμενό της ξεκάθαρα καλύπτει την παρά τον νόμο παρέμβαση του Πρέσβη.

Προς υποστήριξη της παρούσας επιστολής μας επισημαίνουμε συνοπτικά και τα εξής:

Οι ταινίες, βάσει του Ν.2121 είναι πνευματικά έργα που ανήκουν στο δημιουργό τους (σκηνοθέτη), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να επιτρέπει ή απαγορεύει την προβολή ολόκληρου ή μέρους τους.

Και αν ακόμα ήθελε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία, εντελώς αυθαίρετα, να θεωρήσει ότι οι ταινίες μας είναι χρηματοδοτούμενες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, γεγονός το οποίο δεν ισχύει, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως χρηματοδότης των ταινιών δεν αποκτάει δικαιώματα υπεράνω του νόμου για να συμπράττει στην απαγόρευση ή δανειοδότηση της προβολής ενός έργου χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Η απόφαση του Έλληνα Πρέσβη με την, κατά δήλωσή του, σύμπραξη του ΕΚΚ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των σκηνοθετών, μας βρίσκει αντίθετους και μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όταν η πολιτική της ελληνικής πολιτείας εκφράζεται χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και μάλιστα εν΄ ονόματι τους.

Κατά συνέπεια των παραπάνω :

Διαμαρτυρόμαστε για την εις βάρος μας συμπεριφορά του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία.

Σας δηλώνουμε ότι από την ως άνω ενέργεια του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, του οποίου Προϊσταμένη αρχή είναι το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν προσβληθεί δικαιώματά μας, τα οποία απορρέουν από την προσωπικότητά μας (ΑΚ 57) και από την πνευματική μας ιδιοκτησία και γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας για την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία έχουμε υποστεί.

Σας καλούμε να μας κοινοποιήσετε την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΚ και του φεστιβάλ και να μας ενημερώσετε άμεσα, γραπτά και επίσημα για όλες τις σχετικές επικοινωνίες.

Σας καλούμε να ασκήσετε το νόμιμο και επιβαλλόμενο ιεραρχικό έλεγχο και να μας γνωστοποιήσετε μέσω ποιάς νομικής και διοικητικής διαδικασίας παρενέβη ως άνω ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία καθώς και αν προκύπτουν πιθανές ευθύνες της Διοίκησης του Κέντρου Kινηματογράφου από την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, να προβεί σε άμεση και επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το με την παρούσα επιστολή θιγόμενο θέμα, σε κάθε πρόσφορο δημόσιο μέσο ενημέρωσης.

Οι υπογράφοντες την παρούσα

Βασίλης Μαζωμένος, Παραγωγός «Waiting«, «Where

Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγός, Σκηνοθέτης, «RedHulk«

Βενετία Ευρυπιώτου,Παραγωγός, Σκηνοθέτης «AlinaHatson«

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.